Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 04, 2025, 19:25:47 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 35
  Print  
Author Topic: Разликата между БОК и КК  (Read 426381 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #60 on: August 01, 2010, 17:57:29 PM »

Една метафора - КК е корена
Именно,възможно най-точно казано Wink
Наско и на мен в началото не ми беше много ясно какви са разликите,но както ти е казал моя авер Ариман( naughty) като прочетеш и разгледаш темата и другите материали ще разбереш smile
Пример:лично на мен тоя ми бие на кангал в каракачанска кожа lol

ако може скромното ми мнение - снимката не е кой знае колко подходяща, но това животно си е направо висококръвна кръстоска със средно азиатец.
Може и да е,не съм казал че задължително е кангал,а че на мен ми прилича на кръстоска с кангал Wink

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #61 on: August 01, 2010, 20:22:26 PM »

az znam mnogo i nqma da se zadalbo4avam i da se zanimavam da izkarvam kakvo li ne ot internet qsno mi e 4e 6efovete sa vi promili mozacite i naistina sa uspqli da vi ubedqt 4e KK e po dobro ot BOK savsem dobronamereno go kazvam
kogato se zainteresuvate malko po seriozno ot tova po vaprosa 6te razberete za kvo stava vapros

Не знам за какви промивки и зца какви шефове става въпрос, но мисля че въобще не е така! Факт е че такива кучета като съвременните БОК лансирани по изложбите за шампиони, не се срещат в популацията на Каракачанското куче, и нещо повече дори - определят се като нетипични. Това само по себе си говори много за посоките в които се развиват двете породи. А коя е по-добра и във какво може да се спори много - зависи от гледната точка и от предназначението!
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #62 on: August 01, 2010, 21:55:02 PM »

........kogato se zainteresuvate malko po seriozno ot tova po vaprosa 6te razberete za kvo stava vapros

По-сериозно или по-несериозно просто вече няма какво да се интересуваме. За какаво става въпрос отдавна е ясно. Не говорим за това, с кое име е по-правилно да се нарича овчарското куче в България, а за състоянието и тенденциите на селекцията в различните клубове и организации.
Сам виж за какво става въпрос:
тези наричани днес каракачански:

и тези наричани БОК:

това:

и това:

а тези са от началото на миналия век:

smile.......айде сега ти кажи за какаво става въпрос. Кое от кое е произлязло, кое е корен и кое е нещо друго. Като имаш предвид примерно, че главата на кучето е един от най-породните компоненти. Тука просто не говорим за различни типове, а вече за различни породи.

« Last Edit: August 01, 2010, 22:00:27 PM by runka » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
nasko4111
Newbie
*

« Reply #63 on: August 02, 2010, 12:42:50 PM »

uvajavam va6eto mnenie no sajalqvam 4e gre6ite za proizhoda na BOK za6toto nqma takova ne6to kato KK.Spored gennite izsledvania napraveni ot st.n.sat Andrei Miculov ot 20 pokazateli ima 5 povtorenia s valk i 3 povtorenia s CAO koeto spored geneticite v lesotehni4eskia universitet sa danni za proizhod.izvodite si gi napravete sami i ne vqrvaite na vashite rakovoditeli
« Last Edit: August 02, 2010, 12:47:06 PM by nasko4111 » Logged
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #64 on: August 02, 2010, 16:54:30 PM »

uvajavam va6eto mnenie no sajalqvam 4e gre6ite za proizhoda na BOK za6toto nqma takova ne6to kato KK.Spored gennite izsledvania napraveni ot st.n.sat Andrei Miculov ot 20 pokazateli ima 5 povtorenia s valk i 3 povtorenia s CAO koeto spored geneticite v lesotehni4eskia universitet sa danni za proizhod.izvodite si gi napravete sami i ne vqrvaite na vashite rakovoditeli
Остави науката-народа питай Wink Науката е извела човечеството до необятни висини,улеснила е живота му,направила го е господар,същество което е независимо и силно,но и науката ще го затрие,всяко нещо си има предел на развитие и като го достигне,зацикля или се появяват аномалии и се срива,самоунищожава.Всичко започва от начало-кръговрат.ГМО,озонова дупка,климатични промени и т.н. всичко е резолтат на прекомерното използване на ресурси,на нагла експлоатация и всичко е резолтат на напредъка на науката на нейното развитие.Не казвам че не трябва да се развива,а че всичко трябва да е в определени граници.Печалбата е до едно време за някой,загубите са за всички.Малко се увлякох(може да издам книга lol)но мисълта ми е да не се осланяме само на научни и технически достижения,да не пренебрегваме човешкия фактор,а той казва:КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ,БОК се появи през последните години и също като ГМО-то е просто средство за изкарване на пари.По-едри и по-бързо разтящи кучета(домати) по хващат окото,по се харчат и за повече пари,толкоз.Работни качества-ко туй.То и Неаполитанския мастиф в миналото е бил войн съпровождащ армиите и биещ се на чело на войската,а сега в резолтат на модерната селекция не може и да ходи нормално,и прасе ще го надбяга но в големия град това е важното на кой е по-голям...песа,а не какво струва чисто като куче,повтарям КУЧЕ не мивка,не плюшено мече.Лично аз не искам и кк да се превърне в нещо такова,всичко си има допустима мяра и всичко над тази мяра не е хубаво и рано или късно ще даде отражение,както става и в другите области където се самозабравихме в търсенето на пари и слава.Дано не съм бил прекалено досаден,но знай приятелю че всичко създадено изскуствено,против природните закони е нетрайно и некачествено,обедил съм се в това и не говоря празни приказки или поне така си мисля.Бъди жив и здрав и дано не се разочароваш,след време ще си проличи кой е бил прав и ако аз съм сгрешил в теориите си,на драго сърце ще си призная грешката,не се имам за много знаещ или разбиращ,само изразявам мнението си smile

П.П. КК произлязло от БОК,звучи като лъв произлязал от домашна котка-възможно,но малко вероятно lol cheers

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #65 on: August 02, 2010, 18:09:50 PM »

Уважаеми колега,
виждам че сте се "заинтересували ", ама не съвсем! На вашето мнение веднага ви отговарям с оня стар лаф - "ако ви боли зъб, не отивате на водопроводчик". Вие май не сте разбрали смисъла на тоя лаф, така като гледам. Страхувам се че нагазвате в води които изобщо не познавате и рискувате да говорите глупости! Май ще излезе че на вас някой ви промива мозъка? Като как ви обясниха че такова животно КК нема? И както вие го наричате - Ст.н.сат. мицулов от кога стана експерт генетик? Приказнвате за "генни изследвания" - какви по-точно? И какви са тия серии и повторения - това не е фитнес! Така че не вярвайте на всеки самозван специалист какво ви приказва! Това че вие не го разбирате не го прави толкова велик - убедете се сам!
С най-добри намерения, поздрави
STARTER
Hero Member

« Reply #66 on: August 02, 2010, 19:19:52 PM »

В Самоковско има направени кръстоски с Нюфаундленди внесени от Канада за лавинни спасители.

Аз съм от Самоков  и съм постояно със хората от ПСС. Вуичо ми е планински спасител от от 40 години и преди малко като му показах това се скъса да се смее.   confused  Обадих се на доста от ветераните в ПСС и реакцията беше същата. Обясниха ми, че от началото работят с немски овчарки и никога не са им докарвали други кучета. За това ако можеш малко по конкретно да кажеш как и кога е станало това да попитам тогава пак, за да се избистрят нещата...
И на мен ми е интересно. Дайте повече информация.
karakardam
Jr. Member
**

« Reply #67 on: August 03, 2010, 06:32:02 AM »

олелеле, ама как така няма да има повторения и засичания, бе, господин Вучо! ами нали хипер химикогенетика Мицулов работи с генетични и генни решетки и рамки. и, не само работи, ами направо морски шах си играй - пък там има 2 знака - хиксче и кръгче. ами как така тия няма някъде да се засекат? особено като му стане скучно на господин ст.н.сат-ът да търси невъзможното? ти, не си ли търсил къде е двойната връзка на въглеводородния радикал? и, ако си я намерил, защо не ни разкажеш как изглежда?! извода е - щот' не знайш. то, и Мицулогът не знай как изглежда генния алел, ама поне човека търси и намира разни неща. изнамерил всичко в химията - я, да преровим за неоткрити неща в биологията. вий, ветеринарите сте много интересни хора - хем всичко знайте, хем нищо за лесовъдството не казвате. а, пък виж - химиците в дърводелството как от всичко са интересуват. че, и какви изследвания правят в неизвестни никому лаборатории. ама, как пък не сме сетили - тя, днк лабораторията си е фасул работа - що ли и ние да не си спретнем една. и, кат ни доскучай да четем простотии тука - да ходиме да си убиваме времето с разчитането на някой геном - например на саблезъбите тигри, дето са произлезли от нилските крокодили....
пък, на довереника на мицулов, ще препоръчам като му се чете - да прочете поне някой вестник, че там ще намери повече верни небивалици от научните напъни на химико-генетико-нищолог...
kennel Kyurenitsa
Hero Member

« Reply #68 on: August 03, 2010, 07:12:22 AM »

олелеле, ама как така няма да има повторения и засичания, бе, господин Вучо! ами нали хипер химикогенетика Мицулов работи с генетични и генни решетки и рамки. и, не само работи, ами направо морски шах си играй - пък там има 2 знака - хиксче и кръгче. ами как така тия няма някъде да се засекат? особено като му стане скучно на господин ст.н.сат-ът да търси невъзможното? ти, не си ли търсил къде е двойната връзка на въглеводородния радикал? и, ако си я намерил, защо не ни разкажеш как изглежда?! извода е - щот' не знайш. то, и Мицулогът не знай как изглежда генния алел, ама поне човека търси и намира разни неща. изнамерил всичко в химията - я, да преровим за неоткрити неща в биологията. вий, ветеринарите сте много интересни хора - хем всичко знайте, хем нищо за лесовъдството не казвате. а, пък виж - химиците в дърводелството как от всичко са интересуват. че, и какви изследвания правят в неизвестни никому лаборатории. ама, как пък не сме сетили - тя, днк лабораторията си е фасул работа - що ли и ние да не си спретнем една. и, кат ни доскучай да четем простотии тука - да ходиме да си убиваме времето с разчитането на някой геном - например на саблезъбите тигри, дето са произлезли от нилските крокодили....
пък, на довереника на мицулов, ще препоръчам като му се чете - да прочете поне някой вестник, че там ще намери повече верни небивалици от научните напъни на химико-генетико-нищолог...

ибреее бойкооо  cheers

http://www.facebook.com/pages/Karakachan-dog-Kennel-Kyurenitsa/119244154787012?ref=sgm

НАШИТЕ КУЧЕТА НЕУТРАЛИЗИРАТ АТАКИ НА ХИЩНИЦИТЕ !
karakardam
Jr. Member
**

« Reply #69 on: August 03, 2010, 08:33:17 AM »

Уважаеми колега,
виждам че сте се "заинтересували ", ама не съвсем! На вашето мнение веднага ви отговарям с оня стар лаф - "ако ви боли зъб, не отивате на водопроводчик". Вие май не сте разбрали смисъла на тоя лаф, така като гледам. Страхувам се че нагазвате в води които изобщо не познавате и рискувате да говорите глупости! Май ще излезе че на вас някой ви промива мозъка? Като как ви обясниха че такова животно КК нема? И както вие го наричате - Ст.н.сат. мицулов от кога стана експерт генетик? Приказнвате за "генни изследвания" - какви по-точно? И какви са тия серии и повторения - това не е фитнес! Така че не вярвайте на всеки самозван специалист какво ви приказва! Това че вие не го разбирате не го прави толкова велик - убедете се сам!
С най-добри намерения, поздрави
еха, това обръщение ми е много познато от посещенията ми на разни сбирки с учени глави. и, понеже науката ми е слабост (особено невъзможната наука) предлагам съвместен проект за "Изследване на възможностите за рекреация на дългоопашотостта при пинчерните и ротвайлерните популации с къси опашки, вследствие дългогодишното рязане на излишъците и доказване на генетичната изменчивост вследствие перманентното отстраняване на висящите ушни раковини. Доказване, чрез Мицулитичен анализ на обща наследственост при  домашни зайци, кучета, мишки и испански врабчета, обуславяща слепотата при новородените и последващото им проглеждане."
Ariman
Hero Member

« Reply #70 on: August 03, 2010, 11:26:20 AM »

karakardam,евала братле,обра ми точките,жив и здрав да бъдеш,много се смея с твой постове!  Особено последния ,с испанските врабчета и слепотата! lol lol lol
P.S. Но си е така,то като ти говорат пълните небивалици,как инак да им върнеш на тия хора!
      nasko4111 има едно клипче във vbox7 как котка родила куче в някакъв грузински град,гледай го!
« Last Edit: August 03, 2010, 11:26:54 AM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #71 on: August 03, 2010, 11:44:02 AM »

котка родила куче
lol lol clap lol lol
е браво,нямам думи,от къде почнахме къде стигнахме naughty

П.П. каква порода ще е 1eye wazuuup lol

karakardam
Jr. Member
**

« Reply #72 on: August 03, 2010, 12:47:11 PM »

благодаря, Ви, уважаеми колега. (както уважително се обръщат един доцент и неговия дясностоящ към околноразположените) аз, всъщност мислех да бъда кратък и да опиша разликата между БОК и КК като между Мицулов и Нобел, ама все ме влече научното дръзновение на кирияк Мицулова... и покорното му следване от още по-научно вдълбочени следовници. и, не бих се сърдил никому, ако открадне идеята, която преди време коментирахме с господата Динчев и Николов да спретнем една алтернативна награда за "определено недостижим принос в генетиката и развъждането" на името на светлейшият учен.
Ariman
Hero Member

« Reply #73 on: August 03, 2010, 13:31:58 PM »

Поразрових се,защото не бях наясно с тази нова наука както я казвате Мицулогия.
   И двата цитата са от статии 2008г.,особено на втория искрено се смях... lol

"От 1948 година се правят опити за регистриране на породата", каза пред журналисти кинологът ст.н.с. д-р Андрей Мицулов. Според него с признаването на породата селекционирането трябва да мине на научен принцип, а не както е досега - на любителски начала.

Прогнозата ми е, че с влизането на тази порода на киноложки изложби страната ни ще бъде на едно от първите места в следващите години. Андрей Мицулов съобщи, че вече има интерес за покупка на екземпляри от породата от Америка за подобряване на тамошните местни породи.

Той съобщи и любопитния факт, че от 1932 година до 40-те години германските разузнавачи, които са действали на южната граница на България, са купили и изнесли от страната над 2 000 екземпляра от породата, които са били използвани за подобряване на швейцарските породи кучета."  

no

Каракачанското куче постепенно е изчезнало като вид още в средата на миналия век и се е претопило в Българско овчарско куче, обясни за Радио България д-р Андрей Мицулов, научен ръководител в развъдната дейност на породата “Българско овчарско куче”. Истинското каракачанско куче било с по-дребен кокал, можело да измине около 40 км за три дни. Между 1932 и 1938 година германски съгледвачи купили и изнесли от страната около три вагона с кучета от каракачанската порода. Впоследствие те били използвани за подобряване на швейцарските овчарски кучета. “Освен изключителната издръжливост на дълги разстояния - допълва д-р Мицулов - каракачанското куче, както и каракачанския кон, и каракачанската овца са животни, които имат много висок естествен имунитет. Никаква зараза не може дапробие при тях. Те са изключително продуктивни, поради факта, че са се хранели с много малко храна. Нашите каракачански кучета са пасли заедно с овцете или се хранели само с ярма. Месо изобщо не са опитвали, дори не знаели какво е това. Понякога им давали мляко, къшей хляб, но основната храна била пашата с овцете. Истинските каракачански кучета били изключително качествени и затова техният генотип е много ценен и се смята, че носят много висок генетичен потенциал. Те могат да подобрят съвременните породи, давайки такива гени, които позволяват по-голяма жизнеустойчивост.” Днешното Българско овчарско куче носи някои от чертите на някогашното каракачанско – недоверчиво е към чужди хора, държи на разстояние хищниците от стадото, което пази. Вече е направен и първият ДНК анализ в Европа за определяне на генотипа му. По думите на д-р Андрей Мицулов, целта е след признаването на породата да бъдат създадени селекционни развъдни ферми.

2008
Каракачанското куче постепенно е изчезнало като вид още в средата на миналия век и се е претопило в Българско овчарско куче, обясни за Радио България д-р Андрей Мицулов

2010
« Last Edit: August 03, 2010, 14:04:38 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
karakardam
Jr. Member
**

« Reply #74 on: August 03, 2010, 13:53:13 PM »

е, сега разбра ли за що говориме с таквоз притихнало преклонение? а, случайно разбра ли, че таз неземна креатура е химик по образование и научна степен?
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 35
  Print  

Jump to: