Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 04, 2025, 14:36:59 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 35
  Print  
Author Topic: Разликата между БОК и КК  (Read 426181 times)
0 Members and 9 Guests are viewing this topic.
vlado
Full Member

« Reply #270 on: June 11, 2011, 12:22:22 PM »

До преди малко повече от две години никога не съм гледала куче.
Когато реших да си взема, без да имам каквото и да е понятие /освен от книгите/ за кучетата, познат ме попита, искам ли каракачанка. Имал близък в някакъв овчарник в Беласица, който развъждал каракачанки. Съгласих се, без да се замислям.
Кученцето, което ми донесоха, беше на 62 дни. Естествено, веднага го заведох на ветеринарен лекар, който в паспорта му написа порода БОК.
Няколко месеца по-късно си взех и женското куче, от развъдник за БОК. В паспорта и пишеше естествено БОК. По-късно разбрах, че баща и е известното каракачанско куче ФАРГОС - ГОРАН.
Така че, аз не знам фактически кучетата ми каква порода са - БОК или КК.
Но това за мен няма абсолютно никакво значение. Аз просто ги обичам!

По принцип е хубаво да имате информация за майката ,НО ПО ДЯВОЛИТЕ КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ,имате си две кучета и си ги обичайте и те ще ви отвърнат ссъс същото! biggrin
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #271 on: June 12, 2011, 10:01:11 AM »

Когато кучетата не са мелези няма разлика между КК и БОК  Wink
Да. До създаването на НКБОК породата бе една и бе известна сред овчари и любители с имената Каракачанско куче, Овчарско куче, Чобанско куче, Влашко куче.
След това различните клубове си поставиха различни цели, тръгнаха в различни посоки и постигнаха различни резултати.
Тази тема касае официалните имена на селекциите в различните клубове. И що се касае до тези селекции то разлика има и е вече видима и за начинаещите любители.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Светла
Sr. Member

« Reply #272 on: June 12, 2011, 10:21:30 AM »

Да. До създаването на НКБОК породата бе една и бе известна сред овчари и любители с имената Каракачанско куче, Овчарско куче, Чобанско куче, Влашко куче.
След това различните клубове си поставиха различни цели, тръгнаха в различни посоки и постигнаха различни резултати.
Тази тема касае официалните имена на селекциите в различните клубове. И що се касае до тези селекции то разлика има и е вече видима и за начинаещите любители.

Аз съм любител не на порода, а на нашето овчарско куче - изобщо.
Но стандарта претърпя доста промени в последно време, така че вече се обърках....

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #273 on: June 12, 2011, 11:41:20 AM »

Стандарта на местното овчарско куче(Каракачанското куче) няма промени от 2001г. Същият през 2005г. бе приет от Държавната комисия по породи животни към МЗХ.

Иначе стандарти за новата порода БОК има много и се менят многократно според моментните желания или резултати на клубовете за БОК. В момента из нета се срещат версия БОК(БРФК), версия БОК(НККзаБОК) и версия БОК(на Н.Атанасов). Първия се използва и в СРОК. Последния не се използва от никой клуб и е само на хартия.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Светла
Sr. Member

« Reply #274 on: June 13, 2011, 04:33:13 AM »

Стандарта на местното овчарско куче(Каракачанското куче) няма промени от 2001г. Същият през 2005г. бе приет от Държавната комисия по породи животни към МЗХ.

Иначе стандарти за новата порода БОК има много и се менят многократно според моментните желания или резултати на клубовете за БОК. В момента из нета се срещат версия БОК(БРФК), версия БОК(НККзаБОК) и версия БОК(на Н.Атанасов). Първия се използва и в СРОК. Последния не се използва от никой клуб и е само на хартия.

Извинете ме за дилетантския въпрос, но все пак, коя е видимата разлика? Как може да се разбере от две кучета, поставени едно до друго, кое е КК и кое е БОК? Наистина ме интересува...

Джек Лондон
Светла
Sr. Member

« Reply #275 on: June 13, 2011, 06:16:08 AM »

Ще поясня въпроса си. Знам, че има собственици, които водят кучетата си на изложби и за БОК, и за КК. Не искам да звуча грубо или заядливо. От две години се опитвам да разбера истината, но не успявам.

Джек Лондон
vlado
Full Member

« Reply #276 on: June 13, 2011, 06:49:12 AM »

Ако кучетата са резултат на добросъвестна развъдна дейност/т.е. няма кръв от други породи / разликата се долавя единствено от капацитетите Wink
sensation
Jr. Member
**

« Reply #277 on: June 13, 2011, 07:11:12 AM »

Ако кучетата са резултат на добросъвестна развъдна дейност/т.е. няма кръв от други породи / разликата се долавя единствено от капацитетите Wink
lol lol lol   разликата в случая е в капацитетите и в тяхното виждане за името ,а не в кучетата.
Светла
Sr. Member

« Reply #278 on: June 13, 2011, 09:13:27 AM »

lol lol lol   разликата в случая е в капацитетите и в тяхното виждане за името ,а не в кучетата.

Това успях и аз да разбера през двете години, за които писах.

Но за да задам въпроса си, бях провокирана червения текст в следния пост:
...

И да повторя отново, интересувам се единствена за да обогатя киноложката си култура!

Джек Лондон
vlado
Full Member

« Reply #279 on: June 13, 2011, 18:29:54 PM »

Знaчи, зa дa бъдa прeдeлно ясeн,a вярвaм чe и повeчeто от учaстницитe в този форум бихa сe съглaсили с мeн e ,чe щом двa или три стaндaртa сe припокривaт животнитe попaдaщи в зонaтa нa припокривaнe би трябвaло дa сa от eднa породa фeнотипно.Голeмия спор e зa гeнотипa.И тук излизaт няколко тeчeния,коe от коe по-прaвeдно и коe e по-по-нaй/нeзaвисимо от цeлитe/.Товa мaй бeшe нaй- искрeнния ми пост дaно нe получa БАН.
Светла
Sr. Member

« Reply #280 on: June 13, 2011, 19:34:16 PM »

Знaчи, зa дa бъдa прeдeлно ясeн,a вярвaм чe и повeчeто от учaстницитe в този форум бихa сe съглaсили с мeн e ,чe щом двa или три стaндaртa сe припокривaт животнитe попaдaщи в зонaтa нa припокривaнe би трябвaло дa сa от eднa породa фeнотипно.Голeмия спор e зa гeнотипa.И тук излизaт няколко тeчeния,коe от коe по-прaвeдно и коe e по-по-нaй/нeзaвисимо от цeлитe/.Товa мaй бeшe нaй- искрeнния ми пост дaно нe получa БАН.

Това за мен беше един от най-логичните отговори на въпроса ми, които получих във форумите.
И откъде на къде - БАН? Форумите не са ли да се споделят мнения?...Особено, когато са поднесени цивилизовано?!

Джек Лондон
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #281 on: June 13, 2011, 20:00:03 PM »

vlado, не разбирам защо се притесняваш? В този форум "бан" е налаган на няколко персони за демонстриране на откровенна простащина и измами.
Като участници имате свободата да представяте открито аргументирани мнения и да водите спорове по същество подкрепени с факти.   smile

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Светла
Sr. Member

« Reply #282 on: June 13, 2011, 20:03:46 PM »

vlado, не разбирам защо се притесняваш? В този форум "бан" е налаган на няколко персони за демонстриране на откровенна простащина и измами.
Като участници имате свободата да представяте открито аргументирани мнения и да водите спорове по същество подкрепени с факти.   smile
clap clap

Джек Лондон
vlado
Full Member

« Reply #283 on: June 15, 2011, 04:39:57 AM »

Хубаво е понякога човек да тества реакциите.Тъпото е че се изказах доста аксиоматично и не последва дискусийка,може би трябваше да сложа щипка иронийка,щипка хуморче ама сигурно сте на полето или ъъъъъъъъ на морето или бог знае къде. Wink

Това за мен беше един от най-логичните отговори на въпроса ми, които получих във форумите.
И откъде на къде - БАН? Форумите не са ли да се споделят мнения?...Особено, когато са поднесени цивилизовано?!

Светла
Sr. Member

« Reply #284 on: June 15, 2011, 05:28:52 AM »

Хубаво е понякога човек да тества реакциите.Тъпото е че се изказах доста аксиоматично и не последва дискусийка,може би трябваше да сложа щипка иронийка,щипка хуморче ама сигурно сте на полето или ъъъъъъъъ на морето или бог знае къде. Wink

А необходима ли е дискусия когато аксиоматичното изказване е логично?!

Джек Лондон
Pages: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 35
  Print  

Jump to: