Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 13, 2025, 05:11:41 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 20
  Print  
Author Topic: Facebook дискусия: използване на аборигенно куче в развъждане  (Read 247395 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #105 on: June 11, 2014, 08:56:26 AM »

Тошко, в работата на р-к Горан, няма нещо "не наред" според вижданията на самия собственик и развъждач. Подчертавам - в р-к Горан. Но общо за породата, стесняването на генетичното разнообразие, определянето на различния от чернобелия цвят като дефект, и съответно бракуване на такива кучета, отричането на вродено късата опашка и изключването на подобни екземпляри от разплод, отричане на кучета с муцуна, която не е под формата на клин - всичко това наред ли е според теб за породата като цяло?
И аз не съм съгласен с виждането за цвета и опашката,но това не пречи с много "горани" да се работи в МАКК,нали така? Почти няма развъдник в МАКК без кръв от Драганови кучета,нали? Просто не съм съгласен с Трайко,че всичко извън МАКК е брак Smiley
Трайко не твърди, че всичко извън МАКК е брак. Той твърди, че по-полезно е това, което не е брак извън МАКК, да влезе там,където му е мястото. И това единствено, за да може да се работи организирано и под наблюдението на специалистите на МАКК. Тошко, не умаловажавам работата на никой, но смятам, че има бъдеще, когато е организирано и чисто. За да няма утре, съмнения на еди кой си кучето по кои кучета беше и от къде точно идва! На къде искаме да развиваме! Просто повтарям го за незнам кой път и няма да спра да го повтарям, МАКК е бъдещето на породата, организирано, такова, каквото следва да бъде, като идея, стандарти, мисъл, стратегия, либералност, граници и разнообразие! Останалите, според мен е време да започнат да се питат по кой път вървя и накъде отивам? Да не се окаже, че губят безцелно времето си и усилията си. Wink

Предлагам ти да пообиколиш и поговориш с повечко хора Smiley Да чуеш различни мнения и виждания Smiley Повече по таз тема немисля да пиша,явно е че имаме различен поглед за света Smiley Поздрави

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
Zahari
Hero Member

« Reply #106 on: June 11, 2014, 09:19:28 AM »

Ще си позволя да се вмъкна лекинко:-)
Криенето,умишлено на родословия,на развъжданите от Драганов кучета до какво води?!
« Last Edit: June 11, 2014, 09:21:04 AM by Zahari » Logged
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #107 on: June 11, 2014, 09:26:57 AM »

Тошко, аз лично много харесвам кучетата, които имаш, работата, която вършиш. Светът е един, въпроса как аз, лично мога да го подобря и да не се колебая да го направя! И не спирай да коментираш, да споделяш мнения, нали затова сме се събрали тук.  Wink

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #108 on: June 11, 2014, 09:29:32 AM »

Криенето,умишлено на родословия,на развъжданите от Драганов кучета до какво води?!

Eeee, сега пък и криел родословие!? Ама моля ви недейте така, това са си чисти обвинения, ше земе някой да се обиди и после,  като се разсърди ко ша праим, хааиии?!!! hmm confused

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #109 on: June 11, 2014, 10:16:48 AM »

Нещо много се отплеснахте според мен. Наско е прав - никой, никого на сила не може да накара да членува в която и да е организация. Ето Трайко, ти храресваш работата в МАКК, взел си си кучета от МАКК и мислиш да работиш по правилата на МАКК, да но има хора които са си взели кучета от МОКК, работят по правилата на МОКК (които са почти като в МАКК, ако не и 1:1) и развъждат чистопородно в МОКК. Трети симпатизират на Драганов и Горан, вземат си кучета  от него, съгласяват се да работят по неговите правила и така. Не мисля че кучетата в тези 2 организации са нечистопородни. Е, винаги може да има някои пробив, но от това никой не е застрахован. Освен това има много хора, които не са в МАКК, но кучетата им са вписани в ПК на МАКК, защото са доказано чистопородни - такива са например кучетата на Ники в Самоков - една селекция която той си води от край време. Има хора не членуващи в МАКК, но развъждащи под контрола на развъдчици от МАКК, така че не е много редно да се клеймят всички извън МАКК. Всеки сам си решава по кой начин да работи. Сега ако имаш една женска кучка и я заплодиш на мъжки, като са спазени правилата на МАКК, защо тези кученца да не бъдат вписани в ПК на организацията? Нали не мислиш че като ще изкараш две кучила от дадена кучка през живота и, е нужно да се регистрира развъдник. И така нататък, може да се разсъждава много.
Да, тука пишем хора които членуват в МАКК или пък симпатизират на МАКК именно заради правилата и начина на работа в организацията и най-вече заради това което се вижда като резултат от тази работа, но не мисля че трябва да заклеймяваме всички отсанали. Които не са с нас, са против нас ми звучи доста пресилено.
vano
Guest
« Reply #110 on: June 11, 2014, 10:26:08 AM »

Eeee, сега пък и криел родословие!? Ама моля ви недейте така, това са си чисти обвинения, ше земе някой да се обиди и после,  като се разсърди ко ша праим, хааиии?!!! hmm confused

Това е точно така. Именно защото иска да е вся и всьо в породата, Митко Драганов умишлено не дава сведения за родословията на кучетата си на хората на които ги продава. Аз го отдавам именно на това му желание - да може той да казва - ти ще плодиш на този, ти на онзи. Само че именно този му подход го самоизолира от всички, и в момента неговия клуб дефакто не функционира. За горани се говори благодарение на хората в МАКК, които са започнали своята развъдна дейност с кучета от неговия развъдник. Ако не бяха те, сигурно името му вече щеше да е забравено за тази порода. Така че няма смисъл да го намесваме. Да, след 2007 г. се вкараха така наречените горани в развъдната програма на МАКК и не мисля че от това някой е загубил. А и кучетата които познавам произлезли от тези кучета и произведени в МАКК (смея да твърдя че знам много такива кучета Smiley ) мисля че не са за изхвърляне.
Zahari
Hero Member

« Reply #111 on: June 11, 2014, 10:43:23 AM »

Апсолютно не става въпрос за исхвърляне на кучета,поради криене на родословия.
Ето и още един повод за адмираций,към МАКК,и всички работещи с негови кучета:-)
Habits
Hero Member

« Reply #112 on: June 11, 2014, 10:47:40 AM »

Мисля, че има и други причини поради които крие родословията си. Но да, бая се отплеснахме от темата. Той си знае най-добре.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #113 on: June 11, 2014, 10:51:02 AM »

Последните три четири поста на Вано и Захари обобщават всичко казано и повторено вече не знам колко пъти, и мисля да се спре този аспект на дискусията (коя е МАКК и кой членува или не в нея), а да се насочим към темата за аборигенни екзепляри и тяхното включване в развъждане!
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #114 on: June 11, 2014, 12:58:49 PM »

Като чета дискусията се налага да направя и някои дребни фактологични уточнения.
- Влади Величков от Самоков(с линия Къшо) е член на МАКК.
- при Росен(тито) са се раждали и кучета с липси на зъби, отсъждани на изложби. И не са били дисквалифицирани за това. Нито пък нарочвани за нетипични. Имало е равнопоставен подход.
- Д.Драганов не е светец в развъждането, тъй като умишлено е правил и кръстоски между каракачанско куче и кавказка овчарка, уж с цел да ги набута на хора в конкурентни организации.  Това само по себе си говори за болен егоизъм и нечистоплътност. На принципа: или аз ще съм Цезар или след мен потоп. Поради това когато Тошко и групата около него дойдоха в МАКК, сме разговаряли дълго и подробно за кучетата. Със съвместни усилия бяха направени проучвания и събиран пъзела за всяко куче взето директно от Драганов. Всичко това можеше да се спести, ако едноличният клуб-развъдник бе издавал надлежно родословия на всяко куче.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #115 on: June 11, 2014, 13:05:38 PM »

Всъщност дали не е време да се въведе нов термин: "псевдоаборигенно куче" -куче с неясен или умишлено крит произход имащо един или повече предци резултат на културно развъждане.

Псевдоаборигени се срещат широко не само у нас а и сред породи като Кавказка овчарка(вкл неополитически синоними), Средноазиатска овчарка (вкл.локални породи и неополитически синоними). Шарпланинец и т.н.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #116 on: June 11, 2014, 17:45:17 PM »

Относно псевдоаборигените съм съгласен. Аз и по горе писах че ако умишлено се крие произход то термина абориген е много удобен. А за другите породи това е измислено по рано и особено заблудените иностранци кълват на него яко! lol
goce_07
Hero Member

« Reply #117 on: June 12, 2014, 06:28:45 AM »

то хубаво ще се въведе термина псевдоабориген,но никой не ми отговори какви трябва да ги водим ку4етата на овчари дето соя им е директно от ТКЗС и са разменяли кръв помежду си.не са членували в организации и т.н.всеки казва има ли такива хора -да има ,макар и много малко. Преди години бяха малко повече,но това вече е минало.примерно при един мой приятел има останал мъжкар по Джепковите кучета от Гоце Делчев.тези кучета са  развъждани точно по начина за ,който говоря ,с много инбридинг и обмяна на кръв само с един човек  ,Работещ по същия принцип.та мисълта ми е и тези кучета ли са псевдоаборигени?
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #118 on: June 12, 2014, 07:24:45 AM »

Ангеле ако прочетеш по добре това което е написал Атила ще разбереш какво е псевдоабориген. Ако пък искаш жокер виж как е действани при подобен случай със снимковия материал в мой по горен пост.
goce_07
Hero Member

« Reply #119 on: June 12, 2014, 12:15:37 PM »

Dокторе ,разбрах това ,което каза Атила ,но защо трябва да се убеждаваме ние местните в нещо ,което знаем със сигурност.аз също не бях напълно ясен с въпроса си .по-скоро исках да попитам -куче на което и двамата родители са аборигени и то се използва в културна селекция  ,но запложда и кучки с аборигенен произход ,то приплодите от тези кучки не са ли аборигени.пример ти давам с кучето за ,което говорехме -Шабан на Джемал.Родителите са аборигени, плоди кучка с аборигенен произход и излиза примерно това куче ,дето му пуснах снимки Шаро.или просто понятието ,,абориген,, се свежда до липса на данни за произход,този въпрос мисля,че не е докрай изяснен или обяснен .Или пък трябва да сменим терминологията.И още един въпрос искам да изясня ,тъй като чух ,че някои хора са се чудели на моето твърдение че 2003-2004 г може да има кучета с родители от ТКЗС-та.Ами може,тъй като доста от аборигенните кучета раждаха и плодеха до дълбока старост.Тигровата банска кучка ,която имах при мой приятел роди за последно на 10 годишна възраст.мъжки кучета спокойно плодеха на 12-13години.така ,че един мъжкар ако при разпада на ТКЗС през 1992-1993 г е бил на 1-2 г спокойно може да си поди до 2002-2005 година примерно.Така ,че нека да не  изкарваме нещата по-прости отколкото са всъщност.
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 20
  Print  

Jump to: