Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 27, 2025, 23:33:31 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 74 75 [76] 77 78 ... 197
  Print  
Author Topic: Кавказка Овчарка  (Read 1133738 times)
0 Members and 227 Guests are viewing this topic.
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1125 on: August 17, 2011, 19:27:37 PM »

Преди време също сме писали много за старите кучета и днешните и разликите между тях,но всички скачаха ,имаше доста повече подръжници на истинските КО,но бяхме обявявани за какви ли не ,дори че им завиждаме на кучетата  lol lol lol,а тогава се предоставяше всякаква информация за КО и доста интерестни неща,но много хора се отказаха от форумното общуване-писна им да бъдат плюти и обиждани.Сега се пусна малко инфо за КО, и още има какво да се каже,и то много,лека полека ще пускаме информация за това което трябва да е тази порода ,а предполагам и други хора могат да ни обогатят знанията също и ще се включат.
Ariman
Hero Member

« Reply #1126 on: August 17, 2011, 20:26:27 PM »

Колега, относно КВ и аборигените се интересувам сигурно много преди всички в този форум и със сигурност съм първия който е имал такова куче макар и вече да не е сред живите ( качил съм го на по-предни мои постове ).Когато го взех ''големи познавачи" на породата твърдяха,че това не е КО.Никога не съм писал за това защото вече съм се уморил да споря с разни празноглавци пък и незнаех,че има и други като мен които се интересуват от този тип КО или КВ и т.н.Тази седмица като се прибера в Банско ще се пробвам да снимам брата на АРЕС.

Ама като почнете така, как благо ми става! Колега, видяхте ли себе си в моите думи, почувствахте ли се засегнат?! Не се отплесвайте по моите постове, не съм седнал да търся кой е по - по - най от нас, кометирам единствено това, което виждам във форумното пространство и произтичащите от това мои си мисли, напоследък - мисля много ясно го написах!
Породата е една, но в случая разликата е именно в целенасочена и постановена селекция с цел запазване на генофонда на едно емблематично животно, и (може би) в морала на тези, които го правят. Останалото са само излияния на енергични умове, търсещи други "достойнства" в кучетата си! И за финал се сетих още нещичко да си кажа -  съкращението КО (напоследък) посочва само предназначението на едни едри, сиви (в повечето случаи) кучета, но не означава, че те представляват порода, породна група или дори отродие на породата. По простат причина, че кръвта им прилича на тюрлю гювеч забъркан от начинаещ и незнаещ готвач. Ето, Колега, незаслужено се получи, че охладих ентусиазма Ви във вашият отговор на първият ми пост, спретваме една интересна и същевременно безмислена дискусиика, явно "воюваме" от една страна (грубо да не се взема израза), така че и занапред ще говорим за тези кучета!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
NAPALM
Hero Member

« Reply #1127 on: August 18, 2011, 07:58:30 AM »

Нека не да не се състезаваме кой по-отдавна е открил за себе си тази порода, почнал да се занимава с нея и т.н. Няма смисъл. Не мисля, че в случая "прослуженото време" играе някаква решаваща роля. Не отричам , че с времето човек натрупва опит, но далеч по-важно в случая е начина на мислене и възприемане на породата. Със Радо мислим наистина да започнем да представяме породата  постепенно и методично, с нейното разнообразие и развитие през годините, за да може на хората на които им е интересно да научат, или, по-коро да видят тази страна на историята, за която по ред причини не се споменава нищо. Предполагам, че мнозина ще открият визуалните разлики между, нека го наречем природният вариант на породата и нейното подобрение, породено от чувството за естетика на руският развъдчик главно от 90-те години на 20 век, до наши дни. Надяваме се да получим подкрепа и помощ от всички Вас, пишещите в тази тема! Ако се появят още такива като нас, толкова по-добре!
NAPALM
Hero Member

« Reply #1128 on: August 18, 2011, 08:20:10 AM »

Първоначално: В Кавказ съществуват повече от 14 разновидности кавказки овчарки. Всяки народ на Кавказ  още от древни времена отглежда свой тип КО. Същото се отнася и за Азиатците в Централна Азия; Първият стандарт на КО е взимал под внимание това и е бил абсолютно адекватен.
Стандарт на КО, редакция от 1931 г.
Общ вид. Кавказката Овчарка по своят като цяло е куче със среден ръст и здраво телосложение, с добре развита мускулатура. Височината у мъжките е 62-70 см, а у женските 60-65 см. Не много удълженото и много мощно туловище свидетелстват за сила и издържливост, бдителност, остър слух, добро зрение, непретенциозност към храната, наличие на гъста, непромукаема козина – всичко това позволява използването на кучето  за без особени материални загуби за караулно-стражева дейност, независимо от климатичните условия.
Глава. Има догообразна форма, средна големина; широк череп с добре забележима бразда по средата. Прехода от добре развитата нодочна част на челото към теменната част. Тя е мощна, къса и тъпа. Бузите са мускулести, скулите са добре изразени. Носът е добре развит, широк, с пропорционални на неговата големина ноздри с черен цвят. Устните са плътно прилепнали, зъбите са здрави и бели. Дължината на черепа от линията на веждите до задтилната част се равнява на ширината на черепа между основите на ушните раковини; дължината на черепа от задтилната част до носа, на дължината на шията от задтилната част до холката.
Очите са средно големи, с бадемовидна форма, тъмни, кафяви и рядко със зелено-сив цвят; изразението на очите е лошо.
Ушите са средно големи с триъгълна форма, високо постовени, плътно прилегнали с наклон напред. Най-често се срещат кучета с отрязани уши.
Шията е кратка, мощна, с добре развита мускулатура.
Тяло. Гърдите са добре развити, широки и дълбоки; гърба е прав, мощен, умерено широк и къс. Ребрата са развити, не много извити и стигащи до лактите. Крупът е кратък, широк и добре развит. Дължината на туловището от ябълката на плешката до седалищната част в права линия е 2-6 см. повече от височината на рамото. Опашката е дълга, като стои предимно навита на кръг, допрян на гърба, във формата на сърп или надолу във формага на огъната линия.
Предни крайници. Силно развити, поставени не близко един до друг. Раменната лопатка е косо подставена, добре развита и замускулена. Подраменната част е здрава, права по линия на холката и добре развита. Китките са със силни, добре развити, с лек ъгъл към лапите.
Задни крайници. Бедрото е добре развито, умерено дълго и широко; пищялът е здрав, мускулест, с мощна и не много тъпа форма на скакателният състав. Скакателният състав е недостатъчно изразен, със соътветстващ ъгъл към пищяла, който е здрав и добре развит.
Лапи. Кръгли, със силно стегнати палци, нокти тъмни и здрави.
Цвят. Трябва да е сив, тъмно и светло жълт, риж, бял, черен в съчетание с различни цветове по главата, гърдите, гърба и краката.
Козина. Може да бъде дълга и къса, с гъст подкосъм.
Недостатъци. Вълчеобразна глава, дълга зад теменна част, светли очи, слаборазвита костна система, проблеми с  двигателният механизъм.
1. Сред кавказките овчарки, които живеят и работят  до ден днешен на родният си Кавказ, процента на генетически болните животни е нищожно малък и съставлява едва 5% от поголовието. Обяснението е много просто – подбор!!! Добре познатият естествен подбор! На нито един развъдчик на тези кучета на Кавказ, на нито един овчар няма да дойде на акъла да глези кавказките овчарки и техните малки, все едно са малки деца! Женските там раждат на земята, даже на -10 градуса. С мъжа ми лично сме виждали в Карачево-Черкезия женска с петдневни кученца. Това беше през януари и беше -10 градуса. Женската лежеше в клетката със настелка от пръст и малко слама. Сред кученцата беше и тази женска, подарена ми лично от развъдчика;Шибла.

Женските също така забременяват и раждат при стадата на пасищата. От кучилата най-често оживяват 2-4 кученца. Но за това пък какви кученца!! Най-силните и здрави.
2. Кучета с лош двигателен апарат и с каквито и да било потологии по крайниците и връзките практически нямат шанс да уживеят в условията на Кавказ! Те просто не са нужни на овчарите! Подходът към кучетата е изцяло прагматичен – ЗА ХОРАТА ТАМ ТЕ СА РАБОТЕНИНСТРУМЕНТ! А за какво му е на човек лош работен инструмент?!
3. Кучета със слаба психика и поведенчески комплекс, несъответстващ на породата, несъответстващ на изискванията на хората, на Кавказ също практически нямат шанс да продължат рода( а също и право на живот ).Разберете, манталитета на народите на Кавказ е много суров! Кучетата за тях не са изложбена играчка, а работник и помощник!
4. До средата на 80-те години на миналото столетие КО в Русия и Украина бяха прекрасни и забележителни кучета. Да, те бяха селектирани и отбирани спрямо желаните от зоотехниците на ДОСААФ типове. Но кучетата прекрасно работеха. Бяха здрави и много издържливи. През 80-те години имаше голямо разнообразие на линии и семейства, водеше се стриктен подбор по отношение на здравето и работните качества. А след това, когато основната маса кучета попадна в ръцете на частни лица, когато в Русия се появиха „червените сака и златните ланци”, когато......ВЪОБЩЕ ТЪРСЕНЕТО СЪЗДАВА ПРЕДЛАГАНЕ....Е и в крайна сметка имаме това, което имаме.

Това също е пост на Наталия Львова, но си позволих да го публикувам тук, защото според мен съдържа интересна и полезна информация.
« Last Edit: August 18, 2011, 08:22:30 AM by NAPALM » Logged
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1129 on: August 18, 2011, 18:19:58 PM »

Гледам вече си имаме собствен раздел за породата,за което благодаря на модератора notworthy,а ние ще се постараем да оправдаем доверието му и да раздвижим малко темата със стоиностни писания.
NAPALM
Hero Member

« Reply #1130 on: August 24, 2011, 11:45:31 AM »

Попадна ми в нета набор от архивни снимки на кучета от развъдник "Красная Звезда", които ще споделя с Вас. Някои от снимките са на кучета от други породи. Съжалявам, че не мога да открия имената на кучетата и техният произход, но по-добре толкова, отколкото нищо.

« Last Edit: August 24, 2011, 11:49:33 AM by NAPALM » Logged
NAPALM
Hero Member

« Reply #1131 on: August 24, 2011, 11:58:58 AM »

Ето още няколко снимки.

Това е грузинско куче на име Топуш. Снимката е от 50-те години.

Това е снимка на Джамал, който е бил шампион на СССР.

Адонис....за беда освен името не мога да напиша нищо повече за самото куче.

Без име, уви....

Радс
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1132 on: August 24, 2011, 18:38:17 PM »

Наистина е имало доста хубави кучета в "Красная звезда "и как селекцията не ги е изменила до '90 г въпреки че точно там е втората вълна на умелезяване при КО,едва на 20 % от кучетата се е водила някаква статистика ,всичко друго е било брак и не се е знаело при кого как и защо е отивало,също и породата за която се е представяло в последствие,а за непланираните връзки да не говорим че ..... и ето един съвременнен представител на породата ,които на мен лично ми допада  и почти не се различава с кучетата от снимките(явно не е плод на великата селекция) Малюта от самшитова усабди
karagez
Jr. Member
**

« Reply #1133 on: August 24, 2011, 19:38:36 PM »

Браво,Божо от къде ги откри тези архиви :clap:Кучето с наморника е Атлант,баща на Осман2.Тигровото куче с войника е самият Осман,ако не се лъжа най-отгоре е Лиман.Отдавна не е писано така стойностно за любимата порода.Пак БРАВО cheers
NAPALM
Hero Member

« Reply #1134 on: August 25, 2011, 07:26:04 AM »

Който търси, намира Петьо cheers Нали знаеш, че понякога човек като се заеме с нещо, е хубаво да стигне до края, а не да се ограничи само с това, което е на "повърхноста". Честно да ти кажа, и аз имах предположение, че на три от снимките е Осман 2. Честно казано баща му ми харедва повече. Благодаря ти, за подкрепата! cheers Включвай се по-честичко тук! Смятам, че може да пуснеш нещо и от твоят архив, та дори и с някой друг коментар Wink.....когато имаш възможност и време разбира се cheers
rex
Hero Member

« Reply #1135 on: August 26, 2011, 09:04:00 AM »

Момчета, виждам че разравяте издълбоко и назад, та искам да помоля нещо. Ако ви попадне някой материалец, в едно малко отклонение да пуснете нещо и за другите "отечествени" породи, селектирани в Красная звезда - ако има нещо за дога и водолаза по-специално.
От цялото ми търсене до момента съм намерил една-единствена снимка на овчародога и няколко на водолазо-нюфо-кавказо-овчарката.
Предварително благодарим!  cheers

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Ariman
Hero Member

« Reply #1136 on: August 26, 2011, 17:26:28 PM »

Колеги, нека бъдем внимателни и наясно с какво "оръжие" боравим! (Някъде бях чел, че янките сравняват КО с "Колт" 45 - ти калибър, което е много!)
http://joinus.tv7.bg/news/887462.html

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #1137 on: August 26, 2011, 20:25:48 PM »

Кофти за жената no
Така е като не мислят хората-къде е тръгнала тая бабка да води тоя пес?Моето че е 40-50 кг. и си ме тегли както си иска,на няколко пъти си бях на косъм да ме повлече,та тая бабка ще удържи тоя мечок no

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Ariman
Hero Member

« Reply #1138 on: August 26, 2011, 22:44:12 PM »

Породната принадлежност е първото и основно нещо, разбира се, което трябва да се вземе под внимание. Но не всичко свършва с това, много хора не знаят с какво се захващат(тук не кометирам конкретният случай, по простата причина, че няма как да съм запознат), та колкото различни породи, толкова и за различни хора, за различни цели. От кавказеца става едно брилянтно куче, моделирано в желаната от теб насока, но на първо място се изисква задължителен опит с този тип кучета и отнема -  време, нерви, че дори ако щеш и средства... В случая наитина жалко за жената и същевременно добре, че и с толкова се е разминала, самият случай ми се струва,че е от типа - "на неподходящото място, по неподходящото време".(изясняването на обстоятелствата - локум за прокуратурата)
« Last Edit: August 26, 2011, 22:45:48 PM by Ariman » Logged

ASKAR
Sr. Member

« Reply #1139 on: August 27, 2011, 04:43:30 AM »

Поредната жертва на безразъдни собственици.въпреки че доста добре мога да си контролирам кучето ,то винаги на обществени места е с наморник,нищо че изглежда по грозно ,с по малка глава и морда и т.н.Но има и друга страна -какъв е този неуравновесен пес които на улицата ще напада без да е предизвикан???Съвсем скора говорих с един развъдчик отказал се от тази порода ,защото вече е селектирана само да хапе ,дори и собствениците си.Заради такава психо агресия много кучета дори и в Красная звезда са ликвидарани,включително и московският водолаз и московският дог-такива кучета отдавна няма -били са получени само ненормалници и единсвените следи от тях можете да видите само в някои КО.Заради такива кучета породта искат да я забраняват в някои държави,вдруги вече е забранена.А от това, кучето само да преценява и мисли (с което е най-ценно)вече няма и следа в определени линий.
Pages: 1 ... 74 75 [76] 77 78 ... 197
  Print  

Jump to: