Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 27, 2025, 20:13:16 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 77 78 [79] 80 81 ... 197
  Print  
Author Topic: Кавказка Овчарка  (Read 1132033 times)
0 Members and 82 Guests are viewing this topic.
rex
Hero Member

« Reply #1170 on: September 30, 2011, 07:02:15 AM »

И друго – въобще не се говори по теми като породна годност. Примерно. В общото пространство имам предвид. Поради факта,че се отглеждат овчарски породи кучета в среда, в която не работят – няма как подбора на средата да ги отсее. Така – не се правят и никакви тестове за работни качества на кучета от една работна порода. Да се види как скачат, колко бягат, страхливи ли са, свръх агресивни ли са. Съответно няма и брак – освен ако приплодите не са с някакви вродени тежки аномалии или с други очевадни проблеми - разбирай никой няма да иска да ги купи. Въпреки, че и тука голяма част от усилията са насочени към разрешаване на неразрешимите проблеми. С което тези проблеми се фиксират още повече в крайна сметка.
Май няма клуб на любителите на овчарски кучета, които да са въвели някакви подобни изпитания за допуск на кучетата в разплод. Изключвам любителите на каракачанското куче, тъй като в голямата си част кучетата им са работни или преки наследници на работни кучета, което по моему е добър атестат.
И всичко остава в преценката на конкретния развъдчик. И като няма общи правила, важещи за всички – ами кой ще си признае, че примерно 20 годишния му труд и камарата инвестирани време, пари и внимание са в грешна посока?  smile Никой на практика. С времето, което отделям да се интересувам от кинология, все повече се убеждавам, че почти никой няма желание да подчини работата си на едни общи правила и на практика да си премери постиженията с някакъв шаблон или пък с работата на колегите си. Предпочитана е неангажираща оценка на личното творчество, където субективния фактор е огромен, а в болшинството случаи – и търсен.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
NAPALM
Hero Member

« Reply #1171 on: September 30, 2011, 08:23:17 AM »

Днеска чета в мартенския форум едно определение за това, какъв трябва да е истинския кавказец – мощен, едвам да се удържа. Това го казвам без подигравка - явно този тип любители на породата харесват и съответно търсят такъв тип куче – чиито водещи качества са масивност и импозантност. Един вид се гони екстериора априори.
Личното ми мнение че да се оценява едно куче, малко от малко трябва да си запознат с качествата на първоиточника. Особено като говорим за аборигенни породи кучета. Където освен всичко друго, особено се е ценял  икономичния енергиен режим, възможността за максимална ефективност с минимални разходи за храна и прочее специфики, които не са търсени при селекцията на почти нито една заводска порода. Да се отчита ритуалността, породена донякъде от живота в глутница, което също отстъства до голяма степен в заводската кинология. Личното ми мнение е, че точно тези специфики правят отликата между истинското куче и свободните съчинения на някои съвремени развъждачи.

Дори не смятам да вляза да видя кой е "лепнал" това определение за истински кавказец. Това е несериозно и може да бъде единствено определение за лошо възпитано куче, но щом на някой му харесва кучето му да го влачи след себе си с риск да му изкара ръката от рамото, моля....чудаци всякакви. Много се натоварвам като влизам във форума на Мартен. Понякога имам чувството, че си блъскам главата в стена. Те хората отказват да погледнат повече на два метра от себе си. Това ги удовлетворява и са щастливи. С това съм се примирил вече, макар че на моменти не мога да си представя, как някой, който по принцип наистина милее за тази порода, не си е направил труда.....а може би и въобще не желае да научи всичко за историята на тези кучета. Ако все пак има желание за обогатяване на познанията, съм сигурен, че човека сторил това, ще "запее друга песен". Всичко е толково просто......пардон, в конкретният случай, толкова сложно.....
NAPALM
Hero Member

« Reply #1172 on: September 30, 2011, 08:48:16 AM »

И всичко остава в преценката на конкретния развъдчик. И като няма общи правила, важещи за всички – ами кой ще си признае, че примерно 20 годишния му труд и камарата инвестирани време, пари и внимание са в грешна посока?  smile Никой на практика. С времето, което отделям да се интересувам от кинология, все повече се убеждавам, че почти никой няма желание да подчини работата си на едни общи правила и на практика да си премери постиженията с някакъв шаблон или пък с работата на колегите си. Предпочитана е неангажираща оценка на личното творчество, където субективния фактор е огромен, а в болшинството случаи – и търсен.

Ето това е най-тъжното! Един от най-добрите съвети, които съм получавал някога бе, че да си развъдчик е жестока и безкомпромисна работа и не е лъжица за всяка уста. Тук ми е трудно да нарека развъдчици хората, отглеждащи кучета от тази порода, а сащо и кучета просто носещи етикета КО. От както се позапознах с обществото на кавказистите у нас така и все още не съм видял някой да си признае за брак, проблемни поколения и т.н, и т.н. Всяко кученце се продава и се превръща в.....уникално(уверявам всички от форума на мартен, които употребяват тази дума и "хвърлят по едно око" тук, че не я използвам подигравателно...всъщност от известно време гледам доста сериозно на нещата и въобще не ми е до майтап, ако трябва да съм честен) творение на развъдчик "Х" да речем. То повече какво да пиша не знам....няма смисъл.
« Last Edit: September 30, 2011, 08:50:44 AM by NAPALM » Logged
rex
Hero Member

« Reply #1173 on: September 30, 2011, 08:55:37 AM »

Лично за мен аборигенните породи овчарски кучета са толкова ценни защото са създадени като уникален инструмент от уникално "тамахагане". Тази селекция според мен се нарежда до много от важните открития на човечеството. Да получиш толкова много с толкова малко поддръжка е наистина нещо заслужаващо поне уважение.
Пак ще ти кажа - ще е смешно да имам претенции за дълбоки познания по породата КО. Но, като аборигенна порода овчарско куче, не мога да се съглася, че кавказеца може да е нещо различно от здраво, пластично, уравновесено, мислещо и непретенциозно куче. Както и алабая, каракачанеца, кангала, торняка и т.н. Всяка със своите специфики според изискванията на създателя си разбира се.

NAPALM
Hero Member

« Reply #1174 on: September 30, 2011, 09:01:55 AM »

Лично за мен аборигенните породи овчарски кучета са толкова ценни защото са създадени като уникален инструмент от уникално "тамахагане". Тази селекция според мен се нарежда до много от важните открития на човечеството. Да получиш толкова много с толкова малко поддръжка е наистина нещо заслужаващо поне уважение.
Пак ще ти кажа - ще е смешно да имам претенции за дълбоки познания по породата КО. Но, като аборигенна порода овчарско куче, не мога да се съглася, че кавказеца може да е нещо различно от здраво, пластично, уравновесено, мислещо и непретенциозно куче. Както и алабая, каракачанеца, кангала, торняка и т.н. Всяка със своите специфики според изискванията на създателя си разбира се.
Да де, ама.......
dandi
Hero Member

« Reply #1175 on: September 30, 2011, 16:57:14 PM »

eek
dandi
Hero Member

« Reply #1176 on: September 30, 2011, 16:58:42 PM »

smile
Светла
Sr. Member

« Reply #1177 on: October 01, 2011, 07:23:12 AM »

Здравейте любители на кавказката овчарка!
Вчера се запознах с едно куче, но не разбирам нищо от тази порода и нямаше и да знам, че е кавказка овчарка, ако собственикът не ми беше казал.
Бях слушала за злобата на тези кучета, но с това от пръв поглед се харесахме. Може би има значение, че стопанинът му беше до нас, но то ми позволи да го галя, скимтеше и размахваше опашката си. Беше много красиво, с цвят на шампанско. Но най-много ме впечатлиха очите му.
Хванах красивата му глава, заговорих го, а то ме гледаше с големите си прекрасни очи, които сякаш бяха събрали цялата мъдрост на вселената. Може да звучи пресилено, но така го почувствах. После Белчо  /така го нарича собсвеникът му/ не искаше да се разделяме. А не беше пале, на четири години е.
Нямам представа какви са критериите за чистопородност на тази порода. И когато то е пазач и домашен любимец това едва ли има чак толкова голямо значение.
Но моля запознатите да напишат нещо повече за характера на тези кучета.

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1178 on: October 01, 2011, 18:20:31 PM »

Незнам доколко е правилен характера на КО,която чак скимти при раздялата ви и можеш да си завираш носа в лицето и ,но митът че КО трябва да е много зло няма дя се изкорени скоро.както се изрази един развъдчик занимавал се с породата (вече не)"В БГ се вкараха само кучета от линий ядящи дори и собствениците си".За психасялите и откачени Кавказци ,дето не могат да направят разлика между приятел и враг мога много да кажа ,но това далеч не е правилно.Способността на кучето само да преценява се е изгубила в "селекцията"на определени линий,то трябва да може да защити имуществото и каквото там пази ,но от недоброжелатели-не и от всичко що мърда,но и да е чак плюшена играчка не е добре.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #1179 on: October 01, 2011, 22:15:26 PM »

Незнам доколко е правилен характера на КО,която чак скимти при раздялата ви и можеш да си завираш носа в лицето и ,но митът че КО трябва да е много зло няма дя се изкорени скоро.както се изрази един развъдчик занимавал се с породата (вече не)"В БГ се вкараха само кучета от линий ядящи дори и собствениците си".За психасялите и откачени Кавказци ,дето не могат да направят разлика между приятел и враг мога много да кажа ,но това далеч не е правилно.Способността на кучето само да преценява се е изгубила в "селекцията"на определени линий,то трябва да може да защити имуществото и каквото там пази ,но от недоброжелатели-не и от всичко що мърда,но и да е чак плюшена играчка не е добре.
Съгласен съм с твоето мнение ASKAR cheers
При всяко куче,не само при КО,прекалената агресия не е желателна(според мен) но и както казваш да е плюшена играчка-твърдо не!Е,ако е домашен любимец може,но ако го гледаш за пазач-забрави за контакта с непознати,допуска ли го значи не става за пазач(лично мнение).Това са ми го разправяли и на мен:"А бе то не лае щото аз съм тук"-дрън,дрън,не лае защото не му се лае biggrin
Да поясня ,че не говоря за контролируемите кучета-като му викнеш:"НЕ" и си знае,че не трябва да закача госта но не допуска и не търси контакт с него и остава нащрек,готово за действие при друга команда.Куче дето,понеже собственика е там,ти се умилква и не те закача не ми го хвали(ако говорим за пазач де)
Но и другата крайност не е хубава-да е толкова зло,че да посяга и на стопанина си-еееееее да го храниш ти от една ръкавичка малка,като писано яйце да го гледаш и накрая,като порасне,да ти посяга и на теб-малииии неговата мам..ца и помияр-цената му е между 50 ст. и 1 лв naughty
На някои може да не им харесва но по моя край такова куче толкова струва Wink cheers

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
rex
Hero Member

« Reply #1180 on: October 02, 2011, 16:27:12 PM »

Дон Краси, би ли обяснил защо куче, което в присъствието на собственика си допуска контакт с непознат човек не става за пазач? Аз лично не виждам нещо по-нормално от това за едно мислещо охранително куче. Влизал съм неведнъж в развъдник за кучета, галил съм не едно от тях в присъствието на собственика им. Можеш да се опиташ да влезеш самоинициативно - сигурно и потника ти няма да се намери на сутринта.
Казваш, че не говориш за водими кучета, които изпълняват команди. Ами че тогава за какви кучета пазачи говорим - за тия дето джасат по цял ден три метра синджир и единствения им социален контакт е хранене и ринене на лайна ли? Извинявай, ама това не е охранително куче, а плашило.

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #1181 on: October 02, 2011, 16:45:44 PM »

Както казах това си е мое мнение и не е задължително да се съгласявате с него.Ами защо не става?От кучетата които аз съм виждал няма такова което да допуска контакт когато собственика му е там,а когато го няма да не допуска и да е перфектния пазач.Може в началото да лае и се ежи но като постоиш 5-6 минути,говориш му нещо и т.н.  на седмата минута го хващаш и си го водиш във вас,казвам това защото съм го виждал и имам двама познати които могат с почти всяко куче да осъществят контакт.А ако предположим,че даден недоброжелател ползва подобна тактика може много лесно да му даде нещо или да го пръсне с нещо и да го затрие.И си хем краден хем оставаш  без куче.А ако не позволява да го доближат ще е по-трудно да му навредят.То ако някой е решил да прави нещо лошо ще го направи въпреки всичко но все пак ще му е по-трудно с куче което не се дава лесно и би се приближило само за да атакува.

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Ariman
Hero Member

« Reply #1182 on: October 02, 2011, 16:52:35 PM »

Старият Варлай, гледайте ги внимателно!
http://www.youtube.com/watch?v=msyHC6f4rK0
http://www.youtube.com/watch?v=XIlbDcTcFx0
« Last Edit: October 02, 2011, 16:52:53 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1183 on: October 02, 2011, 17:03:27 PM »

Аз по принцип съм фен на Висоцки и това което прави,но донякъде тои минава към спортна дресура според мен.Още в самото начало се вижда как го оставя на място и се отдалечава,но иначе кучето си е един път.Примерно ситуацията при апартамента според мен е много правилна-кучето предупреждава няколко пъти преди да скочи, а повечето от показаните ситуаций би трябвало всяко куче да ги умее без каквато и да е дресура.
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1184 on: October 02, 2011, 17:12:13 PM »

Дон краси,според мен пък точно когато собственикът е там би трябвало да осъществиш контакт с кучето-не чак да си завреш лицето в неговото ,но да не посяга да е спокоино,та те подуши и прецени и т.н.,то само стои и наблюдава ,естествено ако повишиш тон или посегнеш кучето скача със всичка сила ,но иначе си стои спокоино.Виж като го няма собственика никои друг няма работа в охраняваната зона и то е все нащрек -при приближаване на човек то ще стане,ако още се приближи ще излае,следва предупреждение че напада и при краина близост то си скача и това е.
Pages: 1 ... 77 78 [79] 80 81 ... 197
  Print  

Jump to: