atanas.dargov
Newbie

|
 |
« on: February 18, 2013, 16:45:39 PM » |
|
:excl:ЗДРАВЕЙТЕ! ИМАМ проблем с кучетата ми, когато ги извеждам на разходка, намират изпражнения и се въргалят в тях! Какво да направя за да спрат да правят тези гадости! 
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #1 on: February 18, 2013, 17:00:07 PM » |
|
Не са само твоите,много хора съм чувал да се оплакват от това. Но честно казано не знам как би ги отучил,нещо си ги кара да го правят,инстинкт ли що ли.Два вета има тука пък нека да кажат  П.П. Или намираш начин да ги отучиш,с лакомство,с потупване,или си купуваш щипка за нос или спираш да ги извеждаш  Това в кръга на шегата разбира се  А за сериозен отговор Наско чакай някой по-компетентен
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
Светла
|
 |
« Reply #2 on: February 18, 2013, 17:22:16 PM » |
|
Имах същия проблем. Бяха съвсем малки и може би първото, на което научих кучетата ми, беше значението на думичката "Не!" Казваш "Не!" и рязко дърпаш повода. Ако се движат свободно, дърпаш кучето, но поне докато свикнат, ги разхождай с повод. При мен доста бързо се отучиха от този наистина неприятен навик.
|
|
|
|
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА” Джек Лондон
|
|
|
atanas.dargov
Newbie

|
 |
« Reply #3 on: February 18, 2013, 17:25:25 PM » |
|
Имах същия проблем. Бяха съвсем малки и може би първото, на което научих кучетата ми, беше значението на думичката "Не!" Казваш "Не!" и рязко дърпаш повода. Ако се движат свободно, дърпаш кучето, но поне докато свикнат, ги разхождай с повод. При мен доста бързо се отучиха от този наистина неприятен навик.
Не са само твоите,много хора съм чувал да се оплакват от това. Но честно казано не знам как би ги отучил,нещо си ги кара да го правят,инстинкт ли що ли.Два вета има тука пък нека да кажат  П.П. Или намираш начин да ги отучиш,с лакомство,с потупване,или си купуваш щипка за нос или спираш да ги извеждаш  Това в кръга на шегата разбира се  А за сериозен отговор Наско чакай някой по-компетентен 
|
|
|
|
|
|
|
shogun
Newbie

|
 |
« Reply #4 on: February 18, 2013, 18:03:58 PM » |
|
кучетата проявяват тъй наречения вълчи инстинкт-сиреч си прикриват миризмата,често срещано е при ловните породи,да се търкалят в изпражнения,кожи и други органични останки
|
|
|
|
|
|
|
atanas.dargov
Newbie

|
 |
« Reply #5 on: February 18, 2013, 19:05:48 PM » |
|
кучетата проявяват тъй наречения вълчи инстинкт-сиреч си прикриват миризмата,често срещано е при ловните породи,да се търкалят в изпражнения,кожи и други органични останки
 МАй няма оправия....веднъж като са свикнали......... 
|
|
|
|
|
|
|
Светла
|
 |
« Reply #6 on: February 18, 2013, 19:37:13 PM » |
|
Колко са големи кучетата? Това, което е не става лесно, може да се получи с повече воля и упоритост. Мисля, че няма невъзможни неща. Успех!
|
|
|
|
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА” Джек Лондон
|
|
|
skolev
|
 |
« Reply #7 on: February 18, 2013, 20:15:52 PM » |
|
Тергорова реакция Вероятно всеки, който има куче е забелязал, че неговият любимец, а и изобщо кучетата, имат склонност да се въргалят в различни миризливи остатъци, мърша или други нечистотии. При това те правят това с охота, въпреки забраните от страна на собствениците си и не пропускат шанса да повторят това свое действие отново. Малко хора са се замисляли защо всъщност кучетата правят това? Оказва се, че този техен навик е съвсем естествен, има своето предназначение и е дълбоко вкоренен от природата. Нека видим как и защо? В основата на обонятелното общуване между животните стоят две явления с противоположен характер. Това са т. нар. маркиране - нанасяне от животното на негова собствена миризма върху обекти от околната среда и обратното - нанасяне на миризми от околната среда върху тялото на животното. Навикът им да се търкат и въргалят върху миризливи вещества или предмети се нарича тергорова реакция или тергоров рефлекс (от лат. дума tergo - търкам се, въргалям се; или tergoro - въргалям се по гръб). Така те нанасят миризмата върху тялото си и това е присъщо както на кучетата, така и на вълците, котките, лъвовете, мечките и изобщо не само на хищниците, а и на почти всички млекопитаещи. Тергорови зони на кожата са тези участъци, които се активират при тергорова реакция. На първо място това са кожата на врата, лопатките и гърба. Изучавайки това явление става ясно, че тергоровата реакция е всъщност инстинктивно поведение. Защото, за да се счита действието за инстинктивно, то трябва да бъде: 1. наследствено; 2. да не изисква предварително научаване; 3. да се изпълнява еднакво от всички нормални индивиди на вида (или расата); 4. да представлява един вид приспособяване към естествените условия за живот и 5. да съответства на организацията на тялото на животното (да не е в противоречие с нормалното функциониране на неговите органи). Кучетата, с които са провеждани опитите за тези цели се намирали помежду си в далечно или по-близко родство. Всички поколения кучета, от 10-годишните до младите подрастващи се въргаляли в миризливи вещества и няма съмнение, че реакцията се унаследява от поколение в поколение. Доказателство за това, че тя се осъществява без предварително заучаване е примера: вълчета, взети от леговището на майката още слепи и по-нататък възпитавани и расли без родители, се търкали в миризливи вещества на възраст едва 50 дни. При някои животни отглеждани в неволя - например сребристочерната лисица, тергоровата реакция се стимулира и от миризми на животни, които нито тези лисици, нито техните родители са срещали. И несъмнено условно рефлекторния механизъм отсъства, а индивидуалния опит няма значение. Ритуалът на проявяване на реакцията е стереотипен не само за индивидите от един вид, но и род, семейство, изобщо за разред хищници.
|
|
|
|
|
|
|
NIKE
Newbie

|
 |
« Reply #8 on: February 19, 2013, 06:45:14 AM » |
|
Браво на г-н skolev за компетентния отговор.Явно колегата не се е сблъсквал до сега с това явление и за това не знае за него.Принципно се приема като естествена реакция на индивида.Поздрави!
|
|
|
|
"Когато мъдреца сочи звездите,глупакът гледа пръста му."
|
|
|
atanas.dargov
Newbie

|
 |
« Reply #9 on: February 19, 2013, 18:07:45 PM » |
|
Тергорова реакция Вероятно всеки, който има куче е забелязал, че неговият любимец, а и изобщо кучетата, имат склонност да се въргалят в различни миризливи остатъци, мърша или други нечистотии. При това те правят това с охота, въпреки забраните от страна на собствениците си и не пропускат шанса да повторят това свое действие отново. Малко хора са се замисляли защо всъщност кучетата правят това? Оказва се, че този техен навик е съвсем естествен, има своето предназначение и е дълбоко вкоренен от природата. Нека видим как и защо? В основата на обонятелното общуване между животните стоят две явления с противоположен характер. Това са т. нар. маркиране - нанасяне от животното на негова собствена миризма върху обекти от околната среда и обратното - нанасяне на миризми от околната среда върху тялото на животното. Навикът им да се търкат и въргалят върху миризливи вещества или предмети се нарича тергорова реакция или тергоров рефлекс (от лат. дума tergo - търкам се, въргалям се; или tergoro - въргалям се по гръб). Така те нанасят миризмата върху тялото си и това е присъщо както на кучетата, така и на вълците, котките, лъвовете, мечките и изобщо не само на хищниците, а и на почти всички млекопитаещи. Тергорови зони на кожата са тези участъци, които се активират при тергорова реакция. На първо място това са кожата на врата, лопатките и гърба. Изучавайки това явление става ясно, че тергоровата реакция е всъщност инстинктивно поведение. Защото, за да се счита действието за инстинктивно, то трябва да бъде: 1. наследствено; 2. да не изисква предварително научаване; 3. да се изпълнява еднакво от всички нормални индивиди на вида (или расата); 4. да представлява един вид приспособяване към естествените условия за живот и 5. да съответства на организацията на тялото на животното (да не е в противоречие с нормалното функциониране на неговите органи). Кучетата, с които са провеждани опитите за тези цели се намирали помежду си в далечно или по-близко родство. Всички поколения кучета, от 10-годишните до младите подрастващи се въргаляли в миризливи вещества и няма съмнение, че реакцията се унаследява от поколение в поколение. Доказателство за това, че тя се осъществява без предварително заучаване е примера: вълчета, взети от леговището на майката още слепи и по-нататък възпитавани и расли без родители, се търкали в миризливи вещества на възраст едва 50 дни. При някои животни отглеждани в неволя - например сребристочерната лисица, тергоровата реакция се стимулира и от миризми на животни, които нито тези лисици, нито техните родители са срещали. И несъмнено условно рефлекторния механизъм отсъства, а индивидуалния опит няма значение. Ритуалът на проявяване на реакцията е стереотипен не само за индивидите от един вид, но и род, семейство, изобщо за разред хищници. Благодаря на СКОЛЕВ!.....  ........
|
|
|
|
|
|
|
skolev
|
 |
« Reply #10 on: September 16, 2013, 07:30:19 AM » |
|
Здравейте, имам проблем с кучето. От 4-5 дни започна да проявява странно поведение, което ме озадачава много. Кучето е вързано през нощта, през деня ходи свободно по двора плюс разходки. На сутрешното хранене, още на синджир, напада баща ми. През деня е кротък, привечер не разпознава никого, като пристъп на лудост- дори да се отвори вратата на къщата от някой от нас (стопаните му) той направо озверява. Консултирах се ветеринар, прецени че може да е сексуално превъбуден, започнахме нормонална терапия, проблема с неразпознаването си остана, като се проявява инцидентно. Кучето е на 3 години, редовно ваксинирано и гледано добре, не ми е първо куче, но такова нещо за първи път ми си случва. Храня го със суха храна и месо. Преди година година преживя отравяне, не установихме отровата, но 10 дни беше антидоти и друго, каквото доктора прецени (против отоци във вътрешните органи и т.н.). Прилича на заегнат мозък или проблеми с ЦНС.....моля за мнения, препоръки......
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #11 on: September 17, 2013, 05:39:35 AM » |
|
По едно и също време ли проявява тези "пристъпи"?
|
|
|
|
|
|
|
skolev
|
 |
« Reply #12 on: September 17, 2013, 06:44:35 AM » |
|
Привечер и сутрин побеснява, обикновено когато е времето за хранене, ако това не е съвпадение. Вчера вечерта не е проявил агресия, през деня му е даван слабо успокоително (на билкова основа) и ноновулин. Тази сутин пак същото- при излизане от къщата на баща ми-пак е бил агресивен. Хвърлил му е филия хляб, изяло е хляба и се е успокоило. Мисля си, ако някоя съставка от сухата храна, то са оцветители, консерванти и т.н., го дразни, или има непоносимост към нея...сега е само на сух хляб.
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #13 on: September 17, 2013, 06:55:59 AM » |
|
Вътрешно обезпаразитен ли е? Достатъчна ли му е храната? /не вярвам, че "озверяването" се дължи на гранулите, или месото/.. Как по-точно я проявява тази агресивност, разкажи ритуала подробно.
|
|
|
|
|
|
|
skolev
|
 |
« Reply #14 on: September 17, 2013, 07:29:42 AM » |
|
Обезпаразитяван е редовно, ваксини...Кучето е 40-45 kg, 550-600 g суха храна на ден, два дни е на месо (варено). Много добра форма, без признаци на заболяване. Ветеринаря е много добър, от 1990 е "личен" доктор на кучетата ни до сега. Неговото мнение е че това се дължи на сексуална превъзбуденост. Как започна всичко...кучето е вързано за през нощта, след случката с тровенето преди година. Миналия четвътък сутринта баща ми отива да го храни, то е вързано и му се нахвъря-скъсана риза е резултата. През деня се успокоява и е кротък, много гальовен, както преди случката. На следващата сутрин на синджир отново е готов на хапе - оголени зъби, лай, ръмжене и всичко, което се полага при появата на външен човек, но то го прави при вида на родителите ми..Агресия с цел доминация, на поведенчески проблем прилича също, мен ме е приело за "главатар"...Като изход виждам кастрация или......не мога да си го помися даже.....
|
|
|
|
|
|
|
|