trayko.asenov
|
 |
« Reply #30 on: June 09, 2014, 13:04:21 PM » |
|
Ще рече, днес няма аборигенни екземпляри, но има техни наследници, от които ние имаме кучета. Следователно хората, които говорят за аборигенни представители на породата в днешно време не знаят какво говорят, защото такива няма!
Следва логичният ми въпрос, що беше нужно да се занимаваме с глупости, подхвърлени от фейса?
И goce_07 или по известен, като Ангел, моля не смущавах читателя на форума с неточна и подвеждаща информация! Който търси куче, българско овчарско животно, порода Каракачанското куче да се обърне към развъдниците на организацията.
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
Zahari
|
 |
« Reply #31 on: June 09, 2014, 14:41:05 PM » |
|
trayko.asenov,подхвърлената тема е много поучителна и много намясто. Имената в темата са Константин Георгиев съм аз. Виолета Вълева е Атанас Вучков Росен Михайлов е р-к Тито Ако се върнеш назад по темата и я прочетеш по задълбочено ще преоткриеш нови неща:-) А отностно някой пишман кучкари,който повече са навредили от колкото са допринесли съм съгласен с теб.
|
|
« Last Edit: June 09, 2014, 14:43:55 PM by Zahari »
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #32 on: June 09, 2014, 14:54:02 PM » |
|
Трайко не си прав,не само официално регистрираните развъдници към МАКК имат хубави кучета  Има и хубви кучета при хора не членуващи никъде,има и добри кучета в другите организации 
|
|
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца 
|
|
|
goce_07
|
 |
« Reply #33 on: June 09, 2014, 15:03:04 PM » |
|
Ще рече, днес няма аборигенни екземпляри, но има техни наследници, от които ние имаме кучета. Следователно хората, които говорят за аборигенни представители на породата в днешно време не знаят какво говорят, защото такива няма!
Следва логичният ми въпрос, що беше нужно да се занимаваме с глупости, подхвърлени от фейса?
И goce_07 или по известен, като Ангел, моля не смущавах читателя на форума с неточна и подвеждаща информация! Който търси куче, българско овчарско животно, порода Каракачанското куче да се обърне към развъдниците на организацията.
не рабрах само кой съм смутил и каква е подвеждащата информация дето съм дал.И това е казано от Трайко който от два петъка гледа чобанско куче.и фейсбук дискусията не съм я почнал аз ,ако се върнеш назад .Явно много хора страдат, ако се покажат хубави кучета ,които не са от развъдници.Извинявам се на всички смутени души!
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #34 on: June 09, 2014, 15:13:50 PM » |
|
Може, и така е. Но е редно, ако някои иска да размножава, да го прави в тясно сътрудничество с принципите на организацията и под неин контрол. За да няма после спекулации.
Относно добрите кучета, на стопани не членуващи никъде, следва въпроса защо не членуват никъде. От гордост, от глупост или просто защото не се разбират с другите, които искат да запазят породата?! Във всички случай имаме проблем с тези хора и предлаганите от тях животни. Защото какъв човек е този, който страни от останалите, които се борят за делото да запазят и развъждат правилно породата? И колко време ще живее, какво правим след него? Какво става с животните, които отглежда? Или ще престачат да се оплождат с кучета от организацията? Това е супер неразумно и не го подкрепям под каквато и да е форма.
Не подкрепям също БОК, МОКК и компания, защото в главите им няма чиста мисъл, и бъдещето на определени единици кучето е въпрос на време да се стопи и да изчезне.
Ако на някои им изглеждам краен, то е защото ми омръзна да се заблуждават хората, читателите на форума, бъдещи горди собственици на Каракачанско куче!!!
Това е от мен по тази тема, която въртим, сучем пак тук стигаме.
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #35 on: June 09, 2014, 16:03:02 PM » |
|
Може, и така е. Но е редно, ако някои иска да размножава, да го прави в тясно сътрудничество с принципите на организацията и под неин контрол. За да няма после спекулации.
Относно добрите кучета, на стопани не членуващи никъде, следва въпроса защо не членуват никъде. От гордост, от глупост или просто защото не се разбират с другите, които искат да запазят породата?! Във всички случай имаме проблем с тези хора и предлаганите от тях животни. Защото какъв човек е този, който страни от останалите, които се борят за делото да запазят и развъждат правилно породата? И колко време ще живее, какво правим след него? Какво става с животните, които отглежда? Или ще престачат да се оплождат с кучета от организацията? Това е супер неразумно и не го подкрепям под каквато и да е форма.
Не подкрепям също БОК, МОКК и компания, защото в главите им няма чиста мисъл, и бъдещето на определени единици кучето е въпрос на време да се стопи и да изчезне.
Ако на някои им изглеждам краен, то е защото ми омръзна да се заблуждават хората, читателите на форума, бъдещи горди собственици на Каракачанско куче!!!
Това е от мен по тази тема, която въртим, сучем пак тук стигаме.
Трайко ти сериозно ли? Защо трябва да членувам някъде,за да гледам хубави кучета? За хората нечленуващи никъде- това че лицето Х не е член на организация Y прави ли го автоматично скаран с хората и прави ли го лош радетел на породата и значи ли че гледа мелези? А какво правим след развъдчик Z,щот и той ще си отиде някога? Какво знаеш за идейте на МОКК и СРОК примерно,че ми стана интересно
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #36 on: June 09, 2014, 16:33:53 PM » |
|
Трайко Асенов, изпадаш в ситуацията на Матросов на амбразурата. Развъждането на каракачанското куче не се свежда единствено и само до пределите на МАКК. Личното ми мнение е, че там се извършва най-осъзнатата и търсена селекция на това куче. Но това не значи, че няма и други организации, частни лица и приятелски кръгове, които не търсят същия резултат. Това не е някакво табу в МАКК, никой не си е завирал главата на различни места по въпроса (пясък, задник). Даже напротив. Относно goce_07, не ща да му ставам адвокат на човека, щото ни най-малко не го познавам, но оставам с впечатление, че има какво да каже по въпроса - и то доста. Различната му гледна точка е голям плюс даже, защото пречупва нещата през една странична призма. Инакомислието е полезно нещо, особено ако се осъзнае. Това по никакъв начин не ограничава човек да си следва избрания път, програма, схема.  Поздрави
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #37 on: June 09, 2014, 17:31:08 PM » |
|
Защо трябва да я има МАКК или сдружение на хора обединени от една идея, а именно запазване и развъждане на чистопородното куче, тогава? Представете си следната картинка - всеки сам засебе си! Умишлено криене на информация за произход, целенасочена подмяна на произход, кастрация на екземпляри само и само да не попадне кръв в ръцете на някой друг! Как ти се струва Тошко картинката? Колко време даваш на тази порода? Ти подценяваш ситуацията според мен. Имам предвид че в една организирана структура можеш като неин член винаги да получиш информация относно произход на всяко едно куче в организацията, можеш да получиш съвет относно развъждане или подбор на подходящ разплодник за твоя кучка например! Това е ползата от подобни сдружения Тошко, защото сам човек за никъде не е! Не е по силите на един или двама трима човек да съхранят даден генетичен ресурс! Това е ролята на сериозната асоциация - труд, и опит, и знание и информация , събирана от много хора и от много време! Дайте да гледаме реално - един човек колко линии и какъв брой кучета може да отглежда и развъжда сам? Как може тогава да се гарантира коректност между отделните развъдчици!? Като как ще се подържа генетичното разнообразие в популацията и най- важното - как ще се гарантира чистопородността!? Хора разберете - без организирана развъдна работа на обединени коректни развъдчици, стриктно водена единна племенна книга нищо не става! Всичко е обречено! Разбира се че не подценявам индивидуалния опит на отделни развъждачи които поради една или друга причина са се отчаяли и отдръпнали от подобни сдружения, но те са обречени във времето! Сам Ангел казва как хората окапват един по един и сами продават кучетата си. Така че Тошко преосмисли тезата си и прецени дали си прав.
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #38 on: June 09, 2014, 17:42:53 PM » |
|
Докторе нещо май не ме разбра  Аз съм твърд привърженик на МАКК и на идейте на организацията,както и за стриктното описване и развъждане! Но не съм съглсен с Трайко,че хора нечленуващи към МАКК или към която и да е организация гледат калпави кучета  А инак за подмяната на родословия и тем подобни схеми,няма какво да се коментира 
|
|
« Last Edit: June 09, 2014, 17:44:01 PM by todor_govedarci »
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #39 on: June 09, 2014, 18:04:10 PM » |
|
Ами изразявай се точно защото меко казано се втрещих! Разбира се че не редно да се отричат кучета на отделни независими развъдчици. Има все още тук там нещо останало, но съгласи се (а и останалите според мен трябва да са на същото мнение) че риска да попаднеш на мина е доста по- голям. Все пак питане му е майката и ровене до десето коляно!
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #40 on: June 09, 2014, 18:19:52 PM » |
|
Ами изразявай се точно защото меко казано се втрещих! Разбира се че не редно да се отричат кучета на отделни независими развъдчици. Има все още тук там нещо останало, но съгласи се (а и останалите според мен трябва да са на същото мнение) че риска да попаднеш на мина е доста по- голям. Все пак питане му е майката и ровене до десето коляно!
Ами чат пат имам дарбата да не се изразвам достатъчно точно  Риска е голям,но пак си зависи и от човека и до колко го познаваш
|
|
|
|
|
|
|
goce_07
|
 |
« Reply #41 on: June 09, 2014, 18:21:47 PM » |
|
а какво става ,ако някой в развъдник тайничко си заплоди на някое куче-било то мелез или направо друга порода .има мелези дето трудно някои ще ги познай.затова е важно да се познава поголовието и то оттам откъдето произлизат.как така примерно някой от София или Русе например да речем ще знае повече за примерно банските кучета от Владо Фифи,Зънде,Коле Гурев които са запалени кучкари и са от Банско.или пък някой да казва на мен ,на Боби Татанов,на Стефо,Любо,ДЖЕВАТ,Алил и всички други от Гоцеделчевско какви са били нашите кучета.Как може някой от някъде си да ни обеснява за кучета на нас, които откакто сме проходили и тези ку4ета (още текезесарски тогава) са ни били пред очите.и някой си ще ми обяснява как трябва да изглежда кучето,колко трябва да е едро и каква да е муцуната му.и защо през годините беше пренебрегната сивата и въобще едноцветната популация .защо никой от развъдниците не развъди и промотира специфичния банско-разложки тип куче,а се лаеше на ляво и на дясно че там всичко е омелезено.щото всичко опира до келепира и да си продават кученцетата.Да Доктора е прав ,че сам човек много не може да направи ,и някои от занимаващите се окапват,на други като мен им писва от спорове и т.н. Но защо никой не се интересува от мнението на хората ,които живеят в местата откъдето произхожда породата и от информацията ,която имат.Може би всичко беше нарочно за да може да се обезкръвят исконните места на породата и някои хора да се тупат по гърдите какви пазители и развъдчици са.но като цяло породата не е на високо ниво.няма да забравя умната приказка на един човек на една изложба преди години по отношение на едно хубаво куче-,,едно време това беше едно обикновенно средно качество куче ,а сега вече е рядкост и ценност,,.Та който си мисли че породата е тръгнала напред много се лъже.
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #42 on: June 09, 2014, 18:26:24 PM » |
|
Тошко то когато човека е с акъла си и точно може да ти върне произход пет шест поколения назад е лесно. Но когато са превъртели кучета пет шест собственика и тогава попаднат при някой и той почне да развъжда тогава става страшно! Но всичко опира до упоритост и дедукционен подход при събиране на информацията- абе въобще детективска му работа
|
|
« Last Edit: June 09, 2014, 18:29:31 PM by kennel Vucho »
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #43 on: June 09, 2014, 18:42:23 PM » |
|
Ангеле именно това казах и по рано - ако някой иска да излъже, има хиляди начина да го направи! Затова и казах - коректност! Това е нужно на породата! Питаш къде отидоха старотипните разложки и бански кучета? Ами и аз питам същото? Къде са? Знаеш много добре какво влияние оказаха мелезите в района. Знаеш много добре влиянието на НКБОК и особено на БРКС найвече. Защо когато можеше някой в района не работеше активно с останалите малко чистопородни животни в района? Защо помамени от чернобялата окраска масово навлезнаха в района шарени чернобели кучета със мътен произход и се плодеше на тях? Виж Ангеле колко много въпроси увиснаха във въздуха. За тях МАКК има най-малко вина, мисля че ме разбираш.
|
|
|
|
|
|
|
goce_07
|
 |
« Reply #44 on: June 09, 2014, 19:11:27 PM » |
|
Докторе гледам че разсъждаваш по-надълбоко,но защо пък развъдници извън района не събраха достатъчно кучета от този тип.и ако отнякъде са дошли черно-бяли кучета със съмнителен произход ,то не са виновни местните ,а именно развъдчици извън Пиринска Македония.Пък и съгласи се ,че сигурно имаше и някакъв политически елемент свързан със сивите,тигрести и едноцветни ку4ета и с признаването на породата.тъй като кучета, като наште едновремешнни сиваци и тиграци гледам по Косово,Рестелица,Македония ,но рядко при нас .Сигурно това беше една от причините да не се набляга сиви,тигрови кучета от Банско-Разложкия и Гоцеделчевския регион.Страх ги беше някои хора че много приличат на Шарпланинеца.
|
|
|
|
|
|
|
|