Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 27, 2025, 19:30:18 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 115 116 [117] 118 119 ... 197
  Print  
Author Topic: Кавказка Овчарка  (Read 1130829 times)
0 Members and 33 Guests are viewing this topic.
NAPALM
Hero Member

« Reply #1740 on: July 08, 2013, 14:40:04 PM »

Лично моето впечатление е, че необучени кучета биха могли да защитават ефективно, стига да има какво разбира се. Наблюденията ми са изцяло базирани на петте кучета, които притежаваме с Радо. Момента с "кълненето" ми идва малко изненадващо, тъй като лично аз не помня да съм ползвал подобна практика по отношение на моите кучета, а и не знам какво трябва да се визира под това определение. По отношение на хора, Беа и Ярка например са по-спокойни от Елбо, когато са извън двора и допускат чужди хора до тях. Елбо например си избира кого да допусне до себе си и кого не. Често предупреждава с глухо ръмжене, ако някой не му се понрави. Не се е налагало някой човек да ми посегне на вън, поради тази причина не мога да съм сигурен каква ще бъде реакцията на кучетата ми в подобна ситуация. Имам някакви предположения, че Елбо ще реагира на евентуално посегателство, тъй като имаме силно изградена връзка по между си, а и самото куче е много уверено в себе си. Така или иначе моето най-голямо удовлетворение ще бъде ако куче(та) произведено(и) от нас попадне(ат) в стада при нормална работна среда и се справи(ят) с предизвикателствака, които реално се изискват от едно овчарско куче. Всичко останало лично за мен ще е някакъв полвинчат успех и дори в известен смисъл личен провал.
Mad Max
Hero Member

« Reply #1741 on: July 08, 2013, 15:09:04 PM »

Ако те вържа и ти пусна един чичка облечен в тенекии да те шиба с камшик, или пръчка и ти му скочиш към гърлото /което ще е най-адекватната ти реакция, ако си 4х4/ - значи ли че "охраняваш ефективно" и "мога да се закълна" в тебе?
...
И друго да те питам..
Фен ли си на отключването на такъв вид "самозащита" и защо?
Познавам разни стопани, дето си дразнят кучетата с пръчки и т.н. докато се хранят с цел да ги научат да си пазят храната. Практиката показва, че това, че песа се научава да се храни насаме значи ли според вас, че охранява ефективно?  biggrin По същия начин фигурантите са отдавна измислени.. Намяташ чужд ямурлук или с чужда миризма, нападаш кучето със сопа периодично и то се приучава да скача, значи ли, че охранява ефективно?
...

За да съм сигурна че говорим на един език..
Нпример:
1. Ефективна защита за мен значи кучето "да прогони 'заплахата' така, че повече да не помисли да се върне на личната територия, или около обекта на охрана", не разбирай да захапе, пребие, или отрепе..
2. За да се закълна в животно, което едва ли ще се случи някога, но нека го кажа по начина по който те разбирам: да се доверя и да разчитам на едно животно поне 90% значи че трябва много добре да го познавам - неотлъчно, разбирай, поне 3 години прекарано време и то да си заработи доверието ми в огъня и солта. Поне 5-8 поколения ми трябват, за да преценя до колко мога да разпознавам тези признаци в потомството му и да скъсявам тази времева бариера на доверие до минимума - година и половина да речем - две..

...
И в заключение.. Все пак не забравяй, че обсъждаме кучета, които най-добре работят в глутница. Те се учат най-добре едно от друго. Колкото по-малко се намесва човека, толкова по-добре. Наложи ли се намесата му, повече от минимума - значи нещо не е наред и природата им се изменя. Нали правиш разлика между служебни кучета и кучета, които охраняват стада? Да се абстрахирам от породите значи да отида и да си направя една гаргара за освежаване.  biggrin

Ariman
Hero Member

« Reply #1742 on: July 08, 2013, 16:44:50 PM »

Mad Max, оставете на страна думичките "ефективно" и "кълнене", това е начин на изразяване, радвам се и все пак виждам,  добре сте разбрала смисъла на подплатеното в тях.
Търся и ценя други достойнства у овчарските кучета, нямам против този вид приучаване на животните, но чак "фен"...

Дайте ми един бюлюк, аз ще си доведа две братчета, четвърта година карат, веждати, широки и много леки, с ония мити накеркелени опашки, от тия гадните дето не им чуваш гласа, дето високо се целят, пък ще видим дали съм забравил овчарлъка! Wink
Иначе не, не правя разлика м/у служебни и овчарски кучета, и кон и крава трудно различавам, ама найсе хванал съм се и аз на хорото. lol
Бъдете здрава! smile

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1743 on: July 08, 2013, 17:30:22 PM »

Колеги какво се палите толкова,охранително  и овчарско куче има малко разлика,но болшенството хора търсят охранително куче,защото си нямат стада,въпреки че аз търся овчарско куче и аз си нямам стадо за да разбера колко са овчарски моите.Но като цяло да лае ,хапе и пази добре-го може всяко куче,особено ако се поубучи малко,но да преценява какво как и кога е нещо по различно.
 Иванов,навремето и аз и Божо също се възхищавахме на кучета от типът на Чаран Гордолан,дори и сега мисля че старите им кучета са доста добри ,преди да ги омесят с полските по Бугор и други по Демон (бащата на Бугор),само че тези кучета са обучени,тези клипове показват доста спортна дресура и супер минимално се вижда инстинкт,всичко е приучено.Клиповете на Варлаи(които няма човек които да не ги е гледал)са също спортна дресура,почти няма нищо инстинктивно,а ние търсим точно това -ИНСТИНКТИ ,кучето само да преценява.

Повечето хора смятат КО за страшен пазач и не търсят друго в кучето ,дори само заради видът си то всява ужас ,трябва да е голяма и мощтно за да всява респект,защото като се засили настървено 100 килограмово куче към теб и всеки се н..а.Аз имах такова куче-инбридно на Демон-супер пазач,но то друго незнаеше освен да пази,с доста занимавки  изкарах инстинкти които ,наистина ги има някъде дълбоко в него ,но толкова време и усилия ми коства,сегашните ми кучета сами си показаха инстинктите -не ми се е налагало да се занимавам с тях,сигурно сто пъти по малко време съм им отделял,а резултатът е доста по добър ,затова и търся ген максимално близък до овчарското куче.Не пазят по лошо от старата ми кучка,но не се притеснявам че ще изядат някои по грешка,да пазят ,но не са убиици и не треперя постояннокои ще захапят,непознати могат да се доближът до мен или до кучетата ми ,нащтрек са винаги ,но без причина няма да посегнат-пробвано е.
Mad Max
Hero Member

« Reply #1744 on: July 09, 2013, 06:27:30 AM »

ама найсе хванал съм се и аз на хорото. lol

Уакиниан,
остава да усетиш ритъма и да затанцуваш стъпките.

оставете на страна думичките "ефективно" и "кълнене"

Ти ги подчерта.  lol Wink Туше!

Търся и ценя други достойнства у овчарските кучета, нямам против този вид приучаване на животните, но чак "фен"...

Търсиш  lol ненамереното, илюзията. Спортувай си. Чак пък фен..

Дайте ми един бюлюк, аз ще си доведа две братчета, четвърта година карат, веждати, широки и много леки, с ония мити накеркелени опашки, от тия гадните дето не им чуваш гласа, дето високо се целят, пък ще видим дали съм забравил овчарлъка!

Уакиниан  lol lol lol

* * *

а ние търсим точно това -ИНСТИНКТИ ,кучето само да преценява

Аскаре, Аскаре.. И ти се въртиш около ритъма още.  lol lol lol
Нищо. Всяко нещо с времето си.
 cheers

И вие бъдете здрави!  group

Ariman
Hero Member

« Reply #1745 on: July 09, 2013, 08:19:58 AM »

Keep calm and enjoy the silence, Mad Max, то често говори повече, от колкото си мислите, че казвате.

Mad Max
Hero Member

« Reply #1746 on: July 09, 2013, 18:33:26 PM »

Уаканиан,
пусни някой клип с ръкави и се кефи на живота.  Wink
Няма да ти преча, инстинкта ми за глад отхвърля зелените джанки в суров вариант.
 naughty

Mad Max
Hero Member

« Reply #1747 on: July 09, 2013, 18:53:57 PM »

Айде да те полея малко, да ти направя кефа..
Виж каква
красота
! Пълни ли ти се душата, а Уаканиан?  naughty

1932г.
Школа служебного собаководства на параде в день 15-летия милиции.
Ленинград(Санкт-Петербург),Дворцовая площадь.
« Last Edit: July 09, 2013, 18:54:19 PM by Mad Max » Logged

Mad Max
Hero Member

« Reply #1748 on: July 09, 2013, 19:00:48 PM »

Я да видим тука една девойка как гледа на живота..  Wink

А е само на 9 месеца..  in_love

Mad Max
Hero Member

« Reply #1749 on: July 09, 2013, 19:06:06 PM »

in_love

Mad Max
Hero Member

« Reply #1750 on: July 09, 2013, 19:08:36 PM »

Тича към ръкава, да не си помислиш нещо друго  lol

Mad Max
Hero Member

« Reply #1751 on: July 09, 2013, 19:10:18 PM »

Тука пък малките са помислили баща си за самия ръкав.. Проявяват инстинкти, нали Аскар?  naughty

Mad Max
Hero Member

« Reply #1752 on: July 09, 2013, 19:11:28 PM »

"Кой ми взе ръкава? Върнете ми ръкавааа!"

"Слагай веднага ръкава, бате!"
« Last Edit: July 09, 2013, 19:14:03 PM by Mad Max » Logged

ASKAR
Sr. Member

« Reply #1753 on: July 09, 2013, 19:38:39 PM »

Незнам дали си запозната с тези кучета на които пускаш снимки ,но това са сестри и маиката на моята женска  и повярваи имат същите инстикти като моите кучета,включително  в глутницата има и сестра от същото кучило на моята женска.
Ariman
Hero Member

« Reply #1754 on: July 09, 2013, 21:50:32 PM »

lol Mad Max, едва ли ще се заиграя с Вас обяснявайки Ви, каквото и да било занапред. Останах с впечатление, че правилно сте доловила идеята за дискусия, но Вие показахте че не сте. Дето се вика, ако двама души имат по една ябълка и си ги разменят – те пак имат по една ябълка(случаят). Ако имат по една идея и си ги разменят – всеки има по две идеи.(което, явно няма да се случи)

Единствено, бих Ви помолил да не си позволявате волности в общуването ни и да изберете измежду две имена, с които да се обръщате, ако ви се наложи, занапред към мен, а именно с името, с което съм регистриран или Мишо!

И последно, но не на последно място, разбира се, има само два ясни признака, че сте непризнат гений: първо - не ви признават. Второ: вие сте гений. За да успеете, опитайте се да бъдете такива, за каквито ви смята кучето ви!( и за да не объркваме отново, пояснявам - казвам едно, сещайте се друго)

Желая Ви да бъдете здрав и да запазите гениалността си!
И нека се върнем към кучетата...
« Last Edit: July 09, 2013, 21:57:41 PM by Ariman » Logged

Pages: 1 ... 115 116 [117] 118 119 ... 197
  Print  

Jump to: