Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 27, 2025, 23:32:05 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 175 176 [177] 178 179 ... 197
  Print  
Author Topic: Кавказка Овчарка  (Read 1133718 times)
0 Members and 230 Guests are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #2640 on: February 25, 2015, 14:55:38 PM »

Припомни ми твоя принос какъв е ?

Ваня, не философствай, отговаряй конкретно. Неизчерпаемата ти "компетентност" биде затруднена?

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Ivanov
Full Member

« Reply #2641 on: February 25, 2015, 15:11:31 PM »

Въпроса, към мен ли е? Аз ли съм Ваня?  naughty Странно, наричали са ме така, но само руснаци  - ти руснак ли си?

Давай познакомится!
Ariman
Hero Member

« Reply #2642 on: February 25, 2015, 15:17:40 PM »

Давай, давай, не се разсейвай. Припомни ми приноса ти за породата и форума, какъв е?!
« Last Edit: February 25, 2015, 15:18:40 PM by Ariman » Logged

ASKAR
Sr. Member

« Reply #2643 on: February 25, 2015, 18:04:49 PM »

Добре, казано по друг начин, ако цената на напълно родословно кученце е 1000 лв, колко би струвало кученце от гореспоменатите родители. Сигурен съм, че би имало хора които ще купят и такива кученца, както има такива (като мен), които купуват и неродословни. А и според мен ще си станат хубави кученца   confused

Ами то кучета се развъждат най-основно по две причини –  за пари (продажби) най-често . Или защото някой е преценил, че нещо си заслужава да бъде продължено. Твоята движеща сила каква е в случая?

Естествено, че за пари, че на кой не му трябват допълнителни доходи?  cheers
Да не те разочаровам обаче куче от БГ с родословие не струва 1000 лв-тази цена винаги е била свръх надута ,но имаше временна в които някои хора направиха лев,сега куче с родословие е около 600,има и за 400-това са нормалните цени,ако някои даде повече-просто иска да се покаже че разполага с пари и може да си позволи да ги хвърли на вятъра,мислеки си че като даде повече пари ще получи по-високо качество-е да ама в повечето (да не казвам всички)случаи не е така.Имаше много хора които направиха пари покраи развъждането на кучета,но сега мисля че отцеждането започна.
Happy dog
Newbie
*

« Reply #2644 on: February 25, 2015, 20:31:41 PM »

Здравейте Гошо относно произвеждането на кученца за пари така се правят огромни кучета в повечето случаи в които не се стреми да има качества кучето а да е огромно и тежко и така се създават линги пълно е с такива кучета с история и до там. Нагледал съм се на такива доста е разочароващо,  гледаш някаква мечка която обаче само лежи ,а за пазачи дума да не става.
go6o_lud
Full Member

« Reply #2645 on: February 25, 2015, 20:46:52 PM »

Добре, казано по друг начин, ако цената на напълно родословно кученце е 1000 лв, колко би струвало кученце от гореспоменатите родители. Сигурен съм, че би имало хора които ще купят и такива кученца, както има такива (като мен), които купуват и неродословни. А и според мен ще си станат хубави кученца   confused

Ами то кучета се развъждат най-основно по две причини –  за пари (продажби) най-често . Или защото някой е преценил, че нещо си заслужава да бъде продължено. Твоята движеща сила каква е в случая?

Естествено, че за пари, че на кой не му трябват допълнителни доходи?  cheers
Да не те разочаровам обаче куче от БГ с родословие не струва 1000 лв-тази цена винаги е била свръх надута ,но имаше временна в които някои хора направиха лев,сега куче с родословие е около 600,има и за 400-това са нормалните цени,ако някои даде повече-просто иска да се покаже че разполага с пари и може да си позволи да ги хвърли на вятъра,мислеки си че като даде повече пари ще получи по-високо качество-е да ама в повечето (да не казвам всички)случаи не е така.Имаше много хора които направиха пари покраи развъждането на кучета,но сега мисля че отцеждането започна.
Аз не бих искал да давам повече пари за нещо,което струва по-малко. А и въз основа на твоето изказване, аз заключвам, че спокойно мога да си взимам по 250 лв. (примерно) на кученце, ако са хубави родителите и имат добри охранителни качества, нали?
Здравейте Гошо относно произвеждането на кученца за пари така се правят огромни кучета в повечето случаи в които не се стреми да има качества кучето а да е огромно и тежко и така се създават линги пълно е с такива кучета с история и до там. Нагледал съм се на такива доста е разочароващо,  гледаш някаква мечка която обаче само лежи ,а за пазачи дума да не става.
Според мен ако родителите са охранители, и кученцата има огромна вероятност да са, без значение размера какъв им е. confused

Георги Кънчев
Happy dog
Newbie
*

« Reply #2646 on: February 25, 2015, 21:01:15 PM »

Да вероятност има, но ако родителите са поколения наред безхарактерни тежкивози тогава какво се получава наистина има много големи на вид кучета които за нищо не стават  в последно време на КО доста и се навреде с тая правилна селекция
Ariman
Hero Member

« Reply #2647 on: February 25, 2015, 21:29:34 PM »

Без лоши чувства go6o_lud, но всичко казаното от теб до сега показва само едно, явно не виждаш смисъла на породността и не държиш на нея, и то не като термин, а като разбиране, ако щеш като манталитет и чистоплътие на душата, като носител на определени работни качества, пряко отразени в екстериора на едно животно.
Струва ми се да не си разбирал добре и идеята на МАКК,на каракачанското куче,  на този форум и защо точно в него, ние намерихме пристан за тема КО... 
Струва ми се да си също далеч от идеите , които се изповядват тук - най - вече от цененето на породността, от това що е селекцията, какво значи труда и опита на шепа хора да запазят същността на тези овчарски кучета.
Напомняш ми за един бивш участник тук, с тази разлика, че той говореше в хиляди евра, а ти се задоволяваш с няколко стотин лева. Така че, ако мислиш, че си си намерил начина да привкараш някой лев, това е твоя работа и далеч не те съдя, но няма смисъл да продължаваме да разискваме бизнес плана ти, хората пишещи тук далеч не ги касае това.

Пак казвам - без лоши чувства, поздрави.
« Last Edit: February 25, 2015, 21:31:06 PM by Ariman » Logged

sicak
Newbie
*

« Reply #2648 on: February 25, 2015, 22:53:20 PM »

... 1 е да напишеш примерно грешиш в еди кое си и еди кое си, направи това и това- друго е да започнеш със сравнения с джак ръсел, тропане от комшията, било за впечатляване на "лаишка публика" и т.н. ...
Съжалявам ако съм те обидил, но не намирам смисъл в подобен вид тестове, за мен нищо не се доказва. Колкото до примера с джак ръсела, просто пример който е факт.
Нищо лично
go6o_lud
Full Member

« Reply #2649 on: February 25, 2015, 22:56:05 PM »

.. Какъв бизнес план бе човек... 2-3 кученца на година е страшен бизнес и печалба.... Бабата и дядото, които са ми съседи на село и продават техните овчарски кучета значи правят бизнес и са в разрез с МАКК, така ли? Не разбирам защо за нещо толкова елементарно, реагирате така сякаш е огромно, престъпление.  Дори и с не напълно ясен произход, аз си харесвам кучето. Няма смисъл да продължаваме да обсъждаме наистина, говорим на различни езици.

Поздрави

Георги Кънчев
rex
Hero Member

« Reply #2650 on: February 26, 2015, 06:47:30 AM »

Гошо, ако си беше направил поне малко труда да прочетеш тук темите за селекция, генетика и т.н., щеше поне малко от малко да ти светне защо всички реагират така.
Не едно и две кучета от едрите и гигантски породи страдат от различни заболявания (не рядко генетично заложени) - като започнеш от много сериозни проблеми, какъвто е дисплазията  и стигнеш до недостатъци, които не са елиминиращи, но са нежелателни. Отделно не малък процент кучета демонстрират нежелан модел на поведение - страх, страх прикрит с агресия, прекалена и немотивирана агресия. Всичко описано по-горе следва да се коригира и максимално да се ограничава раждането на кутрета с такива проблеми. Всичко това става чрез инструмента, наречен СЕЛЕКЦИЯ. Но за да правиш истинска селекция, трябва да си много добре запознат с произхода на родителската си двойка кучета - първо, за да знаеш какво стои зад тях като проблеми и съответно силни страни. И като ПОРОДНОСТ. А второ за да съчетаеш мъжко и женско куче без идентични проблеми, но с вероятност за засилване на добрите качества в поколението им. Да не говорим, че е задължително да имаш поне базови познания за породата, течения на развъдния процес, линии, разплодници.
Та за вземането на решение за производство на кучило ти трябва подробна информация. А не само да си мислиш, че би станало нещо. Не са един и два случаите, когато "радостни" собственици на кутрета след известно време се обаждат на производителя им да им се "похвалят" какви "убавци" са произвели. Не можеш и да си представиш какви неземни изроди могат да излязат от наглед приемливи родители, особено ако зад тях стои брутална мелезация. За каквато ти не би разбрал никога, особено с този подход, дето просто ти се струва, че ще излезе хубаво кучило.
На фона на описаното по-горе - ти имаш ли отговори на тези въпроси, за да се захващаш с това?  И съответно готов ли си да поемеш отговорността за качеството на произведените от теб кучета? smile

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
go6o_lud
Full Member

« Reply #2651 on: February 26, 2015, 07:05:03 AM »

Гошо, ако си беше направил поне малко труда да прочетеш тук темите за селекция, генетика и т.н., щеше поне малко от малко да ти светне защо всички реагират така.
Не едно и две кучета от едрите и гигантски породи страдат от различни заболявания (не рядко генетично заложени) - като започнеш от много сериозни проблеми, какъвто е дисплазията  и стигнеш до недостатъци, които не са елиминиращи, но са нежелателни. Отделно не малък процент кучета демонстрират нежелан модел на поведение - страх, страх прикрит с агресия, прекалена и немотивирана агресия. Всичко описано по-горе следва да се коригира и максимално да се ограничава раждането на кутрета с такива проблеми. Всичко това става чрез инструмента, наречен СЕЛЕКЦИЯ. Но за да правиш истинска селекция, трябва да си много добре запознат с произхода на родителската си двойка кучета - първо, за да знаеш какво стои зад тях като проблеми и съответно силни страни. И като ПОРОДНОСТ. А второ за да съчетаеш мъжко и женско куче без идентични проблеми, но с вероятност за засилване на добрите качества в поколението им. Да не говорим, че е задължително да имаш поне базови познания за породата, течения на развъдния процес, линии, разплодници.
Та за вземането на решение за производство на кучило ти трябва подробна информация. А не само да си мислиш, че би станало нещо. Не са един и два случаите, когато "радостни" собственици на кутрета след известно време се обаждат на производителя им да им се "похвалят" какви "убавци" са произвели. Не можеш и да си представиш какви неземни изроди могат да излязат от наглед приемливи родители, особено ако зад тях стои брутална мелезация. За каквато ти не би разбрал никога, особено с този подход, дето просто ти се струва, че ще излезе хубаво кучило.
На фона на описаното по-горе - ти имаш ли отговори на тези въпроси, за да се захващаш с това?  И съответно готов ли си да поемеш отговорността за качеството на произведените от теб кучета? smile
rex.. Прочел съм ВСИЧКИ теми тук в този форум, мисля че сте засегнали многократно гореспоменатите неща.. Пак казвам, много задълбавате.. аз няма да ставам производител и селекционер. Дайте да спираме с това обсъждане, че стана банално. Естествено, че гена на кучето е важен. Уточних преди, че съм се занимавал сериозно с друга порода, не стоят по различно нещата и там си ги има същите неща, характер, болести, проблеми. Някой даде ли ми гаранция за моите кучета? Някой даде ли гаранция на приятел, който си купи куче от развъдник, стана на 2 години кучето и една сутрин го намери мъртво-тумор. То няма гаранция, че ние утре ще сме живи, та аз ще давам за кучета.. Стига с тези теми наистина!

Георги Кънчев
Ariman
Hero Member

« Reply #2652 on: February 26, 2015, 07:36:11 AM »

.. Какъв бизнес план бе човек... 2-3 кученца на година е страшен бизнес и печалба.... Бабата и дядото, които са ми съседи на село и продават техните овчарски кучета значи правят бизнес и са в разрез с МАКК, така ли? Не разбирам защо за нещо толкова елементарно, реагирате така сякаш е огромно, престъпление.  Дори и с не напълно ясен произход, аз си харесвам кучето. Няма смисъл да продължаваме да обсъждаме наистина, говорим на различни езици.

Поздрави

Само без "бе", за да сме си мирни и диалогични, и занапред.
Всяко нечистопородно или животно с неясен произход, влизащо в разплод, е в разрез не само с МАКК, а въобще с идеята на кинологията за чистопородното развъждане и съхаренение на породите. Наистина ми се струва да не разбираш колко е сериозен проблема с бълването на кучила с неизяснен произход, ужким причислявани към дадена порода и колко назад връщат самата породата те. Трябва също да разбереш, че абсолютно не е задължително всяко куче да влиза в разплод, за да развъждаш трябва да се абстрахираш от личностният подход и чувствата, които се влагат към домашен любимец. А това , че ти си харесваш кучето е разбираемо и страхотно.
Хора не се решават да развъждат с години, защото не чувстват готови като знания за това и проучват детайлно произход и линии с години назад, а ние тук искаме да сберем 2 разнополови животни с неясен произход(които обаче ни харесват и мислим, че ще се получи добре) и вече да произвеждаме кучила, че и да продаваме. Не става така, развъждането е преди всичко морал!

Поздрави.

go6o_lud
Full Member

« Reply #2653 on: February 26, 2015, 07:54:06 AM »

Само без да ми говориш за морал без да ме познаваш  Wink Казах, че приключвам с обсъждането с вас, за да сме "мирни" и "диалогични".

Поздрави

Георги Кънчев
Ariman
Hero Member

« Reply #2654 on: February 26, 2015, 08:10:39 AM »

lol Пак не си разбрал, не говоря за твоя морал, а че развъждането е морал - и тук във форума преди време засегнахме темата, нямери я, изчети я и нека започнем да  вникваме в прочетенето.

Pages: 1 ... 175 176 [177] 178 179 ... 197
  Print  

Jump to: