Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 16:13:51 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 20
  Print  
Author Topic: Facebook дискусия: използване на аборигенно куче в развъждане  (Read 247095 times)
0 Members and 18 Guests are viewing this topic.
vano
Guest
« Reply #225 on: June 24, 2014, 08:45:32 AM »

...
Затова и съм си зарязал работата и ги пиша тези дълги постове, защото мисля че има смисъл и място за подобрение и защото искам и аз ако мога с нещо мъничко да допринеса за каракачанското куче. Нито си търся хоби, нито място под слънцето, вече си ги имам...Smiley Успех на всички.

Място за подобрение има винаги. Но подобрението ще стане от нас самите. И аз не харесвам обобщението "българите това, българите онова", но е истина че в повечето случаи чакаме някой друг да свърши работата, а ние да берем плодовете и. Ако всеки от нас, които искаме да има правила, ги спазва и не прави компромиси, нещата ще се наредят и без някой друг да ни контролира. Бъди сигурен, че хората много бързо ще разберат кой е коректен и кой не, при кой всичко е на показ и няма скрито покрито и кой шикалкави, и тези които не спазват правилата ще бъдат отритнати. Но просто трябва време и работещите по правила да са много повече от тези които не ги спазват. За мен е много погрешно схващането, което долавям при доста хора, и то не само в кучкарските среди - "абе щом X не работи по правилата и нищо не му се случва, значи и аз ще карам през просото", или пък да се възхищаваме като общност на тези които си мислят че са големи тарикати и са прекарали накой. Ако търпимостта ни към такива индивиди се сведе до нула, нещата сами ще си тръгнат в нормалното русло. И точно последните няколко дискусии мисля че са едно добро начало, да започнем да си казваме кривиците които смятаме че са такива в очите и да ги изясняваме, чрез един нормален диалог, а не да си траем, да си мърмоврим зад гърбовете, да се плюем един друг и да създаваме предпоставки за кавги, деления и т.н.
Nomad
Hero Member

« Reply #226 on: June 24, 2014, 09:08:08 AM »

Добромир явно си зрял човек а както отелязваш в няколко твой изречения без финансови проблеми.;
Това добре,но не ми хареса часта с качеството и
 бизнеса.Каракачанското куче не е бизнес.Не знам с какво се занима
ваш,но явно смесваш нещата.Разбирам те,съчувствам ти въпреки,че си  прав,че въпроса не касае  само теб персонално.
Какво значи МАКК призната ли е?Кой да я признае? Провери какви животни се пръкват в притежаващи дузина
лицензи и сертификати организации.Там наистина е бизнес.Дори  другаря Путин намаза от родните бизнесмени.
Писах и по- рано,казуса ти е сериозен,но за решаването му първо трябва Росен да се включи и едва тогава да
вземе отношение УС на МАКК ли,отговорник по развъдна дейност ли и да се продължи дискусията.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #227 on: June 24, 2014, 09:23:31 AM »

Най напред адмирации към Добромир че е избрал националните породи пред нововнесените!
След това подчертавам дебело: Родословието не е "хвърчаща хартийка"! Издаденото родословие от МАКК по надлежния ред, е документ удостоверяващ произход и чистопородност! Начина на издаване на родословия е подробно описан в Правилника за развъждане и селекция на МАКК, и това е основен момент при развъждането на каракачанското куче в МАКК и се прави! Това че не всеки развъдчик го прави е проблем, който все още решаваме (подчертавам че такива развъдчици са изключения!) Това е един вид форма на контрол на развъдния процес който се прилага в МАКК. Да, всяко кучило според правилника на развъждане и селекция се вписва в Племенна книга, но ако информацията не е подадена от самия развъдчик, наистина няма как да се знае къде какво е родено и от какви родители! Все пак не съм врачка! Подаването и съответно неподаването на информация е изключително доброволно. Представете си варианта при който развъдчика не е доволен от кучилото и не иска да го впише в ПК? Няма как насила да бъде заставен да извърши този акт, разберете го!
Държа да отбележа - нека родословието не се разбира като хартия с празно съдържание! Напротив - обясних и по рано: зад родословието стои работата на много хора! Та този документ носещ печата на МАКК, и моя подпис, като завеждащ племенна книга е документ доказващ чистопородност и селекционно развъждане на МАКК! Родословието в никой случай обаче не гарантира дали това куче ще има екстериорни недостатъци, дори пороци, или проблеми в психиката! За това вече може да гарантира самия развъдчик, защото именно той познава в детайли генетичния материал с който работи. Ако самия развъдчик не може да се ориентира в "кълбото с генетични взаимодействия"  и просто размножава, а не развъжда, си е лично негов проблем и сам си носи негативите за резултата от "своето творчество" . МАКК като развъдна организация, защото тя е именно такава ( с устав, правилник за развъждане и селекция, родословия и племенна книга), има отношение само да се спазва правилото на чистопородното развъждане! Да не се допуска в развъдна дейност хибридни екземпляри! От там нататък има екстериорни изложби на които се вижда труда на всеки един развъдчик, и именно там се отчита всъщност на прав път ли е или не.
Относно ДНК теста, - да това е изпълнимо но преди да се стигне до там трябва да се вземат проби от всички разплодници които да изградят една база данни с която да се разполага за всяко кучило. Сами се досещате, че това е свързано с изключително сложна логистика, финансови средства за консумативи и за извършена работа, както и специализирана лаборатория която да се съхранява и суровия материал и получените резултати. На този етап това МАКК не може да си го позволи. Иначе, абсолютно съм съгласен че това е най точния метод за доказване на произход.
По въпроса с другите държави, колкото и нескромно да звучи, аз мисля че сме напипали правилния модел на работа - съчетаване на чистопородно развъждане, използване на работни кучета, развъждане на МАКК в реална работна среда, провеждане на екстериорни изложби, водене на Племенна Книга, издаване на официални родословия! Това е! Само остава да се спазват възприетите правила за работа в Асоциацията, и наистина след време чужденците ще има с какво да ги изненадаме!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #228 on: June 24, 2014, 10:07:31 AM »

По отношение на МЗХ - БРКС на Аврам Петков е призната като развъдна асоциация и издава също родословия, е и!?
skolev
Sr. Member

« Reply #229 on: June 24, 2014, 10:31:30 AM »

Хрумва ми нещо, много по-лесно от ДНК тестове и главоблъсканици. Да се открие тема "чистопородност" или нещо подобно. Да е един вид самоконтрол. Как да работи-пример като този, който се обсъжда. Отивам при някой от развъдчиците, оглеждам кутретата, вечерта питам тук, има ли официално подадена информация за такова кучило и след това решавам какво да правя, а така ще се натрупва и инфо за недобросъвестност, за случайни грешки и т.н. Ще има някаква прозрачост си мисля...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #230 on: June 24, 2014, 10:40:14 AM »

Нещо като онлайн справка за вписване на кучило! Имаш право, струва ми се разумно.
skolev
Sr. Member

« Reply #231 on: June 24, 2014, 10:45:27 AM »

Да, нещо такова...а проверката си остава висша форма на доверие (не сме го измислили ние) Wink
Ariman
Hero Member

« Reply #232 on: June 24, 2014, 12:42:00 PM »

Страхотна идея е това, skolev!
Като може да включим и съвети за бъдещи кучила на хора, които по един или друг начин притежават чистопородни КК, но не знаят с детайли линии и фамилии - пише човека имам кучка по линия/фамилия Х, кой би бил оптималния мъжки разплодник Y , съответно за добър ин или аутбридинг, спрямо целта му. Решението е на самия собственик или бъдещ такъв, но идеята си струва, поне опита. Поздрави.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
vano
Guest
« Reply #233 on: June 24, 2014, 13:00:23 PM »

Интересна е идеята за онлайн справка, но тогава отговорника по вписването на кучилата ще тярбва да се назначи на заплата и да върши само това Smiley Помислете и за вариант автоматизация. Нещо от сорта - вписваш в две полета ПК номера на майката и на бащата и хоп излиза инфо - допуснати ли са до разплод, не са ли, изгенерирва се веднага и родословната справка на евентуалното кучило и т.н. Но за тази цел трябва да се качи онлайн племенната книга, a доколкото знам на този етап това не е много възможно, по ред причини.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #234 on: June 24, 2014, 17:43:52 PM »

Леко бегаме от темата  Wink
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #235 on: June 26, 2014, 14:36:59 PM »

Не че нещо ама мнооого избягахте от темата - "използване на аборигенно куче в развъждане".

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Александър Христов
Hero Member

« Reply #236 on: June 26, 2014, 14:49:51 PM »

Точно така, да си се върнем на темата.

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #237 on: June 26, 2014, 15:14:26 PM »

Аз не мога да кажа много за аборигените, когато е имало такива или не съм бил роден или съм бил лапе знаещо само че кучето прави бау-бау, котето мяу и т.н.
Но има не един и двама тук, които могат да говорят за тях.
Иначе моето лично мнение е, че едва ли може да става дума в днешно време за аборигени, превозни средства има доста, хора обикалящи също и едва ли е останало местенце, където да не е стигала поне една дузина "кучкари" и да не са оставили своя "автограф". Всичко се знае, ако не от един то от друг.
Но съм "ЗА" включването на нови кучета в развъдна дейност, естесвено след като преминат през необходимите проверки и оценки.
« Last Edit: June 26, 2014, 15:18:34 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
vano
Guest
« Reply #238 on: June 27, 2014, 10:18:56 AM »

Според мен, по съществото си, темата е изчерпана - изясни се какъв е механизма за вкарване в разплод на един абориген, стана ясно че на днешно време аборигени едва ли има, а има псевдотакива.
Habits
Hero Member

« Reply #239 on: June 27, 2014, 10:57:45 AM »

Но съм "ЗА" включването на нови кучета в развъдна дейност, естесвено след като преминат през необходимите проверки и оценки.

Някой може ли да даде повече информация за това, какви са проверките преди да включат куче в развъдната дейност на МАКК?

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
Pages: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 20
  Print  

Jump to: