Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 10, 2025, 17:21:14 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 436619 times)
0 Members and 22 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #180 on: August 07, 2012, 00:14:00 AM »

В момента работим един материал касаещ екстериорни измервания при Каракачански кучета и се надявам скоро да види бял свят като научна разработка! Wink
Светла
Sr. Member

« Reply #181 on: August 07, 2012, 04:53:11 AM »

За запознатите може би въпросът ми ще прозвучи странно, но все пак моля за отговор.
Къде могат да се направят екстериорни  измервания на кучето? Има ли специални условия за това или може във всеки ветеринарен кабинет?
Благодаря!

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #182 on: August 07, 2012, 08:51:09 AM »

За запознатите може би въпросът ми ще прозвучи странно, но все пак моля за отговор.
Къде могат да се направят екстериорни  измервания на кучето? Има ли специални условия за това или може във всеки ветеринарен кабинет?
Благодаря!

Ако става въпрос за рутинна зооинжинерна методика, при снемане на екстериорни измервания, са необходими определени инструменти - Щок на Лидтин, Пергел на Уилкенс, и измервателна лента. Но чисто любителски (за собствена консумация) става и с подръчни средства! Wink

П.п. Все пак точното снемане на всеки един парамтър има пряко отношение към описанието на екстериора на всеки един екземпляр и на породата като цяло!
« Last Edit: August 07, 2012, 08:58:50 AM by kennel Vucho » Logged
Светла
Sr. Member

« Reply #183 on: August 07, 2012, 10:45:07 AM »

Къде могат да се направят екстериорни  измервания на кучето? Има ли специални условия за това или може във всеки ветеринарен кабинет?
Благодаря!

Ако става въпрос за рутинна зооинжинерна методика, при снемане на екстериорни измервания, са необходими определени инструменти - Щок на Лидтин, Пергел на Уилкенс, и измервателна лента. Но чисто любителски (за собствена консумация) става и с подръчни средства! Wink

П.п. Все пак точното снемане на всеки един парамтър има пряко отношение към описанието на екстериора на всеки един екземпляр и на породата като цяло!

Благодаря на kennel Vucho! Наистина става въпрос за собствена консумация.
Но ако реша да направя точните измервания на мъжкото си куче, което живее в гр. Елин Пелин, къде може най-удобно да стане това?

Джек Лондон
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #184 on: August 07, 2012, 10:53:02 AM »

във всеки кабинет в който ги има тези уреди ,а в домашна обстановка както беше казно също става ,но преди да се направят трябва да се видят на живо уредите ,не е трудно да се направят , но самия процес по снемане на параметрите е много труден и сам човек едвали би успял да го направи , по скоро си иска човек който е виждал как става и с помоща на собственика да се направи измерването .....в някой случай са необходими и повече от двама  души ,разбира се в зависимост от характера на кучето . smile
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #185 on: August 07, 2012, 10:55:12 AM »

има си графа която се попълва с нанесени определените части които се измерват ...данните се попълват вътре и накрая се правят изчисленията ....от където пък се прави и заключението  Wink
Светла
Sr. Member

« Reply #186 on: August 07, 2012, 11:02:03 AM »

във всеки кабинет в който ги има тези уреди ,а в домашна обстановка както беше казно също става ,но преди да се направят трябва да се видят на живо уредите ,не е трудно да се направят , но самия процес по снемане на параметрите е много труден и сам човек едвали би успял да го направи , по скоро си иска човек който е виждал как става и с помоща на собственика да се направи измерването .....в някой случай са необходими и повече от двама  души ,разбира се в зависимост от характера на кучето . smile

Благодаря ти Божко. Но всичко това е много общо казано, а на мен ми е необходима конкретна информация.
Знам, че звучи доста тъжно, но след проблемите, които имам с моята Лия, която много, много обичам, но чиито проблеми сякаш  не свършат, ми се иска при Зоро всичко не само да е наред, но и да е перфектно.
Отново ще кажа, за кой ли път, че кучетата ми за мен не са само кучета, но и членове на семейството ми! И какво ли не бих направила за тях?!...
« Last Edit: August 07, 2012, 11:03:18 AM by Светла » Logged

Джек Лондон
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #187 on: August 07, 2012, 11:11:02 AM »

заведи го на изложба ,без значение къде и ако визуално е хубав то ще го оценят , мерките не са ти толкова необходими ,предполагам всеки съдия има око горе долу какво и как да е и мисля че ще оцени кучето ...... мерките са важни преди всичко за развъдчиците  за да прогнозират по добре нещата ,а за останалите хора това не е толкова важно .
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #188 on: August 07, 2012, 12:52:30 PM »

По повод по-горната полемика, какво излиза в крайна сметка отново махленските спорове, "аз съм прав ти не си прав", "това прилича, а онова не прилича..." и така без край. Това прави много от кучетата ненадаждни за сериозното породно развъждане и е една от причините наред с генетичния брак при други, то да ги заобикаля и недопуска в селекцията.
Необоримия и най чист ако може така да се каже критерий за мен си остават кучетата до 1940-50г. Може да се предположи, че след това започва бавното, но продължаващо и до днес на места, къде съзнателно къде несъзнателно омелезяване на българското куче.
Винаги съм смятал, че налагането и даване като пример на кучета прихванати и припознати като аборигени през 80-90г. по време на голямото нашествие на развъдчици мераклии из разпадащи се ТКЗС-та и кошари не е много правилно. Няма как да ги приемаме безрезервно за чиста монета, когато нямаме никакви гаранции за това.
Факта, че кучето е намерено в ТКЗС-то или в кошарата на еди-кой си нищо не значи. Може да е крайно, но това е моето виждане.  Приказките за инбредни гнезда, за затворени популации и т. н. не са лишени от логика, но съшо така не са и сериозен аргумент.
Ето защо мисля, че трябва да сме много внимателни и прецизни какво запазваме и какво не като "генетично разнообразие и богатство на породата" и ако се правят екстериорни измервания при Каракачански кучета като научна разработка, най-малкото това трябва да се прави със също научно доказано генетично изчистени екзампляри иначе то не би имало никаква стойност нито научна нито практическа.
Лично аз не знам за такава класификация при нашите кучета.

Едва ли би имало спор долните кучета от колко породи са, нито глави като телевизори, нито крака като диреци, нито мастодонти по 80-90 см. Спокоино може да се каже почти еднотипни глави и моцуни, с по-слабо или по-силно изразен полов диморфизъм при някои.
И те си имат своите прадядовци и прабаби и те са от различни линии, но това не ги прави различни.
Очевидно тези снимки са превени в различни периоди от време и на различни места в България, всеки може сам да преценява и прави изводи:

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #189 on: August 07, 2012, 13:27:02 PM »

По повод по-горната полемика, какво излиза в крайна сметка отново махленските спорове, "аз съм прав ти не си прав", "това прилича, а онова не прилича..." и така без край. Това прави много от кучетата ненадаждни за сериозното породно развъждане и е една от причините наред с генетичния брак при други, то да ги заобикаля и недопуска в селекцията.
Необоримия и най чист ако може така да се каже критерий за мен си остават кучетата до 1940-50г. Може да се предположи, че след това започва бавното, но продължаващо и до днес на места, къде съзнателно къде несъзнателно омелезяване на българското куче.
Винаги съм смятал, че налагането и даване като пример на кучета прихванати и припознати като аборигени през 80-90г. по време на голямото нашествие на развъдчици мераклии из разпадащи се ТКЗС-та и кошари не е много правилно. Няма как да ги приемаме безрезервно за чиста монета, когато нямаме никакви гаранции за това.
Факта, че кучето е намерено в ТКЗС-то или в кошарата на еди-кой си нищо не значи. Може да е крайно, но това е моето виждане.  Приказките за инбредни гнезда, за затворени популации и т. н. не са лишени от логика, но съшо така не са и сериозен аргумент.
Ето защо мисля, че трябва да сме много внимателни и прецизни какво запазваме и какво не като "генетично разнообразие и богатство на породата" и ако се правят екстериорни измервания при Каракачански кучета като научна разработка, най-малкото това трябва да се прави със също научно доказано генетично изчистени екзампляри иначе то не би имало никаква стойност нито научна нито практическа.
Лично аз не знам за такава класификация при нашите кучета.

Едва ли би имало спор долните кучета от колко породи са, нито глави като телевизори, нито крака като диреци, нито мастодонти по 80-90 см. Спокоино може да се каже почти еднотипни глави и моцуни, с по-слабо или по-силно изразен полов диморфизъм при някои.
И те си имат своите прадядовци и прабаби и те са от различни линии, но това не ги прави различни.
Очевидно тези снимки са превени в различни периоди от време и на различни места в България, всеки може сам да преценява и прави изводи:

А кой кучета или линий са проверени до 1940?В твоя развъдник кучетата,до коя година им е проверен произхода?Не го приемай за заяждане,просто ми е интересно с какво са потплатени твойте разсъждения  smile

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #190 on: August 07, 2012, 14:24:20 PM »

Ами точно това ми е мисълта, че няма данни днес някъде да са правени генетични тестове и обявени резултати или ако са правени просто резултатита не са за показване. И понеже всички се бием по гърдите, че развъждаме по старите кучета за мене критерия за фенотип си остават те (преди 1950-60-те години) и ме интересуват кучетата които генетично го налагат.
Иначе потъваме в безмислените спорове колко главест е бил песа на еди-кой си или колко муцунест е бил еди-кой си на времето 80-та година и т. н. А от къде сме сигурни, че това са били първо чисти кучета ? След края на 50-те години - гаранция франция   biggrin
« Last Edit: August 07, 2012, 14:33:38 PM by SIMBEN » Logged

SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #191 on: August 07, 2012, 14:54:54 PM »

А кой кучета или линий са проверени до 1940?.................

Разбира се, че не са проверявани и слава богу, но поне изглеждат като от една порода, докато днес всеки развъжда чистопородни по еди-кои си линии и на всеки са най-истинските, а в същност е един малък ужас.
А като се обърнем назад нещата изглеждат по друг начин, но там няма как да се бута, подменя, манипулира и т. н.

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #192 on: August 07, 2012, 15:09:18 PM »

Научното доказване на генетично изчистени екземпляри се базира върху наблюдаване на константност на белезите от предци през родоначалник на линия та до потомци от няколко поколения. Биометричните изследвания на такива екземпляри дават добра картина за вариацията в типа на породата.
Кучетата на горните снимки са случайно попаднали на снимките екземпляри на различни възрасти.  Очевидно е, че хората не са се снимали специално с прочуто в района куче. Дори в момента със селските стада в различни части на страната може да се наснимат подобни по тип на горните кучета с подобен ръст(около 60см). Дали обаче това е бил търсеният изявен тип от овчарите или просто средният? Дали така е изглеждал Балабан в разказа на отец К.Канев? Дали за такива кучета са разказвали в спомените си хората селектирали родоначалници на линии - Юсуф Кьоров, Спас Тунин, Диньо Баргана, Рамиз Осман, Иван Ишлямски и т.н. Същевременно въпреки, че на снимките са едни средни кучета, то в тях се виждат без съмнения редица екстериорни белези, които са константни и за аборигенната популация с която започна развъдната работа с породата. Сред аборигените не е наблюдаван изявен стоп, скъсена муцуна, големи уши, мека козина, огромен ръст и т.н. 
Имаме предостатъчно данни, че заварените след развалата на ТКЗС кучета с които се е започнала развъдна работа са местни аборигенни екземпляри, именувани от първоначалните им собствениците като Каракачански кучета. Като такива бяха развъждани и в първите клубове за породата.
Документираното кръстосване на единични екземпляри от едри чужди породи в местните кучета в края на 80-те и началото на 90-те е вододела. При това е известно точно къде какво се е случило и какви резултати е дало. Тези кръстосани кучета бяха игнорирани и не влязоха в селекцията на сериозните и съвестни любители на породата. Другите, които се пробваха (тайно или явно)с кръстоски в онзи период са обществено известни и не се сещам някой ангажиран с породата развъждач днес да твърди, че води селекция от техни мелезирани кучета. Въпросните кучета и техните потомци са старателно избягвани.
Факт е, че след като породата стана модерна, маса от нови любители започнаха да развъждат всякакви шарени кучета - независимо дали има данни за произход и какъв е произхода. Няколко сладкодумци ги убеждаваха, че е патриотично да отглеждат огромните кучета на Аспарух(каквото и да значи това). Хората им повярваха, че колкото е по едро, толкова по-добре. Обвързването на новосъздавана "порода" с политици, псевдоисторизъм и финансови кръгове даде допълнителен тласък на тази нова вълна.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #193 on: August 07, 2012, 15:17:46 PM »

А като се обърнем назад нещата изглеждат по друг начин, но там няма как да се бута, подменя, манипулира и т. н.
За нормално мислещия индивид това е така. Има факти в историята, които са константна величина.

Но... от вече десетилетие наблюдаваме как една групичка старателно се опитва да манипулира историята. Да нарича черното бяло, а бялото черно. Да оплюва опонента като съчинява уж негови(на опонента) тези, които след това яростно оборва с "факти". Абе мила родна картинка. Всъщност не е нещо уникално в човешката история да се правят опити за подмяна на факти и кражба на идентичност.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Nomad
Hero Member

« Reply #194 on: August 07, 2012, 15:41:33 PM »

Оги,прав си,че на моменти вече се прави размножаване,а не подбрани връзки с ясна цел.В стремежа си да изредим цялата азбука с кучила се увличаме и селекцията остава на заден план.Но в последните два-три месеца доста митове и легенди се разбиха пред очите ми.
"Не всичко което блести е злато"
Ако някой вече ми каже ,че при него се раждат само кучета с минимум недостатъци и той работи най-правилно,просто
ще му се изсмея.
Мисля,че във форума някой го беше написал,че "кучката връща девет поколения назад"
Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 61
  Print  

Jump to: