Здравейте,
Имам въпрос към титуляра на развъдник "Акбек" - снимат ли се за тазобедрена дисплазия участващите в разплод кучета от породата кавказка овчарка в България? И в частност във вашия развъдник.
Предварително благодаря
задължително изискване за това няма.мисля,че снимки са необходими най-вече при наличие на двигателни аномалии.в моя развъдник няма куче с подобен проблем.
все пак във връзка с използването на Р.Р ОСКАР и от други развъдници за него специално имам сертификат от Старозагорския университет за липса на дисплазия.
а вие в каква връзка зададохте този въпрос?
По отношение на дисплазията - липсата на видими двигателни аномалии не е атестат за липса на ТБД - факт, който съм уверен че ви е добре известен. Липсата на видими проблеми не гарантира липсата на такива, както и предаването им в поколенията. Последното - като лично мнение.
Въпросът го зададох най-вече от морална гледна точка и ми беше интересно мнението Ви с оглед на това, че сте председател на националния клуб по породата до колкото знам. И най-вече ми е интересно каква е тенденцията в движението.
В заключение ще добавя, че снимките за ТБД на "родителското тяло" най-малко от морална гледна точка следва да съпътстват покупката на всяко кутре. Като израз на добра воля на всеки развъдчик на кучета от подобна гигантска порода да гарантира добър резултат, както и поради все по-честото присъствие на това заболяване като цяло.