Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 27, 2025, 20:04:53 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 197
  Print  
Author Topic: Кавказка Овчарка  (Read 1131896 times)
0 Members and 83 Guests are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #525 on: June 23, 2010, 09:00:30 AM »

Има съвременно и съвременно развъждане. И ако забелязваш се критикува това съвременно развъждане при което се видоизменя същността на дадени породи.
И бъди спокоен - стремежа за запазване на функционалната същност на породите още дъъъълги десетилетия няма шанс да надделее над изложбеното екстериорно развъждане поради обективни условия.
За първото се иска да я има средата оформила породата. За второто - желанието човек да се изпъчи пред останалите показвайки луксозното си притежание.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member

« Reply #526 on: June 23, 2010, 10:33:10 AM »

Vankata,
Мисля, че в контекста на последния ти поустинг, е добре да се помисли или по-скоро да се види кой как води селекционните си програми. В смисъл кой къде отглежда кучетата си, в какви условия ги поставя и какво иска от тях (респ. цени, търси и развива).
Не смяташ ли, че от показаното тук  МАКК държи кучетата да се гледат в исконната им среда,  с цел да бъдат запазени доказаните качества на породата?
За жалост такова нещо не се вижда на местна почва при т.нар. "сродни породи" - кавказец, азиат, кангал. Поне никъде не съм видял един обявен дългосрочен план за връщане и изследване на поведението на тези породи в посочените условия. Въпреки постоянните афиши за качествата на тези кучета като пазачи на стада, засега се предпочита "клетково" развъждане с акцент върху стара слава...

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
vankata
Jr. Member
**

« Reply #527 on: June 23, 2010, 11:04:04 AM »

Веднага ме анатемосахте biggrin

Не съм в кухнята на Макк, каквото прочета по форумите това е. Но повечето от кучетата ми харесват и явно работят в пеавилната насока.  За кавказците и азиатите също има и доста снимки на кучета от "модерната селекция" заедно със сатадата. Какво доказва това? Не си ли там на място не може да си сигурен, че товане са просто кучета  трамбоващи и лежащи до стадото в "искона среда" без хишници.   Wink
« Last Edit: June 23, 2010, 11:17:37 AM by vankata » Logged
ТИТО
Hero Member

« Reply #528 on: June 23, 2010, 17:04:19 PM »

Не съм съгласен с  цялото мнение на  rex .

Някои от МАКК може и да искат породата да се отглежда в исконната им среда,но други развъдчици не.
 Не всички все пак имат възможност да имат стада с животни.А освен стада и да бъдат в райони където кучетата да имат контакти с хищници и да вършат своето истинско предназначение. Общото мнение обаче на селекционерите от МАКК за селекцията е  да прогресира  по-бавно и в правилна посока-тоест да се запазят фенотипа и генотипа на кучетата а не да повтаряме грешки на сродни породи.
 Със сигурност не всички кавказци и азиатци  са шоу кучета.
 vankata , не повечето а по-малкото от каракачанските кучета са в работни условия,но мисля че селекцията се води по-добре на тези които не са работни.Виж БОК в аспект селекция -разминаха,абе какво направо отлетяха покрай всички сродни водени от такива ескперти като Попов,Петков и т.н.Майстори,направо професори.Успяха само за една деситилетка да направят порода Балкан и извън него-всичко в едно...Уникална порода за всичко друго освен за стада..Ех то тия пък са крайни вече ама какво да се прави,като помага и бат Бо скоро може и на МАРС да развъждат и да пазят от марсианци.. Wink

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
ASKAR
Sr. Member

« Reply #529 on: June 23, 2010, 18:44:15 PM »

Крайната форма на споделената по-горе идея е просто да има една порода Овчарско куче пазач на стада с ареал от Пиренейският п-ов, през Апенините, Балканите, Анатолия, Кавказ, Средна Азия, Монголия та до Тибет.
По същата схема на единствено функционално определяне на порода, то ще имаме една порода гонче, една порода лайка, една хрътка и т.н.

p.s. Да, според киноложките структури гравитиращи около FCI и нейните подобия, в Средна Азия има една порода. Но дали такова е мнението на местните хора от многото народи и етноси населяващи Азия?
Е не чак толкова краино-само една порода .Но на Балканите за мен е една и няма смисъл от 10 кучета с различни имена ,които са с един исъщ характер,визия ген и габарит и се използват за едно и също,а шарпланинецът по скоро минава към кавказец вече.всичко друго е въпрос на патриотизъм и интереси-нашето е наи хубаво,наи чисто ,най- работно и т.н. 
« Last Edit: June 23, 2010, 18:47:56 PM by ASKAR » Logged
ASKAR
Sr. Member

« Reply #530 on: June 23, 2010, 18:57:00 PM »

Vankata,
Мисля, че в контекста на последния ти поустинг, е добре да се помисли или по-скоро да се види кой как води селекционните си програми. В смисъл кой къде отглежда кучетата си, в какви условия ги поставя и какво иска от тях (респ. цени, търси и развива).
Не смяташ ли, че от показаното тук  МАКК държи кучетата да се гледат в исконната им среда,  с цел да бъдат запазени доказаните качества на породата?
За жалост такова нещо не се вижда на местна почва при т.нар. "сродни породи" - кавказец, азиат, кангал. Поне никъде не съм видял един обявен дългосрочен план за връщане и изследване на поведението на тези породи в посочените условия. Въпреки постоянните афиши за качествата на тези кучета като пазачи на стада, засега се предпочита "клетково" развъждане с акцент върху стара слава...

при кавказците има работни и отглежащи се в исконна среда,но тези хора които ги гледат не пишат по форуми и не посещават изложби и тук няма от къде да чуем за тях.Преди години се свързах с един българин живеещ в Русия и тои щеше да ми помага да вкарам куче от там,та тои ми каза че има кучета за работа и за изложби и за охрана-естествено не от големите  развъдници,,дори и снимки ми беше пратил,а в по бедните бивши съветски републики тези кучета си се използват по предназначение,това че получаваме информация по интернет само за шоу кучета незначи че другите са поизгубени(поне засега де).
« Last Edit: June 23, 2010, 19:00:49 PM by ASKAR » Logged
vankata
Jr. Member
**

« Reply #531 on: June 23, 2010, 20:17:11 PM »

Не съм съгласен с  цялото мнение на  rex .

Някои от МАКК може и да искат породата да се отглежда в исконната им среда,но други развъдчици не.
 Не всички все пак имат възможност да имат стада с животни.А освен стада и да бъдат в райони където кучетата да имат контакти с хищници и да вършат своето истинско предназначение. Общото мнение обаче на селекционерите от МАКК за селекцията е  да прогресира  по-бавно и в правилна посока-тоест да се запазят фенотипа и генотипа на кучетата а не да повтаряме грешки на сродни породи.
 Със сигурност не всички кавказци и азиатци  са шоу кучета.
 vankata , не повечето а по-малкото от каракачанските кучета са в работни условия,но мисля че селекцията се води по-добре на тези които не са работни.Виж БОК в аспект селекция -разминаха,абе какво направо отлетяха покрай всички сродни водени от такива ескперти като Попов,Петков и т.н.Майстори,направо професори.Успяха само за една деситилетка да направят порода Балкан и извън него-всичко в едно...Уникална порода за всичко друго освен за стада..Ех то тия пък са крайни вече ама какво да се прави,като помага и бат Бо скоро може и на МАРС да развъждат и да пазят от марсианци.. Wink

Съгласен съм, просто в по горните ми постове исках да кажа, че не знам кои от сегашните могат да минат за аборигени. Вече навсякъде е такава урбаниза́ция и дивите кътчета където има условия за създаването на аборигени кучета са изчезнали. Един пример - dandi. Кучета и са в планината, в сдадото има и пре достатъчно хишници, но пак трябва да се съобразяват с ловци, туристи, гъбари и вякакъви навляци минаващи през територията им. Няма вече места с аборигени кучета невиждали други хора освен овчарите.Това ми беше мисълта.

