Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 11, 2025, 17:04:02 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5
  Print  
Author Topic: Национална изложба за Каракачанско куче - Кресна, 5 април 2014г.  (Read 74311 times)
0 Members and 5 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #30 on: April 06, 2014, 16:05:04 PM »

Най-напред искам да кажа няколко думи относно мероприятието като цяло. Тази изложба на МАКК още от самото начало беше замислена да се проведе в рамките на традиционния Пролетен празник на фермерите от поречието на река Струма. Предполагам за всеки е интересно да види на едно място събрани животни от автохтонни породи в това число и Каракачански кучета. Да, акцента пада предимно на породите кози но интереса към мероприятието като цяло рефлектира и върху Каракачанските кучета. За пръв път и Министър на Земеделието погледа наживо изложбата на Каракачанските кучета и беше запознат нскратко със работата и целите на МАКК. Та не бива да се омаловажава мероприятието в Кресна. Знам че за повечето е отдалечена дестинация но все пак благодарение на тези които дойдоха се показаха добри кучета.
« Last Edit: April 06, 2014, 16:39:29 PM by kennel Vucho » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #31 on: April 06, 2014, 17:12:24 PM »

Относно решението на съдията кое куче да класира напред и кое по-назад си е лично негово но предполагам той ясно в обосновал своето решение, така че да е станало ясно на всички присъстващи. Така би било редно.
Конкретния случай не видях лично поради ангажираността ми при съдийството на групите автохтонни кози, и не знам как точно се е развило класирането в този клас. Иначе кучето Вълко действително е с липси на трети премолари на долната челюст. Аз лично съм класирал единствено веднъж куче с подобни екстериорни недостатъци и ясно съм обяснил защо. Тогава си спомням че кучето въпреки тези си недостатъци, беше спечелило всички зрители със комбинация от безупречен екстериор, сила и мощ в движенията си, изключително породна глава и излъчване като цяло. Освен всичко това кучето демонстрира и изключително самоуверен характер. Тогава с моето лично решение почти всички се съгласиха, защото най-напред имаме Куче с главно "к", което не бива да бъде ощетено като разплодник. Времето го доказа - много негови наследници днес са едни от най-титулованите кучета в породата, кучета ставали шампиони на породата и получавали отлични оценки в класовете си от различни съдии. Кучета с безупречен екстериор, а някои и доказали се и като работни кучета. Пак казвам това решение не би трябвало да се разглежда като правило! Напротив това решение е изключение което времето показа че е правилно! Надявам се Вергил Мураров да е обосновал своето решение там но ако действително е останал неразбран да го направи тук. Мисля че той е човек който познава в детайли породата и се е доказал като съдия експерт на МАКК така че в обективното му съдийство не би трябвало да има и съмнение. Но има и нещо друго - това е трудното на окото на селекционера - да види неща които обикновено други хора не виждат. От тук идва и субективния фактор при съдийството - всеки има свой почерк, свое виждане, което няма как да бъде избегнато. За това е добре когато има повече съдийски оценки и решения за куче оценено от повече от един съдия на различни изложби. Тогава вече куче получило отлични оценки от различни съдии значи че субективния фактор се смалява като величина. Дано съм разбран правилно.
Ariman
Hero Member

« Reply #32 on: April 06, 2014, 17:23:59 PM »

Kennel Vucho, първо привет, ще ми бъде интересно да чуя мнението Ви за куче Караман в същия клас "интермедия" и в кой ринг е оценявано? Благодаря предварително!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #33 on: April 06, 2014, 17:30:35 PM »

Съжалявам но не мога да взема отношение. Почти не присъствах до ринга където се оценяваняваха кучетата. Този път ангажираността ми беше повече към оценяването на козите.
Ariman
Hero Member

« Reply #34 on: April 06, 2014, 17:31:59 PM »

От това, което виждате тук или не бихте си позволил коментaр, без да сте запознат с кучето или да сте го видял на живо ?
« Last Edit: April 06, 2014, 17:33:32 PM by Ariman » Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #35 on: April 06, 2014, 17:34:58 PM »

Не знам как и в кой ринг е отсъждано. Иначе това куче беше записано първо за участие в изложбата и по думите на собственика не е развъждане на МАКК. От там на сетне нямам идея как са се развили нещата.
Ariman
Hero Member

« Reply #36 on: April 06, 2014, 17:47:26 PM »

Благодаря, това ми стига - изясняването, че не е развъждане на асоциацията, за да се избегнат каквито и да било последващи спекулации!

vano
Guest
« Reply #37 on: April 06, 2014, 18:00:16 PM »

Да, кучето с огледална липса на P4 (както беше казано в Пловдив) или на P3 както казва Наско, може да е суперкуче, но показано на екстериорна изложба не би трябвало дори да бъде оценявано. Това са дисквалифициращи недостатъци, според стандарта на МАКК. Ако кучето е много ценно за породатa, сигурно си има и друг начин да бъде допуснато да разплод - например с решение на развъдната комисия на МАКК. Но да се яви на изложба и да стане първо в класа си, при положение че в предния клас липсата на P1 е основание кучката да има оценка мн. добър (и това се изтъква от съдията), а веднага в следващия клас куче с огледална липса на П3(4) да не е основание за намаляне на оценката, ми се вижда странно. Както и да е.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #38 on: April 06, 2014, 18:04:28 PM »

Четвърти премолари липсват. Грешката е моя.
Съдията не мотивира ли решението си?
Habits
Hero Member

« Reply #39 on: April 06, 2014, 18:57:45 PM »

Г-н Вучков, вие бяхте на изложбата в Пловдив. Тогава съдията как аргументира решението си това куче да бъде в челната тройка?
Хубаво е от тук насетне когато има аргументи, те да се казват ясно и разбираемо.

Между другото, интересно ми е кое е това куче, за което говорите.
Защото това , че са получили отлични оценки от съдии не го приемам за чиста монета.
« Last Edit: April 06, 2014, 19:00:05 PM by Habits » Logged

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #40 on: April 06, 2014, 19:16:57 PM »

Habits,
 Говоря за решение което аз съм взел и съм се аргументирал за това. Става въпрос за първата изложба на Рожен когато куче Барон Япе получи първо място в клас открит. Говоря също и за кучета Кана произв Исмет Мурад, дъщеря на Барон Япе която получи отлична оценка на изложба в Железница, Шаро на И. Мурад син на Барон Япе, получил отлични оценки на две поредни изложби в Кресна, Гара собств. р-к Бреста, дъщеря на Барон Япе, получила отлични оценки на изложби в Железница и в Своге, Драка дъщеря на Барон Япе получила отлична оценка на изложба в Железница, Танко Вучо, внук на Барон Япе получил оценка отличен на изложба в Пловдив. За това говоря Habits,  а оценките дадени на тези кучета са от съдиите Атила Седефчев, д-р Атанас Вучков, д-р Асен Узунов и Илиян Ангелушев. С изказването си за "нечистата" монета, обиждаш работата на всички по горе изброени хора!
vano
Guest
« Reply #41 on: April 06, 2014, 19:41:56 PM »

Дико ТОПО, победител мъжки кучета в изложбата

vano
Guest
« Reply #42 on: April 06, 2014, 19:42:59 PM »

Меца КАРАКИТАН, победител женски кучета

vano
Guest
« Reply #43 on: April 06, 2014, 19:57:14 PM »

Ето и победителите в другите класове