Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 17, 2025, 13:42:22 PM

Login with username, password and session length

Pages: [1] 2 3
  Print  
Author Topic: Проблеми, свързани с разгонването на женско куче  (Read 76863 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Светла
Sr. Member

« on: August 06, 2013, 10:58:45 AM »

Дано поне тук намеря отговор на вълнуващия ме от.....може би 2-3 години въпрос.
Забелязах проблеми у женското ми куче. Водих я на ветеринарен лекар, той не откри никакво заболяване. Но проблемите останаха. А аз, без да претендирам за някаква научност и след като систематизирах всички мои наблюдения, установих:
В продължение на два месеца след разгонването, кучката ми изглежда като болна: няма тонус, не се храни, отпаднала е... След това, т.е. във времето, когато би трябвало да роди, ако е заплодена, но тя не е, започва да налита мъжкия ми, да му се качва и т.н. След двадесетина дни това приключва. И в продължение на 4 месеца настъпва спокойно и нормално поведение. После, отново.
Не мисля, че това е съвсем нормално.
Ще бъда благодарна на всякакво мнение и отговор.
Изключвам мнения, свързани с кастрация на кучето ми. Тях ги знам.

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
Светла
Sr. Member

« Reply #1 on: September 16, 2013, 13:05:34 PM »

Странно ми е и недоумявам. Прегледите на публикацията ми и свързания с нея въпрос, вече станаха 100. И не се намери никой, който да има понятие от проблема и да ми отговори. При толкова много кучкари?!

Джек Лондон
Велислав
Newbie
*

« Reply #2 on: September 16, 2013, 17:12:41 PM »

Раждала ли е някога ?
Светла
Sr. Member

« Reply #3 on: September 16, 2013, 18:39:58 PM »

Не е раждала.

Джек Лондон
Mad Max
Hero Member

« Reply #4 on: September 17, 2013, 05:41:20 AM »

Светле, какъв е въпроса? Искаш да промениш поведението на кучето, или се чудиш на какво се дължи това поведение?

Todor Jivkov
Newbie
*

« Reply #5 on: September 17, 2013, 10:21:29 AM »

Странно ми е и недоумявам. Прегледите на публикацията ми и свързания с нея въпрос, вече станаха 100. И не се намери никой, който да има понятие от проблема и да ми отговори. При толкова много кучкари?!
Като се разгони допуска ли мъжкото (има ли заклещване)?
Велислав
Newbie
*

« Reply #6 on: September 17, 2013, 10:40:31 AM »

Значи във никакъв случай недей я кастрирвай!!Ако искаш кученца много от нея за да продължаваш линия или просто ей тъй опитай със изкуствено заплождане !! или със друг пес ако ли пък не,и не си привързана много към нея се опитай да я продадеш ама кажи си на хората за проблема или я подари ако става за пазач де или ако не стане и това продължавай със различни идеи и опита за заплождане и си я гледай като преди !!
Светла
Sr. Member

« Reply #7 on: September 17, 2013, 11:49:23 AM »

Обичам я много и не бих се разделила с нея. Тя просто ми е като дете! Само че, по никакъв начин не допуска мъжкия до себе си, когато е разгонена. Нещо повече, ръмжи, зъби му се, направо ужас!  Казват, че това се дължи на факта, че заедно са отраснали или пък не го харесва. А ако някой е за харесване, това е той - не толкова заради външността си, а заради характера си. Но това е, естествено, от моя гледна точка! Когато е спокойна, тя го приема за лидер, подражава му, съобразява се с него, но само тогава.
Иска ми се кучицата ми да роди, поне веднъж, въпреки порока и - липса на зъби - за което вече е писано много.
Това, което ме притеснява, е поведението и. Мисля си, че има нещо неадекватно в него и не знам, дали не се дължи на здравословен проблем. Ако мога, бих  се постарала това странно поведение да се промени - здравословно! Стига да знам как.

Джек Лондон
vano
Guest
« Reply #8 on: September 17, 2013, 12:13:23 PM »

А защо държиш да я заплодиш точно с твоя мъжки. Пробвай с друг такъв. Освен това има много кучки, които не допускат мъжки да ги покриват и се налага помощ от страна на собственика, най-малкото да държи женската. Освен това когато се разгони те постоянно ли са пуснати и заедно? Нормално е преди да е настъпила овулацията кучката да го отблъсква и да му се зъби. След като го е парирала няколко пъти, може и на мъжкия да му минава мерака и затова да не става работата. Причините може да са много за да неможе да се покрие, а също и за поведението и в този период, което сигурно се дължи на някакъв хормонален дисбаланс.
Светла
Sr. Member

« Reply #9 on: September 17, 2013, 13:51:04 PM »

А защо държиш да я заплодиш точно с твоя мъжки. Пробвай с друг такъв. Освен това има много кучки, които не допускат мъжки да ги покриват и се налага помощ от страна на собственика, най-малкото да държи женската. Освен това когато се разгони те постоянно ли са пуснати и заедно? Нормално е преди да е настъпила овулацията кучката да го отблъсква и да му се зъби. След като го е парирала няколко пъти, може и на мъжкия да му минава мерака и затова да не става работата. Причините може да са много за да неможе да се покрие, а също и за поведението и в този период, което сигурно се дължи на някакъв хормонален дисбаланс.