Попов, не го познавам , одавна чета по форумите, а от скоро почнах и да пиша но от постовете му в дог.бг ми се струва, че се опитва да се състезвава с турските му колеги, кой ще изкара по голям екземпляр. Много гледа и сравнява с това в чуждата паница и невижда уникалното в нашите кучета. А и ми се струва, че "бокаджиите" са по запалени и по доволни породата да печели така наречените Т. И. отколкото да работи със стадата. Целите там са бойно куче, а не овчарско. Може и да греша, но така ги усещам нещата от постовете им.
Ariman
Hero Member

« Reply #532 on: June 23, 2010, 20:34:28 PM »

kennel tito,1 въпроса върху последния ти пост,имам.
... не повечето а по-малкото от каракачанските кучета са в работни условия,но мисля че селекцията се води по-добре на тези които не са работни...
Какво имаш предвид?!Тук БОК да го оставим ,няма какво да го дъвчете навсякъде,връщане назад няма.
« Last Edit: June 23, 2010, 20:42:13 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
ТИТО
Hero Member

« Reply #533 on: June 24, 2010, 04:45:32 AM »

Толкова ли е неясно и трудно за разбиране.Беше свързано с предните постове.Като оставим работните и говорим само за неработните -при тях в МАКК селекцията е по-добра.НЕ ги правим на кила и размери за да плашим гаргите или да впечатляваме гражданите които искат всичко да е голямо.
 А за БОК-те за друго освен за дъвчене стават ли?И защо говориш че връщане назад няма.Абе човек ти познаваш ли ги?Те са толкова кадърни че всичко могат бе.Не е казал бат БО може и в пещерите да се върнат ако трябва.

Нямало връщане -айде бе...Намалиха горната граница.Вкараха гуджуците на които се смяха.Вкараха сивите и червените и всякакви цветове което също беше несериозно за тях.Сега гледам се напъват да регистрират породата в патентно ведомство -абсолютно селско и просташко беше това за тях.Лично думи на техния председател -.."ХАХХА само в България може кучето да е селскостопанско животно-мястото му е в кинологията а не при животните."-Аврамски бисери.
 Още маааааааааалко им трябва и пак ще го направят овчарско. Малко ще му резнат от ушетата-да ги намалят,ще изправят косъма-има вече какви ли не шпрейове по фризьрските салони,малко ще ги поопънат от тук от там и готово бе,ако трябва и силикона ще влезе в употреба.Пха не можело кой каза?САмо трябва полека  да връщат назад. Това е сложна работа... Трябва да внимават как го връщат за да не започнат направо вълци да изкарват или пък чакали.

Плюс това Ariman ,щом можем да коментираме и сравняваме  други породи тази нова порода също спада в графа"други-или сродни"..
« Last Edit: June 24, 2010, 05:10:59 AM by kennel tito » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
Ariman
Hero Member

« Reply #534 on: June 24, 2010, 13:01:26 PM »

А ве тука като се каже БОК и става чудесия,а темата е КО,я се стегнете малко!kennel tito,вобще не ме интересува дейността им,опитах се да следя до някъде нещата,но не открих смисъла.Друго имах предвид - кръвта,която тече в тия кучета,явно не ме разбра,че при нея връщане назад няма.
Има си места,теми,където си се излива помията,но нека да не бъде и тук!
Плюс това Ariman ,щом можем да коментираме и сравняваме  други породи тази нова порода също спада в графа"други-или сродни"..
Грешиш! Нова графа трябва да се направи - Производни ... Където и да съм чел да се коментира темата БОК,винаги е грозно,така че да спрем!
                                                                                        Поздрави!
« Last Edit: June 24, 2010, 13:30:32 PM by Ariman » Logged

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #535 on: June 24, 2010, 13:45:12 PM »

Да се върнем все пак на Кавказката овчарка.
Преди няколко години имаше инициатива на развъдници за обособяване на аборигенната кавказка овчарка(такава каквато е била и в началото на градското клубно развъждане) като подтип в рамките на съвременната FCI порода Кавказка овчарка или като самостоятелна порода. Доколкото си спомням инициативата тръгна от Пятигорск.
Има ли развитие по темата?
Казуса е по своему странен защото първоизточника на FCI порода трябва да търси място под слънцето поради това че FCI породата вече се е отдалечила от извора поради десетилетия селекция в определена посока.
От друга страна би било добре аборигенната късокосместа кавказка овчарка да успее да се запази в оригиналният си тип и габарити.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
goce_07
Hero Member

« Reply #536 on: June 24, 2010, 18:07:42 PM »

наистина искането за обособяване на стария тип кавказец тръгва от Пятигорск но доколкото знам собствениците на разв.;Пятигорск;-Димитрий и Наталия Сердюкови са го  продали на свой приятел който продължава развъждането.в момента аборигенните кавказци се наричат ..Кавказки вълкодав..и се използват за борби и охрана на стада.провлемът там е че при 2-3 кучета основатели на линии има чужда кръв 5-6 поколения назад.това са Гороч-има азиат;Ягуар -немски дог;но за разлика от другите породи собствениците на кучета от тези линии си го признават.тези кучета са основно в Карачаево-Черкезия в другите райони кучетата са чисти.а пък горесроменатите нечистокръвни кучета и техните потомци се пускат само на чисти аборигенни кучки-такава им е политиката на равъждане.както казах по-горе в другите части на Кавказ има доста чисти кучета-четох че ги преценяват около 3-4 хиляди бройки.ако искате да разберете повече за аборигенния кавказец и да видите на снимки как изглежда прочетете статията на Вартанян ;Собаки гори Казбеги; пуснете тези ключови думи в гугъл и мисля че ще ви излези
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #537 on: June 24, 2010, 18:23:50 PM »

Кавказки вълкодав е понятие родено сравнително наскоро, под което са скрити кучета от Кавказ използвани основно за така наречените тестови изпитания и национални и международни шампионати. И са кръстоски основно със САО, но и не само.
По същото време проблизително цъфна и названието Азиатски вълкодав - също мулти кръстоски селектирани за Т.И.
Аборигенни кавказки овчарки има все още в самият Кавказ а също и източна Турция и северен Иран. Арменците например се опитват да ги опишат и въдят под името Гампр.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Ariman
Hero Member

« Reply #538 on: June 24, 2010, 22:27:49 PM »

В Пятигорск от едно кучило вадят и "кавказки овчарки" ,и "аборигенни кавказки вълкодави" , и "аборигенни азиатски" такива, и още много други имена.Гороч,Ягуар,Барбос  са само най - малкия пример как кръвта на аборигенни кучета е смесена с такава на догове,пит були и прочее...а те са много.Основната насока е създаватето на бойни кучета.Как става при сравнително типични родители КО,да се появяват кученца,носещи белезите на други породи?!И после какво,сещат се да "чистят" нещата ,като ги пускат
на "аборигенни" кучки, евала! clap notworthy
   За жалост не можах да открия снимката на Ягуар която имах ,но ето ви един друг дог с по - прибрани бърни и резнати уши.
« Last Edit: June 24, 2010, 22:57:54 PM by Ariman » Logged

vankata
Jr. Member
**

« Reply #539 on: June 25, 2010, 08:06:40 AM »

Уточнявайте каква аборигена визия търсите. Има аборигени и аборигени.  Wink
Ако е като на тия по долу...   мерси...  biggrin

« Last Edit: June 25, 2010, 08:09:41 AM by vankata » Logged
Pages: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 197
  Print  

Jump to: