Ariman
|
 |
« Reply #75 on: August 03, 2010, 13:58:10 PM » |
|
|
|
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
karakardam
Jr. Member

|
 |
« Reply #76 on: August 03, 2010, 14:10:16 PM » |
|
ама, моля! както се казва: Да са знай и да са помни! щото много ни окъся паметта напоследък... и, още нещо - сериозните неща се вършат от хора, които не се вземат насериозно. останалите - като мицулов - създават БОК. т, вярно, че е тъжно, че такива като мицулов и аврам петков имат трибуна и чуваемост, ама поне е весело за останалите, дето пък се знаем и не се земаме насериозно....
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #77 on: August 03, 2010, 15:06:32 PM » |
|
Мале мале......... трябва да мине на научен принцип, а не както е досега - на любителски начала  от Америка за подобряване на тамошните местни породи  които са били използвани за подобряване на швейцарските породи кучета."  Каракачанското куче постепенно е изчезнало като вид още в средата на миналия век и се е претопило в Българско овчарско куче  Нашите каракачански кучета са пасли заедно с овцете  е то бива,бива ама тва вече го не бива 
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #78 on: August 03, 2010, 18:29:20 PM » |
|
Поразрових се,защото не бях наясно с тази нова наука както я казвате Мицулогия. И двата цитата са от статии 2008г.,особено на втория искрено се смях...  "От 1948 година се правят опити за регистриране на породата", каза пред журналисти кинологът ст.н.с. д-р Андрей Мицулов. Според него с признаването на породата селекционирането трябва да мине на научен принцип, а не както е досега - на любителски начала.
Прогнозата ми е, че с влизането на тази порода на киноложки изложби страната ни ще бъде на едно от първите места в следващите години. Андрей Мицулов съобщи, че вече има интерес за покупка на екземпляри от породата от Америка за подобряване на тамошните местни породи.
Той съобщи и любопитния факт, че от 1932 година до 40-те години германските разузнавачи, които са действали на южната граница на България, са купили и изнесли от страната над 2 000 екземпляра от породата, които са били използвани за подобряване на швейцарските породи кучета."
Каракачанското куче постепенно е изчезнало като вид още в средата на миналия век и се е претопило в Българско овчарско куче, обясни за Радио България д-р Андрей Мицулов, научен ръководител в развъдната дейност на породата “Българско овчарско куче”. Истинското каракачанско куче било с по-дребен кокал, можело да измине около 40 км за три дни. Между 1932 и 1938 година германски съгледвачи купили и изнесли от страната около три вагона с кучета от каракачанската порода. Впоследствие те били използвани за подобряване на швейцарските овчарски кучета. “Освен изключителната издръжливост на дълги разстояния - допълва д-р Мицулов - каракачанското куче, както и каракачанския кон, и каракачанската овца са животни, които имат много висок естествен имунитет. Никаква зараза не може дапробие при тях. Те са изключително продуктивни, поради факта, че са се хранели с много малко храна. Нашите каракачански кучета са пасли заедно с овцете или се хранели само с ярма. Месо изобщо не са опитвали, дори не знаели какво е това. Понякога им давали мляко, къшей хляб, но основната храна била пашата с овцете. Истинските каракачански кучета били изключително качествени и затова техният генотип е много ценен и се смята, че носят много висок генетичен потенциал. Те могат да подобрят съвременните породи, давайки такива гени, които позволяват по-голяма жизнеустойчивост.” Днешното Българско овчарско куче носи някои от чертите на някогашното каракачанско – недоверчиво е към чужди хора, държи на разстояние хищниците от стадото, което пази. Вече е направен и първият ДНК анализ в Европа за определяне на генотипа му. По думите на д-р Андрей Мицулов, целта е след признаването на породата да бъдат създадени селекционни развъдни ферми.
2008 Каракачанското куче постепенно е изчезнало като вид още в средата на миналия век и се е претопило в Българско овчарско куче, обясни за Радио България д-р Андрей Мицулов
2010 uvajavam va6eto mnenie no sajalqvam 4e gre6ite za proizhoda na BOK za6toto nqma takova ne6to kato KK.Spored gennite izsledvania napraveni ot st.n.sat Andrei Miculov ot 20 pokazateli ima 5 povtorenia s valk i 3 povtorenia s CAO koeto spored geneticite v lesotehni4eskia universitet sa danni za proizhod.izvodite si gi napravete sami i ne vqrvaite na vashite rakovoditeli
 От днес почвам да храня кучетата със сено 
|
|
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца 
|
|
|
nasko4111
Newbie

|
 |
« Reply #79 on: August 03, 2010, 19:10:48 PM » |
|
Колеги много се радвам че събудих интереса ви за мен е чест че ми отговарят хора които са много умни и знаещи за това моля да простите моето невежие и да ми отговорите на на още няколко въпроса Защо всички плюете Мицулов,защото той е направил нещо а вие не ли? Защо променихте стандарта на КК,за да е удобен на някой ли? Защо отстранихте Светлин Стоев? И последно за да не ставам нахален мислите ли че след кучето,коня ,овцата и луната е каракачанска?
|
|
|
|
|
|
|
karakardam
Jr. Member

|
 |
« Reply #80 on: August 03, 2010, 20:02:12 PM » |
|
когато цитираш или се позоваваш на доказателства - покажи ги. успехите на Н.Светейшество (за теб единствено, изглежда) Мицулов за специаллистите са: 1. гавра с науката и 2. обект на елментарни вицове, щото с елементарни хора - такива и вицовете. Когато се говори кой какво е свършил, първо проучи как се правят нещата - с 20 годишното издирване по баирите, четене на хиляди пожълтели страници от съвсем искрени изследователи преди 80 - 100 години, измерване и борба с десетки животни, които са научени, че свободата е елемнт на живот, а не на литературни дефиниции.... една популация, която твърдо предава белезите в потомството си (но не и в следствие на дългогодишно рязане или словесни тренировки).... това се наричат резултати. които няма как скудоумци като теб и Учителят ти да покажат. Затова съвсем не нашега преди време искахме да се издаде награда за идиоти в науката, която да носи името на несбъднатия химико-генетико-кинищолог. Що се касае до Светльо, който мисли, че не можем да говорим - щото аз с авчар аврам и силистренски мекерета не говоря, докато той го прави - със сигурност той беше подведен от последните. може би, слабостта на характера е част от човещината. но, светльо идеално знае кое е каракачанско куче. хидожническия му усет нарисува едни от най-живите картини, които съм виждал за кучета и чобани. така, че - светльо стоев е достатъчен мъж да поговори с всеки един от нас, и ако трябва - ще се скара и ще стисне ръка. щото е мъж. а, пък ти и твоя ментор сте просто ненужните щрихи от декора.....
|
|
|
|
|
|
|
karakardam
Jr. Member

|
 |
« Reply #81 on: August 03, 2010, 20:27:12 PM » |
|
гаджето ми много точно попита - "ти познаваш ли го това лайно"? с удоволствие и лекота казвам - НЕ!
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #82 on: August 03, 2010, 21:44:03 PM » |
|
Абсолютно - без коментар! Искренно се забавлявам - уж сериозно започна, пък то какво излезе.............СМЯХ!
П.С. А бе казах аз на адаша че рискува, ама нейсе!
|
|
|
|
|
|
|
karakardam
Jr. Member

|
 |
« Reply #83 on: August 03, 2010, 23:13:12 PM » |
|
то, твоя адаш - като моя.... ама и двата да ги няма, дори и селския поп в църквата няма да са сети да ги търси....
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #84 on: August 04, 2010, 17:22:06 PM » |
|
Колеги много се радвам че събудих интереса ви за мен е чест че ми отговарят хора които са много умни и знаещи за това моля да простите моето невежие и да ми отговорите на на още няколко въпроса Защо всички плюете Мицулов,защото той е направил нещо а вие не ли? Защо променихте стандарта на КК,за да е удобен на някой ли? Защо отстранихте Светлин Стоев? И последно за да не ставам нахален мислите ли че след кучето,коня ,овцата и луната е каракачанска?
Като гледам нещо се спотаи адаша, та да му отговоря на въпросите. 1. По първия касаещ г-на Мицулов, бил направил нещо - ами да направил е като ръководител на потресающа резработка на дипломна работа за Каракачанското куче. Не, драги не го плюем - само прочети по долния цитат и ти сам ще разбереш ча не става вапрос за нищо повече от СМЯХ В ЗАЛАТА! “Към пръстоходещите спадат кучетата. Винаги на предните лапи трябва да има пет пръста, а на задните различно – 4,6,7. Каракачанското куче също спада към тях, със сухи прибрани пръсти и закръглени лапи. Също така всички хищници имат различни зъби. Космената покривка е обикновено гъста. Според всички тези показатели разлика между вълка и кучето няма.Но в систематиката документирано е навлязла породата. Чистопородност от систематична гледна точка е свойството на породата от еднакви родители да се постигнат типично породни качества, при което се засилват всичките присъщи на породата положителни и отрецателни качества. Международната федерация по кинелогия систематизира през 1990 г. кучешките породи в десет основни групи. В първата група – “Овчарски и пастирски кучета” намира място с още други породи и каракачанското куче. ....... Каракачанското куче също може да се отглежда в двора като пазач, но за него най-благоприятно е отглеждането високо в планините, където е развито овцевъдството е където условията на живот са по-трудни за човека, но не и за него. .....Свикнало е с чистия и свеж въздух на планините и резките промени на времето не играят роля върху неговото развитие. Влагата и водните пари действа вредно на кучето. Също така кучетата много привличат гръм. ...Когато температурата е под 0о в кожата се съдържа вещество изправящо косъма, който задържа въздуха и с потръпването на мускулите на кожата го затопля. Вида на почвата не играе роля за отглеждането на каракачанското куче защото не е за предпочитане да се отглежда в клетки или волиери. ....За отглеждането и развъждането на каракачанското куче е необходимо всеки ден да се полагат грижи за здравословното му и техническо състояние. Трябва периодично да се наблюдава състоянието на космената покривка и въвеждане в порядък на отделните органи на тялото. ...Неговите уши са много окосмени и клепнали и е възможно да бъдат запушени с ушна кал и косми, което налага да им се дава твърда храна за да се избутва калта от ушите по естествен път. ....Всяко едно куче включително и каракачанското си има изграден екстериор. ....Екстериора има главно два аспекта – общ и частен. Общия обхваща основните сведения за телосложението и цялостната обстановка на кучето, ......Мускулатурата е гладка, набраздена и мощна. ...При опипване мускулатурата се чете и е без затлъстяване. ...Холката е дълга, мускулеста и добре развита. Тя се състои от първите 5 прешлена на к-то. Следващите 9 са гърба му. “ 2. По втория въпрос - отговарям с контра въпрос - Какво не ти харесва в стандарта? И за твое успокоение - не, не е променян за да угоди на някой. 3. По третия въпрос- Светлин Стоев никога не е изключван - и на едно злощастно събрание се опитаха неправемерно да изключат няколко човека от УС на тогавашната МАКК, но неговото име не беше сред тях! И накрая адаш, (да не ставам нахален) за каракачанския кон и овца вземи да се позаинтересуваш повече от колкото си се заинтересувал за кучето. Попорочети малко книжки и сам ще се убедиш, че такива животни има. А не да изпадаш в нелепи каламбури с луната и т.н. Поздрави!
|
|
« Last Edit: August 04, 2010, 17:30:56 PM by kennel Vucho »
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #85 on: August 04, 2010, 17:42:56 PM » |
|
И за такива небивалици получаваш научна степен?!  Смях в залата! 
|
|
« Last Edit: August 04, 2010, 17:43:10 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
ТИТО
|
 |
« Reply #86 on: August 04, 2010, 18:26:03 PM » |
|
Класиката в жанра е следната:  Аврам,облечен доста прилично с черен костюм и бяла риза със светлосиня вратовръзка с логото на БКК за БОК кара бус с надписи Герб и БКК за БОК .На предната седалка е седнала майката на генетиката за цялото земното кълбо- подареният от планета Марс роден мозък Мицулов. Най-великия радетел Аврам на най-старата порода овчарски кучета в България,на балканите,Европа абе направо света с повече от 5000г. история а именно БОК с гордост и винаги открито с огромен респект разказва как с такива специалисти като Мицулов те няма от какво да се притесняват.Той прави поклон и е супер щастлив ,че разполагат с такъв мозък като Вицулов-сори Мицулов. След което се започват разказите на Мицулов за преди време за неговите научни трудове за тогаващните каракачански кучета дето вече ги няма. Ей казвам ви нямал съм диктофон да ги запиша за да се напикаете от смях.Няма такива втори .Те са уникат. Една фраза на Аврам:..."Е ти какво искаш да ми кажеш ,че имам мелези дома.Ако имам само един ще го утрепя веднага"... мани мани....
|
|
|
|
"Каракачанското куче побеждава или не се връща"...!
|
|
|
karakardam
Jr. Member

|
 |
« Reply #87 on: August 04, 2010, 20:45:10 PM » |
|
темата за мицулитичните доказателства и резултати е занимателна, но когато няма друго. Очевидно е, че много хора искат да знаят действителните разлики, искат да научат повече не само за наследствените и фенотипните различия на породата "каракачанско куче" и нейните разнообразни кръстоски, наречени БОК. Феноменалните мисловни титани, изписали дори "АВЧАРКА", не са на нивото, на което мнозина очакват да се води дискусията тук. А е много важно, че има хора, които не са запознати не само с основни породни характеристики, но и не знаят основни методи на развъждане. И е видно, че когато научат повече - сами успяват да разберат какво е свършено за тези почти 20 години работа. Затова си мисля, че като грамотни и разумни хора можем вече да оставим химико-генетиката настрани, защото иначе ние слизаме на нивото й. И, нека продължим с онези неща, които са важни - и за породата и за организацията. Може би наистина тука - в тази тема е важно да се разкаже повече какво се върши за развъждането на кучето, защото именно ТАЗИ РАБОТА е ОСНОВНАТА РАЗЛИКА между породата и кръстоските й. Не, че няма такива теми, но тук някак хората по-обикновено питат и затова е хубаво направо да им се отговори, а не да се ровят по другите теми, раздели и т.н. на сайта. Така си мисля аз. Не е задължително да съм прав....
|
|
|
|
|
|
|
nasko4111
Newbie

|
 |
« Reply #88 on: August 05, 2010, 04:11:47 AM » |
|
Благодаря за отговорите на мойте въпроси ,благодаря ви и за обидите явно за да съм удобен трябва когато някои от вас даде мнение по даден въпрос аз да ръкопляскам.Понеже не съм този модел ще ви попитам има ли поне 1 БОК което вие господа многознаещи да признавате
|
|
|
|
|
|
|
bojidar
|
 |
« Reply #89 on: August 05, 2010, 10:47:40 AM » |
|
Благодаря за отговорите на мойте въпроси ,благодаря ви и за обидите явно за да съм удобен трябва когато някои от вас даде мнение по даден въпрос аз да ръкопляскам.Понеже не съм този модел ще ви попитам има ли поне 1 БОК което вие господа многознаещи да признавате
да и аз изкам да попитам съшотото?
|
|
|
|
|
|
|
|