Мъжкия си го познавам добре, за това държа на него. А колкото до мерака, при него той не свършва! Wink
Но именно от хормонални проблеми се страхувам, евентуално свързани с някакво заболяване на половите органи на кучката ми. И ме безпокои не толкова, че не допуска мъжкия до себе си в периода на разгонване, колкото до поведението и след това, за което писах в запитването си.
Но вероятно това от разговори, без скенер няма как да се установи. А за момента не мога да я водя в София, до ветеринарна клиника.
Но пък все се надявах някой, който е имал същия проблем, да ми пише...

Джек Лондон
vano
Guest
« Reply #10 on: September 17, 2013, 14:54:54 PM »

Относно здравословните проблеми, едва ли някой ще се наеме да дава съети по нета.
А относно заплождането, когато дойде момента и кучката е в овулация, хващата я здраво за главата и не и позволявате да се обръща да му ръмжи и да се опитва да яго хапе, а той щом има мерак ще я скочи. Е, да прилича малко на изнасилване, но понякога се налага, особено с по-агресивни спрямо мъжкаря кучки.
Другият вариант е да извикате някой ветеринар, който го е правил и да я заплодите изкуствено.
« Last Edit: September 17, 2013, 14:56:06 PM by vano » Logged
Светла
Sr. Member

« Reply #11 on: September 17, 2013, 17:18:18 PM »

...
А относно заплождането, когато дойде момента и кучката е в овулация, хващата я здраво за главата и не и позволявате да се обръща да му ръмжи и да се опитва да яго хапе, а той щом има мерак ще я скочи. Е, да прилича малко на изнасилване, но понякога се налага, особено с по-агресивни спрямо мъжкаря кучки.
Другият вариант е да извикате някой ветеринар, който го е правил и да я заплодите изкуствено.

Сериозно съм се замислила за това, макар че ми се искаше всичко да стане по естествен път. Но ако го направя, ще е през пролетта. Още повече, ветеринарният им лекар ми каза, че ако има някакви заболявания, от рода на киста напр., едно раждане може и да реши този проблем. Дано не греша, разговорът беше отдавна.

Джек Лондон
Светла
Sr. Member

« Reply #12 on: September 17, 2013, 19:16:14 PM »

Относно здравословните проблеми, едва ли някой ще се наеме да дава съети по нета.
....

Напълно ми е ясно, че съвети относно здравословни проблеми не се дават по нета. Аз и не бих приела. Но се надявах, че това може да е само поведенчески проблем и да се среща и при други кучета. А техните стопани да споделят преодолели ли са го и как.

Джек Лондон
Happy dog
Newbie
*

« Reply #13 on: September 24, 2013, 01:58:17 AM »

Здравей Светла не знам дали ще помогна с нещо, но искам да споделя. Мои роднини гледат кучета и имаха една женска която  не даваше на мъжките да я скачат непрекъснато се давеше с тях те са отраснали заедно.Водена е и на други мъжкари все същото зъбене, хапане те много искаха да я размножат и пробваха да я държат но тя не хвана.Водиха я на вет. и се оказа, че има заболяване на матката вета каза, че е нормално да не е давала и решението беше кастрация.
Светла
Sr. Member

« Reply #14 on: September 24, 2013, 16:08:07 PM »

Здравей Светла не знам дали ще помогна с нещо, но искам да споделя. Мои роднини гледат кучета и имаха една женска която  не даваше на мъжките да я скачат непрекъснато се давеше с тях те са отраснали заедно.Водена е и на други мъжкари все същото зъбене, хапане те много искаха да я размножат и пробваха да я държат но тя не хвана.Водиха я на вет. и се оказа, че има заболяване на матката вета каза, че е нормално да не е давала и решението беше кастрация.

Как беше открито заболяването, само с преглед или с помощта на скенер. Питам, защото тук, при нас няма такива екстри. Може ли малко по-подробно за прегледа? 

Джек Лондон
Pages: [1] 2 3
  Print  

Jump to: