rex
|
 |
« Reply #15 on: February 05, 2014, 17:37:35 PM » |
|
Отделно като си говорим за трудности, като човек който ако не се лъжа е живял "аброуд", предполагам много добре знаеш какво е да се докажеш в една среда, която гледа предубедено на теб като на "източноевропеец". И да си по-добър от това, което се очаква, за да успееш. Башка са културните различия, езикова бариера, носталгия и т.н. Ей тва е да ти е трудно, а не да се оплакваш в кръчмата на петата ракия, колко гаден бил живота в България. Мерси от такива млади хора. Може би понеже е родоостъпник, живеещият от десетилетия в Канада български бизнесмен Игнат Канев със собствени средства построи нов корпус на университета в Русе миналата година?! И това не е единичен пример. Човек е такъв, какъвто е. Без значение дали е тук или в чужбина. Това, че някой не е излизал от родното си село през целия си живот, не го прави патриот по дифолт. Ама хич даже.
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #16 on: February 05, 2014, 17:43:42 PM » |
|
Хора да не пълним темата с размисли и страсти за болежките на нашето общество! Не че е маловажна темата но все пак тук дискутираме статията на Петерс. 
|
|
|
|
|
|
|
Александър Христов
|
 |
« Reply #17 on: February 05, 2014, 17:52:56 PM » |
|
Нека админа премести или изтрие спама. Щото темата си е злободневна но и наистина не на място. Но е интересно да я продължим в контекста Каракачанско куче разбира се. Що се отнася до д-р Петерс- поклон пред труда и трезвата и обективна оценка!
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
Александър Христов
|
 |
« Reply #18 on: February 05, 2014, 18:33:09 PM » |
|
"Характерът на каракачанските кучета съответства на тяхната употреба за пазачи и надзиратели на стадата. Спрямо непознати те са напълно неподкупни и много агресивни, и когато за първи път се сблъсках с тях, бях много щастлив, че се бях качил на кон. Техните стопани обаче едва ли биха си и мечтали за по- верни помощници, които при добро третиране се отличават с абсолютна преданост, но и с едно действително сърдечно дружелюбие; едни много добри ползвателни качества, които могат да се разгърнат напълно само в тяхната естествена среда, при значителна необвързаност и свобода"- Невероятно, този човек е формулирал най важното, това което ме доведе в МАКК и това което прави тази порода такава! Не пълната зъбна формула, или дължината на космената покривка а характера, това е КК! И благодарение на развъждачите като Дънди, Абориген, Миро Маринов, Седефчеви други които ползват кучето по предназначение то все още съществува. Така че не ни е нужно признание на породата от разни институции като FCI за да я има а е нужно работещо животновъдство в България!
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
Александър Христов
|
 |
« Reply #19 on: February 05, 2014, 18:40:39 PM » |
|
[ftp]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202390948313324&set=gm.720362554662781&type=1&theater[/ftp нещо от днес в подкрепа на предния ми пост
|
|
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #20 on: February 05, 2014, 18:46:19 PM » |
|
[ftp]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202390948313324&set=gm.720362554662781&type=1&theater[/ftp нещо от днес в подкрепа на предния ми пост

|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #21 on: February 05, 2014, 19:01:17 PM » |
|
И тук човека би бил щастлив ако е на кон. Същото което споделя и Петерс при първата си среща с работни каракачанци!
|
|
|
|
|
|
|
BQLA ROZA
|
 |
« Reply #22 on: February 05, 2014, 19:14:46 PM » |
|
Така е.Не го отричам-кучето е овчарско.Там му е силата.Но 5 кучета пазят 300 овце,за примерно 60 000лв.Мои 3 кучета пазят база с техника 6 000 000 лв.Вечер охраняват район от 80 дкр.И щом пази овце-каракачанско-куче пазач,щом пази дом,техника,двор-то не е в естествината си среда.Всички тези приказки за естествена среде,за хищници,за еко равновесие са жив ташак!Каракачанското куче е куче пазач-БОДИГАРТ,ПАЗВАНТ,ПАДАР-това е.Такова сме го ползвали ние,тиквите от полето,такова ще си остане.Затова аз не селекцеонирам кучета-маникени,затова аз държа на злобарите.Със цялото ми уважение към животновъдите-те си го ползват кучето за пазач на животните.Ама Каракачанското куче-куче пазач на стада,селскостопанско животно и т.н-без мен.Това е най-широко скроеното куче.Затова го селекционирам.
|
|
|
|
|
|
|
Александър Христов
|
 |
« Reply #23 on: February 05, 2014, 19:32:47 PM » |
|
само се върни в началото на темата и прочети това което д-р Петерс е написал, там не пише нищо за милиони левове ... 
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #24 on: February 05, 2014, 19:37:46 PM » |
|
Моите уважения BQLA ROZA, притеснявам се само дали това е сериозно изказване или се шегуваш? Разбира се всеки от нас има гледната точка, за която не би могъл да бъде съден! Дали не са прави зевзеците, дето се заяждат, че „балкана ражда хора, а полето – тикви”, незная? Приемаме го като самоирония, хипербола, но и като тема за размисъл!
|
|
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #25 on: February 05, 2014, 20:32:31 PM » |
|
Роза, за злобарите знаеш, че съм им фен и аз и съм съгласен с теб, ама за другото не знам до колко си прав... Може да се ползва за много работи КК, разбира се, ама силата си му е в стадата, не мисля, че има за какво да се спори, нали заради тях е създадено. Една лека кола, спортна да речем, може да я товариш като бус и да я ползваш за превоз на товари и най-вероятно ще върши там някаква работа но пак ще си е най-добра в гонките. Както и с буса ще можеш да се състезаваш но няма да може да се мери със спортната кола, а ще си е силен в превоза на товари. Много неща стават за много работи но в една работа са най-силни и най-добри, защото за нея са създадени 
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
Александър Христов
|
 |
« Reply #26 on: February 05, 2014, 20:49:37 PM » |
|
А кой казва че чобанските не са "злобари"?? Айде одете при Миро в Змейово и вземете овца та да си спретнем курбан! Ама не зная кой ще е курбана, овцата или агресора?!
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #27 on: February 05, 2014, 20:56:23 PM » |
|
Просто казах, че и аз харесвам злобари, а не че работните не са такива  Даже при тях май има повече и по-злобни от тия дето не са работни. Или поне са по-корави като цяло, така си мисля.
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #28 on: February 06, 2014, 06:10:46 AM » |
|
Браво на Дон Краси! Много точно сравнение!
Разбира се че Каракачанеца има основна роля да пази! Така го е видял и Петерс - вижте той самият казва че кучето е пазач! Пазач основно на стадата, но и на собствеността на сайбиите си! Така е написано и в съвременния Стандарт на породата. Така че не мисля че има отстъпване и в направление "ползвателни качества", така както и в екстериора от 1938 г. до днес в съвременното развъждане на МАКК!
|
|
|
|
|
|
|
Habits
|
 |
« Reply #29 on: February 06, 2014, 07:32:36 AM » |
|
Роза, за злобарите знаеш, че съм им фен и аз и съм съгласен с теб, ама за другото не знам до колко си прав... Може да се ползва за много работи КК, разбира се, ама силата си му е в стадата, не мисля, че има за какво да се спори, нали заради тях е създадено. Една лека кола, спортна да речем, може да я товариш като бус и да я ползваш за превоз на товари и най-вероятно ще върши там някаква работа но пак ще си е най-добра в гонките. Както и с буса ще можеш да се състезаваш но няма да може да се мери със спортната кола, а ще си е силен в превоза на товари. Много неща стават за много работи но в една работа са най-силни и най-добри, защото за нея са създадени  В тоя ред на мисли... КК е пазач без значение на какво. Не е ли така? Дали ще охранява стадо или ще охранява имот/ имущество, не е ли все тая? Аз или нещо не съм доразбрал или всички твърдят едно и също, ама го казват с други думи... 
|
|
|
|
"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
|
|
|
|