Дамян Петков ни изпрати следното писмо: Благодаря Ви за интересната статия "Как да ги върнем в България". По принцип не съм от читателите, които споделят, коментират или пишат до журналистите, но след като прочетох Вашата статия много ми се прииска да напиша няколко реда поради две причини: защото съм българин, който живее в чужбина, и защото и аз съм компютърен специалист. Живея от 10 години в Канада, където завърших Computer Science, и сега работя по специалността.
Статията задава един много интересен въпрос: как да върнем българите обратно в България, но според мен не успява да отговори. А тъй като този въпрос ме засяга лично, реших да споделя мнението си.
Аз не бих се върнал в България. Много държави, които имат имиграционна политика, имат и имиграционни програми. Но България няма - нито за чужденците, нито пък за завръщащите се българи. Тези, които искат да се върнат в родината, също имат нужда от подкрепа в началото.
Как се търси работа? Как трябва да изглежда CV-то на един професионалист, за да си намери добра работна позиция? Какви са програмите за усъвършенстване на българския език? Какви са имиграционните процедури за хора със смесен брак? Бих добавил и други точки, но мисля, че тези са най-важните. Но не бива да се забравя също така, че нивото на услуги от държавните институции, било то данъчни, митнически, полицейски и т.н. е много ниско и много хора имат главоболия - както чужденците, така и завръщащите се българи.
Завърналият се в родината българин трябва да се чувства комфортно в новата си среда. Не би трябвало например да се страхува като пешеходец или като шофьор по пътя за работа. Безредицата, опасните шофьори, нахалното паркиране и неспазване на законите е не само опасно, а и арогантно. Което ме довежда до следващия ми коментар за обществото в България - всичко, което е общо и принадлежи на всички ни, се приема за чуждо. Това обяснява мръсните градинки, лошите шофьори, мръсните коридори в жилищните сгради и редица други проблеми.
България не е единственото място в света с лоши шофьори, политици които лъжат и мамят, но България е едно от местата, където концентрацията на такива личности е висока. Заради всичко, което написах дотук, аз не бих се върнал в България. Въпреки че там хората с моята професия са силно търсени. Може би щях да искам да се върна единствено ако бях националист.
Източник:
www.dw.de