Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 06, 2025, 08:50:34 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 35
  Print  
Author Topic: Разликата между БОК и КК  (Read 428482 times)
0 Members and 13 Guests are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #420 on: August 22, 2018, 21:12:05 PM »

Ariman, разбирам, че се опитваш да отклоняваш дискусията от същината и - абсурдната ситуация с общинската изложба.
Явно там абсолютно нищо не те притеснява. Смяташ, че всичко си е мед и масло.
Странна деволюция. До преди 2 години пишещият тук като Ariman имаше далеч по-адекватна и ясно позиционирана реакция при сходни казуси. 

Май си единствения дето слага определение "елитни кк" на кучетата от долните снимки. Ако имаш въпроси за тях да се бе обърнал към производителя им за да ти разясни кои са предците им. Впрочем темата е стара и си имал достатъчно време да се изявиш по нея, както в този така и в другия форум. Всъщност дали пък черно-бялото куче от първата снимка няма нещо общо с тези на снимки три и четири... И дали не е пример за това, как развъждачи на КК съдействат за доближаване типа на БОК към КК.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #421 on: August 22, 2018, 23:30:08 PM »

И да продължим по същината на казуса. Но погледнат от другия ъгъл.

При преглед на правилника на БРФК(виж по-долу) излиза, че съдейки на изложбата в Самоков,  Ст.Попов, в качеството му на FCI съдия е нарушил правилниците на БРФК и FCI и подлежи на наказание от тези структури.

Излиза, че както единични членове на организации за каракачанско куче, така и поканения съдия от БРФК не е трябвало да се съгласяват да участват в така конституирано от организатора мероприятие. Тоест организатора или е трябвало да покани съдия(съдии) за каракачанско куче от една или повече от трите организации МАКК, МОКК, НОКК, или е трябвало да организира изложба за БОК под егидата на БРФК и със съдия от БРФК. И в двата случая нещата щяха да са чисти и ясни и нямаше да има недоразумения и изненади.

ПРАВИЛНИК за съдии на БРФК

II. Задължения и права на съдия на БРФК
1. Задължения
Съдиите трябва винаги да следват стандартите за породите, които съдят.
Съдиите трябва да бъдат винаги съвестни, съобразителни в своята работа и
да уважават конвенционалните правила по отношение на другите съдии.
а. Приемане на покани
Съдия на БРФК може да съди единствено на изложби на БРФК и FCI, или на
изложби организирани от страни членки на FCI.
Не е позволено да съди на
изложби, които не са признати от БРФК и FCI, освен ако тези изложби са
проведени в страни, които не членуват във FCI или партньори по договор на
FCI. Всеки път в този случай трябва да се получи предварително
разрешение от съдийската комисия на БРФК
.
При получаване на покана за
съдене извън своята страна той трябва да действа според необходимите
изисквания и да се увери че изложбата е под юрисдикцията на FCI. Ако
изложбата е организирана от един клуб за порода съдията трябва да се
увери, че клубът е официално признат от националната киноложка
федерация на страната член на FCI, в която се провежда изложбата.

в. Поведение
Поведението на съдията на БРФК трябва да бъде безукорно, дори и когато
не е ангажиран служебно. Следователно:
-
-
- Не му се разрешава да съди на мероприятия, не признати от FCI и
БРФК, освен когато тези мероприятия са организирани от страни,
непопадащи под юрисдикцията на FCI.

V. Налагане на санкции
1. Видове наказания
а. Забележка
б. Предупреждение
в. Спиране на съдийските права
г. Отнемане на съдийските права

Управителния съвет на БРФК има законното право да налага
санкции при постъпване на оплаквания за нарушаване на правилата
от съдии на БРФК и от организатори на изложби, представени с
протокол на съдийската комисия.

Тези правила са влезли в сила след одобряването им от ОС на БРФК
през м. Март 2002 г.

Участието на съдията Попов в непризната от БРФК и FCI изложба е публично документирано.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Newbie
*

« Reply #422 on: August 23, 2018, 06:48:26 AM »

... Всъщност дали пък черно-бялото куче от първата снимка няма нещо общо с тези на снимки три и четири... И дали не е пример за това, как развъждачи на КК съдействат за доближаване типа на БОК към КК.

И 4-те кучета имат много общо, ама той брата на Брат Пит от къде да знае, нали целта е да не пропусне сгодна възможност да наплюе Тодор Петров.
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #423 on: August 23, 2018, 07:43:24 AM »

... Всъщност дали пък черно-бялото куче от първата снимка няма нещо общо с тези на снимки три и четири... И дали не е пример за това, как развъждачи на КК съдействат за доближаване типа на БОК към КК.

И 4-те кучета имат много общо, ама той брата на Брат Пит от къде да знае, нали целта е да не пропусне сгодна възможност да наплюе Тодор Петров.
Пич, след като прокламирате, че развъждате чистопородно ще си носите кръста!!! Айде погледни горните снимки и кажи кое е БОК и кое КК....

пс. И въобще не знам имат ли общо или нямат и не ме интересува! Трябва да си сляп, че има проблем и то голям в някое развъждане!
« Last Edit: August 23, 2018, 07:49:46 AM by na Brad Pit- brat my » Logged
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #424 on: August 23, 2018, 08:03:26 AM »

Значи, при БОК нетипичните са мелези, а при КК са брак  biggrin Ей още една разлика  biggrin Ми тия горе бокове са класи по добри от някой каракачанци, показани под тях  biggrin
Newbie
*

« Reply #425 on: August 23, 2018, 08:09:52 AM »

Пич, след като прокламирате, че развъждате чистопородно ще си носите кръста!!! Айде погледни горните снимки и кажи кое е БОК и кое КК....

пс. И въобще не знам имат ли общо или нямат и не ме интересува! Трябва да си сляп, че има проблем и то голям в някое развъждане!

Именно защото прокламираме, че развъждаме чистопородно, сме анализирали даденото кучило и сме взели решение да не работим с определени кучета, независимо дали са чистопородни или не.  Но не знам какво още искаш да чуеш (И в двата форума ти бе казано нееднократно). Както виждаш няма скрито покрито. Аз бях първия, който поставих на дискусия въпроса за въпросното кучило. А като не ти харесват нашите кучета, никой не те кара насила да ги гледаш или пък да работиш с тях.  Има достатъчно развъдчици и развъдници с които да работиш и да изкарваш само великолепни представители на породата, с която се занимаваш. А ако досега не си разбрал каква е разликата между КК и БОК едвали някога ще я разбереш, макар че съм убеден, че много добре я знаеш.
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #426 on: August 23, 2018, 08:21:34 AM »

Ами аз започвам да не виждам разлика вече! И то откак взехте да ги маате на конвейер! Тук таме някой пробив, нормално, случва се, пишем брак и  всичко е ок. ДНК тест и всичко е чистопородно. Само, че след 20 години няма да има разлика  biggrin Тогава документите и снимките няма да свършат работа  biggrin Дреме ми дали има скрито покрито то резултатите показват, че не е това дето е писано  biggrin Разликата се стопява!!!
пс. Когато видя хубаво куче няма как до си кривя душата и го признавам, независимо от принадлежност, но същото се отнася и за другите нетипични- мелези!
« Last Edit: August 23, 2018, 08:23:55 AM by na Brad Pit- brat my » Logged
Newbie
*

« Reply #427 on: August 23, 2018, 08:43:11 AM »

Разликата се стопява само поради една причина, вкарване на чистопородни КК в развъждането на БОК. Там където не се практикува подобно, разликите се виждат и с просто око:

Група на потомците на БОК (НКБОК)

Група на потомците на КК (МАКК)
« Last Edit: August 23, 2018, 08:44:27 AM by Deleted User » Logged
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #428 on: August 23, 2018, 09:32:08 AM »

Не перифразирай казаното от Каракитан! Измисли поне друго за да ме убедиш biggrin
Не показвай примери от развъждане на Попов и такова оценено с отличен на КК изложба. Дай нещо по средата.
Кажи къде са разликите при тоя екземпляр, като се абстрахираш от прилежност и документи Wink Аз намирам а ти?
Newbie
*

« Reply #429 on: August 23, 2018, 09:54:38 AM »

Не перифразирай казаното от Каракитан! Измисли поне друго за да ме убедиш biggrin
Не показвай примери от развъждане на Попов и такова оценено с отличен на КК изложба. Дай нещо по средата.
Кажи къде са разликите при тоя екземпляр, като се абстрахираш от прилежност и документи Wink Аз намирам а ти?

Нямам никакво намерение да те убеждавам в каквото и да е. Върпосното куче е повече каракачанско отколкото БОК. Баща на кучето е Фаргус Горан (Горан/КК), майка на кучето е Елена Запрян (Мечо ВИК (БОK) и Мики Запрян (КК)) . Нагледан пример за сближаване на фенотипа, когато се смесват каракачански кучета с БОК.

П.П. Снимката е от изложбата на която Васко Гайдаров дойде да си покаже кучетата, защото искаше да става член на МАКК, но като му се каза че МАКК не признава кучета с Мечо ВИК е родословието си, Васко си се върна в редиците на БКК за БОК.
« Last Edit: August 23, 2018, 09:59:16 AM by Deleted User » Logged
Newbie
*

« Reply #430 on: August 23, 2018, 10:03:56 AM »

Давам ти пример с кучета на Попов, защото той избягва да вкарва в селекцията си наши кучета и както виждаш резултатите са видни. Същото е и със съвременните разложки кучета, които също избягват да вкарват наши кучета. Виж при Аврам нещата са доста омазани, защото има достатъчно чистопородни КК в тяхното развъждане - на примависта се сещам за Верен Калин, Рила КараБорун и т.н.
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #431 on: August 23, 2018, 12:17:50 PM »

Нямам никакво намерение да те убеждавам в каквото и да е. Върпосното куче е повече каракачанско отколкото БОК. Баща на кучето е Фаргус Горан (Горан/КК), майка на кучето е Елена Запрян (Мечо ВИК (БОK) и Мики Запрян (КК)) . Нагледан пример за сближаване на фенотипа, когато се смесват каракачански кучета с БОК.

П.П. Снимката е от изложбата на която Васко Гайдаров дойде да си покаже кучетата, защото искаше да става член на МАКК, но като му се каза че МАКК не признава кучета с Мечо ВИК е родословието си, Васко си се върна в редиците на БКК за БОК.
Ето сам си признаваш, че е фенотипно си приличат. След 20 години в същата посока, как ще обясниш на следващото поколение кое е БОК и КК, като сигурно ще се уеднаквят като гледам тенденциите за черно шарени и рошави при всички течения.
 А за моя пример какво ще кажеш? От родители чистопородни каракачанки се раждат мутации приличащи на показаното от теб "попово" развъждане  hmm А де. В процентно съотношения със сигурност при развъждащите бокове има повече "брак"/ модерно казано  biggrin /,  но да си заровим главата в пясъка и да твърдим, че го няма и при каракачанските не е честно. Та разликите намаляват с всеки изминал ден.

« Last Edit: August 23, 2018, 12:18:38 PM by na Brad Pit- brat my » Logged
Newbie
*

« Reply #432 on: August 23, 2018, 13:02:09 PM »

Никога не съм казвал, че при КК няма брак. Няма порода без брак. А ако за някое куче се разбере че е с нечист произход, било то чрез проучване на произход или чрез качествата на потомството, то се бракува, без значение дали е най-хубавото или посредствено куче.  Примери има достатъчно - веднага се сещам за Мангал на Росен, Кольо на Иван Баев и т.н. Далеч не споделям мнението че кучетата се сближават фенотипно като породи. Да, има неразличими с просто око екземпляри, но това не се дължи на посоката в която се работи, а на общия произход на тези кучета (мое мнение). Аврамци искат, кучето им да има вида на КК, но залагат ръст и килограми в стандарта си - мин. 69 см за мъжките кучета и мин. 66 см за женските. Стефан отдавна махна горната граница на стандарта си и при тях кучетата масово гонят 80 см. Но разликите не са само в ръст и кг. Ясно започва да се виждат разлики в главите, в структурата на тялото, в космената покривка. Аз поне това виждам. А да се извади някое куче или кучило и на база на него да се плюе по една цяла популация ми се струва малко пресилено. Затова не сложих за пример просто едно куче от едните и едно от другите, а сложих развъдна група.

И стига с тези черно-бели шарени кучета, такава е била политиката, има ги, дайте сега да ги изтрепем и да въдим други. Ами ако се бяхте вгледали в представените 30 кучета на последната изложба в Самоков, на която съдията, засенчи всичко останало, щяхте да видите че в ринга бяха  представени: 10 черно-бели шарени, 6 сиви, сивотигрови и сивогриви, 5 черни и черногриви, 5 сиво-бели шарени, 2 рижи и рижогриви и 2 рижо-бели шарени. Демек само 1/3 от кучетата бяха от "омразната" разцветка.
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #433 on: August 23, 2018, 14:05:41 PM »

Едно ми стана ясно. За някой течения "нетипичните" са брак, а в други  са "мелези"  biggrin Да има разлика в наименованието. Поздрави.
rex
Hero Member

« Reply #434 on: August 23, 2018, 14:42:10 PM »

Атила, не мога да си обясня защо се изляха толкова среднощни усилия в съчиняването на шизофренни теории на конспирацията?! А същевременно се подмина простичката истина, че организаторите на изложбата не са специалисти в „българската кинология”. И е твърде вероятно да си нямат и представа до каква степен всички нейни „корифеи” са се овъртолили като свински черва.   Както и да нямат идея кой на какво иска да е бащица/троица, кой на кого го играе Сърдитко Петко и кой колко кирливи ризи си е скътал в гардеробчето за случаи удобни.
     Както съм и напълно убеден, че ако беше поканен съдия от МОКК или НОКК, щеше да пееш същите рефрени, само дето името на Стефан Попов щеше да бъде заменено с друго. Щяха да се подхванат едни теории по кой стандарт се е било съдило, а всъщност по кой е било трябвало. Щяха да се започнат едни премервания в стил „ стандартът МИ е много по-официален от стандартите Ви, да не ви говоря за програмата НИ” и всичкото бла-бла, което е слушано до втръсване.
     Между другото, нееднократно си поставял на „един кантар” Стефан Попов с Димитър Драганов – в деструктивните им според теб действия спрямо Каракачанското куче. Ама когато Димитър Драганов е поканен като съдия на изложба за каракачански кучета, организирана от МАКК – тогава всичко е ОК, китайски мед и палмово масло. Когато обаче на друга изложба, извън контрола на МАКК да съдийства е поканен Стефан Попов, тогава вече според теб това е катаклизъм от световен мащаб с непоправими последствия върху популацията, по-лоши от ядрен взрив.
     Така, че проблемът в случая изобщо не е конкретно кой е съдийствал на изложбата. Проблемът е, че нямате грам желание да признаете каквото и да е било (ако и то да е правилно и полезно за породата), организирано или проведено от някой друг. Или по-точно казано, въобще не желаете да приемете, че някой извън вашия контрол има право  да направи нещо добро за Каракачанското куче.
     ПП Обаче напоследък забелязвам, че на самото куче май взе да му писва да стои вързано. Ходи където си иска, не се връща като му подсвирнат, тропка на метеното. И като гледа какви управници го управляват, като да е решило май да вземе нещата в свои ръци и само да се измъкне от бакиите, в които са го замотали. Току-виж пък наближил ден, в който ще се отръска от запазените марки, с които е налепено вече до ушите и вземе, че само си реши проблемите.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Pages: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 35
  Print  

Jump to: