DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #180 on: June 23, 2014, 11:51:01 AM » |
|
За това - изисквайте родословие на кутрето което сте взели от развъдник на МАКК! Е то нали това е смисъла да вземеш кутре от развъдник - разчиташ, че е чистопородно и като гаранция за това получаваш и родословието, документ удостоверяващ произход, производител и т.н., с две думи чистопородността на животното. Поне аз не виждам смисъл да вземаш от развъдник кутре, ако няма родословие, то трябва да си върви заедно с кутрето. Иначе развъждачи - бол, хем по-евтино, хем по-лесно. Вярно, че там нямаш гаранции никакви но както се казва: "за толкова пари - толкова!" Така че Добромир друг път като вземате кутре, без значение от къде, си изисквайте съответния документ, като ви се даде добре, като не ви се даде се врътвате и се прибирате вкъщи, в тези работи сърдене няма. Като Ви изнася вземате, като не си тръгвате, парите са си ваши и Вие си преценявате за какво ще ги дадете. Но да го вземете при такова положение, пък след месеци да се сетите да търсите каквото и да било - извинете но грешката си е изцяло ваша. Предполагам кучето не ви е дадено насила, вие сам сте се съгласил да го вземете при такива условия? Ами ако кутрето беше оправдало вашите очаквания и си вършеше работата, тогава какво? Щяхте ли да си карате така, без родословие, щеше ли това да е проблем? С няколко думи - за да си спестите за в бъдеще подобни главоболия и душевни терзания при покупка на кутре, от който и да е развъдник, си изисквайте документа за него. Не, че като е с родословие задължително ще стане хубаво куче, но поне ще сте спокоен, че имате такова и няма да отдавате недостатъците на кучето на липсата на документ. Жив и здрав  П.П. Аз се познавам с Росен, ходил съм и на оборите му да видя животните и кучетата, мераклия е, всичката му стока е добре гледана, но защо в този случай се е получило така не знам...
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #181 on: June 23, 2014, 12:08:17 PM » |
|
Добромир, аз едно не мога да разбера, защо избра точно този развъдник и защо в крайна сметка взе това кутре, след представената от теб ситуация на несигурност и много неизвестни?
|
|
« Last Edit: June 23, 2014, 12:09:31 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #182 on: June 23, 2014, 12:11:46 PM » |
|
Има много системи за контрол, това изобщо не означава да се прилагат всички, но пък и не означава да няма нито една. Ако нещата са оставени само на съвестта на развъдчика - то това изобщо не е добре, като имаме предвид как стоят нещата в милата ни България. Хубаво е да има някакъв контрол, но какво казвате - това е България.... Какво имам предвид - колкото и да контролираш някого, решил ли е той да прави хухавели, да кръшка, никой и нищо не може да го спре, българин ли е ще намери начин да заобиколи правилата, ако реши Примерно ако ще има заплождане на кучка и дойдат свидетели на скачката, дойде фотограф да я заснеме и т.н. каква е гаранцията, че след като тези хора си тръгнат кучката няма да бъде пусната и на друго(други) куче, било то чистопородно или не? Никаква! На теория контрола е осъществен, но на практика какъв ще е резултата - или мелезчета или читопородни кутрета но с неясен произход, Вие сте спокоен, че имате хубаво кутре, че всичко е наред, но всъщност не е точно така..... От друга страна ако човека си е съвестен и е решил да си работи по правилата и никой да не му виси на главата той пак ще си работи коректно и честно. Та и доктора донякъде е прав, че има значение отношението и коректността на самия развъдчик, тук вече всеки потенциален купувач на кутре сам си решава на кого да има вяра и на кого да няма.
|
|
« Last Edit: June 23, 2014, 12:15:58 PM by DonKrasi »
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
Habits
|
 |
« Reply #183 on: June 23, 2014, 12:17:48 PM » |
|
Е нямаше как да не стане така, че да не почнат обвинения по адрес на Добромир, все пак форума е български  . Защо трябва да се отклонява темата, вместо да се концентрираме върху основния проблем? Проблема не е в избора на Добромир, нито в неиздаденото родословие. Както д-р Вучков казва, то някой ако реши да лъже, родословието няма да е пречка, което е проблема всъщност.
|
|
|
|
"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #184 on: June 23, 2014, 12:26:17 PM » |
|
Чак пък обвинения, човека си го е платил, хранил, за негова сметка си е. Виновен е единствено пред себе си, че късно се е сетил да търси документи и да пита за контрол. Ако още тогава първо това е направил, а после е взел куче, сега нямаше да има проблеми 
|
|
|
|
|
|
|
Добромир
Newbie

|
 |
« Reply #185 on: June 23, 2014, 12:36:52 PM » |
|
Вижте, аз изобщо не поставям този проблем като мой. Аз нямам никакъв проблем с това куче - в смисъл нито се чувствам измамен, нито парите са ми проблем, въпроса е съвсем принципен - а именно че няма гаранция че куче произведено в МАКК е чисто, освен съвестта на развъдчика. Поставих проблема сега защото се започна дискусия с куче което е вкарано в развъдник на МАКК, което очевидно няма родословие по критериите на МАКК, и това куче е точно развъдника от който аз взех кутрето. А и кутрето порасна, аз съм си създал мнение за него и ето така се стекоха нещата че това е подходящия момент да споделя във форума точно този случай. Иначе кутрето го взех защото пак в този форум някой беше качил снимки на бащата, който страшно ми хареса - беше петък вечер, даже питах къде е това куче и работно ли е - казаха ми че е в Тито. На сутринта се обадих на Росен, когото не познавах изобщо до тогава, просто да питам мога ли да го видя този Караман - Росен ми каза че имат ден на отворените врати във фермата.И качихме децата на колата и отидохме - купихме сирене, кашкавал, суджук и Росен ми показа кучетата и ми каза че има кутре от този Караман останало - бяха 3, това наистина беше най-добро. Каза че се продава и аз го взех защото бащата наистина ми хареса. Това е, иначе другите кучета ги взех от Захари - 3, от Тодор Петров - 3 и от Мирослав - 3.
Въпроса е принципен, и мисля че е важен - ако не мислите така, ок, аз съм офф. Нито се оплаквам, нито съжалявам, нито съм излъган - ако искам мога да заведа веднага дело за измама - съпругата ми е юрист, няма никакъв проблем. Но въпроса е принципен, това е, нищо лично няма тук.
|
|
|
|
|
|
|
Добромир
Newbie

|
 |
« Reply #186 on: June 23, 2014, 12:40:08 PM » |
|
Дон Краси, аз не съм се сетил сега, още тогава питах, но това не е проблема. И другите кучета като взех, които са малки - и от Захари, и от Тодори от Миро - и те тогава нямаха родословия, а даже и още не са ми ги дали - само Захари всъщност ги проготви, но за съжаление двете малки които взех от него умряха много бързо. Не това е проблема, не разбирате ли - въпроса е изцяло принципен. Въпроса е че явно че самия сертификат изобщо не гарантира произход.
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #187 on: June 23, 2014, 12:45:16 PM » |
|
Добромир,доколкото знам майката на кучето,което сте взел от Росен е Гуна Тито   а бащата трябва да е този Караман 
|
|
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца 
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #188 on: June 23, 2014, 12:46:10 PM » |
|
... Точно тук е мястото на организация като МАКК, да гарантира в максимална степен че кучетата които произвеждат лицензираните от нея членове са чистопородни ...
Ако един развъдчик произведе кучило от Кучка А и мъжки Б и не впише това кучило в племенната книга на дадена организация, с какво тази организация може да го контролира или е виновна за качеството на произведените кучила? Относно ДНК-то - ти ще дадеш 1000 лв за едно малко КК, защото ако развъдчика трябва да направи днк тест на всяко кутре от кучилото, цената им ще е някъде там, ама колко ще дадат като тебе??? Освен това съгласни ли сте като членове на МАКК да плащате например по 100 лв членски внос на година (и то редовно), по 50 лв за сертификати, по 40 лв за участие на куче на изложба, за да може МАКК да стане богата организация и да има пари да направи днк профил на каракачанското куче??? Съмнявам се. И нещо друго - никой не може да ти гарантира работните качества на дадено кутре, за тях на база на предците може само да се предполага. Има много случаи, при които от работни родители излизат неработещи кучета и обратно, причините може да са от всякакво естество. Да, когато е от работни родители се предполага че шанса да работи добре е по-голям, но само толкова.
|
|
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #189 on: June 23, 2014, 12:53:21 PM » |
|
... Аз не разбирам от кучета, пак го казвам, но разбирам от управление - поставяне и преследване на цели, системи за контрол и подобни. И виждам че в МАКК, която наистина харесвам, няма такива. Тоест изобщо няма гаранция че всяко куче произведено в развъдник на МАКК е чисто, а това не е добре! И в този смисъл сертификата наистина си остава една хартийка! ...
МАКК може да гарантира чистопородността на дадено куче, която се удостоверява с издадено от организацията родословие. Това, че дадено кутре има недостатъци, било то екстериорни и/или поведенчески не го прави нечистопородно. Именно затова в "нормалните страни" както се изрази някои по-горе има племенен брак (ако не бъркам термина). Никъде не е казано че всяко чистопородно куче трябва да даде поколение. Да, тука режима е леко либерален - оставя се на развъдчика да преценява дали дадено куче да се ползва или не за разплод, но то и развъдчика после си носи последствията за това което е произвел. Така, че според мен, ако си недоволен от кутрето от Росен, си мисля че въпроса опира до това да си комуникираш с него относно проблемите на това кутре и да видите от къде идва проблема, ако има такъв. МАКК може да се намеси, ако ти е издадено родословие с невярно съдържание, или си бил излъган за произхода на кутрето и т.н.
|
|
« Last Edit: June 23, 2014, 12:55:45 PM by vano »
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #190 on: June 23, 2014, 12:57:00 PM » |
|
Напротив, въпроса е конкретен, за това и те попитах Добромир, какви са доводите за избора на точно това куче. Взаимоотношенията са конкретни, а не попринцип, нали така? Няколко човека не успявате да разберете, че МАКК не е проблема в случая, самата идея че просъществува до сега и градира, е показателна за правилността на заложените принципи! Няколко човека се опитвате да представите конкретния случай като принципен, в който самата организация ще се яви развъждач, което е безумие. Нормално е да има рамка, която указва кое, какво и съответно самия развъдчик или по-точно да кажем селекционер, може да избира. Изборът на направление и особеностите в развъждането на кучета е избор на развъдчика, съответно чистоплътно или не да работи той! Всичко опира до морала на развъдчика.
|
|
« Last Edit: June 23, 2014, 12:59:53 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #191 on: June 23, 2014, 13:06:54 PM » |
|
Ами доктора го каза, издава се родословието според данните подадени от развъдчика, тоест ако те не са верни и родословието няма да е нищо повече от хартия напечатана с мастило за печката. Въртим, сучем май все до коректността и съвестта на самия развъдчик стигаме, всичко се върти около това и всичко е безсмислено без това...контрол, документи, правила, без коректност всичко е вятър.... Това е, иначе другите кучета ги взех от Захари - 3, от Тодор Петров - 3 и от Мирослав - 3.
Ами имал си им доверие - взел си......ето пак: доверие, коректност.... Ей голям отбор сте имали, това ми харесва  дайте снимки и на другите кучета де П.П. И последно да си кажа мнението относно родословията, според мен всеки развъдчик, без изключения, е длъжен да издава родословия на произведените от неговия развъдник кутрета, има предостатъчно време, след като се родят кутретата, да се извадят необходимите документи и да са готови докато пораснат, така, че като дойде човек да си вземе кутре венага да му се даде и съответния документ за него. Така де и ръчно да се пишат тия родословия все си мисля, че 40-50 дни са предостатъчно време да се направят. Първо да се вадят документите, и после да се обявяват за продажба кученцата, мисля, че така е най-правилно. Като не ти се занимава с документи за какво ти е да регистрираш развъдник? Въди си кучетата и без развъдник, ако си решил да въдиш качествени животни ще си ги въдиш и без да си официално регистриран развъдник, ако си решил да я караш през просото и 300 сертификата да си извадиш, по някакъв начин, все си е тая. Но решил ли си да работиш по всички правила, трябва да си стриктен.
|
|
« Last Edit: June 23, 2014, 13:12:12 PM by DonKrasi »
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #192 on: June 23, 2014, 13:19:49 PM » |
|
... П.П. И последно да си кажа мнението относно родословията, според мен всеки развъдчик, без изключения, е длъжен да издава родословия на произведените от неговия развъдник кутрета, има предостатъчно време, след като се родят кутретата, да се извадят необходимите документи и да са готови докато пораснат, така, че като дойде човек да си вземе кутре венага да му се даде и съответния документ за него. Така де и ръчно да се пишат тия родословия все си мисля, че 40-50 дни са предостатъчно време да се направят. Първо да се вадят документите, и после да се обявяват за продажба кученцата, мисля, че така е най-правилно. Като не ти се занимава с документи за какво ти е да регистрираш развъдник? Въди си кучетата и без развъдник, ако си решил да въдиш качествени животни ще си ги въдиш и без да си официално регистриран развъдник, ако си решил да я караш през просото и 300 сертификата да си извадиш, по някакъв начин, все си е тая. Но решил ли си да работиш по всички правила, трябва да си стриктен.
И аз сматям, че ако искаме да я има тая порода, трябва да се вадят родословия на кучилата, или най-малкото да се подават за вписване в ПК. Не мисля че е проблем на когото и да било да попълни два формуляра. Няма как да се тупаме в гърдите че искаме да съхраним дадена порода, а да не правим минималното, което се изисква за да бъдат вписани в ПК всички чистопородни кучета (а те не са толкова много)
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #193 on: June 23, 2014, 13:31:28 PM » |
|
Към Добромир: Куче се счита за произведено под контрола на МАКК, само когато е вписано в регистъра на МАКК. МАКК не отговаря за никакви други кучета, кучила или връзки. Ако развъдник нарушава правилата на МАКК, то той си понася отговорността. От морална, до ефективна, вкл.заличаване на развъдник.
Но хайде да се върнем на въпроса по същество. Отговорностите в конкретния случай очевидно са споделени. Според разказа на Добромир излиза че: - Първо, развъдчика не му дава никаква информация за родителите. Нито документална, нито вербална. - Второ, купувача на кутрето въпреки нулевата информация за родителите все пак го взема на доверие. Виждаме, че и двете страни в сделката са допуснали съществени грешки. Какво роля има МАКК до тук? Никаква. МАКК не е известена от развъдчика за съществуването на такова кучило. Съответно кучилото не е в регистъра на МАКК. Развъдчика в писмен вид декларира връзката на родителите и впоследствие родените кученца. Декларирайки това, той гарантира за достоверността на информацията и съответно отговаря, ако информацията е некоректна.
Редно е развъдчика да вземе отношение по повдигнатия казус. Органите на МАКК ще вземат съответно решение по случая на основа на получената информация от двете страни.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #194 on: June 23, 2014, 13:34:44 PM » |
|
Написаното от Вано, Ариман и Краси обобщава в голяма степен изписаното до момента! Добромир, никой не те обвинява в нищо! Проблема е непредоставената информация от развъдчика на завеждащия племенна книга на МАКК и вписването на кучилото не е осъществено. До този момент няма данни кутрето което сте взели да е нечистопородно, за да се твърди това категорично. Да , има някои недостатъци в екстериора, но както стана ясно - при всеки може да се случи това. Проблема с кучката която се ползва в развъдника, която към момента е с неясен произход, действително провокира поставените от вас въпроси. Но именно това е една форма на контрол от страна на МАКК. Ако се върнете и проследите разговора ми с Росен ще се убедите в това. Пак съм категоричен - именно родословието е критерий за чистопородността!
|
|
|
|
|
|
|
|