Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 15:48:36 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 20
  Print  
Author Topic: Facebook дискусия: използване на аборигенно куче в развъждане  (Read 247051 times)
0 Members and 16 Guests are viewing this topic.
Пеньо
Hero Member

« Reply #210 on: June 23, 2014, 19:37:39 PM »

Станиславе, пиша към теб, защото винаги си ми правил впечатление на умно момче, което иска да знае.
Точно вярата и доверието са нещата, на които трябва да се обръща внимание.  smile
Кое, ако не вярата движи развъдчика да си върши работата и кое ако не доверието кара хора като теб да ползват плодовете на тази работа?  smile
Предполагам нямаш представа колко точно описа причинно-следствената връзка между тези два основни компонента на развъдния процес. Когато ти взе второто си куче - Добротица, помниш ли как я представи - да ми е жива и здрава, Андрей е много готин човек. Винаги се опира до човека.  smile
Убеден съм сам виждаш, колко трудно е в днешно време да се създаде кръг от "чисти хора".  А съм убеден, че няма по-ефективен контрол от това съвестен човек да поеме вменените му отговорност и задължения. За другото, доктор Вучков ти каза - с лайняно въже да ги вържеш, ще го прегризат и ще си свършат прототиите ...
Относно "белите страни" - не знам интересувал ли си се какви чудеса се творят под егидата на FCI. Какви разкошни мелези, какви лигави мастифи, какви кривокраки главочи - и всичко това с изрядни родословия, дълги по няколко екрана. И два чувала купи и медали. Само по себе си хартиеното родословие не е панацея за нито една порода. И това практиката го показва. Отдавна в Русия и Украина най-вече, но и в други страни, групи от развъдчици са се обединили против статуквото на  FCI и развъждат читави алабай, КО. Разчитайки САМО на честната си дума. Няма какво повече да се приказва ...
Поздрави

Rex (прощавай, не ти знам името), съгласен съм с теб. Далеч съм от мисълта, че регистрацията на породата във FCI само ще помогне. Дори днес във фейсбук групата на американските фенове на КК споделих мнението ти по един или друг начин. Винаги се опира до човека, верно е, те това ме гложди.
Просто ми се щеше да има друг начин... Щото колко съвестни хора има?
Искрено се надявам, че не съм оставил грешното впечатление във вас, че хуля и критикувам МАКК или който и да било.
Поздрави!
Работата стана като кацата с мед и л.. ното.
Zahari
Hero Member

« Reply #211 on: June 23, 2014, 19:48:56 PM »

Колкото повече чета поустовете на всички ви,толкова ставам по спокоен за запазването на чистопородността на КК.С една дума,убеждавам се че има честни и съвестни хора cheers
« Last Edit: June 23, 2014, 19:51:16 PM by Zahari » Logged
Пеньо
Hero Member

« Reply #212 on: June 23, 2014, 19:52:34 PM »

Ами доктора го каза, издава се родословието според данните подадени от развъдчика, тоест ако те не са верни и родословието няма да е нищо повече от хартия напечатана с мастило за печката. Въртим, сучем май все до коректността и съвестта на самия развъдчик стигаме, всичко се върти около това и всичко е безсмислено без това...контрол, документи, правила, без коректност всичко е вятър....

Това е, иначе другите кучета ги взех от Захари - 3, от Тодор Петров - 3 и от Мирослав - 3.
Ами имал си им доверие - взел си......ето пак: доверие, коректност....
Ей голям отбор сте имали, това ми харесва clap дайте снимки и на другите кучета де Wink

П.П. И последно да си кажа мнението относно родословията, според мен всеки развъдчик, без изключения, е длъжен да издава родословия на произведените от неговия развъдник кутрета, има предостатъчно време, след като се родят кутретата, да се извадят необходимите документи и да са готови докато пораснат, така, че като дойде човек да си вземе кутре венага да му се даде и съответния документ за него. Така де и ръчно да се пишат тия родословия все си мисля, че 40-50 дни са предостатъчно време да се направят. Първо да се вадят документите, и после да се обявяват за продажба кученцата, мисля, че така е най-правилно. Като не ти се занимава с документи за какво ти е да регистрираш развъдник? Въди си кучетата и без развъдник, ако си решил да въдиш качествени животни ще си ги въдиш и без да си официално регистриран развъдник, ако си решил да я караш през просото и 300 сертификата да си извадиш, по някакъв начин, все си е тая. Но решил ли си да работиш по всички правила, трябва да си стриктен.
Краси, след като разбрахме, че не е задължително ние да кръщаваме кутретата, произведени при нас, дори не е задължително кучилото да има "буква", решихме да практикуваме по следния начин: идваш, купуваш си куче, решаваш как ще се казва, ние подаваме инфо, където трябва и когато е готово родословието си го получаваш по един или друг начин. Няма как предварително да го потготвим. Не отричам начина на Тошко, но искаме да избегнем ситуации като Чара (Дарина), Чира (Яна) или Цвета (Урса).
vano
Guest
« Reply #213 on: June 23, 2014, 20:01:41 PM »

...Краси, след като разбрахме, че не е задължително ние да кръщаваме кутретата, произведени при нас, дори не е задължително кучилото да има "буква", решихме да практикуваме по следния начин: идваш, купуваш си куче, решаваш как ще се казва, ние подаваме инфо, където трябва и когато е готово родословието си го получаваш по един или друг начин. Няма как предварително да го потготвим. Не отричам начина на Тошко, но искаме да избегнем ситуации като Чара (Дарина), Чира (Яна) или Цвета (Урса).

Аз пък си мисля, че това за буквата е много добре измислено, защото така много по-лесно се помнят кучетата от дадено кучило и вероятно е много по-лесно да се ориентират и хората които се грижат за документацията и племенната книга.

А и нали се сещате, че ако собствениците си мислят имен ана кучетата, ще има 40 кучета Шаро, 30 Мечо, 20 Пирин и т.н. Smiley и тогава ще изпаднем в ситуациата като кажеш например Мечо МАДАГАСКАР винаги да уточяваш и майката и бащата, чиито шансове да са кръстрни Шаро и Меца е също доста голям и така в един дълъг обяснителен режим докато се изасним Smiley
« Last Edit: June 23, 2014, 20:07:27 PM by vano » Logged
Zahari
Hero Member

« Reply #214 on: June 23, 2014, 20:11:49 PM »

Всички хора които са си купували от мен куче,никой не е имал напротив че даденото му  куче трябва да е с х или у буква,съгласен съм с Вано че така по азбучен ред е много по лестно за всички.
Разбира се че това си е решение на развъдника.
« Last Edit: June 23, 2014, 20:13:03 PM by Zahari » Logged
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #215 on: June 23, 2014, 20:27:38 PM »

Пеньо, това с кръщаването пък е най-малкия проблем. Метода с буквите от азбуката според мен е най-подходящ и е изцяло за улеснение, прецизност и точност на развъдчика. Така няма да се чудиш как да кръщаваш всяко кутре или да чакаш бъдещия собсвеник да го кръщава, а гледаш коя буква следва и всичките ги запиваш с нея, не е нужно да са кой знае колко смислени или оригинални имената, просто да не се повтарят с други преди тях. Така като стане въпрос за няое куче няма да се чудиш кое беше, от коя връзка и т.н., правиш бърза справка в тефтера и всичко излиза наяве. Това е името с което кучето ще е познато в кучкарските среди и с което всеки лесно ще може да се ориентира за кое точно животно става въпрос. А собсвеника може да си го кръщава както си иска за в тях, но официално учето се води с името с кето си го записал.
Примерно, моята се води Цвета ТоПо, стане ли въпрос нещо за нея я представям с това име и всеки който се интересува може лесно да провери в сайта информацията, отделно може да пита директно производителя или мен самия. А какво точно ще научи-че е от кучило Ц2 на р-к "ТоПо", че баща и е еди кое си куче по ди кои си кучета, майка и е еди коя си кучка по еди кои си кучета, родена е на еди коя си дата и т.н. и т.н., като я водя на изложби също я представям с това и име и мисля, че така е правилно да бъде. А аз във нас мога да си и викам по 300 различни начина, това си е мое право, по изложби, при разговори в нета и т.н. е Цвета, а в нас е и Урса и шиле, гнида, китеник, дивачка и какво ли още не. Но официално за пред властите е Цвета  biggrin  
« Last Edit: June 23, 2014, 20:33:23 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Пеньо
Hero Member

« Reply #216 on: June 23, 2014, 23:26:49 PM »

Като през партизанските времена. Или при ДС. Казах, че не отричам метода с буквите, още повече, че той не е измислен за нашата порода. Просто ние така решихме и няма как предварително да се издаде родословие без име. Важното е да се издаде.
Александър Христов
Hero Member

« Reply #217 on: June 24, 2014, 04:48:12 AM »

Добромире, като я чета цялата тази история с мнения и гледни точки се сещам за историята за която Андрей спомена с една кучица по Шериф. Аз бях тогава потърпевшия и се мислех по подобен на теб начин. Търсех МАКК като съдник които едва ли не да произнесе присъда на въпросния развъдчик. И се дразнех че от МАКК не предприемат конкретни действия. В последствие осъзнах колко е правилна политиката на Асоциацията. В днешно време когато информацията е навсякъде такъв скандал е достатъчна присъда. Доверие няма ли тури и пепел на тая работа.
И към всички дето обичат да използват "бели страни" и "българска му работа" взе да ми писва от глупостите ви господа! Точно съществуването на МАКК основано на добра воля и доверие доказва че ние сме много по стойностни хора от ония "белите" където всичко е меркантилно и се контролира от парата или за хатъра на парата.

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
rex
Hero Member

« Reply #218 on: June 24, 2014, 04:54:40 AM »

Rex (прощавай, не ти знам името), съгласен съм с теб. Далеч съм от мисълта, че регистрацията на породата във FCI само ще помогне. Дори днес във фейсбук групата на американските фенове на КК споделих мнението ти по един или друг начин. Винаги се опира до човека, верно е, те това ме гложди.
Просто ми се щеше да има друг начин... Щото колко съвестни хора има?
Искрено се надявам, че не съм оставил грешното впечатление във вас, че хуля и критикувам МАКК или който и да било.
Поздрави!
То просто няма система (за каквото и да е), която изцяло да изключва човешкия фактор. Дано и никога да няма, мене ако питаш.
А пък правилата и добрите практики ако щеш, нали те са създадени, за да помагат на нечия работа. Не да я ограничават и "свиват", а единствено и само да помагат. 
Относно нивото на контрола в МАКК, мисля че леко го подценяваш. Ако си направиш труда да проследиш период примерно от 5-6 години назад, ще видиш че винаги се е работило по един и същ начин, наложените правила са се спазвали, нямало е резки завои в политиката, нямало е компромиси с породата КК. Атестат за тази последователност е и увеличаващия се брой развъдчици. А бъди сигурен, че хората първо са проверили къде как се работи.
По отношение на FCI, аз за себе си съм категорично убеден, че и като организация, и като местно представителство, може единствено да навреди на породата. На всяка порода.
ПП Казвам се Николай
Поздрави,

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Zahari
Hero Member

« Reply #219 on: June 24, 2014, 06:48:51 AM »

Относно FCI,ще си позволя да изкажа мнението си.Мисля че КК не се нуждае от членство към FCI,това само ще му навреди,нуждае се от повече добросъвестни радетели.
А на хората които все още погледите са им насочени към FCI,ще кажа така,КК заслужава FCI да насочи поглед към него.
Habits
Hero Member

« Reply #220 on: June 24, 2014, 07:00:51 AM »

И към всички дето обичат да използват "бели страни" и "българска му работа" взе да ми писва от глупостите ви господа! Точно съществуването на МАКК основано на добра воля и доверие доказва че ние сме много по стойностни хора от ония "белите" където всичко е меркантилно и се контролира от парата или за хатъра на парата.

За да уточним, ползвах "цивилизовани страни", а не "бели". Използвах го, защото съм обиколил и поживял в различни държави в различни континенти и сам съм се убедил каква е разликата между там и тук. Това не значи, че плюя по България и величая другите. Ако беше така, нямаше да се върна вкъщи. Иначе изобщо не обичам да ползвам тоя израз.
Също така, ползвах израза "български форум", а не "българска му работа".
А пък това, че всичко опира до парата, не знам защо го спомена. Ти си доста активен във фейсбук групата на подръжниците на КК в САЩ. Много добре виждаш, че там хората хич не им пука за парите, дори думата пари (money) не е спомената дори един път. Събрали са се не малка група хора, които милеят за кучетата ни и ги развъждат с цел да им служат добре и да запазят породата.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
Добромир
Newbie
*

« Reply #221 on: June 24, 2014, 07:10:01 AM »

Привет, реших все пак да пиша, защото смятам че дискусията е полезна. А казвам все пак защото очевидно тук никой не разбира поставения от мен въпрос като принципен, освен Habits. Пак казвам, няма никаква драма точно с това куче, нищо лично, разберете че това е принципен въпрос. И изобщо не търся МАКК като съдник, ама изобщо, нито се дразня, аз съм много положителен човек....Smiley

Благодаря на Тодор за снимките, остава да получим официално потвърждение. Между другото, когато го взех кутрето имаше и двама господа от развъдник Шибил, и даже си поговорихме на място.

Надявам се че това няма да наруши добрия тон на дискусията, но в много от отговорите е пълно с витиевати, нищо не-казващи фрази! Какво значи например че кучето е произведено в разъдник към МАКК, а не от МАКК - каква е разликата и има ли кучета произведени от МАКК. Нали МАКК е съставена от всичките тези развъдници?

Друг пример - с основанието че не може при всяка връзка и всяко кучило да има човек от МАКК (а то има, защото развъдчиците са от МАКК...Smiley), защото е невъзможно, се отказва всякаква форма на контрол. А се оказва че в МАКК всъщност има правила за контрол, но те в случая, и само в него ли, не са спазени - няма я информацията която д-р Вучков изброи - акт на съешаване, дата на раждането, оглед на кучилото, снимки и т.н. Ами ето това е лесно за правене, и контролиране, а защо не се прави. Няма нужда от стражи до всяка кучка, ето това поне може да се направи, а то не се прави.
Не съм съгласен и със Атила че ролята на МАКК до тук е никаква - а каква е тогава? Ако МАКК изобщо не знае че има кучило в разъдник МАКК, то къде му излиза края. Мисля че е добра идеята на всяко кучило задължително да се издава родословие и то да се вписва в ПК, то може да си стои в МАКК а примерно ако купувача държи на него да си го заплати. Убеден съм че всеки ще даде 40 лева за родословие на кучето си.
За ДНК - моето мнение е че трябва да се прави, едва ли кучето ще стане 1000 лева заради ДНК, но дори и така да е не мисля че е проблем. Аз лично смятам че всичките тези неща ще повишат качеството на работа и тогава кученцата ще можете да ги продавате на по-високи цени. Извинявайте, но на колкото места бях не останах с впечатление че развъдчиците са спечелили от продажба на кученца - ами тези цени едва ли и разходите да покриват! Така че мисля че това е в интерес на развъдчиците.

Да, аз бих плащал 100 годишна такса, 40 на куче на изложба и 50 на сертификат както предлага Вано - разберете че само с високо качество се прави бизнес, другото е мизерия. Няма как МАКК да работи без пари, има и други начини за финансиране, Атила и Сидер ги знаят добре, а съм сигурен че и другите тук. МАКК между другото призната ли е официално за развъдна организация?

По отношение на белите държави и FCI - да, там са бели държави, а при нас често е българска работа. Но явно че при FCI са оплескали здраво нещата обаче защо по дяволите ние тук да си казваме - абе там е оплескано, та ние ли ще сме по-добри? Ами да, дайте ние това да го направим по-добре от тях и един ден някой "бял" да каже - ей, вижте в България какво направиха с тяхното куче, поздравления - конграчулешънс, както се каза...Smiley

И все пак какво се получава - тези сертификати се оказват една хартийка, и тук и там. ОК, но аз следващия път като видя едно добро куче с родословие и едно "перфектно екстериорно и работно куче" но "без" произход ще се замисля кое да взема.
vano
Guest
« Reply #222 on: June 24, 2014, 08:05:04 AM »

Ако МАКК изобщо не знае че има кучило в разъдник МАКК, то къде му излиза края.

Няма как МАКК да знае за дадено кучило, ако информацията не се подаде от развъдчика. В МАКК има 23-4 развъдника и още сигурно 100-на члена, част от които притежават женски кучки. Ако някои от тези хора реши да си заплоди кучката, няма как да се знае, ако той не реши да го обяви. А обявяването става точно с попълване на изброените по-горе документи. Акт за съешаване се попълва в момента на покриване на женската от мъжкия. Тогава се и фотографира скачката. Протокола за приемане на кучилото се попълва, на два етапа - когато се роди кучилото и когато станат на 40-на дни. Родословията се вадят едва след като протокола за приемане на кучилото стигне до канцеларията на МАКК, установи се че всичко с кучилото е ок и кученцата се впишат в племенната книга. Така че за да се стигне до родословие всички предходни стъпки са на добра воля от развъдчика.

Да, аз бих плащал 100 годишна такса, 40 на куче на изложба и 50 на сертификат както предлага Вано - разберете че само с високо качество се прави бизнес, другото е мизерия. Няма как МАКК да работи без пари, има и други начини за финансиране, Атила и Сидер ги знаят добре, а съм сигурен че и другите тук. МАКК между другото призната ли е официално за развъдна организация?

Съгласен съм, но все пак стандарта на живот в България е доста нисък. Хората не могат да дадат по 100 лв за двумесечно кутре, та камо ли за членски внос, такси и сертификати. А порода се прави с хора. За съжаление тези с възможности си взимат болонки и померани, и се возят в кайени и x6-ци, а не гледат каракачанки и не ринат гюбре.

И все пак какво се получава - тези сертификати се оказват една хартийка, и тук и там. ОК, но аз следващия път като видя едно добро куче с родословие и едно "перфектно екстериорно и работно куче" но "без" произход ще се замисля кое да взема.

Съхранението на една порода е кауза. Обикновено човек се посвещава на дадена кауза безкористно. Да, ако не ти дреме за породата, ти ще си вземеш работещо куче, без да те е еня произхода му, но ако наистина искаш да се включиш в каузата съхранение на породата, ще си вземеш работно куче, но с проследен произход. Да може да ти коства повече време и усилия, но си струва. А има и нещо друго - най-голямото удоволстве е когато от няколко комбинации на  "добри кучета с родословие" произведеш поне едно "перфектно екстериорно и работно куче" с родословие Smiley
« Last Edit: June 24, 2014, 08:07:29 AM by vano » Logged
Добромир
Newbie
*

« Reply #223 on: June 24, 2014, 08:17:18 AM »

Вано - съгласен съм, имам предвид разбира се че всичките членове трябва да са длъжни да го правят това подаване на информацията, и МАКК да го изисква от тях. И да има санкции за неспазването му.

Съгласен съм и за съхранението на породата - аз също мисля така и затова влагам усилия и пари и най-вече време което ми е най-ценно. Иначе да съм си взел кангали. Това имах предвид когато казах че искам да показвам на клиентите си хубави кучета - имах предвид на клиентите не във фермата, ние сме още много в началото, а на клиентите си от досегашния ми бизнес които са 100 % чужденци, западняци и много ми се иска да им показвам хубави български неща. А те са много малко, повярвайте ми.
А като им показах Шибил Вулкан и другите кучета, ахнаха наистина, а много от тях имат кучета и разбират. Онзи ден едните ахнаха и от дунавските коне, а те самите гледат 5-6 породи в Англия и беше супер наистина.

Но ако това родословие е само една хартийка, без реални гаранции за произход и качества, за какво ми е на мен - аз искам да имам хубави кучета, а не хубави хартийки.

Затова и съм си зарязал работата и ги пиша тези дълги постове, защото мисля че има смисъл и място за подобрение и защото искам и аз ако мога с нещо мъничко да допринеса за каракачанското куче. Нито си търся хоби, нито място под слънцето, вече си ги имам...Smiley Успех на всички.
« Last Edit: June 24, 2014, 08:19:45 AM by Добромир » Logged
Добромир
Newbie
*

« Reply #224 on: June 24, 2014, 08:35:24 AM »

Съгласен съм, но все пак стандарта на живот в България е доста нисък. Хората не могат да дадат по 100 лв за двумесечно кутре, та камо ли за членски внос, такси и сертификати. А порода се прави с хора. За съжаление тези с възможности си взимат болонки и померани, и се возят в кайени и x6-ци, а не гледат каракачанки и не ринат гюбре.

Това не е съвсем така - има доста хора вече, млади хора, фермери, с добри възможности които биха си взели каракачанки - за село, за вилата, за фермата. Но не го правят защото не е престижно - и как да е престижно като каквото и да си вземат - от МАКК примерно, ще дойде някой от еди-къде си и ще каже - какъв е този мелез. И като чуе собственика че някъде има и фалшив сертификат и съвсем му се отще защото не знае какво е купил. А с другите породи е престижно. Та за това казвам че ако се вдигне престижа на каракачанското куче, то породата ще спечели много, убеден съм. Представете си едно търсене от 500 чисти кученца на година допълнително. С родословие, с днк, с доказан произход. Трябва да се повиши статуса на породата и тогава отношението към нея ще се промени, не мислиш ли? Но затова трябва развъдчиците да се постараят още, от вас зависи.
Pages: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 20
  Print  

Jump to: