Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 27, 2025, 19:36:44 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 144 145 [146] 147 148 ... 197
  Print  
Author Topic: Кавказка Овчарка  (Read 1131212 times)
0 Members and 76 Guests are viewing this topic.
rex
Hero Member

« Reply #2175 on: January 12, 2014, 09:55:54 AM »

Само ще задам още един въпрос само да не се обиди некой щото няма лоши чуства в него.  Защо кавказките като тези на напалм и аскар са по добри в много отношения - в целата страна само двама човека гледат от тоя тип. Или може и други да има ама да ги няма в интернет порстранството. Поне аз като се разрових из мрежата за развъдници и сайтове за КО не съм попадал на други подобни.
Сетих се за един по-добър пример. Както знаем, във всяка голяма верига, във всеки квартален магазин, на целия пазар се предлагат стотици марки суджуци и луканки. Като им видиш съдържанието (произхода), на почти всички пише "растителни фибри, соев протеин, картофен нишесте" и т.н. Това истинският суджук ли е, който ти помниш отпреди? Предполагам не. Това пречи ли да е най-масово предлаганият на пазара и почти всички да го купуват - също не. А същевременно, макар и много малко, има производители (предприятия) и частни стопани, които продължават да си произвеждат истинския суджук, съдържащ само и на 100% месо и подправки.
Същото е и с кучетата. С всичко е така всъщност.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
петко
Hero Member

« Reply #2176 on: January 12, 2014, 16:48:15 PM »

:clap:Защо кавказките като тези на напалм и аскар са по добри в много отношения -
въпрос за милион ,може би понеже не си в час още имаш някакво детинска прямота ,децата питат така и понякога възрастните се чудят как да им отговорят ,  необременен мозък ... cheers

Khagan
Jr. Member
**

« Reply #2177 on: January 13, 2014, 12:15:35 PM »

Необременен или неоребрен  biggrin  Коментирамхме оная вечер  тея теми със моя старец и още четерима петима служители от  одел овцевъдство и бая смех отнесох за тея работи с породноста на главата стопа размер тежина  крака и тнт  biggrin Ич не им дреме на наще ора ако ще кучето да е с глава на хипопотам и с люспи место козина а са се с поколения овчари и стокари. Споменавам го за шега не с цел да се засегне некой и да се види какво е мисленето на хората при тука при нас. И един с вила тук дето взима млеко от нас  и той от варненския край подхвана спор че най добрите от късокосместите кавказки били на  едно момче Дидо от Варна били внос все по известни кучета. Дали има снимки на неговите във форума да ги видя или някой да качи ако му се намират?

Upton Sinclair: 'It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it...
vano
Guest
« Reply #2178 on: January 13, 2014, 13:49:39 PM »

Ако ти трябват кучета за боеве (т.и.), там е истината (ако става дума за този Дидо, за който си мисля). Той имаше азиатки, ама сигурно и кавказки вълкодави е навъдил.
Ariman
Hero Member

« Reply #2179 on: January 13, 2014, 14:22:14 PM »

Без лоши чувства Khagan, но казаното от теб показва само едно, явно не виждате смисъла на породността и не държите на нея, и то не като термин, а като разбиране, като носител на определени работни качества, пряко отразени в екстериора на едно животно.
« Last Edit: January 13, 2014, 14:26:34 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Khagan
Jr. Member
**

« Reply #2180 on: January 13, 2014, 15:53:53 PM »

Arima mного съм далече от самото разбирането  на породноста още не че не виждам смисал. Горното беше нещо като съпоставка на хората не на кучетата. Тези за които споменах са цел живот сред овцете и кучетата те не виждат смисала а не аз исках да покаже тяхното виждане за нещата. Иначе аз за менси се опитвам да си обясня кое от "породноста" наистина  влияе на работни и др качества и кое е подробност и прищявка на хората.

Upton Sinclair: 'It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it...
Khagan
Jr. Member
**

« Reply #2181 on: January 13, 2014, 16:00:32 PM »

Ако ти трябват кучета за боеве (т.и.), там е истината (ако става дума за този Дидо, за който си мисля). Той имаше азиатки, ама сигурно и кавказки вълкодави е навъдил.
Да човека каза че ги и борат и на вън даже ходели по състезания. на мен не ми трябват такива работи много скъпо хоби  а и при нас има такива ама на по месно ниво.

vano
Guest
« Reply #2182 on: January 13, 2014, 16:06:32 PM »

Борят се хората, кучетата се бият за установяване на йерархия в глутницата, а точно тези се бият за задоволяване страстите на собствениците си, но това е друга тема.
ASKAR
Sr. Member

« Reply #2183 on: January 13, 2014, 17:46:36 PM »

Никои не е твърдял ,че нашите кучета са нещо повече от другите,да по близки са до аборигенните и като потекло и като визия,но от никои не сме крили ,дори напротив,че нито са тествани в стадо нито нищо.Сестри и братя на нашите живеят в стада и според собствениците им се справят добре ,но лично нашите незнаем.Имахме идея да вкараме някое друго куче в стадо,но никои сериозен човек,на които мажем да се доверим не се нави да вземе куче от нас засега.Колкото до Дидо от Варна-ами тои има един кавказки вълкодав, и една азиатка,Вълкодава го взе шампион,казва се Тайсън,но това е боино куче,не е кавказка овчарка ,а вълкодав.Вълкодавите не се вписват в нашата представа за породност ,въпреки че някои от предците им се пресичат с нашите кучета.
Khagan
Jr. Member
**

« Reply #2184 on: January 13, 2014, 18:36:54 PM »

Защо бойните се наричат вълкодав а небойните овчарка?

Ariman
Hero Member

« Reply #2185 on: January 13, 2014, 18:44:16 PM »

Arima mного съм далече от самото разбирането  на породноста още не че не виждам смисал. Горното беше нещо като съпоставка на хората не на кучетата. Тези за които споменах са цел живот сред овцете и кучетата те не виждат смисала а не аз исках да покаже тяхното виждане за нещата. Иначе аз за менси се опитвам да си обясня кое от "породноста" наистина  влияе на работни и др качества и кое е подробност и прищявка на хората.

Всичко зависи от самите хора, разбира се казвайки това, нямам предвид, че твоите не са добри овчари. Казвам, че познавам достатъчно и всякакви(млади и стари)овчари, но всички те държат на каракачанските си кучета и въобще на стоката си, независимо от това, че на няколко от оварниците се мотаят и непородни, които също се справят не по - зле с охраната на стадото, но си остават посредствени и целенасочено от овчарите, никога не успяват да влизат в разплод.

Иначе екстериора е получен именно на базата на работните качества, т.е. когато видиш едно екстериорно породно живото, сме по - склонни да очакваме, че притежава и съответните работни качества, присъщи на породата му.
Подробност и прищявка е именно визията на повечето, съвременните КО, ако обърнеш внимание на стандартите, първият и последния описват две коренно различни групи животни, вече.

Ariman
Hero Member

« Reply #2186 on: January 13, 2014, 19:05:13 PM »

Защо бойните се наричат вълкодав а небойните овчарка?

Отговор на този въпрос вече получи веднъж, още в самото начало, когато започна да пишеш тук, от rex.

Относно кавказкия вълкодав - така е модерно да се наричат бойните кучета, доста от които са със спорен произход. Правят се доста опити тази "порода" да бъде официализирана, даже и стандарт и написаха неотдавна. А по принцип вълкодав е това куче, което е удавило вълк.  smile

ASKAR
Sr. Member

« Reply #2187 on: January 13, 2014, 19:09:43 PM »

Khagan,аз лично нямам работни кучета и овце,но от опит съм стигнал до някои изводи,може и да не са много правилни но за мен си е така.Първо аз имах куче от т.н. шоу тип-куче което бе много ефектно,красиво и въобще будеше възхищение при много хора,НО това куче имаше много проблеми ,които не бяха само при него като частен случаи ,а при 90% от кучетата и то не само български ,проблемите с криви крака,са наи наболели при тази порода  и до днес се чудя как може куче с криви крака да стане интер шампион и супер известен разплодник,куче което не може да ходи го обожествяват само защото има ГОЛЯМА ,а не правилна глава.Казваш че овцевъдите не се интересували от това ,ами нали колкото е по голяма главата ,тя е и по тежка ,кучето е по тромаво,по бързо се измаря,повече храна яде,няма я бързината и ловкостта -не са ли тези неща важни за овчарят,същото е и с много едрите кучета.Не на едно място съм чел ,че габарити около 72 см височина и 60-на кг за кавказец са най-добри защото с тези габарити кучето е най-подвижно,повратливо и въобще всичко,по едрите се измарят бързо,по дребните не могат да се противопоставят на хищник.
 Ами породното куче има инстинкти които си излизат от самосебе си и не е нужно да го учиш,но не един случаи има на обучени от какви ли не породи за овчари,но едвали някои овчар ще има време и желани да обучава кучето си.

Khagan
Jr. Member
**

« Reply #2188 on: January 13, 2014, 19:13:56 PM »

Всичко зависи от самите хора, разбира се казвайки това, нямам предвид, че твоите не са добри овчари. Казвам, че познавам достатъчно и всякакви(млади и стари)овчари, но всички те държат на каракачанските си кучета и въобще на стоката си, независимо от това, че на няколко от оварниците се мотаят и непородни, които също се справят не по - зле с охраната на стадото, но си остават посредствени и целенасочено от овчарите, никога не успяват да влизат в разплод.

Иначе екстериора е получен именно на базата на работните качества, т.е. когато видиш едно екстериорно породно живото, сме по - склонни да очакваме, че притежава и съответните работни качества, присъщи на породата му.
Подробност и прищявка е именно визията на повечето, съвременните КО, ако обърнеш внимание на стандартите, първият и последния описват две коренно различни групи животни, вече.

Так е макар че според мен днес качествата не са това което бяха Smiley едно се искало и им се е налагало да могат тея преди 100г и съвсем друго на тея сегашните.   Причината  е една как вика бай ганьо - цивилизацион.  И дивите животни не са същите по лични набюдения мога да ти кажа че и те не са това което бяха само от допреди двайсе години. 80-90те беше по тихо и у селото и у гората и по се навъртаха около къщите и егреците. Сега в селото и около него джипове мотори багери фадроми атевета и др пукотовици като влезеш у гората резачки триоски уазки виатнамки, то си е стрес за мене та камоли за животните. Бегат на километри и хептен като ги напне гладия прават порази а преди мечката си ядеше ношно време от кофата пред нас.

Khagan
Jr. Member
**

« Reply #2189 on: January 13, 2014, 19:23:31 PM »

Khagan,аз лично нямам работни кучета и овце,но от опит съм стигнал до някои изводи,може и да не са много правилни но за мен си е така.Първо аз имах куче от т.н. шоу тип-куче което бе много ефектно,красиво и въобще будеше възхищение при много хора,НО това куче имаше много проблеми ,които не бяха само при него като частен случаи ,а при 90% от кучетата и то не само български ,проблемите с криви крака,са наи наболели при тази порода  и до днес се чудя как може куче с криви крака да стане интер шампион и супер известен разплодник,куче което не може да ходи го обожествяват само защото има ГОЛЯМА ,а не правилна глава.Казваш че овцевъдите не се интересували от това ,ами нали колкото е по голяма главата ,тя е и по тежка ,кучето е по тромаво,по бързо се измаря,повече храна яде,няма я бързината и ловкостта -не са ли тези неща важни за овчарят,същото е и с много едрите кучета.Не на едно място съм чел ,че габарити около 72 см височина и 60-на кг за кавказец са най-добри защото с тези габарити кучето е най-подвижно,повратливо и въобще всичко,по едрите се измарят бързо,по дребните не могат да се противопоставят на хищник.
 Ами породното куче има инстинкти които си излизат от самосебе си и не е нужно да го учиш,но не един случаи има на обучени от какви ли не породи за овчари,но едвали някои овчар ще има време и желани да обучава кучето си.
Един вид крайния извода е че бегай далече от  сичките тея дето са  по  федраци родословия изложби шампиони и подобни. А за тея дето казваш че ако е такова и такова и много яде и тромаво итнт то такива нема как да виреят ако чобаниан не му тегли секирата то ще си умре от глад или другите ще го удавят. Тука при нас най вече ако наблега на манжата си е пъник от секаде порционите са като у сомалиските  кухни за бедните Smiley

Pages: 1 ... 144 145 [146] 147 148 ... 197
  Print  

Jump to: