Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 27, 2025, 20:10:47 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 76 77 [78] 79 80 ... 197
  Print  
Author Topic: Кавказка Овчарка  (Read 1131997 times)
0 Members and 81 Guests are viewing this topic.
pitbul
Sr. Member

« Reply #1155 on: September 19, 2011, 15:05:43 PM »

кучето ако е на по малко от година,неможе да се каже нищо за него,дали хубаво или лошо,камоли ако е на снимка под 1на година.НО МНОГО РАЗБИРАЧИ В КАВИЧКИ ДАВАТ МНЕНИЯ.поздрави cheers
Ariman
Hero Member

« Reply #1156 on: September 20, 2011, 16:43:46 PM »

Wink

« Last Edit: September 20, 2011, 16:48:27 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
NAPALM
Hero Member

« Reply #1157 on: September 20, 2011, 17:19:56 PM »

Браво Мишо! Прекрасна снимка и сто пъти по-прекрасно куче! Знам, че със сигурност няма да се налага за в бъдеще да виждаме такива кучета само на снимки. Wink
Ariman
Hero Member

« Reply #1158 on: September 20, 2011, 17:24:28 PM »

Силно се надявам да си прав!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1159 on: September 21, 2011, 18:31:25 PM »

Аз пък много бих искал да видя прехвалените заводски шампиони да бягат така,да си изпъват грабнака и после да го сгъват при спринт,че те не само краката им са атрофирали ,ами и цялото тяло ,и не мога да си обясня как може някои хора да се кефят на кучета които изпитват болка при всяка крачка ,що за "любители"  на кучетата въобще развъждат болни животни .
NAPALM
Hero Member

« Reply #1160 on: September 27, 2011, 18:31:05 PM »

Няма да ги видиш Радо. Просто няма начин, или поне не за дълго време, но това си е изцяло в реда на нещата. Просто голяма част от тъй наречените шампиони нямат допирни точки с породата Кавказка овчарка, въпреки че се водят като такива.
През почивните дни бяхме с група приятели на малка обиколка из Стара Планина. Направихме преход от село Розино до хижа "Ехо", след това връх Вежен и хижа "Вежен" и най-накрая до град Клисура. След това се върнахме до Карлово, от където отидохме до едно от най-красивите села в България - село Свежен. На това кратко и невероятно, но изморително пътешествие взех и моето куче Беа, за да видя дали ще се справи с подобно натоварване. За щастие се справи повече от отлично и така за мен вече няма съмнение, че ще си позволя тя да има поколение. В противен случай не бих се поколебал да я лиша от това и право! Ето и малко гледки от могъщата Стара Планина, където за добро или лошо се мяркаме ние и кучетата.

« Last Edit: September 27, 2011, 18:34:31 PM by NAPALM » Logged
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1161 on: September 27, 2011, 19:14:53 PM »

Преходът наистина е впечатляващ.Като поотростнат и моите ще им направим и на тях едно мини тестче за издържливост.
NAPALM
Hero Member

« Reply #1162 on: September 28, 2011, 08:48:27 AM »

На всяка цена Радо. Те и инстинктите на кучето се "отпушват". По пътя има свободно пасящи коне, крави, овце. Има безброй нови аромати, срещи с други кучета и прочее. Да не говорим, че е важно да знаеш, че кучето ти може да върви цял ден, на следващия ден отново, както и на по-следващия....Ние всяка сутрин правим пет километров крос покрай морето, така че кучетата си няма да ги оставя да не са във форма. Като започнахме тази програма, пусках Беа да плува 15 минути, но сутрин рано от известно време има големи вълни и се налага плуването да се компенсира с бягане. Та така, добро начало на деня и за кучетата и за нас!
rex
Hero Member

« Reply #1163 on: September 28, 2011, 09:51:24 AM »

Божо, Радо - на това има лесно. Като порастнат на Радо кутретата, организирате едни тестови изпитания за физическа годност примерно. Кучетата да тичат определено разстояние , да скачат от място за норматив, такива неща. Каните широк кръг привърженици на породата, след което резултатите се обявяват публично.
Личната ми прогноза е, че освен вас почти никой няма да се запише, а начинанието ще бъде обявено като апокрифно, тоест абсолютно неподходящо за породата.
После ще се изпишат пет терабайта дитирамби за това какви аматьори сте и как кучетата ви скачат и бягат, защото са мелези от породи, за които е присъщо да бягат и скачат.
От друга страна обаче това ще се чисто признание, че определени разведения освен да ядат, дишат тежко и  дефекират обилно, твърде не стават за друга работа. 

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
NAPALM
Hero Member

« Reply #1164 on: September 28, 2011, 16:50:59 PM »

Като порастнат на Радо кутретата, организирате едни тестови изпитания за физическа годност примерно. Кучетата да тичат определено разстояние , да скачат от място за норматив, такива неща. Каните широк кръг привърженици на породата, след което резултатите се обявяват публично.

Няма особен смисъл от това Ники. Ще стане така както ти предполагаш, а и знаеш, че има различни гледни точки относно това, що е то подвижност. Ние да правим каквото смятаме за правилно, а пък по някое време ще почне да става ясно......
Между другото с огромно нетърпение очаквам един превод от страна на Мишо. Много неща ще станат ясни....между другото те са си били ясни винаги.....разбира се, ще има и отричащи, но в случая няма да има никакво значение.
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1165 on: September 28, 2011, 17:52:00 PM »

Божо, Радо - на това има лесно. Като порастнат на Радо кутретата, организирате едни тестови изпитания за физическа годност примерно. Кучетата да тичат определено разстояние , да скачат от място за норматив, такива неща. Каните широк кръг привърженици на породата, след което резултатите се обявяват публично.
Личната ми прогноза е, че освен вас почти никой няма да се запише, а начинанието ще бъде обявено като апокрифно, тоест абсолютно неподходящо за породата.
После ще се изпишат пет терабайта дитирамби за това какви аматьори сте и как кучетата ви скачат и бягат, защото са мелези от породи, за които е присъщо да бягат и скачат.
От друга страна обаче това ще се чисто признание, че определени разведения освен да ядат, дишат тежко и  дефекират обилно, твърде не стават за друга работа.  
И сега съм готов да си изтествам 4 месечните кучета с което кажете за издържливост,,бягане преходи и т.н,абе всичко освен бои. Ако някои мисли че има КАВКАЗКА ОВЧАРКА  да доиде на една неделна разходка с нас с Божо,ама не техните са мързеливи ,лениви и какво ли още не все типични неща за породата КО. ПЪРВАТА разходка на малките бе близо 10 км и от тогава все тъй- а някои ми бе казал  ,че ние си ги тренираме-ами тренираите и вие вашите кучета,освен че се изгражда много по-добра връзка с животното и забавленинието е по-голямо,това не са статуи красящи дворове или клетки.
« Last Edit: September 28, 2011, 17:53:37 PM by ASKAR » Logged
NAPALM
Hero Member

« Reply #1166 on: September 28, 2011, 18:29:35 PM »

И сега съм готов да си изтествам 4 месечните кучета с което кажете за издържливост,,бягане преходи и т.н,абе всичко освен бои. Ако някои мисли че има КАВКАЗКА ОВЧАРКА  да доиде на една неделна разходка с нас с Божо,ама не техните са мързеливи ,лениви и какво ли още не все типични неща за породата КО. ПЪРВАТА разходка на малките бе близо 10 км и от тогава все тъй- а някои ми бе казал  ,че ние си ги тренираме-ами тренираите и вие вашите кучета,освен че се изгражда много по-добра връзка с животното и забавленинието е по-голямо,това не са статуи красящи дворове или клетки.
Радо, то ще е интересно твоите четири месечни кучета да се тестват с връстници-тежковози. Плюшените мечета няма да изкарат и 5 километра, а че ще си изядат боя в това не се съмнявам ни най-малко. За големи преходи по неравни местности въобще няма смисъл да се мъчат тежките кучета. Просто физически такова куче няма да издържи да извървява по 20 км. всеки ден в продължение на седмица. За бягането смятам, че е същата работа. Ще бяга 5-10 минути, но ще бяга ли с една скорост един час да речем....не мисля.
rex
Hero Member

« Reply #1167 on: September 29, 2011, 07:17:47 AM »

Няма особен смисъл от това Ники. Ще стане така както ти предполагаш, а и знаеш, че има различни гледни точки относно това, що е то подвижност. Ние да правим каквото смятаме за правилно, а пък по някое време ще почне да става ясно......
Божо, аз съм убеден, че така ще стане. Все повече се затвърждава мнението ми (от това което попрочитам), че голяма част от как да ги нарека – вашите идеологически опоненти не желаят да имат или поне да изразяват гласно собствено мнение и преценка за куче, популация, порода. Сигурно е по-лесно отколкото да кажеш нещо в противовес на партийната линия и наложеното статукво. Но това ще е до време -  подмолните интриги вече бълбукат и изнасят кафявите си мехури на повърхността. Нездравата почва не може да устои стабилно строителство, с колкото и скъпи материали да строиш.
ПП С учудване установявам, че в киноложкия свят има и хора с паранормални способности. Те могат да преценяват движенията на куче ... по снимка.

NAPALM
Hero Member

« Reply #1168 on: September 29, 2011, 10:50:31 AM »

Божо, аз съм убеден, че така ще стане. Все повече се затвърждава мнението ми (от това което попрочитам), че голяма част от как да ги нарека – вашите идеологически опоненти не желаят да имат или поне да изразяват гласно собствено мнение и преценка за куче, популация, порода. Сигурно е по-лесно отколкото да кажеш нещо в противовес на партийната линия и наложеното статукво. Но това ще е до време -  подмолните интриги вече бълбукат и изнасят кафявите си мехури на повърхността. Нездравата почва не може да устои стабилно строителство, с колкото и скъпи материали да строиш.
ПП С учудване установявам, че в киноложкия свят има и хора с паранормални способности. Те могат да преценяват движенията на куче ... по снимка.

Ники, предполагам, че не всички тъй наречени идеологически опоненти не желаят да имат мнение относно разни...нека да ги наречем проблемни теми. Те хората просто си харесват такива кучета. Едри, с големи глави, лапи, дебели крака и обилна космена покривка. Просто много често човек предпочита естетическата наслада. Разбира се има и такива, които имат мнение и знаят много добре как стоят нещата, но въпреки това по някаква причина вървят срещу това, което природата е отредила за най-функционално. По-скоро тях не мога да разбера, на както и да е, всеки сам избира пътя по който да върви.
p.s. И на мен ми е малко странно това с предценката за това дали едно куче се движи както трябва по снимка.
rex
Hero Member

« Reply #1169 on: September 30, 2011, 06:29:25 AM »

Ники, предполагам, че не всички тъй наречени идеологически опоненти не желаят да имат мнение относно разни...нека да ги наречем проблемни теми. Те хората просто си харесват такива кучета. Едри, с големи глави, лапи, дебели крака и обилна космена покривка. Просто много често човек предпочита естетическата наслада. Разбира се има и такива, които имат мнение и знаят много добре как стоят нещата, но въпреки това по някаква причина вървят срещу това, което природата е отредила за най-функционално. По-скоро тях не мога да разбера, на както и да е, всеки сам избира пътя по който да върви.

Божо, тази тенденция не е нова под слънцето. В смисъл този филм го гледахме  и го гледаме със САО, откакто породата взе да набира висока скорост тук преди 6-7 години. В смисъл такъв – желанието оптималното да се претвори в нещо по-едро, по-костито и т.н. Днеска чета в мартенския форум едно определение за това, какъв трябва да е истинския кавказец – мощен, едвам да се удържа. Това го казвам без подигравка - явно този тип любители на породата харесват и съответно търсят такъв тип куче – чиито водещи качества са масивност и импозантност. Един вид се гони екстериора априори.
Личното ми мнение че да се оценява едно куче, малко от малко трябва да си запознат с качествата на първоиточника. Особено като говорим за аборигенни породи кучета. Където освен всичко друго, особено се е ценял  икономичния енергиен режим, възможността за максимална ефективност с минимални разходи за храна и прочее специфики, които не са търсени при селекцията на почти нито една заводска порода. Да се отчита ритуалността, породена донякъде от живота в глутница, което също отстъства до голяма степен в заводската кинология. Личното ми мнение е, че точно тези специфики правят отликата между истинското куче и свободните съчинения на някои съвремени развъждачи.
 Пример – защо е важно кучето да умее да пести енергията и същевременно да е на стенд бай 24 в денонощието. Човекът, пишещ тук с ник „petko“ го беше описал прекрасно – течна кучка, която мъжкаря пази от другите мъжки по 24 часа в денонощие. След сношение и в работна среда. Предполагам повечето хора си представят каква способност за пестене на енергия и същевременно каква енергичност трябва да притежава кучето.
Да ти кажа една от причините да пиша и чета тук е опита, който споделят хората, все още използващи ама баш по предназначение качествата на автохонната порода каракачанско куче в България. И точно тук човек може да види с какво огромно практическо значение е всичко това, което години наред предъвкваме като теория по форумите – породност, физика, психика, обучение и т.н., и т.н. Другото за мен е едно тълкуване на разни неща, които си фантазираш как са били преди и пак ти си представяш как ще бъдат сега. А то си има шаблон, който просто трябва да се следва. Ако ти стиска де.

Pages: 1 ... 76 77 [78] 79 80 ... 197
  Print  

Jump to: