Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 19:17:38 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 20
  Print  
Author Topic: Facebook дискусия: използване на аборигенно куче в развъждане  (Read 247285 times)
0 Members and 7 Guests are viewing this topic.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #165 on: June 20, 2014, 19:52:21 PM »

Като изключим ушите не е зле. Нормално за растящо и развиващо се куче, не са особено красиви през този период. Иначе Божко е прав, за кучето трябва да съдиш и да даваш крайни оценки след време, като се оформи напълно.
Колкото до това, че не се интересува от овце и чобанлък, тук да се намесят и да дадат мнение хората с опит в тази област. Аз съм чувал, а то е и логично да е така, че от малко трябва да го свикнеш със стоката, изпуснеш ли го после трудно се получават нещата. Чел съм и за кучета на по 8-10 месеца, които тепърва се внедряват във стадо и се приспособявали амаа нещо не ми се вярва......Според мен от малко трябва да се пуска при стоката и ако си има мерака нещата се получават, ако не се интересува го сменяш и толкова.

Краси ,мойта кучка от Спартак и Паша ,тръгна с животни след втората си година ,като преди това стоя година и малко в къщи без да вижда каквито и да е животни ,при Владо незная дали е ходила с животни ,но съм сигурен че е виждала овце все пак , но дали е пускана   confused а като я пуснах с кравите тръгна доста добре след втория месец  без да ги оставя и за миг ,дори ако има ден без да се пуска ,като че ли се побърква хайвана , така че не се съмнявай във възможностите на тия хайвани дори и като по големи когато се пускат за сефте .  cheers
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #166 on: June 20, 2014, 19:58:50 PM »

Може......абе едни казват "не вмирише ли се до втория си месец на гюбре не става", ти казваш за тая кучка, че е тръгнала толкова късно...май си е за всяко куче индивидуално, или както казват има правила, но и всяко правило си има изключения smile

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Добромир
Newbie
*

« Reply #167 on: June 20, 2014, 20:02:57 PM »

Може......абе едни казват "не вмирише ли се до втория си месец на гюбре не става", ти казваш за тая кучка, че е тръгнала толкова късно...май си е за всяко куче индивидуално, или както казват има правила, но и всяко правило си има изключения smile

Кутрето като го взех от Росен беше до овцете, а при нас от първия ден е в обора до овцете.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #168 on: June 20, 2014, 20:07:38 PM »

Краси ти не беше ли с Тошко когато идвахте в къщи да я видите Жана ,а тя тогава беше на година и половина и беше почти една година в къщи и след околу 5  месеца я дадох да я пробваме с животни и доста добре се справи , преди два месеца водих едни приятели да я видят и тъкмо се бяха прибрали с кравите и тя беше вътре при тях в ограденото , та човека каза ,че имал проблеми само с чобаните ,че ги натискала в началото та виждали зор .  
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #169 on: June 20, 2014, 20:20:20 PM »

Кутрето като го взех от Росен беше до овцете, а при нас от първия ден е в обора до овцете.
Еми не знам......

Краси ти не беше ли с Тошко когато идвахте в къщи да я видите Жана
Да, преди да идем на изложението на Паниците 2012-ста smile

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #170 on: June 21, 2014, 04:50:54 AM »

Добромир, да, действително кутрето  е в т.нар. "грозна възраст", когато различните части на тялото се развиват с различно темпо и на този етап може да се стори че кутрето е несъразмерно. Да, има  видим проблем с постановката на ушите. Но това в случая не е съществения проблем - най- вероятно кучето в пълновъзраст ще изглежда по различен начин! Проблема в този случай е че от развъдник  не ти е предоставен произход на кучето! Ако е така както го представяш! Така че е редно да поискаш родословие от раьвъдчика на кучето. Преди всичко трябва да се изясни произхода на кучето, а недостатъци има при всяко куче. Никой не произвежда само перфектни, идеални екземпляри, но идеята на селекцията е процентно да се увеличава броя на по-добрите кучета. Да понякога комбинацията на подбраните двойки не дава очаквания резултат. За това е опита и познанието на произхода на родителите, и не малка е ролята на развъдчика! Именно той трябва да прецени какво може да очаква ако събере две и две. Но пак казвам - всичко започва от информацията за произход! За това всъщност от самото начало тръгна и тази дискусия!
Добромир
Newbie
*

« Reply #171 on: June 22, 2014, 20:21:43 PM »

Проблема в този случай е че от развъдник  не ти е предоставен произход на кучето! Ако е така както го представяш! Така че е редно да поискаш родословие от раьвъдчика на кучето.

Д-р Вучков, нещата са точно така както ги представям - аз не лъжа, в друг бизнес съм  smile. За майката на кучето не ми бе казано нищо конкретно, а като имам предвид и други моменти, вече се съмнявам и в това което Росен ми каза за бащата на кутрето. Например когато го попитах кутрето ваксинирано ли е, отговора беше - на тези кучета не им трябват ваксини! Така че аз повече за родословието няма да питам - най-малкото Росен чете тази дискусия и факта че отново мълчи е показателен.

Въпроса е как е възможно подобно нещо да се случва в МАКК? Според това което Атила казва - а именно че родословие се издава само ако връзката и кучилото са регистрирани, то означава ли това че при регистриран към МАКК развъдник може да има и кученца на които МАКК не би издал родословия - тоест не са чисти според вашия стандарт? Иначе не виждам защо развъдчик към МАКК няма да поиска родословие на кучило, освен ако някое от кучетата във връзката не е чисто? И каква е гаранцията че ако в един развъдник има и мелези, то кученца от тях няма да се показват/продават като чисти каракачанки, с родословие от МАКК.

Атила - разбрах Ви за много добре за "кръстоските". Това което исках да кажа е че моето скромно мнение е че това е нонсенс, в смисъл че съм съгласен с изразяваните тук мнения че няма как преди 20-30 години са били останали само 20-ина чисти каракачански кучета и вие сте ги изнамерили всичките и само техните наследници са чисти каракачанки а останалото са мелези. Просто изказах мнение на базата на скромния си опит досега. Очевидно е че тези животни са се харесали на хората които са ги избирали и с тях сте решили да затворите кръга. При положение че тези кучета са били без официални родословия, то подбора е бил субективен. Дори и аз със моя скромен опит вече мога да кажа че има МАКК кучета които много хора тук възхваляват, но на мен чисто като визия не ми харесват изобщо.
Естествено разбирам че за много от хората в МАКК това е фундаментален въпрос и в никой случай не очаквам моето мнение да промени позицията ви. Но е факт че много от нещата които казват г-н Добревски, goce_07 и Пламен-Пац са абсолютно логични и вероятно са самата истина. Друг е въпроса че начина по който ги казват прави съвместната работа невъзможна.
В друга дискусия в този форум д-р Вучков беше определил мое изказване че българина не може да работи в екип като гръмко - съжалявам, но е така. Под екип в случая с каракачанското куче аз разбирам поне 50 развъдчици и 500 овчари с еднаква визия и общи действия. А не 5-6 организации, с по 20-ина члена, и те самите рапределени на вътрешни групички. Успех на всички.
rex
Hero Member

« Reply #172 on: June 23, 2014, 03:54:30 AM »

Добромир, позволявам си и аз да дам мнение по така развилата се дискусия.
Относно работата в екип - навсякъде, при  развъждането на сигурно всички породи кучета, има течения и движения. Особено при овчарските кучета има хора, стремящи се да запазят работния тип на кучето, има радетели за изложбено шоу-куче, както и откровени треньори на бойни кучета. В този широк спектър на дадена порода се равъжда както чистопородно, така и с умишлена мелезация. Така е навсякъде (в т.ч. Русия, Украйна и т.н.), така е и в България. В целия този тюрлюгювеч предполагам на всеки е ясно, че няма как всички да работят заедно, да пляскат с ръце и да се прегръщат.
     Тук и в някои други теми, напоследък активно се говори за обединения, сдружения и създаване едва ли не на някаква мега-структура, която ще изстреля породата КК в космическа орбита. Малкото хора, които развъждат чистопородно, с правила и прозрачност, са се обособили в организации като МАКК. При други, далеч по-масови породи като САО и КО например, даже няма такива структури. Просто свестните развъдчици (които са принудени да работят в системата на FCI), обменят кръв само помежду си, като на практика кучетата им нямат почти нищо общо с цялостната, мелезирана популация. Това е възможно, това се и прави.
     На фона на всичко това, предполагам са си се убедил, че МАКК не е капсулиран остров в морето. И че тук хората не са коне с капаци, а напротив - много адекватно оценяват всичко около тях и са отворени за нови членове, предложения и т.н. При спазването на съответните правила и норми. В тази връзка политиката на МАКК по отношение и на развъдчиците е достатъчно либерална. Тук никой на никого не налага с коя линия да работи, какъв тип и цвят на кучето да търси в селекцията си. Многократно е казвано, че основната цел е чистопородно развъждане, при което максимално да се запази вътрепородното разнообразие на КК. В тази връзка всеки развъдчик има свободата да работи без чатал на врата, като с влизането си в МАКК се е самозадължил да работи добросъвестно, безкористно и съзнателно. Отклоняването от тези правила си е за негова сметка, защото ако се кривне от правия път, той сам ще се дискредитира. Започват брожения от недоволни собственици на произведени от него кучета и т.н. И такъв един развъждач сам се изолира.
Надявам се да бъда разбран правилно.
Поздрави,

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #173 on: June 23, 2014, 04:27:24 AM »

Въпросите които отправя Добромир, в голямата си част изискват отговор от мен, в качеството ми на завеждащ Племенна книга на МАКК.
На въпроса дали може МАКК да не издаде родословие на кутре подадено за регистрация от определен развъдчик? При родители чиито произход е проследен и описан и те самите са вписани в Племенна книга, може да се издаде родословие на получените приплоди! Това обаче може да стане само след като развъдчика представи в канцеларията на МАКК, надлежно попълнена информация за кучилото! Така че в случая, топката е в полето на титуляра на конкретния развъдник и именно той може да даде необходимата светлина. Надявам се че Росен Михайлов ще чете тази дискусия и ще даде отговор на този въпрос.
Следващото питане относно наличие на нечистопородни кучета в развъдници и използването им в разплод - смело мога да кажа че такова действие няма да се допусне в развъдната работа на МАКК. Да , може да упрекнеш че може да се получат грешки, но който не работи той не греши! Говорим за грешка, а не за целенасочен акт при който с ясно съзнание се използва куче с точни данни за наличие на кръв от друга порода! Искренно се надявам да няма сред развъдчиците от МАКК такива които да постъпват така, иначе както писах и преди Какъв е смисъла от всичко което сме направили досега и ще правим занапред? Както писа и Рекс, МАКК не налага със сила определени правила на работа на своите развъдници не им се бърка в желания тип, цвят и т.н! Условието е само едно да се работи ЧИСТОПОРОДНО! Отново опираме до коректността на отделния развъдчик! Ако искаме да се лъжем, то повярвайте, по нищо няма да се различаваме от другите организации и структури!
« Last Edit: June 23, 2014, 06:38:47 AM by kennel Vucho » Logged
Habits
Hero Member

« Reply #174 on: June 23, 2014, 07:55:33 AM »

В предни поустове споделих мнението си, че на вяра и доверие не може да се разчита.
Трябва да има някакъв контрол при развъдната дейност.
Ебаси, като че ли сме на по 5 години, та да вярваме в приказки за еднорози, феи, честност и съвест в хората.

Добромир е ударил точно в целта и го поздравявам за това, че не си е затворил очите и е повдигнал темата.
Интересно ще е да чуем версията от другата страна.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #175 on: June 23, 2014, 08:28:23 AM »

Контрола може да се изрази в много форми. Но разберете МАКК не е репресивна силова структура! Членството в асоциацията е изключително доброволно и това се отнася до спазването на правилата в нея. Това обаче не означава че всеки може да нарушава правилата както му е угодно! Ако на някой правилата не са му по вкуса и неговата политика се различава от тази на МАКК, то за такъв човек явно не е неговото място в тази структура! Разберете че без доверие и коректност от страна на развъдчиците каузата е обречена! Реши ли някой да лъже, то никой и нищо не може да го спре освен неговата собствена съвест! Няма как да стане сценария - до всеки развъждач по един жандар който да му свети за всяко кучило, за всяка скачка и т.н.! Контролната функция сега която се провежда е да се обработят развъдните документи, дали са попълнени коректно от развъдчика (като информация за родители, дати на раждане ит.н), да се впише кучилото в племенната книга със съответен развъден номер. Ако някой има друга идея която реално да е приложима, моля да я сподели!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #176 on: June 23, 2014, 09:55:52 AM »

Ето в тези думи написани по-горе от Rex, се съдържа основната теза която отстояваме в МАКК:

В тази връзка всеки развъдчик има свободата да работи без чатал на врата, като с влизането си в МАКК се е самозадължил да работи добросъвестно, безкористно и съзнателно. Отклоняването от тези правила си е за негова сметка, защото ако се кривне от правия път, той сам ще се дискредитира. Започват брожения от недоволни собственици на произведени от него кучета и т.н. И такъв един развъждач сам се изолира.

Това е коректива който вкарва развъдната работа в коловоза на правилната посока! Нито снимки на скачки, нито нотариално заверени актове за съешаване, нито свидетели, могат да бъдат пречка за някой който реши да "шикалкави"! Жалко за излъганите надежди обаче на собственика който е останал излъган! Защото за да иска да вземе кутре от развъждане на МАКК, то на този човек му е ясно че тук все пак има коректни развъждачи, а не просто поредните измамници с които е бъкано навсякъде другаде! Смея да твърдя че в МАКК измамници няма и се надявам никога няма да има! Именно тук е мястото, и вярвам че ситуацията с кутрето на Добромир ще се изясни! Гаранцията за чистопородност е родословието! Много хора го подценяват, казвайки че не им трябва някаква си "хартийка"! Не, това не е някаква си "хартийка"! Зад тази "хартийка" стои труда на много хора! На много хора преди нас, които са запазвали в поколения даден сой, на много хора които в продължение на години са съхранявали и допълвали информация за произход, на самия развъдчик, на завеждащия племенната книга, на човека който печати самите родословия!За това - изисквайте родословие на кутрето което сте взели от развъдник на МАКК! Това е елементарното действие което можете да ползвате като застраховка срещу недобросъвестни развъдчици!
Habits
Hero Member

« Reply #177 on: June 23, 2014, 10:34:48 AM »

Добре де, по цивилизованите страни как се случват нещата? Някой има ли идея там как се контролира и следи развъдния процес?

Най-малкото, което може да се направи е, когато се докаже че даден развъдчик лъже , той да бъде премахван от МАКК, без значение кой е, колко разбира от нещата, кои са му приятели и т.н. .

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
vano
Guest
« Reply #178 on: June 23, 2014, 11:01:27 AM »

Добре де, по цивилизованите страни как се случват нещата? Някой има ли идея там как се контролира и следи развъдния процес?

Най-малкото, което може да се направи е, когато се докаже че даден развъдчик лъже , той да бъде премахван от МАКК, без значение кой е, колко разбира от нещата, кои са му приятели и т.н. .

И в цивилозования свят (нали и ние сме там)  е така. Обикновенно в клубовете по породи се събират развъдчици и любители, чиято цел е да съхраняват и развиват дадена порода. И там нещата са общо взето на доверие и на съвестта на тези които развъждат. Ако някои иска да излъже няма никакъв начин да го направи и там. Контролът е на ниво документация, а когато плодовете на труда на даден развъдчик започват да бягат от стандарт и работни качества, то той по естествен начин отива в самоизолация. А ако се докаже че даден развъдчик омелезява породата, то той бива изклюван от клуба, кучилата които е произвел се обявяват за брак и го оставят да се оправя с собствениците на които е набутал тези мелези Smiley Smiley Smiley
« Last Edit: June 23, 2014, 11:01:55 AM by vano » Logged
Добромир
Newbie
*

« Reply #179 on: June 23, 2014, 11:38:40 AM »

Ето в тези думи написани по-горе от Rex, се съдържа основната теза която отстояваме в МАКК:

В тази връзка всеки развъдчик има свободата да работи без чатал на врата, като с влизането си в МАКК се е самозадължил да работи добросъвестно, безкористно и съзнателно. Отклоняването от тези правила си е за негова сметка, защото ако се кривне от правия път, той сам ще се дискредитира. Започват брожения от недоволни собственици на произведени от него кучета и т.н. И такъв един развъждач сам се изолира.

Това е коректива който вкарва развъдната работа в коловоза на правилната посока!

Извинявайте но тук няма как да се съглася с Вас. Има много системи за контрол, това изобщо не означава да се прилагат всички, но пък и не означава да няма нито една. Ако нещата са оставени само на съвестта на развъдчика - то това изобщо не е добре, като имаме предвид как стоят нещата в милата ни България. Това все пак не е крикет...Smiley
Точно тук е мястото на организация като МАКК, да гарантира в максимална степен че кучетата които произвеждат лицензираните от нея членове са чистопородни. И съм сигурен че за това има много начини. Изобщо не става дума да има чатал на врата на развъдчика - ние в България сме винаги в двете крайности - или всичко или нищо. Затова не съм съгласен и с РЕХ по този въпрос, както и за обединението - изобщо не предлагам мега структура, не мисля че и другите предлагат подобна - но 5-6 организации с по 20-ина члена, някои от които с лоши отношения между самите тях не бих нарекъл екип.
Но да се върнем на контрола - вие сте експертите, сигурен съм че има начини - например би ли могъл развъдчик към МАКК да има и кучета които не са чисти - би могло да бъде НЕ. Всяко кучило задължително да получава сертификат, по дефолт. Това ще гарантира че МАКК задължително ще бъде информирано за всяко кучило. Как например стои въпроса за ДНК-то? Ето за арабския кон - за всяко конче се изпраща ДНК в Германия и едва след това се издава паспорт. Тези неща разбира се заплащат. Сигурен съм че има и много други методи които да завишат контрола. И при установени нарушения се налагат глоби, временно или окончателно отнемане на лиценз.

Ако се оставят нещата на само на съвестта на развъдчика, то какво се получава. От едната страна имаме " перфектно екстериорно и работно куче" обаче без доказан произход което на мен ми трябва за фермата, но не го вземам защото не е чисто според МАКК - а аз също съм решил че това е организацията, а от друга имаме куче което е от МАКК развъдник, със родословие, което обаче изобщо не е гаранция за чистопордност както се разбира сега, понеже няма система за вътрешен контрол. Като имаме предвид и факта че една част от развъдчиците в МАКК не одобряват (меко казано) кучетата на други развъдчици от МАКК, тоест, самите те не вярват че са чистопородни, то къде тогава му излиза края?
И д-р Вучков, изобщо проблема не в това че купувача е излъган, аз нямам никакъв проблем с 400 лв дадени за куче. Ще дам и 1000, стига да знам че е чистопородно и хубаво животно - тогава си струва, а пък и само 100 лв за мелез са си чиста загуба. Аз искам да имам чисти животни в моята ферма, просто за да покажа нещо качествено на клиентите си, защото считам че каракачанката е дорбо работно куче и защото много малко са нашите български неща които имат стойност. Та проблема не е че един или 100 купувачи са излъгани, проблема е че така се торпилира бъдещето на породата.

Аз не разбирам от кучета, пак го казвам, но разбирам от управление - поставяне и преследване на цели, системи за контрол и подобни. И виждам че в МАКК, която наистина харесвам, няма такива. Тоест изобщо няма гаранция че всяко куче произведено в развъдник на МАКК  е чисто, а това не е добре!  И в този смисъл сертификата наистина си остава една хартийка!
Pages: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 20
  Print  

Jump to: