Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 27, 2025, 23:11:43 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 105 106 [107] 108 109 ... 197
  Print  
Author Topic: Кавказка Овчарка  (Read 1133277 times)
0 Members and 25 Guests are viewing this topic.
NAPALM
Hero Member

« Reply #1590 on: March 24, 2013, 20:05:53 PM »

Хлапетата на Беа и Бархан се получиха наистина много приятни. По някакъв начин се доближават до кучетата, които бяха в миналото у нас(визирам тези на Петьо Графа и на Ерджан, преди той да стане председател на клуба и да се захване с мастифоидите на Ягодкина), преди разни нелепи случайници да се заловят да въдят руски шампионски недоразумения без абсолютно никаква идея(освен търговска разбира се) и да оплескат с безхаберието си пейзажа.
rex
Hero Member

« Reply #1591 on: March 25, 2013, 07:28:08 AM »

Сигурно за хиляда деветстотин деветдесет и осми път ще кажа колко се радвам, че заедно с Радо правите това за породата КО!  cheers
Просто е чудесно, че отново се развъждат кучета в тип, който вече рядко може да се види. А е бил основен в развъждането преди 20-30 години. И че вече давате възможност на хората, които желаят, да притежават такова животно. А още по-добре според мен е, че вече има и кучило, плод на т.нар. максимално близко до аборигенната визия развъждане. Което отново ще бъде достъпно до тези, които имат желание и интерес да наблюдават развитието на този тип кучета. Да ги видят как мислят, на какво са способни с оглед физическите си дадености, какъв характер притежават. И да сравняват с конвенционалната кинология. Да ходят по изложби и наистина да сравняват. Да имат истински информиран избор.
Най-радващото от цялата работа е, че в развъждането на КО в България учавстват хора, които мислят, задават си въпроси и търсят отговори. Въртят се като шила, опитват се да видят кучето от всички гледни точки и не робуват на стереотипи.
И най-накрая, но не на последно място, а може би на първо - хората ще имат възможност на живо да се убедят колко много екстериора е свързан с интериора.

ПП Вие както съм ти казвал не е един път,  сте живото потвърждение на тезата, че нещата се случват само и единствено тогава, когато не се гони търговски интерес. Тръгне ли човек с идеята за продажби и печалби, неминуемо е обречен на "финансови" компромиси. А те не водят до нищо добро.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
NAPALM
Hero Member

« Reply #1592 on: March 25, 2013, 18:27:00 PM »

Арлина на 5 месеца in_love Изключително се гордея с нея и Аскар! Хубаво е, когато човек има чувството, че е на прав път.....Да е жива и здрава на собственика си!

« Last Edit: March 25, 2013, 18:33:59 PM by NAPALM » Logged
NAPALM
Hero Member

« Reply #1593 on: March 27, 2013, 10:56:12 AM »

Малко снимки на Алиса, които ми изпрати собственика и днес сутринта. Според разказите му малката е изключително самостоятелна, безстрашна и невероятно подвижна, както и че върти на пръста си бъдещия си мъж. Тя е единственото куче, продадено без договор, но за щастие попадна в мислещи хора, а и партньора и е прекрасно куче с не лош произход.

rex
Hero Member

« Reply #1594 on: March 27, 2013, 13:39:19 PM »

Интересно обаче как кутретата от това кучило от малки си вървяха по двойки - и като цвят, и въобще като тип. Определено Арлина и Аскар се движат поне засега твърдо в типа на Беа, даже Аскар доста силно напомня дядо си по майчина линия.
Личното ми мнение е, че пък Алиса (а сигурно и Айваз) ще дръпне към Бархан. Понеже сте пускали негови снимки като беше кутре, мисля че тези на Алиса са доста сходни, абстрахирайки се от пола. Лично на мене на втората снимка особено ми напомня баща си като малък. Но все пак вие с Радо като собственици на родителите можете да кажете това най-добре.
ПП Въпреки, че май не е била много "послушна" за снимките, изглежда  Алиса и тя отива към по-сухия тип глава. Приятно кутре.  smile

Ariman
Hero Member

« Reply #1595 on: March 30, 2013, 18:00:07 PM »

Абсолютно съгласен съм с казаното от теб Ники, вижданията ни се припокриват тук .
« Last Edit: March 30, 2013, 18:00:44 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
rex
Hero Member

« Reply #1596 on: April 01, 2013, 10:19:52 AM »

Мишо, понеже напоследък става често дума за селекция и селекционери, тука ще си позволя да ти развия едно мое виждане за нещата. От както аз се интересувам по-активно от материята „селекция на овчарски кучета“ (повече или по-малко за една или друга порода), впечатление ми прави, че някои неща до голяма степен винаги се повтарят и препокриват. И хората, развиващи подобна дейност, като цяло могат да бъдат класифицирани в няколко основни групи. Групите по-долу ще ги подредя по тяхната масовост, с единствената уговорка, че първата група е с по-особен статут и не попада в логиката на останалите.

1. Хора с изразени финансови възможности;
2. Хора с изразени финансови нагласи;
3. Хора – преки ползватели на работните качества;
4. Хора – целенасочени селекционери.

Представителите на първата на група на практика могат  си позволят да имат от всичко, което се развъжда и продава. Тоест не са рекли, не са го направили. Този тип хора много често се насочват в правилната посока, тоест ориентират селекцията си към правилната генетична база. И развъждат по-малък брой, но за сметка на това качествени кучета. За жалост в повечето случаи самите те сериозно се приемат като меценати на породата и поставят работата си на едно „над“-ниво.  От тук нататък обаче, силното усещане че само те са на прав път често играе лоши шеги и преценката (от там и селекцията) за  конкретни животни започва да куца.  Лошото в случая е, че подобен тип хора нямат реален коректив, тъй като производните на тяхната селекция не са ориентирани нито към някакъв конкретен пазар, нито към реалните ползватели на работни качества.
          Хората от втората група като цяло са всичко, което тези от първата не са. Ползваните разплодни животни обикновено са с далеч по-ниско качесто, като бройката е истинския приоритет. Плодят се кучета с различна кръвност, представители на различни линии и течения в породата. Или с две думи – ползват се такива кучета, каквито са попаднали под ръка (от „нов внос“, до „местна подобрена“). Залага се изключително на брой кучила, респ. приплоди, които да достигнат пазара. Тази група за жалост е и най-масовата. И тук е може би по-правилно да се говори за възпроизводство, а не за селекция. Дели се на две части. Осъзнатата част от представителите на тази група търси лостове за лобизъм с оглед създаването на търговско статукво в своя полза. Стреми се към навлизане в управленските структури на различните браншови организации, срещу което обикновено предлага избирателен ресурс като разменна монета. Неосъзнатата част  е самият избирателен ресурс. По правило е производна на първата, като качеството е още по-ниско, а идеята (освен за продажби) изцяло отсъства. Ако трябва да се обобщи казанато до тук, това е търговската машина на една порода. Пазарът трудно може да е коректив на дейността и, тъй като на практика е манипулиран чрез „контролните органи“ и дирижираните „пазарни щандове“.
          Представителите на третата група всъщност са представители на създателите на породата. Поради естествения (и не дотам естествен) цикъл на живота, към момента те са една от най-малките групи, въпреки че всички останали са стъпили на тях като основа. Макар, че така модерното за някои фенотипното развъждане не е основен приоритет в дейността им, това са хората които продължават да развъждат породни кучета. Проблемът тук е, че дейността на такива хора до голяма степен е недокументирана и ползването на техни животни в една развъдна дейност оставя много „бели полета“. Както и необходимостта от разчитане на „мъжката им дума“ за това кой какъв е и от къде идва. И което от своя страна дава почти неограничена възможност за манипулации и откровени мелезации. Това е и причината част от сериозните развъдчици да се въздържат да закупуват кучета – плод на такова производство, които иначе са им така нужни като свежа кръв, която да „впръскат“ в своите линии. И до някъде логично предпочитат да поддържат една по-висока степен на инбридинг в развъждането си, вместо да губят ценно време и средства в тестове за чистопородност.
          Хората, които извършват целенасочена селекция на чистопородни кучета – като комбинация от фенотип и работни качества, за огромно съжаление са най-малката от всички групи кучкари. По презумпция те нямат търговска нагласа, като в повечето случаи осъществяват продажби единствено с цел покриване на разходите. Есенцията на тяхната работа е осъзнатата необходимост кучето да бъде запазено в работещ тип. Това са хората, които в своята работа комбинират натрупания от народната селекция опит с научния подход в кинологията. Те са наясно с  причинно-следствената връзка между форма и съдържание  и затова нещата при тях се случват в естествен порядък.
          От всичко казано до тука, аз за себе си съм с убеждението, че в общи граници нещата са такива, каквито трябва да бъдат. В смисъл, че колкото и породните животни в момента да са на някакъв критичен минимум като бройка, то това е необходимата и достатъчна бройка в известен смисъл. Такава е явно нишата на търсене на породни кучета, такова е и предлагането им. Излишъкът веднага прелива в производството и продажбите на „каквито и да е“ кучета. А и на практика изложбените течения в повечето породи вече са отделни породи. Предполагам скоро това ще стане факт и на теория.

Ariman
Hero Member

« Reply #1597 on: April 02, 2013, 11:40:05 AM »

Съгласявам се с теб и казвам само, че това не е просто твоето виждане, това е реално случващото се. Някъде по - напред бях казал, че дойде ли момента, в който естественият подбор, в даден етап се срещне с осъзнатата човешка алчност за облаги, то с него е свършено.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1598 on: April 06, 2013, 13:19:56 PM »

Алания-след зимният сезон.
rex
Hero Member

« Reply #1599 on: April 07, 2013, 16:44:02 PM »

Нещо пак стана реч за клубове, клубна дейност и так далее.
Абе тия байовци не разбраха ли, че така не се прави?!? В коя друга балканска страна националния клуб има регистриран към него развъдник, който се занимава с близки до аборигенната визия кучета? Само България до колкото знам. И какво - тука искат да ги изгонят, щото кучетата били други. Оффффффф ...
За жалост, но и напълно логично у милата ни татковина (дето отива на майната си) киноложкия живот малко се различава от политическия. В тази насока е разбираем и стремежа за обграждане с люде с по-нисък интелектуален ресурс. Че хем да пляскат, хем да нямат претенции, да не задават въпроси. Хем и да купуват.
Как пък веднъж поне бащина дружина не поведе човек с мироглед, който се простира отвъд носа му? За когото различното не е плашещо. И който да се изкефи, че някой в неговия клуб допринася за вариабилността в породата.
В спора наистина се ражда истината господа, това не е просто клише. Игнорирайки мислещите и търсещи хора, обричате самите себе си на провал. Ама вие и него няма да успеете да видите, щото хоризонта ви е беден, пък и затъмнен от собствените ви удобници ...

NAPALM
Hero Member

« Reply #1600 on: April 07, 2013, 18:28:02 PM »

Жалкото е, че нито един от иначе слухтящите тук пичове така и не набра смелост да се включи със смислен коментар по темата породност, която рнищим тук от сума ти време.....Пусти страх и неориентираност.....Много ми е тъжно, че българите като цяло продължават да носят робския си манталитет от преди столетия. Тъжна картина, няма съмнение.......
NAPALM
Hero Member

« Reply #1601 on: April 08, 2013, 07:42:21 AM »

Хлапетата на ХГ Елибек и Пума ХГ от Чало на 20 дни. Тези мъници до голяма степен ми доизбистриха картинката относно някои предположения до скоро. Чак ме е яд, че няма да могат да се ползват в развъдна дейност, но правилата са си правила, а аз за разлика от много други компромиси с това не правя. 

Мъжко № 1

Мъжко № 2

Женско
rex
Hero Member

« Reply #1602 on: April 08, 2013, 09:40:18 AM »

Жалкото е, че нито един от иначе слухтящите тук пичове така и не набра смелост да се включи със смислен коментар по темата породност, която рнищим тук от сума ти време.....Пусти страх и неориентираност.....Много ми е тъжно, че българите като цяло продължават да носят робския си манталитет от преди столетия. Тъжна картина, няма съмнение.......
Божо, хората сами ще разберат (все някога), че няма такова нещо като пълно единомислие. И колко утопично е твърдението, че мозъците на 50,60 или 100 човека могат да работят в неотлъчен синхрон. Обикновено който защитава подобна позиция, има съответната изгода от нея, най-често да се единомисли върху неговото виждане на нещата. Липсата на инакомислие обаче, рано или късно ще доведе до изкривяване на преценката за процеса (в случая селекцията на кучета). Неминуемо. Във форума на мартен.бг, където се водят споровете за породата КО примерно, инакомислещите бяха отстранени едностранно. Резултатът - във форума на мартен.бг вече отдавна не се говори за туркменски алабай. Няма ги и хората, които говореха за туркменски алабай.  smile
ПП Да са живи и здрави кутретата, че да ги видим какви чешити ще станат!  cheers

NAPALM
Hero Member

« Reply #1603 on: April 08, 2013, 10:33:31 AM »

Благодаря ти за пожеланията Ники! А че ще са чешити, няма да има съмнение. Показаха го още на шест дневна възраст и продължават в същия дух. За това и написах, че в известна степен съжалявам, че ще са без документи и че няма да може да се работи с тях. Намирам го за прахосничество от моя страна, но вината за това си е изцяло моя. Да сме живи и здрави, пък другото все се нарежда.
Що се отнася до форума на marten.bg, то там за породата КО отдавна не пишат и многото хора отпреди 2-3 години...Сега трябва  да гледам безкоментарни и лишени от смисъл бръщолевения, че видите ли аз със своето отношение съм отказал хората да пишат там, което граничи с абсурдното, ама нейсе.
Ivanov
Full Member

« Reply #1604 on: April 08, 2013, 19:56:28 PM »

Напалм, може ли да видим снимки на майката. Какви качества имат родителите - характер и използване ме интересуват.  Искам да попитам и къде е кучилото и може ли да се види?

Поздрави!

Pages: 1 ... 105 106 [107] 108 109 ... 197
  Print  

Jump to: