Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 21:57:31 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 439985 times)
0 Members and 8 Guests are viewing this topic.
Пеньо
Hero Member

« Reply #585 on: October 12, 2014, 20:16:56 PM »

Всички твърдим, че харесваме КК в онзи му стар, автентичен, див, първичен вид и се стремим да го запазим в този му вид. О.К. Нали то е такова, защото хората, които са го отглеждали са го правили по техния си начин. Мисля, че всяка новост, била тя относно размножаване, хранене или др., би донесла промяна в кучето. Е, ще го запазваме ли онзи му вид или ще го променяме ? Все едно на ретро парад на автомобили, да се покажат последните модели такива.
« Last Edit: October 12, 2014, 20:19:41 PM by Пеньо » Logged
Пеньо
Hero Member

« Reply #586 on: October 12, 2014, 20:24:13 PM »

Да, правила трябва да има! Най-важното такова е да не се омелезява породата. Слеващото - да не се модернизира !!!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #587 on: October 12, 2014, 20:52:26 PM »

Ако си мислиш, че правиш някаква услуга на МАКК с тази крайно втвърдена позиция, в голяма грешка си. Точно обратното - огромното предимство на този форум и философията на МАКК като цяло, е че се дава изява на всякакви мнения и се приемат всички от тях, които са подплатени с факти и доказателства. Твоето отношение е като на антивирусна програма, която иска да трие всичко, което не завършва с разширение ".макк". Постоянно се опитваш да обясняваш на хората кое е правилно и ко не е. А в крайна сметка всеки има глава на раменете и сам си избира. Тук никой мисля не е дошъл насила, нито пък с идеята, че с МАКК се изчерпва целия свят. Просто хората харесват начина на работа тук осъзнато и информирано. Това е ценното.
Пак ще ти кажа - светът не е черно-бял, цветът е в много нюанси и е хубаво да се вижда като такъв. Ти пишеш тук от няколко месеца и постоянно акцентираш върху твърди правила, липса на компромиси, правилни и неправилни неща. Трайко, не си ли споменавал, че за първото ти куче (също взето наскоро) нямаш пълна информация за произхода му?  smile
Това последното нито е лошо, ни осъдително. Това е просто нюанс, извън черно - белите рамки.

ПП Относно примера за добро производство - ясно визирам работата на Божко, защото показва хубави кучета. А визирам него, защото ти съвсем ясно имаше предвид него с това "омазване".

Поздрави,
Гледай сега, варианта е да ти отговоря или да игнорирам всичко до тук. Виждаш ми се свестен и затова ти обръщам внимание.
Да започнем да си отговаряме на въпросите, ако нямаш нищо против.

Да се върнем на темата с ранното заплождане. Дай моля ясно мнение, против, за и до какъв извод стигнахме?

Въпросът ми е следва ли, хората да влизат в сайта на МАКК, да търсят истинско Каракачанско куче и да се обадят на г-н Добревски, който не крие по никакъв начин, къде членува? И не излиза ли, че МАКК по този начин подкрепя, дори косвено СРОК?

Погрешно ли е да предупреждам хората, когато бъркат или може да сбъркат?

Казваш "хората харесват работата на МАКК и затова са тук". Г-н Добревски част ли е от тази работа на МАКК или не е ?

Относно света, много добре знам как изглежда той с всичките му нюанси.

От колко месеца пиша тук? Знаеш ли колко ясен е произхода на първото ми Каракачанско куче?

Искам да съм ясен, нямам нищо против Божко Добревски, да е жив и здрав, както той, така и дамазлъка му. Не одобрявам това, което прави на гърба на МАКК. Това е мое мнение и не ангажирам никого с него. От тук нататък няма да коментирам г-н Добревски, нито неговата организация. Не веднъж съм казвал, щом като МАКК е организацията, защо всички истински кучета не са в нея, заедно със гордите им собственици. Така, че недей да ми даваш наклон, колко съм краен. Аз за да съм такъв има причина.

Бъди жив и здрав и ти

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #588 on: October 12, 2014, 22:20:12 PM »

Всички твърдим, че харесваме КК в онзи му стар, автентичен, див, първичен вид и се стремим да го запазим в този му вид. О.К. Нали то е такова, защото хората, които са го отглеждали са го правили по техния си начин. Мисля, че всяка новост, била тя относно размножаване, хранене или др., би донесла промяна в кучето. Е, ще го запазваме ли онзи му вид или ще го променяме ? Все едно на ретро парад на автомобили, да се покажат последните модели такива.

Пеньо, коя точно новост в развъждането носи промяна в кучето? Какво е било развъждането преди тази новост и как се е променило кучето след тази новост?
Същото бих искал да разбера и за храненето.  Коя точно новост в храненето носи промяна в кучето и каква промяна е донесла? 
Просто дай пример, за да бъдем по-конкретни и да разберем къде е грешката и до какво е довела тази грешка. Това е от полза за всички. Не бъдем ли конкретни няма никакъв смисъл от тези разговори.
Какво трябва да разбираме под модернизирано Каракачанско куче?
« Last Edit: October 12, 2014, 22:23:56 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Buikov
Newbie
*

« Reply #589 on: October 13, 2014, 00:40:41 AM »

Аз подкрепям Пеньо затова, че преди години естествения подбор, селекцията на овчаря и липсата на "впръскване на кръв" от други породи са били огромен плюс за каракачанското куче. Ако няма изпитания на тези кучета в естествената им среда и се хранят само с най- висок клас гранула и се селектира само в посока екстериор и гигантизъм след 20 години няма да има и едно истинско куче. И ще има обяви като тази: Подарявам каракачанка, но понеже е с чуствителен стомах и с вероятност от развиване на гастрит трябва да се храни само с роял канин за кучета със чувствителен стомах. И приятелките ще ми пращат линка и ще ми пишат: "олее виж колко е сладка и пухкава тази каракачанка дали да я взема въпреки че има проблемен стомах?"
http://olx.bg/podaryavam-persiyski-kotarak-i57300326
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #590 on: October 13, 2014, 01:32:26 AM »

Ако си мислиш, че правиш някаква услуга на МАКК с тази крайно втвърдена позиция, в голяма грешка си. Точно обратното - огромното предимство на този форум и философията на МАКК като цяло, е че се дава изява на всякакви мнения и се приемат всички от тях, които са подплатени с факти и доказателства. Твоето отношение е като на антивирусна програма, която иска да трие всичко, което не завършва с разширение ".макк". Постоянно се опитваш да обясняваш на хората кое е правилно и ко не е. А в крайна сметка всеки има глава на раменете и сам си избира. Тук никой мисля не е дошъл насила, нито пък с идеята, че с МАКК се изчерпва целия свят. Просто хората харесват начина на работа тук осъзнато и информирано. Това е ценното.
Пак ще ти кажа - светът не е черно-бял, цветът е в много нюанси и е хубаво да се вижда като такъв. Ти пишеш тук от няколко месеца и постоянно акцентираш върху твърди правила, липса на компромиси, правилни и неправилни неща. Трайко, не си ли споменавал, че за първото ти куче (също взето наскоро) нямаш пълна информация за произхода му?  smile
Това последното нито е лошо, ни осъдително. Това е просто нюанс, извън черно - белите рамки.

ПП Относно примера за добро производство - ясно визирам работата на Божко, защото показва хубави кучета. А визирам него, защото ти съвсем ясно имаше предвид него с това "омазване".

Поздрави,
Гледай сега, варианта е да ти отговоря или да игнорирам всичко до тук. Виждаш ми се свестен и затова ти обръщам внимание.

Да се върнем на темата с ранното заплождане. Дай моля ясно мнение, против, за и до какъв извод стигнахме?

Въпросът ми е следва ли, хората да влизат в сайта на МАКК, да търсят истинско Каракачанско куче и да се обадят на г-н Добревски, който не крие по никакъв начин, къде членува? И не излиза ли, че МАКК по този начин подкрепя, дори косвено СРОК?

Казваш "хората харесват работата на МАКК и затова са тук". Г-н Добревски част ли е от тази работа на МАКК или не е ?

От колко месеца пиша тук? Знаеш ли колко ясен е произхода на първото ми Каракачанско куче?

Искам да съм ясен, нямам нищо против Божко Добревски, да е жив и здрав, както той, така и дамазлъка му. Не одобрявам това, което прави на гърба на МАКК. Това е мое мнение и не ангажирам никого с него. От тук нататък няма да коментирам г-н Добревски, нито неговата организация. Не веднъж съм казвал, щом като МАКК е организацията, защо всички истински кучета не са в нея, заедно със гордите им собственици. Така, че недей да ми даваш наклон, колко съм краен. Аз за да съм такъв има причина.

Бъди жив и здрав и ти

Трайко аз не правя нищо друго освен да си качвам снимки, че и в по голямата част от които не пиша и нищо за тях, както сам можеш да обърнеш внимание, както сега, така и в по предни дискусии съм изразил мое мнение ,нямащо общо нито с организации, нито с каквото и да било, всичко останало е осново породено от някой коментари. Не съм крил че имам приятелски отношения с по голямата част от хората както тук, така и в другите организации, но това е защото не деля хората на това кой къде е членувал и видиш ли щом е там, то, значи е еди си къв , затова тази тема с членствата не е до там интересна на този етап.
rex
Hero Member

« Reply #591 on: October 13, 2014, 05:38:59 AM »

Бъди жив и здрав и ти
Трайко, нещо ми се остриш - хайде ако обичаш да спазваш добрия тон, за който постоянно призоваваш. Наклона си го даваш ти с поведението си, аз просто го описвам. Ако не ти харесва как изглеждаш отстрани, проблема си е твой, не ми го прехвърляй на мен.
Относно ранното заплождане на кучка досега съм се въздържал от мнение по дискусията, защото при мен съм нямал такъв случай и мисля, че не е коректно да го коментирам подробно, след като нямам личен опит. При мой приятел това се случи сравнително наскоро - кучката се разви отлично и е много добро животно в момента. Няма разлика от другите женски, отгледани при него и заплодени след 24-месечна възраст. Нито като поведение, нито като екстериор. По-конкретно мнение мога да дам, като окуча по-рано 3-4 кучки и още 10-тина, които са навършили 2 години. Или проследя развитието на такива животни при мои приятели. Ако си забелязал, опитвам се да не говоря наизуст.
Относно произхода на "първото ти Каракачанско куче", просто цитирах твой поуст, в който казваше, че има какво да уточняваш от майчина страна на кучето, ако не се лъжа. Честно казано нямам никакъв личен интерес да се ровя в родословното дърво на кучето ти, но като говориш за МАКК и мракобесието извън него - кучето ти с родословие от МАКК ли е? И ако не е - защо такъв крайно държащ на принципите човек като теб, прокламираш правия път, отглежда такова животно? Това последното ти го казвам във връзка със старата приказка, че човек е хубаво първо да погледне в собствения си двор, преди хвърля камъни в съседните. Нищо лично към въпросното животно, което даже и не съм виждал.
Напереното ти поведение е присъщо на голям мераклия и поддръжник на дадена идея. От друга страна както сигурно си забелязал, аз също съм "за" идеите и политиката на МАКК. Другите организации като МОКК и СРОК примерно, не познавам и не съм се интересувал подробно от тях. За теб съм убеден, че също нямаш детайлна представа какви кучета има там, как се работи на практика и т.н. И затова много олекваш като ги критикуваш и даже заклеймяваш. Щото такива неща могат да твърдят хора, които от много години следят работата на различните организации, линиите и разплодниците. И от техните уста това ще прозвучи аргументирано и с тежест.

ПП Тук се водят принципни дискусии по разните му там актуални въпроси. Не приемай нещата лично, когато не са такива. И когато критикуваш, хубаво е да можеш и да приемаш критики.

Поздрави,

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #592 on: October 13, 2014, 05:58:37 AM »

------ По голямата част от хората казват - тук в Бг нямаме правила за тези български кучета и в тази насока  всеки си прави каквото си ще - не е ли основно правило да се запазва нашето куче такова каквото е било със всичките си плюсове и минуси ,както визуално ,както  като характер и поведение ,така и като грижите полагани за тях .---  ---Трябва ли да се стремим да изчистваме различните считани за недостатъци от чужднците , белези и начин на отглеждане  , само и само да угодим на тях и така лека полека да започнем да изменяме на себе си като работим въз основа на техните възгледи и маниери ,защото видиш ли те са интелигентни и културни ,а ние сме простатъци и неграмотници от хилядолетия и трябва да се вслушваме в чуждото защото винаги чуждото е правилното а и си нямаме база за сравнение с нашето ,а и мнението ни е винаги грешно .

Божко, дай конкретни примери какво точно имаш предвид.

1. Какви точно недостатъци намират въпросните чужденци в нашите кучета?
2. Кои са тези чужденци?
3. Кои минуси на нашето куче трябва да се запазват като основно правило?
4. Подлагаш ли на съмнение стандарта на породата и с кое точно не си съгласен, ако е така?
5. Подлагаш ли на съмнение правилника за развъждане и селекция на КК и ское точно не си съгласен?

Струва ми се, че трябва да отидем до конкретиката, до детайла за да излезем от общото говорене, от говоренето по принцип. Така ще бъдем по-точни, ясни и разбираеми в това какво искаме да кажем.
С най-добри намерения съм, защото всички се учим и усъвършенстваме, докато сме живи. За да ни бъдат полезни тези животни, по някакъв начин и ние сме длъжни да им отвърнем със същото.

Правилниците за развъждане се считат за така да се каже закон в развъдния процес нали така. ...аз ще попитам кое би било най правилно
1- да се осланяме изцяло на устава и да не правим никакви компромиси  с нищо и при никакъв случай ,защото това го изисква правилника за постигане на възможно и привидно идеалният или доближаващите се до него индивиди ,а веднъж направим ли компромис с куче, то и за в бъдеще бихме повторили така да се каже тази грешка според устава.
2-да работим основно за постигане на набелязаните цели в процеаса с който сме се захванали независимо дали нарушаваме някой от точките в устава, но с добър резултат.
3- да си подържаме кръвта с която работим без да наблягаме на правилници, а да се водим основно от запазване на  тип и кръвта , независимо от недостатъците на някой от индивидите, но отчитащи запазване на характерни белези .
Единственото което искам да се промени е това наше мислене за прекалено стриктното отношение, при което дадени екземпляри не биват ползвани заради определен тяхен недостатък, за сметка на кучета без забележка от страна на стандарт, но доста започнали да се изменят като тип.
Искам и един интересен въпрос да задам, бихме ли определили изцяло по стандарт дадено куче дали е или не е наше и защо ако да или не Smiley

Habits
Hero Member

« Reply #593 on: October 13, 2014, 07:31:17 AM »

Огнян е прав, едиснтвения начин да има развръзка тая дискусия е да има конкретика.
Относно ранното заплождане - ако има човек в тоя форум, който е навътре в зоологията и биологията като цяло, нека даде професионално мнение за това какви може да са последиците. Когато се даде професионално мнение за това, може да се излезе с обосновано мнение за това дали да се допуска ранното заплождане или не.
Иначе докато си говорим за личен опит с 2, 5 или 10 кучета е безмислено, защото пак не може да се каже нищо съществено.
Относно осъвременяването на породата - според мен е невъзможно който и да е жив организъм на тая планета да се запази абсолютно един и същ, с абсолютно едни и същи характеристики завинаги. Има нещо което пречи на това, еволюция. Хората, кучетата, всичките живи организми се изменят с времето, заради средата и условията в които живеят. А тази среда и тези условия се менят, няма как. Ако пък искаме да запазим породата такава каквато е била за възможно най-дълго време, може да се издаде следното правило например: Каракачанско куче може да бъде отглеждано и селектирано единствено и само от овчари. Да се хранят единствено и само с храна, която е давана и преди 50 години. Кучето да не се води на ветеринар и да не се ваксинира (предполагам навремето не е имало такива неща). И така нататък...

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
vano
Guest
« Reply #594 on: October 13, 2014, 08:13:20 AM »

Добре де, дайте да ги видим тея едновремешни велики кучета. На старите снимки, които се въртят из нета виждам някакви средни на ръст кучета, най-често със среден или дълъг косъм и лупоиден тип глави. Според мнението на велики съвременни кучкари, това са типични омашляци и подкаручници. Покажете ги великите кучета, които трябва да съхраним, та да видим сегашните толкова ли са по-лоши от тях.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #595 on: October 13, 2014, 09:18:06 AM »

...кучето ти с родословие от МАКК ли е? И ако не е - защо такъв крайно държащ на принципите човек като теб, прокламираш правия път, отглежда такова животно? Това последното ти го казвам във връзка със старата приказка, че човек е хубаво първо да погледне в собствения си двор, преди хвърля камъни в съседните.

ПП Тук се водят принципни дискусии по разните му там актуални въпроси. Не приемай нещата лично, когато не са такива. И когато критикуваш, хубаво е да можеш и да приемаш критики.

Извинявам се, ако съм те засегнал. Моля отговори на останалите въпроси.

Относно първото ми каракачанско куче, това, че няма родословие назад във времето и че бях измамен от господин, бивш собственик на развъдник тогава към МАКК, ме мотивира и ще продължава да ме мотивира, когато е нужно да наричам нещата с истинските им имена. И няма да спестя нищо. Отглеждам го, защото си е мое от 40-ят му ден и си го храня  и ще си го доизгледам, но няма да го развъждам, точно поради описаните вече причини. Но за да няма друг случай, като този разбираш, че е редно да предпазя и друг, човек да не попадне в подобна ситуация. Но това щеше да ти е по- ясно, ако се беше запознал по-подробно.

Когато крикката е градивна и  би ми помогнала добре, просто понякога е безцелна и непълна, която не почива на всички факти.

И така нататък,  и така нататък.....

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #596 on: October 13, 2014, 10:05:31 AM »

Извинявам се, ако съм те засегнал. Моля отговори на останалите въпроси.
Относно първото ми каракачанско куче, това, че няма родословие назад във времето и че бях измамен от господин, бивш собственик на развъдник тогава към МАКК, ме мотивира и ще продължава да ме мотивира, когато е нужно да наричам нещата с истинските им имена. И няма да спестя нищо. Отглеждам го, защото си е мое от 40-ят му ден и си го храня  и ще си го доизгледам, но няма да го развъждам, точно поради описаните вече причини. Но за да няма друг случай, като този разбираш, че е редно да предпазя и друг, човек да не попадне в подобна ситуация. Но това щеше да ти е по- ясно, ако се беше запознал по-подробно.
Когато крикката е градивна и  би ми помогнала добре, просто понякога е безцелна и непълна, която не почива на всички факти.
И така нататък,  и така нататък.....
Аз не приемам нещата лично, така че няма за какво да ми се извиняваш. За другите въпроси не виждам какво мога да ти отговоря, защото ги смятам за абсурдни - че някой в случая прави нещо на гърба на някой друг, и че косвено или пряко се прави някакъв пиар някому. По-скоро ти се запитай как някой прави хем нещо хубаво, хем пък е неправилно.
Ами Трайко, като си бил измамен от един господин, не е ли най-редно да "рекламираш" неговото име и производство, а не по принцип всички подред?  Това, което се опитвам да кажа е, че има и свестни хора извън МАКК, които поради една или друга причина, не членуват в асоциацията. И такива хора както виждаш, се ползват с доброто мнение на доста от членовете и симпатизантите на МАКК. Така, че не е редно всички да са под един знаменател, само защото някой е измамил теб.
Отделно дето някои неща просто се случват - имало е случаи с неконтролирани заплождания, поети рискове с неочакван резултат и т.н. Няма вариант всичко да е перфектно, винаги.
Аз и затова си позволих да дам пример с твоето куче - защото отстрани погледнато ти хем говориш само за МАКК и родословия, хем гледаш неродословно куче. Но казваш, че в детайл нещата стоят по различен начин. Както е възможно същото положение при други хора, естествено с други причини и резултат. Затова не е хубаво да се обобщава по този начин.
Относно това хората да са предупредени ти казах - всеки има глава на раменете и сам си решава. Ти какво мислиш - че собственици на БОК-ове не са чели тук преди да си вземат куче ли? Всеки влак си има пътници. Един търси истинското, другия голямо и импозантно куче. Това е и въпрос на лична философия за нещата и усещане ако щеш. В крайна сметка тук има представени в огромно количество информация и доказателство защо в МАКК се работи по този начин. Който иска, ще прочете и разбере. Ако не му е ясно, ще пита. Не виждам смисъл от агресивни опити за разрешаване на проблем, който на практика не съществува.

Поздрави,

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #597 on: October 13, 2014, 10:34:50 AM »

------ По голямата част от хората казват - тук в Бг нямаме правила за тези български кучета и в тази насока  всеки си прави каквото си ще - не е ли основно правило да се запазва нашето куче такова каквото е било със всичките си плюсове и минуси ,както визуално ,както  като характер и поведение ,така и като грижите полагани за тях .---  ---Трябва ли да се стремим да изчистваме различните считани за недостатъци от чужднците , белези и начин на отглеждане  , само и само да угодим на тях и така лека полека да започнем да изменяме на себе си като работим въз основа на техните възгледи и маниери ,защото видиш ли те са интелигентни и културни ,а ние сме простатъци и неграмотници от хилядолетия и трябва да се вслушваме в чуждото защото винаги чуждото е правилното а и си нямаме база за сравнение с нашето ,а и мнението ни е винаги грешно .

2. Кои са тези чужденци?
4. Подлагаш ли на съмнение стандарта на породата и с кое точно не си съгласен, ако е така?
5. Подлагаш ли на съмнение правилника за развъждане и селекция на КК и с кое точно не си съгласен?

Струва ми се, че трябва да отидем до конкретиката, до детайла за да излезем от общото говорене, от говоренето по принцип. Така ще бъдем по-точни, ясни и разбираеми в това какво искаме да кажем.
С най-добри намерения съм, защото всички се учим и усъвършенстваме, докато сме живи. За да ни бъдат полезни тези животни, по някакъв начин и ние сме длъжни да им отвърнем със същото.

Правилниците за развъждане се считат за така да се каже закон в развъдния процес нали така. ...аз ще попитам кое би било най правилно
1- да се осланяме изцяло на устава и да не правим никакви компромиси  с нищо и при никакъв случай ,защото това го изисква правилника за постигане на възможно и привидно идеалният или доближаващите се до него индивиди ,а веднъж направим ли компромис с куче, то и за в бъдеще бихме повторили така да се каже тази грешка според устава.
2-да работим основно за постигане на набелязаните цели в процеаса с който сме се захванали независимо дали нарушаваме някой от точките в устава, но с добър резултат.
3- да си подържаме кръвта с която работим без да наблягаме на правилници, а да се водим основно от запазване на  тип и кръвта , независимо от недостатъците на някой от индивидите, но отчитащи запазване на характерни белези .
Единственото което искам да се промени е това наше мислене за прекалено стриктното отношение, при което дадени екземпляри не биват ползвани заради определен тяхен недостатък, за сметка на кучета без забележка от страна на стандарт, но доста започнали да се изменят като тип.
Искам и един интересен въпрос да задам, бихме ли определили изцяло по стандарт дадено куче дали е или не е наше и защо ако да или не Smiley

Въпреки, че в твоите въпроси аз лично не разчитам нищо конкретно подкрепено с пример, което да коментираме и разискваме, за да открием евентуални грешки и неправилни подходи в дейностите за които говориш, смятам, че най-подробни отговори ще намериш на този етап в стандарта на породата КК и в правилника за развъждане и селекция на КК.

С кое точно в стандарта на КК не си съгласен, коя точка, коя буква и т.н. и какво точно предлагаш?
И с кое точно в правилника за развъждане и селекция също не си съгласен и защо не си съгласен? И естествено какво предлагаш и защо?

И пак повтарям ако не говорим конкретно, просто няма защо да го правим. Общото говорене по принцип в случая си е губене на време. За да започнем все пак от някъде, освен да задам отново горните въпроси, друго какво..... иначе няма как да се включа, а разговорът е интересен и предполагам не само за мене.
Между другото много хубаво би било всеки, който случайно следи този разговор или неслучайно участва в него и не е запознат с правилника за развъждане и селекция на КК, внимателно и задълбочено дори и да му липсва предварителна подготовка да го прочете, за да разбира по-добре за какво си говорим тук. Той се намира на:http://www.karakachan.org/forum/index.php/topic,479.0.html Не толкова за друго, а за да разберем с какво според някои този правилник е против съхраняването и запазването на автохтонното Каракачанско куче - наша обща кауза.

И отново се връщам на:

2. Кои са тези чужденци?
5. Подлагаш ли на съмнение правилника за развъждане и селекция на КК и с кое точно не си съгласен?
« Last Edit: October 13, 2014, 10:41:35 AM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #598 on: October 13, 2014, 12:45:22 PM »

2. Кои са тези чужденци?

1- да се осланяме изцяло на устава и да не правим никакви компромиси  с нищо и при никакъв случай ,защото това го изисква правилника за постигане на възможно и привидно идеалният или доближаващите се до него индивиди ,а веднъж направим ли компромис с куче, то и за в бъдеще бихме повторили така да се каже тази грешка според устава.
3- да си подържаме кръвта с която работим без да наблягаме на правилници, а да се водим основно от запазване на  тип и кръвта , независимо от недостатъците на някой от индивидите, но отчитащи запазване на характерни белези .

Въпреки, че в твоите въпроси аз лично не разчитам нищо конкретно подкрепено с пример, което да коментираме и разискваме, за да открием евентуални грешки и неправилни подходи в дейностите за които говориш, смятам, че най-подробни отговори ще намериш на този етап в стандарта на породата КК и в правилника за развъждане и селекция на КК.

С кое точно в стандарта на КК не си съгласен, коя точка, коя буква и т.н. и какво точно предлагаш?
И с кое точно в правилника за развъждане и селекция също не си съгласен и защо не си съгласен? И естествено какво предлагаш и защо?

И пак повтарям ако не говорим конкретно, просто няма защо да го правим. Общото говорене по принцип в случая си е губене на време. За да започнем все пак от някъде, освен да задам отново горните въпроси, друго какво..... иначе няма как да се включа, а разговорът е интересен и предполагам не само за мене.
Между другото много хубаво би било всеки, който случайно следи този разговор или неслучайно участва в него и не е запознат с правилника за развъждане и селекция на КК, внимателно и задълбочено дори и да му липсва предварителна подготовка да го прочете, за да разбира по-добре за какво си говорим тук. Той се намира на:http://www.karakachan.org/forum/index.php/topic,479.0.html Не толкова за друго, а за да разберем с какво според някои този правилник е против съхраняването и запазването на автохтонното Каракачанско куче - наша обща кауза.

И отново се връщам на:

2. Кои са тези чужденци?

По горе като че ли съм написал с кое не съм съгласен . Ще дам пример  какво бих направил без да се притесня от мненията на хората с което се надявам да ме разбереш и ти Smiley ,а именно да използвам кучета --- с чуплив косъм , с мек косъм ,с къдравеещ косъм ,с обратна захапка (за нея се знае от доста хора че при някой от мойте кучета я има ) ,с липса -едностранна или огледална , с тигрова окраса , с така наречен грим който го има при някой сиви или жълти кучета , с мек гръб ,със светли очи , с по лека или по тежка глава , с кубе , без стоп , с трети клепач ,кръглооко , с по нисък ръст от описания ,с по висок ръст от описания ,с Х образна постановка или О образна ,с прекалена агресия ,плашливост ,  също така не ме притеснява да пусна кучка или мъжко куче по ранно от описаните за допустими граници , както и по късно когато не ми е необходимо--- И това изброеното е тогава и само тогава когато съм преценил че има смисъл да го правя и че кучето което има един или няколко от тези изброените недостатъци или пороци си заслужава да бъде използвано ---- което ще рече че  начина по който бих или бива постигнат  даден резултат не е до там важен , независимо какво казва който и да е правилник за развъждане , стига резултата  да бъде удоволетворителен  за това за което е  работено и стига да не се използват не позволени средства с вкарване на други породи  - тези ми думи биха противоречили на много правилници , но основната на мен лично цел не е да подобрявам кучета за изложбения ринг или да ги клонирам ,като ги правя едно от едно едни и същи от носа до опашката   или да събирам овации от страничните хора .
И сега  - Ти би ли направил компромис с някой от изброените по горе пороци и недостатъци и би ли използвал в твоята работа  куче с някой от изброените  горе недостатъци или пороци и защо ? 
- И после пак ще попитам за ранното заплождане дали имаш наблюдения и ако нямаш то какво те кара да си против нещо върху което не си имал наблюдения , това е и към другите които се бяха включили по тази тема по горе ,след което ме захванахте за правилниците и аз ви казвам че целта ми е по скоро резултат отколкото дословно спазване на правилника . Аз дадох пример за минало време,ако има желание мога да дам и снимков материал за 5 кучки и техни сестри и полу-сестри и да го докарам като сравнение от околу 20-25 кучета ,както и могат да се видят тези кучета и на живо ,та да се сравни ,Пеньо даде също пример ,Рекс и той даде пример . В случай ,че тези примери са някакво изключение както казва Ариман ,то дайте други примери които не са изключение
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #599 on: October 13, 2014, 12:48:48 PM »

Не ми е за цел да се заяждам с никой тук и всеки разговор или коментар е по скоро приет и казан от моя страна с цел дискусия и добронамерено обсъждане затова се надявам да бъда разбран правилно  cheers
А сега и към Трайко нещо което не можах да разбера какво е имал в предвид че правя нещо на гърба на МАКК  smile
Pages: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 61
  Print  

Jump to: