Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 14, 2025, 15:29:07 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 20
  Print  
Author Topic: Facebook дискусия: използване на аборигенно куче в развъждане  (Read 249175 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #75 on: June 10, 2014, 17:52:26 PM »

Не мисля че в лицето на МАКК трябва да се визират "богоизбрани"! Просто се опитваме да се работи по правила, определени в името на една кауза. Далеч съм от мисълта че в МАКК всичко е идеално и не се правят грешки. Няма застраховка срещу грешки. Работата обаче показва видими резултати, а именно развъждане по линии, подържане на популация със сравнително устойчива структура и генетично разнообразие. Смея да твърдя че никоя друга организация не може да покаже такава подрена развъдна дейност и подържане на по голям брой линии в породата. Разбира се че МАКК като организация дава определена свобода и по скоро поощрява отколкото да ограничава развъдчиците. Не мисля че капсулирането и затварянето ще е от полза и на асоциацията и на породата като цяло. Напротив, МАКК винаги е търсила диалог и първа е подавала ръка на други организации. Неколкократно провеждахме срещи и разговори с алтернативни организации - всичко в името на Породата. И какво от това!? Явно българина наистина му е трудно и дори нрвъзможно да работи в екип!
rex
Hero Member

« Reply #76 on: June 10, 2014, 18:05:53 PM »

Доктор Вучков, ако с последния си поустинг визираш моето мнение, явно  не съм разбран, въпреки че се постарах да се изразя правилно.
Както не веднъж съм казвал, от бая години  МАКК е нещо си като противовес на мракобесието в българската кинология. И това си убеждение поддържам от години.

Поздрави

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #77 on: June 10, 2014, 18:27:33 PM »

Не, по скоро разбрах мнението на Гоце07 че определя МАКК като "богоиизбрани", демек "самоповярвали си" и затова обясних какво и как е направила асоциацията за обединение в името на кучето.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #78 on: June 10, 2014, 18:39:46 PM »

rex, напълно съм съгласен с те и съм далеч от мисълта да се затваря кръг. Не мисля, че развъждането, членуването и стремежа да се запази породата КК, линиите, по които се размножава са с цел стесняване на обръча. Но съгласи  се, че следва да има регламент и всичко това да става под шапката на МАКК, след всичките суперлативи изказани за организацията. Или нямаме нужда от МАКК? Да не бъде!!!

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #79 on: June 10, 2014, 18:56:27 PM »

Аз ако съм преценил, че няма да я бъде, нямаше да имам 800 поустинга за 6 години тук. Примерно.
Необходимостта от целенасочено, документирано и чистоплътно развъждане не подлежи на коментар, не е и поставяно на такъв.
Дадох ти прост пример и то съвсем реален до какво води крайното отричане на различното. Но както ти казах, след някоя и друга година, предполагам ще достигнеш до това убеждение и сам. Без лоши чувства .

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #80 on: June 10, 2014, 19:04:14 PM »

Трайко наистина правилата са определени от МАКК но те важат и трябва да се спазват от членовете на асоциацията, както се и опитваме да е. Тези правила обаче няма как да са задължителни извън рамките на МАКК. Няма как да накараш някой насила да се съобразява с правилата на МАКК, например човека е решилда развъжда само чернобели кучета и другите кастрира или пък унищожава още в кучилото. Така решил така направил. Да това не е по правилата на МАКК, не е и от полза за породата но нищо МАКК не може да направи по въпроса. Членството е доброволно и никой не може насила да стои в асоциацията, но щом е приел идеята и концепцията на МАКК то всеки член е длъжен да спазва правилата и.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #81 on: June 10, 2014, 19:54:16 PM »

Съгласен съм напълно, докторе, и затова подкрепям на 100% МАКК! Членове, отговорни лица, изложби, кучета и т.н. заслужават подкрепа, защото нещо толкова свястно и крехко се държи на идеята и смятам, че тя, идеята трябва да се подкрепя, кой с каквото може!

Наистина лица(без значение чобаните или Г-н Драганов) понякога без да позволяват на МАКК да им помогне в развъждането сами унищожават генофонд, просто защото не отговаря на разбиранията им, на гледната им точка, на призмата и т.н. Което ако е под шапката и вещото сътрудничество на МАКК няма или не би трябвало да се случи! Отново, за мен това е жалко и няма как да го подкрепя под каквато и да било форма!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #82 on: June 10, 2014, 19:59:55 PM »

Аз ако съм преценил, че няма да я бъде, нямаше да имам 800 поустинга за 6 години тук. Примерно.
Необходимостта от целенасочено, документирано и чистоплътно развъждане не подлежи на коментар, не е и поставяно на такъв.
Дадох ти прост пример и то съвсем реален до какво води крайното отричане на различното. Но както ти казах, след някоя и друга година, предполагам ще достигнеш до това убеждение и сам. Без лоши чувства .

Крайното отричане на различното, ще доведе различното да завършека му, ако не сега то след 100 или двеста години, защото няма идея и ясна цел как да пребъде през времето, а напротив се съсипва. Но ти сам добре знаеш това. Аз нямам лоши чувства към теб, нито към никой друг! Аз не съдя хората, а делата им като грешни и подвеждащи! Както казваше един колега, даже като пошли дела, разбираш ли?!

Както и да е който каквото е почнал да го довърши пък ше видим накрая кой накъде, нали?

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #83 on: June 11, 2014, 06:17:31 AM »

Съгласен съм напълно, докторе, и затова подкрепям на 100% МАКК! Членове, отговорни лица, изложби, кучета и т.н. заслужават подкрепа, защото нещо толкова свястно и крехко се държи на идеята и смятам, че тя, идеята трябва да се подкрепя, кой с каквото може!

Наистина лица(без значение чобаните или Г-н Драганов) понякога без да позволяват на МАКК да им помогне в развъждането сами унищожават генофонд, просто защото не отговаря на разбиранията им, на гледната им точка, на призмата и т.н. Което ако е под шапката и вещото сътрудничество на МАКК няма или не би трябвало да се случи! Отново, за мен това е жалко и няма как да го подкрепя под каквато и да било форма!

Не знам дали Драганов трябва да се слага под общ знаменател с отделни чобани, защото все пак той има (имал е) цяла организация зад себе си и не е работел сам (въпеки методите му на еднолично вземане на всички решения за заплождания и така нататък).
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #84 on: June 11, 2014, 07:06:48 AM »

Те всички са под общ знаменател, когато не позволяват на МАКК да им сътрудничи в работите им. Без значение, един, двама, група, организация, която затрива генофонд.

Но позволете ми да заключа относно темата за използване на аборигенно куче в развъждането по програмите на развъдници,отделни членове, приятели и симпатизанти на МАКК и КК:

• Както стана ясно днес аборигенно куче няма
  • Произхода на смятаните за такива е доста неясен и неточен, което означава, че трябва да се внимава много при огледа и избора на такъв екземпляр, който както вече уточнихме вероятността на съществува някъде е минимална

С тези мои заключения, ви оставям да дискутирате темата и ви благодаря за раздумката, както се казва! clap

Надявам се, че всеки е извлякъл ползата, която ще му донесе успех в бъдеще. Бъдете живи и здрави!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #85 on: June 11, 2014, 07:12:21 AM »

Вано, до колко може да съществува такава структура при която само един човек взима еднолични решения и всички останали в структурата го слушат безпрекословно? Нали това коментирахме - не трябва да има капсуловане и т.н.? Времето показа колко може да изкара една такава организирана структура която по скоро ограничава, отколкото да дава право на повече лични развъдни решения на отделните развъдчици. Структура която лежи на основи и виждания на един единствен човек не се различава по нищо от самостоятелен развъждач (било то и чобанин), само дето може да си позволи малко по голям брой кучета които да бъдат отглеждани от неговите "подчинени гледачи". Казвам подчинени защото, решенията за подбор на двойки и съответно брак на разплодници се взимат основно еднолично. Това е пътя по който може да се стесни генетичното разнообразие на една популация и от подържаща селекция,(имам предвид подържане на богат генофонд в пълното вътрепородно многообразие и възможности за развитие на породата във времето), да се премине към високоинтензивна селекция със стесняване на генофонда до индивидуалните виждания на самия развъдчик и постепенно уеднаквяване на кучетата. Това е в разрив с генералната концепция на МАКК за подържането на максимално широко генетично разнообразие и съхраняването на Каракачанското куче във всичките му вътрепородни вариации по отношение на тип глава, цвят, дължина на опашка и т.н. Може би това е и една от причините същия човек да не е член на асоциацията. Пак казвам това е изключително индивидуално решение лежащо на добра воля и на собствения мироглед.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #86 on: June 11, 2014, 07:16:05 AM »

Трайко твърде крайно мнение според мен. Как ще си натрапиш собственото виждане на някой който не го иска и счита че е прав за себе си!? Това е мисия не възможна! Никой не искаме да задължаваме да се съобразява с правилата в МАКК, ако самия той не е готов да ги приеме и работи по други правила!  А до колко правилата в МАКК са правилни, работата го показва и нека всеки сам реши кое как, и на къде от тук нататък. Така че няма как да се меси организацията в работата и решенията на хора извън нея!
По отношения на аборигенните кучета - мисля че го коментирахме по горе.
« Last Edit: June 11, 2014, 07:17:15 AM by kennel Vucho » Logged
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #87 on: June 11, 2014, 07:25:14 AM »

Е така де, така, аз съм убеден, че работата на МАКК е правилно именно заради резулататите!

Аз изобщо не искам да натрапвам нещо на когото и да било, който има уши, чува. Който няма не чува, и прави, каквото си е решил. Но изразявам мое мнение. По- важното е не какво мисля аз, а какво мислят хората от МАКК, които има познанието и нужният опит, за да сътрудничат, с хората които размножават  КК.

Защо някой може да не е готов да приеме правилата в МАКК? Не е ли това за ползата на породата?

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Habits
Hero Member

« Reply #88 on: June 11, 2014, 07:29:07 AM »

Те всички са под общ знаменател, когато не позволяват на МАКК да им сътрудничи в работите им. Без значение, един, двама, група, организация, която затрива генофонд.

Но позволете ми да заключа относно темата за използване на аборигенно куче в развъждането по програмите на развъдници,отделни членове, приятели и симпатизанти на МАКК и КК:

• Както стана ясно днес аборигенно куче няма
  • Произхода на смятаните за такива е доста неясен и неточен, което означава, че трябва да се внимава много при огледа и избора на такъв екземпляр, който както вече уточнихме вероятността на съществува някъде е минимална

С тези мои заключения, ви оставям да дискутирате темата и ви благодаря за раздумката, както се казва! clap

Надявам се, че всеки е извлякъл ползата, която ще му донесе успех в бъдеще. Бъдете живи и здрави!

Трайко, ако мога да си позволя една лека критика към теб:

Както по-горе се написа в един от поустовете, не е уместно да се критикуват хора, които не познаваме и нямаме преки наблюдения над работата им.
Погледнати от другата гледна точка, нещата мога да придобият съвсем друг вид. Предполагам не си се срещал и разговарял с Димитър Драганов.
Лично мое мнение е (въпреки, че съм десетилетия по-млад от него и много от хората които са в бранша), че този човек не бива да се заклеймява.
Макар да не е член на МАКК, макар да има различни разбирания за много от нещата, той е един от хората които заслужават голямо уважение.

Дано не съм те засегнал, критиката ми беше без грам лоши чувства.  cheers

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #89 on: June 11, 2014, 07:34:14 AM »

Трайко ти по горе сам го каза: от инат, заради неразбирателство с други хора, с чувството че те са прави а други не, от чиста глупост. Ето ти няколко варианта да не иска някой да бъде в МАКК. Не можем да задължим някой да членува където и да е, и да приема насила правила в които самият той не е убеден че са правилни! Всеки сам трябва да резбере и да проумее това за което съществува МАКК като такава, и едва тогава сам ще вземе решението. А другите .....както казват в една реклама: "Още не си готов"! Wink
Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 20
  Print  

Jump to: