Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 10, 2025, 17:10:00 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 436597 times)
0 Members and 10 Guests are viewing this topic.
petko
Hero Member

« Reply #30 on: November 19, 2009, 17:54:55 PM »

...znaete li kat stana na vypros za granicata se setih za edno pogranichno selo de  imaha kashli zad kliona .ta ako znaete takiva mesta ima goliama veroiatnost da otkriete aborigenni kucheta ot predi iztrebvaneto ,kmetovete ne znaeha kakvo imashe po tam zer ,ili puk shtot biaha v "nichiata zemia " ,znam li

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
S.Diamandiev
Newbie
*

« Reply #31 on: November 19, 2009, 20:58:13 PM »

i kakva granica imaha?  lol a bulgarskata znaesh li kak se e ohranivala?

Знам.
Знаеш ли има една стара приказка която важи в конкретния случаи точно. - Аз държа коча за м......е  , а ти ми казваш че е овца.
Не искам да влизам в полемика с теб относно тази тема, още повече че доста от нещата които казваш са верни, но да се говори че не се е охранявала е смешно. Доста хора има които са я видяли за последно. Говоря точно за Малко Търново.
А в Свиленград как е не знам , там съм ходил на почивка веднъж .
petko
Hero Member

« Reply #32 on: November 20, 2009, 15:10:44 PM »

i koe ne e verno ,za neshtata koito kazvam budi siguren ,zashtoto sym roden v pogranichen raion purvo ,vtoro slujil sum na neia .taka che edva li moje da sporish s men .ne sum bil na turskata no na gruckata moga da ti razpraviam ,oshte poveche i cghe sum ia presichal ....kude biaa granicharite ,za ohranata na turskata imash li si na ber kolko hora sa minali ot tam ,ma edva kogato nashte spriaha da ia paziat .imat edna kanavka koiato vsyshtnost e obshta .ostanaloto e da bluskat chekii i np-ta taka koi she fanat ,predi vervai mi lisica ne minavashe bez da razberat bulgarite kostenurka daje

moje bi she mi se zakeleshish zatva che imat granichari da imat e i? niama strana bez takiva
za vremeto puk koeto govorihme ...ta te edvam sa chakali da mine niakoi kamo li da paziat .sediat i ziapat zatva kuche li ti triabva? da doide s negovia chobanski pes da go vidia kak she nameri niakoi ili si mislish che se narejdat prez sto metra i go drujkat na vseki koito iska da premine?

edinstvenoto za koeto mogat da se izpolzvat takiva kucheta v dneshno vreme e za strajevi .a takiva kucheta se slagat na malki uchastuci na koito se iska jiva 24  chasova ohrana .na piketi .v sluchai da dava aber da nasochish fara .za tva neshto daje e po dobre brakuvan nok ,zashtoto chobanskoto ima da lae po vsichko shto mrydne

kato kazah dneshno vreme ne biah prav ,v dneshno vreme puk e oshte po nalojitelno kucheto da e nok i podobno i ne mi idva na akula daje kude moje da se izpolzva strajevo

S.Diamandiev
Newbie
*

« Reply #33 on: November 20, 2009, 19:05:39 PM »

Първо говорим за Турската граница , не за Гръцката. Дори ти казах че по специално за Малко Търново става въпрос.. И за кучета НОк или побългареният им варияннт, от наша страна /не мога да споря турците с какви кучета са били /.
Още повече че не говорим за граница в сегашно време , а преди години .
Ако не си ме разбрал и се разминаваме във времето е друг въпрос.
petko
Hero Member

« Reply #34 on: November 21, 2009, 10:33:27 AM »

biah ti pusnal edin dulyg post ma se skapa neta i mi izchezna

.v momenta si provetriavash ustata ,ne sporish puk i ne mojesh

i bez tva vyrvi na oftopik do niakude
gyrcia turci granicata ni e edna ,i dvete sa kapitalisticheski strani a nie vunshna granica na komunizma ,taka si branim granicata che na tiah ne im se nalaga nikoi ne bi emigriral nasam na natam vednaga im davat statut na bejanec
vse edno kushtata ti da e ogradena sys zid a komshiata da i toi da postri takuv ,niama smislul

petko
Hero Member

« Reply #35 on: November 21, 2009, 13:42:19 PM »

oshte edin granicharski pes ,tazi snimka dosega ne sum ia sreshtal ,niakoi daia e?

http://forum.dog.bg/-t8056.html&st=8320&gopid=721016#entry721016

« Last Edit: November 21, 2009, 13:58:02 PM by petko » Logged

BQLA ROZA
Sr. Member

« Reply #36 on: November 30, 2009, 14:22:55 PM »

Петко,на календара на СРОК има такава,ама не съм сигурен дали е същата.
Апък календара ми го откраднаха,та не мога да ги сравня.
petko
Hero Member

« Reply #37 on: December 01, 2009, 13:58:24 PM »

Петко,на календара на СРОК има такава,ама не съм сигурен дали е същата.
Апък календара ми го откраднаха,та не мога да ги сравня.
bati kude go durjish be toia kalendar

abe niama li niakvi dokumenti za vuorujenieto na voiskata po tova vreme i dali e opisana porodata ,te shapkarite nali obichat vsichko da se zdava i priema

poluchih 1 manliher,edna shapka.sindjir i edno kuche -karakachanka ...vsyshtnost edva li po moe vreme ne si spomniam da sa pisali poroda ,no moje bi niakude drygade ,ako sa gi obuchavali ili puk po razkladkata za kuchetata ,bi mi bilo interesno s kakvo ime sa bili upomenati

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #38 on: January 12, 2010, 15:47:05 PM »

Глава:

Мозъчен дял:  Черепът е широк и масивен, горния профил е леко заоблен, челната бразда е плитка, окципиталният издатък е слабо забележим. Надочните дъги са слабо развити. Осите на муцуната и мозъчния дял са успоредни.

Стоп:  Забележим, но не рязък.

Лицев дял:
Муцуна:  Масивна, разширяваща се към основата, по-къса от черепната част. По посока на носа едва видимо се стеснява и завършва тъпо.
Носна гъба:  Голяма и добре пигментирана. Ноздрите са широки.
Устни: Дебели и прилепнали. Горната покрива долната. Добре пигментирани.
Челюсти(зъби): Челюстите са силни. Зъбите са 42 на брой (20 в горната и 22 в долната челюст). Големи и бели, правилно подредени. Захапката е ножична или клещовидна.
Очи:  Малки, дълбоко и косо поставени, като латералните ъгли стоят по-високо от медиалните. Тъмно или светло кафяви, в зависимост от цвета на косъма. Ръбът на клепачите е тъмно оцветен. Погледа е мрачен и самоуверен. Излъчва интелект и твърдост.
Уши:  По-скоро малки, ниско поставени, с V - образна форма, висящи, плътно прилепнали към черепа. Покрити с къси и гъсти косми.

Горният текст е извадка от официалния стандарт на Каракачанското куче.
Понеже се вихри голяма дискусия върху това как главата на едно конкретно куче не отговараряло на стандарта - питам кое в главата на това куче не отговаря посоченото в стандарта?

Да почнем точка по точка:
Черепът е масивен с плавен преход между лицев и мозъчен дял. Надочните дъги не са силно развити. Горният контур е леко заоблен. Осите на муцуната и мозъчния дял са успоредни.

Стигаме до разковничето - муцуната!
Масивна е! Спор няма.
Почти не се стеснява към носа и завършва тъпо. Пропорциите са спазени.
Носната гъба е голяма и добре пигментирана
Устните са дебели плътни и добре пигментирани - очевадно е. Горната покрива долната - също е очевадно.

Очите са малки дълбоко и косо поставени, клепачите са тъмно пигментирани!

Та както се вижда май всичко си е на мястото! Така че дяволът май не е чак толкова черен!

aborigen
Sr. Member

« Reply #39 on: January 12, 2010, 16:27:15 PM »

Глава:

Мозъчен дял:  Черепът е широк и масивен, горния профил е леко заоблен, челната бразда е плитка, окципиталният издатък е слабо забележим. Надочните дъги са слабо развити. Осите на муцуната и мозъчния дял са успоредни.

Стоп:  Забележим, но не рязък.

Лицев дял:
Муцуна:  Масивна, разширяваща се към основата, по-къса от черепната част. По посока на носа едва видимо се стеснява и завършва тъпо.
Носна гъба:  Голяма и добре пигментирана. Ноздрите са широки.
Устни: Дебели и прилепнали. Горната покрива долната. Добре пигментирани.
Челюсти(зъби): Челюстите са силни. Зъбите са 42 на брой (20 в горната и 22 в долната челюст). Големи и бели, правилно подредени. Захапката е ножична или клещовидна.
Очи:  Малки, дълбоко и косо поставени, като латералните ъгли стоят по-високо от медиалните. Тъмно или светло кафяви, в зависимост от цвета на косъма. Ръбът на клепачите е тъмно оцветен. Погледа е мрачен и самоуверен. Излъчва интелект и твърдост.
Уши:  По-скоро малки, ниско поставени, с V - образна форма, висящи, плътно прилепнали към черепа. Покрити с къси и гъсти косми.

Горният текст е извадка от официалния стандарт на Каракачанското куче.
Понеже се вихри голяма дискусия върху това как главата на едно конкретно куче не отговараряло на стандарта - питам кое в главата на това куче не отговаря посоченото в стандарта?

Да почнем точка по точка:
Черепът е масивен с плавен преход между лицев и мозъчен дял. Надочните дъги не са силно развити. Горният контур е леко заоблен. Осите на муцуната и мозъчния дял са успоредни.

Стигаме до разковничето - муцуната!
Масивна е! Спор няма.
Почти не се стеснява към носа и завършва тъпо. Пропорциите са спазени.
Носната гъба е голяма и добре пигментирана
Устните са дебели плътни и добре пигментирани - очевадно е. Горната покрива долната - също е очевадно.

Очите са малки дълбоко и косо поставени, клепачите са тъмно пигментирани!

Та както се вижда май всичко си е на мястото! Така че дяволът май не е чак толкова черен!

Насе можеш ли да ми покажеш на снимка ухото на кучето.
Имали уши това куче или са му отрязани и двете.
vano
Guest
« Reply #40 on: January 12, 2010, 17:01:34 PM »

За това куче никаква дискусия не се вихри - просто на Петко не му харесва, че било муцунесто.

Аз на дискусия подложих тези медалисти:

Макар, че то не е никаква дискусия, а просто си бъбрим с Петко - на тема на кой какво му харесва или не му харесва и запазва ли се кучето в многото му варианти в които съществува като аборигенно такова или се цели тип описан в стандарта?
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #41 on: January 13, 2010, 05:34:44 AM »

Ники,
Шаро беше с отрязано ляво ухо. Дясното се вижда от снимката при десен профил. Ухото е малко и добре прилягащо към главата! Характерно е оцветяването на ухото при Шаро - наполовина бяло. Забелязал съм че този характерен рисунък се предава често в потомство при линейно развъждане по Шаро.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #42 on: January 13, 2010, 05:45:28 AM »

Вано,
тези кучета които показваш са преки потомци на кучето Янко което е по линия на Пайо от Костенец. Мисля че е некоректно да се обсъждат главите на именно тези кучета поради факта че на въпросната изложба на МАКК, те са в красовете "Младши". Това ще рече че далеч не са достигнали онова развитие на главите което имат като потенциал. Мисля че всеки запознат по-детайлно с развитието на кучета от аборигенни породи, към които спада и Каракачанското куче, е наясно че на такава ранна възраст до 1 година все още има какво да се очаква като развитие на главата. А специално за Каракачански кучета от т.нар. "Костенски джинсове", това важи в още по силна степен. Имам достатъчно снимков материал и ще пусна тук да се види как с възрастта се променя главата при Каракачанските кучета.
vano
Guest
« Reply #43 on: January 13, 2010, 06:52:32 AM »

Вано,
тези кучета които показваш са преки потомци на кучето Янко което е по линия на Пайо от Костенец. Мисля че е некоректно да се обсъждат главите на именно тези кучета поради факта че на въпросната изложба на МАКК, те са в красовете "Младши". Това ще рече че далеч не са достигнали онова развитие на главите което имат като потенциал. Мисля че всеки запознат по-детайлно с развитието на кучета от аборигенни породи, към които спада и Каракачанското куче, е наясно че на такава ранна възраст до 1 година все още има какво да се очаква като развитие на главата. А специално за Каракачански кучета от т.нар. "Костенски джинсове", това важи в още по силна степен. Имам достатъчно снимков материал и ще пусна тук да се види как с възрастта се променя главата при Каракачанските кучета.
OK

Ако имаш пусни снимки точно на тези 3 кучета - все пак ако тогава са били на около година, сега са на около 3. Ще се радвам да са заприличали на Пайо и Тито:
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #44 on: January 13, 2010, 07:47:36 AM »

Поразрових се и намерих на кучета от същата връзка!

Сирма от Тито - близо 2 години

Буря от Тито - близо 2 години

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 61
  Print  

Jump to: