Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 27, 2025, 23:18:41 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 81 82 [83] 84 85 ... 197
  Print  
Author Topic: Кавказка Овчарка  (Read 1133424 times)
0 Members and 132 Guests are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #1230 on: October 05, 2011, 11:51:28 AM »

« Last Edit: October 05, 2011, 11:51:46 AM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Ariman
Hero Member

« Reply #1231 on: October 05, 2011, 12:06:39 PM »

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1232 on: October 05, 2011, 18:31:29 PM »

За съжаление Грузинците също не са съомели да запазят аборигените си,днес по-голямата част от кучетата им са с Руска кръв и със същите проблеми като руските,а точно техният тип е бил най-предпочитаният от Мазовер и Сталин.
rex
Hero Member

« Reply #1233 on: October 06, 2011, 06:08:49 AM »

За съжаление Грузинците също не са съомели да запазят аборигените си,днес по-голямата част от кучетата им са с Руска кръв и със същите проблеми като руските,а точно техният тип е бил най-предпочитаният от Мазовер и Сталин.
Радо, а как стои въпроса с украинското развъждане?
Питам те, защото по отношение на САО, украинците почти надминават руснаците в миксирането на породата. И има не едно и две кучета - родоначалници на линии и семейства, които са нарицателно за откровени мелези.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
rex
Hero Member

« Reply #1234 on: October 06, 2011, 13:58:50 PM »

и семейства, които са нарицателно за откровени мелези.
Така де, фамилии исках да кажа.  smile

ASKAR
Sr. Member

« Reply #1235 on: October 06, 2011, 17:32:37 PM »

Ники,мнението ми за Украинското развъждане е сравнително добро,има развъдници работещи със стари линий украински кучета,които не са се повлияли много от Шоу мелезацията.Всички крупни развъдници са със същите кучета като  руснаците,дори и кръвта им е до голяма степен руска.А има и хора които са имали и от едното и от другото и са видели очеизвадната разлика и започват наново ,пък било то и с бели родословия.Именно от Украина исках и аз да взема куче,но и в двата развъдника  от които си бях избрал,кучетата нямаха запълнени три колена.

За великите родоночалници просто работата е идентична като при САО,най-големите мелеси(доказано с  факти) са най-великите и най-големите.Затова и за напред нямам намерение кучетат ми да имат общо с трите линий -доказани с мелесите си.Инерестното е че всички знаят това ,но очите им се затварят и дори се отрича и се брани със зъби и нокти позицията на "големите".
NAPALM
Hero Member

« Reply #1236 on: October 13, 2011, 18:15:10 PM »

http://www.tibul.ru/
На главната страница на сайта има публикуван видео материал за аборигенните кавказки овчарки в Грузия. Ако искате "хвърлете по едно око".
NAPALM
Hero Member

« Reply #1237 on: October 14, 2011, 18:44:27 PM »

....От миналото Wink
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #1238 on: October 15, 2011, 20:57:09 PM »

no Снимката не е на кавказец.
Това е стара снимка на овчарско куче от село Рестелица в Шар планина.  Wink

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
NAPALM
Hero Member

« Reply #1239 on: October 16, 2011, 06:51:41 AM »

no Снимката не е на кавказец.
Това е стара снимка на овчарско куче от село Рестелица в Шар планина.  Wink
Така е! Попадна ми в една тема за кавказки овчарки, но по-късно попаднах на друг източник, където имаше пълна информация и явно първоначално съм се заблудил, за което моля да ме извините.
NAPALM
Hero Member

« Reply #1240 on: October 17, 2011, 16:54:44 PM »

Една снимка на ХГ Леший, която видях днес и останах впечатлен за пореден път от изражението на кучето. 
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1241 on: October 18, 2011, 05:00:16 AM »

Краино време е да поговорим и за тестовете при КО.много ме изкефи зародилата се дискусия в мартенският форуми  и простотиите които някои хора написаха,то верно че повечето хора там се интересуват само от титли и реклама,ама чак такова невежество не съм очаквал.Всеки уважаващ себе си развъдчик (без значение от породата която развъжда)тества  своите кучета,защото психиката e сред най-важните и отличаващи една от друга породите.А може и да не искат тестове,защото са им ясни резултатите които ще са доста негативни.между впрочем програмата която съм направил (доста от нещата взаимствани от тестовете от 2006 г. на г-н.Събев)би трябвало да е като детска игра за всяко НЕПОДГОТВЕНО и НЕТРЕНИРАНО куче с нормална психика и можещо да взема само решения,това са все реални ситуаций от ежедневието.
ASKAR
Sr. Member

« Reply #1242 on: October 18, 2011, 05:07:19 AM »

А за да се справи с какъвто и да е тест,всяко куче трябва да има добра физика,без да издържа натоварвания едва ли ще се справи.Преди години изложбите организирави от ДОСАФ(ако ни си лъжа)са започвали с няколко обиколки бягане на стадионът на които се провеждат и едва след това е започвало оценяването.Ако не се лъжа обиколка на стадион е повече от 400м,а не както днес изкарват го от колата бият му инжекция с адреналин (или нещо подобно)за да издържи 50 м и това е .Когато кучето и се чувства физически здраво ,то е и по самоуверено  и реакциите му са по адекватни.
rex
Hero Member

« Reply #1243 on: October 18, 2011, 06:32:41 AM »

Радо, аз лично мисля, че поне на 99 % от заинтересованите в подобна дискусия им е ясно, какво ще покажат резултатите от едни такива тестове. Както виждаш от сега още се подготвя почвата- че голяма част от такива тестове не са подходящи за КО, че изначалната селекция на породата е със съвсем друга насоченост и т.н.
НО каквото и да се говори, едни такива тестове за психическа и физическа годност на както каза ти кучета от която и да е порода (изключая декоративните породи), биха отсели годните от негодните животни. Нито повече, нито по-малко. Отделно в един по-общ план ще посочат зависимостта между екстериор от една страна и функционалност, физическо здраве  от друга.
Съвсем друг въпрос е обаче, колко хора са готови да приемат обективно едни такива резултати. И евентуално да бракуват животни, които не са преминали тестовете. И въобще да приемат тестовете за породна годност в собствените си селекционни и развъдни програми. Най-малкото защото е далеч по-лесно, може да се премълчат доста истини,  пък и пести пари, много пари. 

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #1244 on: October 18, 2011, 10:05:13 AM »

От наблюденията ми на тестовете на Власенко, които бяха изпробвани в Бъзън мога да кажа, че са предназначени за кучета с много добра връзка със собственика си. Въпреки, че бе представен като тест за вродени качества смятам, че всъщност показва степента на обучение, доверие и връзка с човека. Именно поради това се наблюдаваше как женски Руски черен териер премина без проблем през трасето гледайки непрекъснато в очите собственичката си и следвайки нейните реакции. независимо от външните дразнители.Поведение подобаващо повече на НОК, отколкото на куче за охрана на стадо. Поведение обаче, което без съмнение е за предпочитане в градска среда. От кучето пазач на стада в реална работна обстановка се изисква да мисли със собствената си глава докато охранява поверената територия. А това включва не само смело да атакува, но и умно да овладява ситуацията и да има добро чувство за самосъхранение. Поради това едно куче докарано от стадо, не би преминало теста. Например не би видяло логика да влиза в тунел като може да го заобиколи.
Най-важното за такова куче е да се сработва отлично с останалите членове на групата. Охраната на стадо не е самостоятелен героичен акт на саможертва. Това е перманентна война на интелекти и едва след това на мускули и зъби. Живота(мечка, вълк..) отсява прекалено нахаканите непукисти. Човека пък отсява недостатъчно смелите. Освен това винаги се забравя, че в една група кучета пазачи трябва да има различни характери за да има висока ефективност на групата. Това е нещо като спортен отбор в който трябва да има защитници, разпределител и нападатели.
Ще завърша с това, че вродените качества на кучето можете да прецените наблюдавайки го докато още е кутрак. След това средата и собственика го моделират и замъгляват картината в една или друга посока. Американците разработваха тестове за малки кученца именно за да проверяват вродени качества. За селекцията те имат по-голямо значение. Тестът на Власенко е добър като проверка за годност на куче в урбанизирана среда.
Все пак няма тест който да успее да провери кучето така добре както реалният живот. Затова катерете планините и го налюдавайте.  smile

p.s. Тюфлеците отглеждани само за показване в рингче не ги коментирам. Те са изначално сгрешени като дизайн и са непригодни за изпълняване на функции по охрана на стада. А нали това беше оригиналното предназначение на КО..

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pages: 1 ... 81 82 [83] 84 85 ... 197
  Print  

Jump to: