Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 10, 2025, 22:15:07 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 437532 times)
0 Members and 13 Guests are viewing this topic.
говедар
Full Member

« Reply #420 on: October 13, 2013, 17:54:46 PM »

Петко , Бомбата от къде е ?  Wink
петко
Hero Member

« Reply #421 on: October 13, 2013, 18:47:17 PM »

сигурно от там щом ме питаш ....обаче от там откъдето е има ли пак бомби ,ама не от официалната селекция , аборигенно развъждане успооредно на това ,ако няма значи е по скоро попаднал там ,тоест извор ли е мястото или гиол де се напълнил и като го източиш краи и се налага постоянно доливане

а отвъд стара планина има ли "извори"?

стара планина предполагам е ставала ако е имало паша из горнотракииската низина летес а зимата горе

е аримане алекс те набеди че ше кажеш черно на бяло как е ,ами предаи с твои думи написаното там ,да не стоим в мъглата ,даже не написаното а точно твоето мнение на база на познанието ти ,просто малко по конкретно

имаше един виц,за изпит по история на тема ядренната бомба в хирошима и нагасаки .....поименно колега
« Last Edit: October 13, 2013, 18:48:50 PM by петко » Logged
Garu
Full Member

« Reply #422 on: October 13, 2013, 18:50:14 PM »

confused Занапред ще Ви пиша по едно изречение, за да не четете между редовете! lol Вашата "дълбочина" ми се струва, да е чисто търсене на теле под вола...
"каракачаните, просто добавят финалните щрихи в консолидирането на типа."
"...окончателното оформяне на своя тип каракачанското куче дължи на каракачаните."
Какъв ти е проблема  confused.Или да ползвам твоя израз "Търсиш под вола теле"
говедар
Full Member

« Reply #423 on: October 13, 2013, 20:36:18 PM »

Петко как лятоска ще пасът в равнината пък зимата горе Huh? eek
Като е нямало паша и овце защо в Сливен е първата текстилна фабрика ? За Карловските и Пирдопските гайтанджии и абаджии чувал ли си ? От Стара планина и Средна гора империя е снабдявана с вълна ! Ако по източните родопи сте имали стада с вълна колкото за едно алище , аба за за потури и ако артише за торбичка , тука не е било така . Те тукашните майстори от еснафите от там са я купували , барабар с горен кюмур и катран .
Само в Пирдоп е имало 600 гайтанджийски чарка общо в Пирдоп ,Сопот , Карлово и Калофер 4300 .
Ето Ариман цитира доценти археолози и тн . Аз цитирам търговски книги , данни . Мъча се да аз неграмотния други да ограмотявам . Не е хубаво така . Има османски данъчни документи . Ресима на овцете е бил десятък . Ако се потърсят и побликуват тези неща ще се види къде и колко овце е имало . Документи от образуването на ТКЗСтата , доколкото има запазени такива . Иначе бош лаф - празни приказки и 15 страници да изпишем все тая.
петко
Hero Member

« Reply #424 on: October 13, 2013, 21:32:15 PM »

lol а говедар се засегна на краи ,аз говоря за родопите въобще , маи всеки се интересува от неговия си краи и все му се струва че е малко по така , ти търговските книги ги остави , родопите не са били никога търговски център , смолян се слави като административен ........бре доскоро път не е имало до там ,това обаче незначи че е нямало овце или че са по малко от ваще ,и да при вас е било развито занаятчииството ( и революцио0нерството lol)при нас преди всичко животновъдството и гурбетчииството наи вече дюлгери

що се отнася до данъците имаи впредвид и че в родопите имало вакъфи ....приходите от тях отиват дирекшън за няква джамия ,това незначи че е нямало овце след като в хазната не е влязъл данъка ,пък и публична таина е че са крили стадата та да намалят "данъчния гнет"в родопите места бол ,то дет се вика по трудно ше намериш открито място на места  lol
не съмм много наясно с данъчната система в османско ,но бидеики тука мюсюлмани бая сигурно ще да има и много местни от класите които не се облагат тоест военни и духовници ,абе едва ли можеш точно ти да извадиш някви заключения от данъчните регистри

Документи от образуването на ТКЗСтата
а ше ме прощаваш ама овцевъдството тука вече е съсипано до влизането в ткзс така че без такива моля , и да бош лаф е темата ,ама пък ми е итересно ,трябват сси солидни познания и то в няколко области
Ariman
Hero Member

« Reply #425 on: October 13, 2013, 22:04:06 PM »

Всъщност, никакъв. Трагедията е другаде. Трагедията е в това, че още от първият си пост тук, преди близо две години сте запитали за пръв път (след което периодично) и близо две години след това, продължавате да нямате отговор и да питате едно и същото нещо.

"каракачаните, просто добавят финалните щрихи в консолидирането на типа."
"...окончателното оформяне на своя тип каракачанското куче дължи на каракачаните."
Прочетете отново, но този път ЦЕЛИЯТ ми пост «#409 on: October 10, 2013, 22:33:50 PM ».

Трети опит? ОК?! Ако и тогава не се получи отговорът спирам с рантовете дотук, за да не си помислите, че съм се подредил окончателно в редиците на хейтърите.
« Last Edit: October 13, 2013, 22:04:50 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
петко
Hero Member

« Reply #426 on: October 13, 2013, 23:55:32 PM »

За Карловските и Пирдопските гайтанджии и абаджии чувал ли си ? От Стара планина и Средна гора империя е снабдявана с вълна !

lol брех колко сме зле и двамата

ще ти пусна няколко изваддки

Поради липсата на исторически и други сведения е трудно да се представи появата и развоят на абаджийството в Родопите преди първата четвърт на XIX в., но могат да се посочат специфичните фактори, определящи разцвета му в Средните Родопи. На първо място трябва да се подчертае, че за един продължителен период от време районът с благоприятните си природогеографски условия се очертава като едно от най-интензивните средища на едро скотовъдство (Дечов 1903, 1-92; Примовски 1973, 283-346).

Стадата на големите родопски кехаи до Руско-турската освободителна война възлизат на няколко хиляди глави овце (Примовски 1973, 285-286). Във всяко родопско семейство до 20-те години на XX в. се отглеждат от 20 до 100 овце; с получената вълна не само се задоволяват нуждите на домакинството от домашно тъкани платове, но и част от произведеното се изнася на пазара.
ти остави ама ,ако ти не си чувал султана пък чул за наще абаджии ,абаджиики наи вече де ....
В тия места ръцете на всяка българка и помакиня са били фабрика". (Неделен 1894, 30-31)
Пловдив — най-големият търговски град в Южна България — се снабдява с платове за абаджийството главно от Родопите (Неделев 1894, 30; Шишков 1907, 21; Примовски 1973, 374-376).

За обяснимата ориентация на османската власт към среднородопското абаджийство свидетелства една султанска заповед, която нарежда да се закупуват ахъчелебийски и даръдерски аби и шаяци, тъй като са по-здрави (Дорев 1940, 97-98).

Друг факт, който говори за високата оценка на държавната администрация по отношение качеството на платовете, дело на родопските тъкачки, е една султанска заповед от 1837 г. В нея се изисква производителите на платове от тази област заедно със становете си да бъдат изпратени в Мала Азия, за да се открие там местна ръчна промишленост (Мартинов 1952, 464; Дорев 1940, 220). Тъй като се оказва, че производителите са жени, заповедта се отменя.

е говедарю прочети това и си преосмисли поста горе
петко
Hero Member

« Reply #427 on: October 14, 2013, 00:08:59 AM »

говедарю това което във вашия краи е занаят , в нашие е било ежедневие всяка помакиня пък и християнка предполагам е тъкала дрехите си ,ако си виждал някога чеиз кво нещо е? всичко е ръчна изработка но не е купувано ....сами си ги правят имат си станове
Garu
Full Member

« Reply #428 on: October 14, 2013, 12:41:58 PM »

confused Занапред ще Ви пиша по едно изречение, за да не четете между редовете! lol Вашата "дълбочина" ми се струва, да е чисто търсене на теле под вола...

А ако наистина искате да изследвате в "дълбочина" кучетата из българските земи  и смятате че именно Вие можете да откривате топлата вода...от помощ може да Ви е  доц. д-р Лазар Нинов -археозоолог, публикува доста остеологически материали, занимава се с изследването на животински кости с цел изучаване на материалната и духовната култура на населението през неолита, бронзовата епоха, античността и средновековието по българските земи.

Прочетете също и изследването на средновековните породи кучета от Велики Преслав (ІХ-Хв.)на Илиев и Спасов, не помня, но мисля, че беше в годишник на департамента по археология на НБУ от 2000 г.

Желая Ви успех!
Ariman лицемерно учтивите ти изказвания,безмислено злобливи и не конструктивни по отношение на диалога са ми достатъчни.Ясен си ми!С хора като теб конструктивен диалог не става.А като си толкова информиран та ми посочваш и източници по темата/тя стоя отворена от много време без изказвания и интерес по темата/защо не направи твоето си обобщение по въпроса с изследванията за които знаеш и личните ти виждания и изводи относно сформирането на породата.
Ariman
Hero Member

« Reply #429 on: October 14, 2013, 18:59:26 PM »

Garu, младо и сравнително умно момче ми се виждате, не си изпускайте нервите и не се излагайте. Комплиментите и пожеланията ми ги отправяйте на лични, тук говорим за кучета.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
петко
Hero Member

« Reply #430 on: October 14, 2013, 20:00:30 PM »

съгласен с последния пост на гару lol и мен ме е пращал по същия начин да чета  макар и на друга тематика да беше спора

ариман неможеш да го обвиниш ,че не говори по темата специално него , а това че не е намерил отговора  а е във точния саит и с ерудирана личност като теб не говори добре ,ама не  за него ,по-сдържан е от теб ,не му приписваи няква вина за яловата дискусия ,задава си въпроси а ти му отговаряш с клишета

......та както предрекох останахме си в мъглата
Александър Христов
Hero Member

« Reply #431 on: October 15, 2013, 16:17:02 PM »

А ако наистина искате да изследвате в "дълбочина" кучетата из българските земи  и смятате че именно Вие можете да откривате топлата вода...от помощ може да Ви е  доц. д-р Лазар Нинов -археозоолог, публикува доста остеологически материали, занимава се с изследването на животински кости с цел изучаване на материалната и духовната култура на населението през неолита, бронзовата епоха, античността и средновековието по българските земи.

Прочетете също и изследването на средновековните породи кучета от Велики Преслав (ІХ-Хв.)на Илиев и Спасов, не помня, но мисля, че беше в годишник на департамента по археология на НБУ от 2000 г.

Желая Ви успех!
Много им е Smiley

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #432 on: October 24, 2013, 05:21:53 AM »

Отговарям на въпроса на NIKE, от темата на развъдник Тито. Правилен подбор е основата на правилното развъждане въобще в животновъдството. Това означава че така трябва да се подбират мъжки и женски екземпляри при съешаване, че да нямат сходни недостатъци. Това е правилния път в селекцията въобще - да се получава по възможност потомство с коригирани недостатъци изразени в единия или в другия родител. В конкретния случай с Караман от Пчелин - кучето имаше няколко недостатъка - недобре прилегнало ухо, при все че едното беше отрязано, и сравнително по слаба костна система. Но правилно подбрани кучки за него коригират тези недостатъци. Основно през две кучки се разви линията до днес - едната върви по Сирак на Вале Юрдов от Ихтиман, а другата по Ханко. И двамата продължители на линията с които се работи активно в МАКК - Пирин и Караман бяха много по масивни от баща си, с по груби глави и прилепнали уши. Като процент Пирин даде много повече наследници от Караман. Лично аз съжалявам за Караман защото си отиде без време и можеше да даде още много - кучето беше отровено в двора на Рангел.
NIKE
Newbie
*

« Reply #433 on: October 24, 2013, 15:09:06 PM »

Благодаря за отговора на kennel Vucho,но аз не се конкретизирах каво по-точно ме интересува в Пчелинския Караман.Интересува ме имало ли е кучето не коректна захапка т.е. обратна или клеща?

"Когато мъдреца сочи звездите,глупакът гледа пръста му."
milkojor
Sr. Member

« Reply #434 on: October 25, 2013, 06:57:25 AM »

Петко как лятоска ще пасът в равнината пък зимата горе Huh? eek
Като е нямало паша и овце защо в Сливен е първата текстилна фабрика ? За Карловските и Пирдопските гайтанджии и абаджии чувал ли си ? От Стара планина и Средна гора империя е снабдявана с вълна ! Ако по източните родопи сте имали стада с вълна колкото за едно алище , аба за за потури и ако артише за торбичка , тука не е било така . Те тукашните майстори от еснафите от там са я купували , барабар с горен кюмур и катран .
Само в Пирдоп е имало 600 гайтанджийски чарка общо в Пирдоп ,Сопот , Карлово и Калофер 4300 .
Ето Ариман цитира доценти археолози и тн . Аз цитирам търговски книги , данни . Мъча се да аз неграмотния други да ограмотявам . Не е хубаво така . Има османски данъчни документи . Ресима на овцете е бил десятък . Ако се потърсят и побликуват тези неща ще се види къде и колко овце е имало . Документи от образуването на ТКЗСтата , доколкото има запазени такива . Иначе бош лаф - празни приказки и 15 страници да изпишем все тая.
в Котел също са били едни от най-големите производители на аби и шаяци и е имало хиляди овце и производство на килими и т.н.

Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
Pages: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 61
  Print  

Jump to: