казусът е и морален.разбира се ,че двигателните аномалии са видими при ТБД - иначе каква е разликата между куче с наличие на дисплазия и без дисплазия.
от моя развъдник са произлезли над 100 кучета досега през всичките тези години и досега нямам нито една рекламация за такъв проблем.мисля,че имам щастието да притежавам едни от най-добрите представители на породата не само в национален мащаб.разбира се никой не може да каже,че е застрахован -разбрах,че имате куче с подобен проблем и това явно Ви е направил много чувствителен към казуса.въпрос на морална отговорност е вашия развъдчик от когото сте взели кучето да Ви го подмени.жалко,че се използват кучета с подобни проблеми в развъдна дейност.
затова ,когато се купува кученце се прави проучване на развъдника,на кучетата и дори може да се сключи договор,където се регламентират тези неща.
разбира се всичко е до морала на развъдчика.а в днешно време много често при някои хора търговския интерес е водещ и се получават подобни проблеми.
Господин Себайтин,
Страхувам се, че не сте разбрали изцяло какво имам предвид, навярно поради факта, че в един поустинг съм искал да кажа повече, отколкото е възможно.
В най-голяма степен за мен бе интересна тенденцията при разведението на КО в България и по-точно факта как се гледа на дисплазията като един "съвременен бич" за гигантските породи кучета. И най-вече Вашето мнение като председател на националния клуб по породата. В каква посока се гледа от хората, така да се каже са "управляващи" породата в България. Като не съм имал за цел да "проверявам" Вашите кучета, тъй като първо не ги познавам изобщо, второ породата КО ми е далечна по принцип.
Мнението ми далеч не е пристрастно или "чувствително", а мисля изцяло обективно.
Изборът ми на куче бе предшестван от 2-годишно проучване на кръвните линии, които са налични на "българска почва", както и съчетанието им в получените кучила. Доволен съм от придобиването на животно, което е носител на определена кръвност (макар и частично), която е много важна за мен. И което респективно дава за мен много добри резултати на ниво психика, въпреки нарушената физика на животното. Родителите на моето куче са без видими дефекти - както в моториката си при движение, така и в постановката на крайниците и тялото в покой. Факти, в които съм се убедил лично при оглед. Както и от информация относно предни кучила от същите родители - поотделно имам предвид.
Точно затова акцентирах върху неприятната възможност от получаване на диспластични приплоди от наглед здрави родители. Както и от необходимостта за задължително снимане на разплодните животни. Което до колкото знам в България единствено Николай Събев извършваше системно и систематично.
Желая успех на Балканиадата!
Поздрави