Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 10, 2025, 14:33:20 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 436330 times)
0 Members and 17 Guests are viewing this topic.
sensation
Jr. Member
**

« Reply #75 on: December 17, 2010, 08:46:29 AM »

Искам да попитам и аз нещичко -каква е гаранцията,че  подържащата селекция е правилен избор (не твардя и че не е ) при наличие на такова междутипово разнообразие . И че, когато след N брой години ,вече отсяли най доброто и дойде времето за уеднаквяване на типовете (тип глава,строеж на тялото, украса, космена покривка, Г и Д граница,) каква е гаранцията, че стари грешки няма да бъдат повторени . Веднага ще ме прекъснете - " Ама ние няма да уеднаквяваме типовете ,ще държим на междутиповото разнообразие и богатство" - и добре, ама какъв е смсъла на всичко и в крайна сметка ще е като- да гледаш пинчер , доберман и ротвайлер и да ходиш с тях на изложения да се тварди,  че са една и съща "порода" ама с отделни подтипове . Не ме разбирайте погрешно , просто това са неща които мен лично ме валнува и мисля,че в тази тема ще се разглеждат такива въпроси.Дано не съм загубил времето на някои с въпроса си. Поздрави
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #76 on: December 17, 2010, 23:06:28 PM »

Поддържащата селекция се използва за съхранение на автохтонни породи. Както съм писал и преди, стандартът на Каркачанското куче е рамков. Той описва рамката в която естествено варира породата.
При заводските породи е прието да се извършва активна селекция с цел постигане на някакви показатели - било екстериорни или продуктивни. При тях в стандарта са залагат параметрите на бъдещият идеален представител, към който се стремят селекционерите.
Тъй че концепциите са различни. Не бива да се бъркат.

Това, че някой след 20 години ще може да отглежда кучета, в които ярко ще се разпознава екстериора и качествата на  Костенски, Якорудски или Доспатските аборигени от миналото, ще е само признак за отлично свършена работа по съхранение на породата Каракачанско куче.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
sensation
Jr. Member
**

« Reply #77 on: December 17, 2010, 23:21:08 PM »

Поддържащата селекция се използва за съхранение на автохтонни породи. Както съм писал и преди, стандартът на Каркачанското куче е рамков. Той описва рамката в която естествено варира породата.
При заводските породи е прието да се извършва активна селекция с цел постигане на някакви показатели - било екстериорни или продуктивни. При тях в стандарта са залагат параметрите на бъдещият идеален представител, към който се стремят селекционерите.
Тъй че концепциите са различни. Не бива да се бъркат.

Това, че някой след 20 години ще може да отглежда кучета, в които ярко ще се разпознава екстериора и качествата на  Костенски, Якорудски или Доспатските аборигени от миналото, ще е само признак за отлично свършена работа по съхранение на породата Каракачанско куче.
Благодаря за отговора
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #78 on: February 17, 2011, 14:39:13 PM »

STARTER
Hero Member

Публикации: 572

Re: Развъдник "Симбен" - фотопредставяне.
« Отговор #73 -: Февруари 15, 2011, 02:50:41 » Цитат 

--------------------------------------------------------------------------------
Доколкото разбирам идеята е да се връщат колкото може кучетата в работна среда.
Ясно е, че няма да стане, като кученцата израснали в стадото, но и няма да може да се сравнява с тези на синджир или в клетките.

Информирай модератор    Активен 

ТИТО
Sr. Member

Re: Развъдник "Симбен" - фотопредставяне.
« Отговор #74 -: Днес в 11:11:37 » Цитат 

--------------------------------------------------------------------------------

Te идеите са много Иво наприемер да има много стада,кучета,животновъди и т.н.Но в днешно време се правят в повечето случаи от компа.И най-лошото е ,че все повече се работи със снимки отколкото реалност.Ноооооо,,,,,това е..

« Last Edit: February 17, 2011, 14:40:12 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #79 on: February 17, 2011, 14:41:27 PM »

Не става много ясно това, което казваш, Росене, ако утре в България останат пет стада, което не е изключено, това не означава, че работата с породата ще спре.

И сега много от овчарите нямат нужда от тези кучета. Стадата не са заплашени кой знае колко от диви зверове. Или пасат близо до населените места, или в низините където освен чакал, лисици и бсздомни подивели кучета друго няма. За вълк през годината я се чуе, я не.
Защо да хранят и подържат тия едри и опсни кучета, кагато нямат никаква полза от тях? И естествено те не могат да ценят нещо от, което на практика не се нуждаят.

Атила мисля, че го каза най-правилно кучетата са там където са мераклиите, където освен красиви животни при тях има и красиви наперени и зли каракачански кучета пазачи.

Помисли си сам имаш ли нужда от толкова много кучета и колко пъти са спасили живота на твойта стока. Гледаш ги защото ги харесваш, обичаш и имаш мерака за това.  biggrin
« Last Edit: February 17, 2011, 14:47:12 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
ТИТО
Hero Member

« Reply #80 on: February 17, 2011, 18:45:55 PM »

;)След като прочетох Огняне това което си ми писал ми се роди веднага нещо..Бяхме направили едни ключодържатели за изложбата в София-2007 на които пишеше ..../Всяко куче може да е овчарско но не всяко е  каракачанско/...Та сетих се за нещо друго което ще стане.....Сега колегите от БОК ще изпъчат перките встрани ...Много кучета каракачански има но колко от тях са овчарски? Wink -Като разбира се желателно е да се разбере правилно идеята.

Имам толкова кучета защото -защото.. Аз заради тях стоката завъртях..Цяла еко ферма сме направили..Но пък мечтата ми се сбъдна да ги върна в естествената им среда..Пожелавам го на всеки от сърце..Наистина красотата на КК се вижда когато е сред стока..Както там се прави на красота никога и на никоя изложба не може..Дори да ти кажа имайки и гледайки ги ми пълнят сърцето..Някак си и да ги снимам нямам мерак..Усещането е различно..Преди когато нямах стока дразнеха мен,сега и аз малко да подразня тези дето нямат.. naughty..Но  го правя в рамките на разумното и не се докачайте много. Но пък и няма да спестя мнение за неща които виждам и за реалност в която живеем.

Инак за друго си прав..В повечето случаи КК се гледа от мерак не толкова за гад в момента.
поздрави,,,,,
« Last Edit: February 17, 2011, 18:50:06 PM by ТИТО » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #81 on: February 17, 2011, 19:07:47 PM »

"Имам толкова кучета защото -защото.. Аз заради тях стоката завъртях..Цяла еко ферма сме направили..Но пък мечтата ми се сбъдна да ги върна в естествената им среда..Пожелавам го на всеки от сърце..Наистина красотата на КК се вижда когато е сред стока..Както там се прави на красота никога и на никоя изложба не може..Дори да ти кажа имайки и гледайки ги ми пълнят сърцето..Някак си и да ги снимам нямам мерак..Усещането е различно.."
Евала Тито!  notworthy  notworthy

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
rex
Hero Member

« Reply #82 on: May 27, 2011, 06:42:34 AM »

Отдавна се каня да питам - в България няма ли каракачани , които се занимават сериозно с развъждането на кучета? До колкото знам примерно в района на Сливен живеят доста хора от тази етническа група, а едва ли само там. Интересно ми е как при такава наследена богата "база данни" ни един внук или правнук на такива овчари не е регистрирал свой собствен развъдник към МАКК? Поне аз не знам да има такъв де.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Pagan_fire
Hero Member

« Reply #83 on: May 27, 2011, 06:53:20 AM »

Отдавна се каня да питам - в България няма ли каракачани , които се занимават сериозно с развъждането на кучета? До колкото знам примерно в района на Сливен живеят доста хора от тази етническа група, а едва ли само там. Интересно ми е как при такава наследена богата "база данни" ни един внук или правнук на такива овчари не е регистрирал свой собствен развъдник към МАКК? Поне аз не знам да има такъв де.

Много добро питане!

"Искай съвет от този, който умее да побеждава самия себе си"
   Леонардо да Винчи
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #84 on: August 04, 2012, 15:50:03 PM »

smile
Евала  clap е тва е каракачанец  notworthy така трябва да изглежда един каракачан, а не като много от показваните  Wink

Брат му, ми той Караман си е абсолютно чистопородно каракачанско куче с родители - кучета вписани в племенната книга на МАКК. Независимо че собствениците му го наричат БОК - той е доста далече като екстериор от БОК които показват клубовете за тази порода. А и нещо друго - за първи път оценка "отличен" това същото куче получава на , забележете - Национална Изложба на Каракачански кучета - Кресна 2012 г. Не знам, със сигурност Божко ще каже, но мисля че това същото куче никога не е получавало по висока оценка от мн. добър на изложби за БОК! Да не говорим, че когато собствениците на кучето бяха в БКК за БОК, това същото куче беше изолирано и едва ли не обявено за брак! Странно, но и не чак толкова като се замисли човек даже е логично - това чистопородно каракачанско куче не се вписва във възприетите стандарти за БОК! От всичко написано дотук, нека всеки сам да си направи съответните изводи!
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #85 on: August 04, 2012, 18:35:07 PM »

kennel Vucho, за мене разлика в наименованието на кучето няма .При чистопородното развъждането разлика в екстериора също няма. Говоря образно. Всеки има право да нарича кучето и да го развъжда, както иска и спрямо виждането си  Wink
То съдиите, къде са го съдили са с друго виждане, затова и не са му дали подобаващи оценки. И аз ако съм съдия бая кучета ще изхвърля и обявя за брак и от вашата организация. Знаеш ли колко кусура ще им намеря. Тогава, как ще го тълкуваме това мое решение или мнение  Wink

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #86 on: August 04, 2012, 20:04:51 PM »

kennel Vucho, за мене разлика в наименованието на кучето няма .При чистопородното развъждането разлика в екстериора също няма. Говоря образно. Всеки има право да нарича кучето и да го развъжда, както иска и спрямо виждането си  Wink
То съдиите, къде са го съдили са с друго виждане, затова и не са му дали подобаващи оценки. И аз ако съм съдия бая кучета ще изхвърля и обявя за брак и от вашата организация. Знаеш ли колко кусура ще им намеря. Тогава, как ще го тълкуваме това мое решение или мнение  Wink

Ще ме прощаваш ама не си прав! От огромно значение за запазване на породата и по нататъшната развъдна работа с нея е това с как наричаш породата и в каква развъдна схема участваш! Давам пример за това че има чистопородни кучета в клубовенте за БОК - вярно е малко се но ги има все още! И какво от това!? Какво от това като ги има и ги заплождат с малко или повече проявени мелези!? Това може ли да е правилния път за развитие и запазване на породата? НЕ!!! Нека всеки да проумее че в МАКК се обединяват развъдчици при които водещо е произхода и чистопородността на кучето. А че кусури има - то е ясно идеални кучета няма! Но от кусур до кусур има разлика! Нека има кусури - за това е селекцията да се "дялат" кусурите, но с чистопородността компромиси не бива да се правят! Иначе ще стигнем до там че даден собственик за известно време да притежава добре изглеждащ мелез и гордо да казва: Е те тоя е от старите кучета!!! Wink
Та за това е много важно всеки развъдчик да е наясно с коя порода се отъждествява! Ако е в породата БОК, то кучетата трябва да се вписват в адмирираните първенци на тази порода!
За да бъда разбран правилно ще дам няколко примера:
Давам за примери няколко екземпляра на БОК от НКБОК. Това са посочвани като еталони на породата, и основни разплодници както и шампиони по изложбените рингове за БОК от признатата от ФСИ киноложка организация на България БРФК!

« Last Edit: August 04, 2012, 20:53:10 PM by kennel Vucho » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #87 on: August 04, 2012, 21:19:14 PM »

малко БОК от първенците на БКК за БОК

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #88 on: August 04, 2012, 21:29:35 PM »

Ха сега всеки който твърди че Каракачанското куче е едно и също с БОК хубаво да си настрои зрителните възприятия! А за всички онези които имат чистопородни каракачански кучета но поради една или друга причина ги наричат БОК сами да решат! Единия вариант е да си заравят главата в пясъка с извинението "ама те са едни и същи, само се наричат по различен начин", и в същото време да продължават с кръстосването с екземпляри от популацията на погоре посочените елитни БОК-ове, с надеждата да върнат "старата кръв". Такива хора не мога (а и вече спрях да се опитвам) да ги разбера! Другия вариант е да си отворят очите за реалната картинка и да заложат на съхраняването на автохтонната порода, като превъзмогнат егото на заклетите "псевдопатриоти" !
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #89 on: August 04, 2012, 22:23:36 PM »

smile
Евала  clap е тва е каракачанец  notworthy така трябва да изглежда един каракачан, а не като много от показваните  Wink

Брат му, ми той Караман си е абсолютно чистопородно каракачанско куче с родители - кучета вписани в племенната книга на МАКК. Независимо че собствениците му го наричат БОК - той е доста далече като екстериор от БОК които показват клубовете за тази порода. А и нещо друго - за първи път оценка "отличен" това същото куче получава на , забележете - Национална Изложба на Каракачански кучета - Кресна 2012 г. Не знам, със сигурност Божко ще каже, но мисля че това същото куче никога не е получавало по висока оценка от мн. добър на изложби за БОК! Да не говорим, че когато собствениците на кучето бяха в БКК за БОК, това същото куче беше изолирано и едва ли не обявено за брак! Странно, но и не чак толкова като се замисли човек даже е логично - това чистопородно каракачанско куче не се вписва във възприетите стандарти за БОК! От всичко написано дотук, нека всеки сам да си направи съответните изводи!

нямах възможност да пиша по рано ,затова пиша сега - да наистина не сме го водили като участник на кой знае колко изложби ,бил е участник на около 5 или 6 изложби ......за първи път го водихме с баща ми в Стара Загора ,но за годината не си спомням дали беше 02 или 03-та където преди изложбата кучетата се качваха на кантар да се определят килограмите ,та там беше дисквалифициран заради захапката ,но на следващата година в панаира Стефан Попов му даде отлична оценка и 3-то място , та където и да съм го водил са го оценявали така и не по долу ....и да имали сме търкания заради захапката когато сме били в бкк ,но е нормално да ги има при положения че през изминалото десетилетие че и повече се смениха и изказаха доста мнения по повод проблемите в зъбите и захапките ,което от своя страна според мен доведе до премахването на доста хубави кучета от разплод ,което е жалко според мен . Доста хора взеха да се замислят по този въпрос и нещата взеха да се променят малко или много и да се прави компромис от тази страна с цел запазване ,но на този етап нещата са малко по различни от преди десет години .
Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 61
  Print  

Jump to: