Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 21:11:51 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5
  Print  
Author Topic: Навлизане в животновъдството Въпроси и Отговори ?!  (Read 133132 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Nikkk0
Newbie
*

И да изгубиш парата, не губи душата.

« Reply #30 on: October 07, 2013, 17:00:38 PM »

Аз не харесвам съжалението и за това не ме съжалявай аз по професия ще стана икономист/счетоводител но не харесвам работата на стол или бюро.Влечението в моя живот са колите и животните не знам този твой пост шега ли е или просто си такъв човек по природа.За да гледаш коне трябва и да продаваш ( не сме милионери за да ги гледаме за удоволствие) пазара за коне според мен не е на ниво или по точно не и в България ако греша поправи ме.А за говедата и за вълците а и с тях каракачанките защото за мен това е най добрата порода при кучетата значи говеда се гледат по трудно от овце и кози защото са по големи и повече хапват друга си е печалбата ако ги гледаш за пари.В днешно време много малко хора гледат нещо за кефа,вълци в русенско поне аз не съм чувал да има лисици чакали има ама вълци не.Стигнахме и до най важното кучетата дори и без вълци ще си взема защото ми е в природата както на повечето тук.До извода който достигна моят прост мозък е че трябва земя с която да се хранят животните и пазар за стоката.Вече в кое има смисъл всеки сам си решава за мен говедата са най доходоносни.
петко
Hero Member

« Reply #31 on: October 07, 2013, 17:18:43 PM »

oh nikoo ...

коне се гледат за месо ......всякви кранти стават(ама е добре аигъра да ти е тежковоз),гледат се и за субсидии  lol,нали те те интересуваха ,каракачанските стават и то гарантирам че една сламка не съм дал на кон и е як като прасе ,горе долу и така е с говедата ,казвам горе долу ,убеден съм че едно говедо ще оцелее даже и ще е яко без грам фураж едниствено сол ще му даваш ,ако е достатъчно подивяло бая специалист ще трябва за да ти го открадне ,виж че специалистите ги трепат и разфасоват за норматив е друга работа ама не е овца все пак ,дори е проблем и за вълците често да ги уловят особенно ако има малко компактно стадо отглеждано поколения наред по този начин и с достатъчно стари крави и бикове ,дори и собственика им ако ги изнерви може да го отнесе ,няма смисъл да ти обяснявам обаче дори животновъди не могат да го разберат често това ,защото познават съвсем по друг наин животните си
« Last Edit: October 07, 2013, 17:19:17 PM by петко » Logged
dandi
Hero Member

« Reply #32 on: October 07, 2013, 17:20:50 PM »

Ейй обичаш животните Nikkk0,но въртиш,сучеш все питаш за печалба.Такава приятелю поне на тоя етап ,ако се занимаваш само с животни или я няма никаква или е толкова минимална ,че една средна работна заплата е трудно да си позволиш да плащаш.Тук по високото поне е така,нали единственото което произвеждаме са картофи и....шишарки smile
петко
Hero Member

« Reply #33 on: October 07, 2013, 17:23:53 PM »

мани ама преди от полето ни се смяха че сме си давали картофите за 2към едно за фураж лани даже и кило картофи за кило фураж неможе да трампиш
dandi
Hero Member

« Reply #34 on: October 07, 2013, 17:27:09 PM »

Хората са казали стара приказка-"Не ми хвали стока,хвали ми пазар" и си е баш така.
Като бях скоро на Калофер ,гледам стадата по 600, 700 та и нагоре бройки.Ама не защото искат да гледат повече овце стопаните,стоят им агнетата-пазар няма.Те тия агнета станали колкото майките им,а стадата от 300 на 600-700 бр.А зимата е на прага,как се зазимява толкова стока? На нас за 300 бр ни трябват 2500 бали сено/люцерна и 25 тона фураж,а има няма сняг зимата и дори да излизат на паша,нощите са дълги и трябва да ги храниш.
петко
Hero Member

« Reply #35 on: October 07, 2013, 17:30:13 PM »

то правитеството взе мерки във връзка с намаляващия брои стада ...ето го ефекта вече може и милион овце да имаме  lol

нико междъдръгото сега е подходящ момент да си купиш животни дамазък та дрънка
dandi
Hero Member

« Reply #36 on: October 07, 2013, 17:32:04 PM »

Петко ,нали има и друга една стара-"Жива стока,умрял стопанин".Полани ,като натрупа към 3 метра сняг  тук по високото(излизахме от къщи през терасите) ,тук от едно хергеле повече от половината коне дадоха фира.
dandi
Hero Member

« Reply #37 on: October 07, 2013, 17:33:47 PM »

то правитеството взе мерки във връзка с намаляващия брои стада ...ето го ефекта вече може и милион овце да имаме  lol

нико междъдръгото сега е подходящ момент да си купиш животни дамазък та дрънка

Много си прав :smile:Тъй както е тръгнало ,ще се напълнят планините със стока както едно време е било!
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #38 on: October 07, 2013, 17:38:46 PM »

Петко е прав Николай, ако ги отглеждаш екстензивно(разбирай без да им даваш какъвто и да било фураж, освен сол) няма да те грее кое колко яде - карат само на паша и това е, но пак трябва да имаш терен де.
Дънди също е права, колкото и да смяташ печалба трудно може да изкараш на тоя етап.Може би един ден като ти се разрастне фермата и броя животни да успеят да си "надделеят на масрафа", тоест да си покриват разходите с това което изкараш от тях, и тогава може и печалба да ти остане.Но сега колкото и да смяташ калкулацията няма да излезе.Дето има един лаф - трудното е докато веднъж завъртиш колелото, после е по-лесно Wink smile
При всички положения доста неща трябва да премислиш и да решиш преди да се захванеш: начин на отглеждане, вид животно, порода или не, земя, обор, пастир, гледач, пазари за продукцията.........абе мнооого неща, но трябва да седнеш с някой запознат с бранша и след като чуеш от него кой, кое, как,кога, защо и вземаш решение ще го бъде ли или не, отново трябва да си зададеш, а и да си отговориш, на въпросителните кой, кое, как,кога, защо....... smile
« Last Edit: October 07, 2013, 17:44:46 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
dandi
Hero Member

« Reply #39 on: October 07, 2013, 17:48:16 PM »

И пасищно да ги отглеждаш ,пак трябва да знаеш как да ги "свъртиш" на терена.
За колко животни колко терен ти трябва...И като хване суша ,като това лято той терена стане като асфалта на пътя(така беше август на края на нашта кошара горе).
И Нико,знай че овцете а и козите,като ги прегориш (спреш да ги доиш) август ,септември ,до април -май ,от тях нищо не получаваш,само даваш.А и към края на този период стават двойно повече гърла smile
петко
Hero Member

« Reply #40 on: October 07, 2013, 17:51:56 PM »

е то затуи едно време са слизали по беломорието данди ,пък и си беше адска зима ,затва го питам дали има подходящо място да не задържа сняг също влиза в това условие ,можеш да не ми вярваш ,ама преди години съм го правил това ,но животните бяха сапун на есен ,имаха достатъчно кила за сваляне ,стадото беше куча марка познава раиона перфектно ,падне ли сняг веднага отиват в стара гора или на южен склон ровят снега и си намират трева ,бръстят клонки и пасът високи сухи треви ,виж после стана трудно започнах да взимам крави гледани на ясла .едно ,че нямат стаден инстинкт или пък им е притъпен ,друго че са тъпи ,даже незнаят кво да ядът ,постоянно се делят ,и наи важното раиона е префектен обаче за малко животни сега хем се делят щото не им стига храната ако са заедно (и водата дори) хем са крантави още наесен и затва и аз давам ,но тоя едва ли ще си вземе сто за начало

за кон от глад наистина не съм чувал да е умрял ,ако е бил на сиджир и зимата да го е довършила може ,то наи малкото те са мнго умни и когато пасът имат голям раион често на десетки километри слизат надолу веднага ако падне сняг

при нас често идват и гръцки говеда ама летес,самички ,но са гледани свободно
rex
Hero Member

« Reply #41 on: October 07, 2013, 17:59:14 PM »

За русенско това с екстензивното животновъдство няма как да стане. Поне аз не съм чувал някой да практикува такова. Районът е силно земеделски, пасищата не са твърде много, освен в община Ценово и някои села от община Две Могили, където на практика няма хора и съответно големи кооперации/арендатори. В голямата си част селата са полски, тоест със силно развито зърнопроизводство. Отделно зимата по принцип е много студена и с не много сняг, тоест сух студ.  Пуснати животни без пастир е абсурд, защото в едно землище да речем от 30-40хил. дка, над 95 % е обработваема земя. За пример ще дам само, че в наше село по спомени на дядо ми от дете е имало 25 000 овце, отделно конете, воловете, крави и биволи. Сега се 200 овце и 4 крави ...
Овцете излизат на кошарата края на март и са там до септември. През другото време са на ясла в дома на собственика. Което си е здраво балиране на люцерна, много декари с царевица и голямо рязане на царевичак. С това се хранят овцете тука. Това което казва Дани е същото и тука долу-горе, 100 овце могат да осигурят на двама души семейство що-годе по една средна заплата на годишна база. Ама без почивен ден.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
петко
Hero Member

« Reply #42 on: October 07, 2013, 18:17:27 PM »

е при вас сигурно е ефтин фуража дет викат бог дал бог зел

междъдругото по спомен американците правеха така от щатите с развито пасищно отглеждане телетата се карат в щати със развито зърнопроизводство и там ги доугояват
rex
Hero Member

« Reply #43 on: October 07, 2013, 18:19:32 PM »

Освен това, колкото и да е полски района и  кошарата да е на 100 м от село, някой трябва да спи на нея, защото има двукраки хищници. Тоя мой познат със 100-те овце си е докарал един фургон и цяло лято спи там. Няма да е лошо да имаш и поне кон, освен тракторите дето ще наемаш за балиране, возене и т.н. Ако пък имаш собствена земя е още по-добре, щото фуража ще ти излиза по-евтин. Ама примерно за 100 овце, 10-20 декара няма да те стоплят до никъде.
За говеда - ако ще гледаш млечни крави, проблема с млякото ти е същия. Въпреки, че при малка бройка сигурно ще можеш да го пласираш на дребно. Но поради недостатъчната паша и ако гониш масленост, повечето хора хранят целогодишно на ясла, тоест автоматично ще ти се наложи да събираш много дет му се вика "елаф". Телета за угояване - изключително и само на ясла гледат.
ПП Петко сега виждам, че си писал. Тука няма финиширане на телетата, от малки са на ясла.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Nikkk0
Newbie
*

И да изгубиш парата, не губи душата.

« Reply #44 on: October 07, 2013, 18:29:13 PM »

В мойто село се гледат предимно говеда т.е те не са кой знай какви гледачи ама към 100 крави горе долу гледа човека.Rex това което казваш е така но и аз съм забелязал без да гледам животни че тази година тревата стана като лят бетон и не трябва да се разчита на 100% на паша.Всички ми говорите за пари и как само субсидии гледам значи аз съм някъВ човек който гледа парите е не е така както и да е.Гледам да мога да се изхранвам с това мисля че любителското гледане не е за България субсидии не ми трябват ако животните ми дават достатъчно за да съм щастлив с тях.Всичко казано от вас ми изглежда логично (винаги търся логиката) ще реша овце ли ще е животното говедо ли ще е... Оня петко ли къв е както той се изразява коне за месо не бих гледал (циганите ги гледат за това).Ако ще почна с крави най добре с 2 животинки и само нагоре.С Краси вчера си говорихме за месо/мляко кое е по добрия вариант?
Pages: 1 2 [3] 4 5
  Print  

Jump to: