Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 27, 2025, 23:25:08 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 197
  Print  
Author Topic: Кавказка Овчарка  (Read 1133545 times)
0 Members and 223 Guests are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #480 on: June 06, 2010, 15:39:28 PM »

« Last Edit: June 06, 2010, 15:57:26 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
ASKAR
Sr. Member

« Reply #481 on: June 06, 2010, 19:31:03 PM »

Моето куче е 81 сантиметра  не е кавказец, но нямам проблеми с храната нито с тестесите. Миналото лято издържа 26 km  по черен път с темпото на лек автомобил ...  но знам ли височината сигорно само на кавказките овчарки пречи ...  lol lol lol lol
Похвално е че кучето ти издържа такъв маратон,но какво ще рече че няма проблем с храната? за колко време минава 26 км? и каква порода е?  Аз си изказах тезата че по-едрите кучета са по неефективни,нямат рязкост на движения,тромави са и по-неиздържливи на продължителни натоварвания ,сега и вие можете да кажете с какво по-едрото куче е по-добро и каква работа ще свърши по-добре,по-добре пази или каквото смятате че е плюс.
vankata
Jr. Member
**

« Reply #482 on: June 06, 2010, 20:28:50 PM »

Къде видя да твърдя, че "едрото е по добро"? Просто не приемам така катекорично да се твърди, че всичко над 75см, е "неефективно. А и ти не можа да ме убедиш. Твърдения като тези, че нямали рязкост, издражливост просто не са достатъчни. Щото съм виждал от по едрички екземпляри бая ми ти издръжливост и рязкост, бая над тая на по дребните им колеги. Не може така да налага нещо без доказателства.
Ако беше дал някаква статистика от някое иследване в областа или твой личен опит. Например - от едиколко си кучета, толко и толко са с такава височина, примерно около 75см, другите едиколко си са примерно 85см. Едиколко си % показаха едни качества други показаха други... и тн т по щях да ти повярвам макар, че пак не е достатъчно, щото  един опит и от един ареал не може да е меродавен за всики останали.

Според мен всичко е относително. Факторите са много от които зависи какво ще е кучето, и височината е някъде на последните места. Има изключения и в двете посоки и не може така категорично да се налагш само твойта "истина" и да заклеимяваш другата.
Ariman
Hero Member

« Reply #483 on: June 06, 2010, 21:01:09 PM »

ASKAR,има някаква крайност във възгледите и убежденията ти.Ръстът при всички породи е дъвкан,та дъвкан,сами виждате че тук се стигна до едно ниво и от близките 5 страници се изливат  масата думи без нищо съществено да се казва(само намесихте още породи excl).Хубаво е да се излага мнение,за това сме всичките тук,но не да се натрапва,в постовете ти се долавя някаква нотка от типа на - "ако е над 75см.,да го застреляме" метафоризирам, разбира се!
   Излагането на дадена теза,би следвало да е подплатено с някаква основа(било то наблюдение или прочее),ръстът е нещо относително ,в такъв смисъл,че винаги е имало едри екземпляри(при  аборигенните екземпляри,недокоснати от модерните селекции,колкото и малко да останаха те,също е имало и има по-едри кучета  excl),така че има ли я прпорционалнността,не бих видял проблем.Ако той съществуваше тези екземпляри нямаше да оцелеят,нямаше и да се разждат сега,тук ти говора за напълно естествена селекция,не "културната".Тук не искам да разбираш кучета с  тегло далеч от упоменатите в стандарта граници,тежки физически аномалии или дисплазии,а кучета по-едри от описаното в стандарта,но запазили пропорционалността си!
   vankata има право:
Например - от едиколко си кучета, толко и толко са с такава височина, примерно около 75см, другите едиколко си са примерно 85см. Едиколко си % показаха едни качества други показаха други... и тн т по щях да ти повярвам макар, че пак не е достатъчно, щото  един опит и от един ареал не може да е меродавен за всики останали.
   След изключително обстойно изследване на голяма група от кучета,би следвало да се вади кардинално заключение,че по -едрите "НЕ стават",но на този етап без такава база ,в/у която да градим разговорите в темата, е меко казано несериозно, да се поддържат толкова остро такъв род твърдения.Даже не мисла ,че вобще е правено нещо подобно до сега,нещо толкова мащабно,като изследване.
   P.S. Смятам ,че в наше време,аборигенните кучета от Грузия,най - точно се доближават до представата ми за КО,в светлината в която трябва да бъде -овце,овчари, кучета.(СССР,по времето на Сталин,прословутият развъдник Красной Звезды(Червена звезда),насоката на развъждане е била именно към грузински тип кучета.
   В руското съвременно развъждане има кучета, които не харесвам,има и такива,които харесвам,има и такива,чиято кръв навява съмнения.Но всеки с вкуса и с мнението си!Златната среда във всяко едно нещо,същото е и тук при кучетата,относно КО винаги гледам да я има!

« Last Edit: June 06, 2010, 23:12:13 PM by Ariman » Logged

miroslav
Full Member

« Reply #484 on: June 06, 2010, 22:12:54 PM »

Моето куче е чобанско ... като казвам за храната става въпрос, че не яде много а нормално според мойте виждания ... последните 2-3 километра от пътя се налагаше да се кара изключително бавно ... кучето ми е високо с дълбок гръден кош прибран корем и няма никъде следа от излишни килограми ... дори може да се каже че е и малко слаб
rex
Hero Member

« Reply #485 on: June 07, 2010, 06:37:47 AM »

Не мисля, че тезата на ASKAR е лишена от логика, нито че е крайно мнение по дадена позиция. По отношение на нуждата от провеждане на масирано изследване на дадено поголовие – ами докато то не се направи, няма как да бъде доказано и обратното мнение – че едно окрупняване го няма или че не оказва никакво влияние. Дори го прави още по-необходимо, тъй като вероятно всеки развъдчик си прави свои заключения по въпроса, но докато не се въведат общи да ги наречем „работни изпитания”, няма как да се появи „обща картинка” по дадена порода. С общ критерий за всички обаче, което ще избегне тълкувателния елемент, с който всеки да си спасява своето ...
Искам да дам един пример в тази насока. По отношение на азиатите в България единствено развъдник „Мартен България” в лицето на Николай Събев провеждаше кумулативни тестове за физическа и психическа годност, както и снимане на ВСИЧКИ кучета за тазобедрена дисплазия. На тези две бази кучетата се допускаха или не до разплод. Тестовете бяха администрирани от нарочно поканен съдия, наистина експерт по кучешка психология. А резултатите се изнасяха открито и достъпно – както за тестовете (бягане, прескок, психопътека и други). Интересен остана факта, че никой друг на онзи етап не се включи публично в подобен тип изпитания, както и в публичното обявяване на резултатите. Всичко друго остана на ниво „ела в двора ми, та да ти покажа какво могат кучетата ми”. Като същевременно тестовете бяха дружно оплюти като неподходящи. Тук ще направя и уточнението, че не издържалите кучета се бракуваха, кастрираха и изключваха от развъдна дейност. Въпреки, че говорим за внесени от елитни питомници кучета, чието закупуване и отглеждане изискват не малко финансови средства и грижи. За което определено трябва да ти стиска - първо да обявиш резултат, а на негова база да бракуваш, нали?
Та в тази връзка искам да кажа, че се показаха доста интересни резултати, които според мен изключват оценката на едно куче по презумпция – дядо му можел, ще може и той. Напротив – показа се необходимостта от тези тестове, които пък доказаха от своя страна, че и куче с най-добро родословие има нужда от проверка, особено когато развъждането става извън исконната среда – стадата. Както и според мен се разбиват на пух и прах теории от сорта на кой какво си е мислил, на кой какво му се е струвало и кой в какво бил убеден. Снимката си е снимка, резултата си е резултат. Това е атестат, на чиято база могат да се правят заключения и да се изведе тенденция. Ако кучето ти не може да скочи един метър и да пробяга 1 километър, интересно каква теза ще извадиш по въпроса, ако и да ти е изглеждало скачач и бегач ...
По отношение на ръстта – смятам, че ASKAR е прав, че за ръстовите кучета връзките трябва да се подбират внимателно. Пример – в развъдна дейност е много ползвано кучето Беттер, който ако не се лъжа е 90-сантиметров азиат. По налична информация неговите връзки са внимателно планирани с цел да се запази от една страна наистина ценната му кръв, а от друга да се затвърди пословичното челичено азиатско здраве. С подобно внимание са планирани връзките и на неговите деца. При азиатите много ръстовите кучета определено имат повече проблеми от растежа, нуждаят се от стриктно следене на хранителния режим, както по количество, така и по качество на храната. Личните ми наблюдения са, че кучета с ръст 75-76 см израстват доста по-безпроблемно и с по-малко индивидуална грижа от екземпляри 80-82 см.  Както и че по-рядко страдат от костно-ставни проблеми.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
miroslav
Full Member

« Reply #486 on: June 07, 2010, 08:23:52 AM »

Понеже пишете че високите кучета не били годни за работа на Динко Катевия кучетата се са му високи пък си вършат работата със стоката ... а на изложбите им той вади най много ветерани над 8 години ... понеже и това се пишеше  по нагоре че умирали рано високите ...
miroslav
Full Member

« Reply #487 on: June 07, 2010, 08:24:58 AM »

незнам де то височината може само на кавказците да пречи знам ли ...     biggrin biggrin biggrin
Ariman
Hero Member

« Reply #488 on: June 07, 2010, 11:33:44 AM »

Не мисля, че тезата на ASKAR е лишена от логика, нито че е крайно мнение по дадена позиция.
    rex,не смятам ,че наистина си обърнал достатъчно внимание  на поста ми,първо израз - "лишено от логика" не споменавам,няма и как да го направа ,защото не смятам, че логика няма,но се получава  натрапване без сериозно основание за излаганите тези.
    Продължаваме да дъвчеме едно и също,но за това  си има стандарт ,който да рамкира поголовието,който е гъвкав и допуска и някакъв вид изключения,да ги наречем.
  По отношение на нуждата от провеждане на масирано изследване на дадено поголовие – ами докато то не се направи, няма как да бъде доказано и обратното мнение – че едно окрупняване го няма или че не оказва никакво влияние.
И написаното от мен в предишния ми пост:
След изключително обстойно изследване на голяма група от кучета,би следвало да се вади кардинално заключение,че по -едрите "НЕ стават",но на този етап без такава база ,в/у която да градим разговорите в темата, е меко казано несериозно, да се поддържат толкова остро такъв род твърдения.Даже не мисла ,че вобще е правено нещо подобно до сега,нещо толкова мащабно,като изследване.

Следователно сме на едно дередже за момента,относно изследванията и виж ,аз не отричам окрупняването,няма и защо всички го виждаме,но не го анатемосвам,защото нямам база за това,както и вие.
  Добре, все едно не си видял до сега на каква позиция имам ,какви снимки качвам и какво говора!?
Ето:
В руското съвременно развъждане има кучета, които не харесвам,има и такива,които харесвам,има и такива,чиято кръв навява съмнения.Но всеки с вкуса и с мнението си!Златната среда във всяко едно нещо,същото е и тук при кучетата,относно КО винаги гледам да я има!
 Как по -добре да го кажа това ,че не харесвам какво направиха с кавказката овчарка ,последните години!

Искам да дам един пример в тази насока. По отношение на азиатите в България единствено развъдник „Мартен България” в лицето на Николай Събев провеждаше кумулативни тестове за физическа и психическа годност, както и снимане на ВСИЧКИ кучета за тазобедрена дисплазия.
 Eвала на човека,жалко че е само той!Но този въпрос към друга инстанция колега,аз само мога да добава едно -след като сам развъдчик може да орагнизира нещо такова,защо цели организации на национално ниво още не успяват?!
По отношение на ръстта – смятам, че ASKAR е прав, че за ръстовите кучета връзките трябва да се подбират внимателно.
Тук съм напълно съгласен с вас,за това е вкарано  понятието "културна селекция",връзките би следвало да бъдат планувани в детайли предвид наличните екземпляри.По-горе споменах израз "златна среда",виждаш ли приложим!
  P.S. Основно имам поглед върху КК и КО(но тях ми е трудно да ги виждам в работна среда).
Под по-едро не искам да разбирате съвременните мастифи ,които се водят по изложби, и които на 6 месеца са по 75 см и 70 кг,с глави като телевизор "Влико Търново".НЕ! no Говора за запазена пропорционалност въпреки ръстово превъзходство спрямо останалите,куче работно - в кондиция.
  И от предишния ми пост:
Тук не искам да разбираш кучета с  тегло далеч от упоменатите в стандарта граници,тежки физически аномалии или дисплазии,а кучета по-едри от описаното в стандарта,но запазили пропорционалността си!
  Може би зависи от човека и е така всъщност,споделям вашите възгледи,сам виждаш,но крайността не я приемам,винаги когато пиша гледам да си подсигуря гърба ,та когато някой ме попита ,да мога да му покажа нещо, което основава казаното от мен.Тук не можем да направим това,поне на този етап. cheers

« Last Edit: June 07, 2010, 13:35:39 PM by Ariman » Logged

rex
Hero Member

« Reply #489 on: June 07, 2010, 15:17:21 PM »

Ariman здрасти,
Не съм има предвид твоето мнение конкретно, просто съм отговарял в духа на създалата се дискусия. За себе си се опитвам да си обясня какви тенденции са в сила и защо.
По отношение на въпроса ти защо не се въвеждат масово тестове за физическа и психическа пригодност при културно развъждане, ами помисли - съществува вероятност за негативни резултати, следователно трябва да има  бракуване, кастриране и въобще игнориране на едни скъпи  кучета, дето струват много пари ...  Wink

Поздрави

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Ariman
Hero Member

« Reply #490 on: June 07, 2010, 15:29:01 PM »

cheers Eстествено rex,на мен ми е до болка ясно това нещо,зададох го като реторичен въпрос,запознатите се сещат,както ти направи ,просто не желаех да го кометирам,защото и там ще се "сдавиме"  с някои.
    Евала на Мартеновците още веднъж ,че им стиска да прават подобен род изпитания,да показват резултатите без свян и съответните кучета ,независимо от цената да отпадат от развъдната дейност! clap
   Ама нали знаеш ,всеки е прав за себе си!Ти би ли кастритрал куче стуруващо Х пари от титулуван развъдник Y?! Wink lol
« Last Edit: June 07, 2010, 15:35:41 PM by Ariman » Logged

развъдник АКБЕК
Jr. Member
**

« Reply #491 on: June 07, 2010, 17:36:44 PM »

БАХАР от Акбек-(Руский Риск Оскар+Ипек от Акбек) на 7 м и половина.снимките са от вчера.

Ariman
Hero Member

« Reply #492 on: June 07, 2010, 17:50:45 PM »

thumbup Последната особено.

развъдник АКБЕК
Jr. Member
**

« Reply #493 on: June 07, 2010, 17:58:46 PM »

thumbup Последната особено.
малката е много крива- още от 3 месечна  делеше чужди хора.сега е вече зла и агресивна като голямо куче.
ASKAR
Sr. Member

« Reply #494 on: June 08, 2010, 18:13:42 PM »

Незнам как ме разбрахте че налагам мнение ,но не съм искал, мислех че форумът е да се изказват тези,до тези заключения съм стигнал на някаква основа ,само да вметна без да налагам-да се замислите колко калций и витамини се дават на по-едри екземпляри заради бързото израстване до годинка.И  незнам колко кавказци сте виждали над 80 см. но далеч не са много а над 83 почти няма в БГ и всичко що аз съм видял само 2 стават за нещо останалите само с ръст се парадира,а калко от тези които съм виждал с мъка стават ,дори и по скоклестите,е немога да говоря за статистика или ще ми скочите че съм виждал само зле гледани или нещо друго,но смятам наистина да приключвам с темата.
Pages: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 197
  Print  

Jump to: