Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 06, 2025, 08:28:04 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 35
  Print  
Author Topic: Разликата между БОК и КК  (Read 428432 times)
0 Members and 10 Guests are viewing this topic.
Newbie
*

« Reply #405 on: August 20, 2018, 16:25:18 PM »

« Last Edit: August 20, 2018, 16:26:03 PM by Deleted User » Logged
Newbie
*

« Reply #406 on: August 20, 2018, 16:27:02 PM »

na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #407 on: August 20, 2018, 19:03:50 PM »

Deleted User, не е нужно да се обясняваш. Дори и да беше така не виждам нещо лошо. Напротив! Ще се видят разликите, а съм сигурен че са видени от когото трябва Wink Също така утрешния ден нито вие ще си харесате шампиона на БОК за селекционно решение облагородяване на популацията, нито пък те вашия на КК cheers
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #408 on: August 21, 2018, 00:34:48 AM »

...пътят към Ада е постлан с добри намерения...

Вано, предварителните намерения са едно, но след реализацията остават противоречивите резултати не носещи полза за каузата. И се учудвам, че не го виждаш. Но за сметка на това подозираш някакво търсене на дивиденти. Няма дивиденти от ситуацията. Има щети.

Намеренията и предварителните обявления на Общината бяха за изложба на каракачански кучета. Организациите за каракачански кучета бяха информирани до толкова и на такъв етап, че да бъдат ползвани само за медиатор и връзка към техните членове. В случая разглеждани само като потенциални участници в шоуто. От организациите не е търсено съдействие за осигуряване на експерт по породата. Което подсказваше, че ще има импровизация с противоречив персонаж. И импровизацията бе замечательная. Получи се все едно община Валпарайсо в Чили да организира демонстрационен турнир по ръгби, но да не поиска съдействие от федерацията по ръгби, а да повика по свое усмотрение за рефер съдия по американски футбол. И вместо двата ръгби отбора категорично да откажат да играят пред съдия по амер.футбол, те след кратко мърморене да излязат на терена и играят. А съдията през целия мач да си отсъжда според правилата на американския футбол.
После има ли смисъл да им се обяснява на ръгбистите, защо публиката се обърква и не различава спорта им от американския футбол.

Сега да видим какъв е публичният ефект от така провелата се изложба.

1. Община Самоков в официално съобщение за проведената изложба вече твърди нещо друго:
30 участника се включиха в киноложката изложба за каракачанско куче/ българско овчарско куче, организирана от Община Самоков по случай празника на Самоков.
линк към материала: https://samokov.bg/events/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D0%B0%D1%83%D0%BD/

2. Киноложкият съдия Попов също твърди неща излизащи отвъд първоначално обявеното от организаторите:
Stefan Popov
Мероприятието беше за българско овчарско и каракачанско куче. Така беже обявено и от организаторите с молба да се абстрахираме от различията на организациите по породата.. Не беше организиранотот киноложка организация а от един професор икономист одитор на фирми и юридически лица. Естествено заедно със спомоществователствуването на общината. Имаше участници, които изповядват българското и сьщо и каракачанисти. Поканиха ме в последния момент и са ме избрали просто по информация за работата ми и името ми. Обявих преди началото че моите критерии са на FCI БРФК и НК БОК и по тях винаги се ръководя в работата си.
Първоначално имаше възражения от двама трима души с по няколко кучета, които казаха че няма да влязат в ринга. В последствие влязоха и се представиха прекрасно.
Хората и организаторите бяха доволни аз също. Кучетата отговарят на моите критерии за овчарско куче с добавка че повечето бяха по-леки и с по малък ръст. Затова имаше не малко оценки мн. добьр, добър и дори удовлетворителен. Но хората бяха доволни от грамотността и честността на отсъждането по критериите на овчарското ни куче. Ако на някой не му е приятно всичко това то си е само негов проблем. Аз харесах не малко кучета макар че имаше и средни а и слаби. Хубавото е че тези, които загубиха конкуренцията бяха толерантни и признаваха превъзходството на победителите. А коментари на хора , които хал хабер си нямат от тая децност не ме интересуват. Победиха по-добрите и загубиха по-слабите. Това е! И така ще бъде винаги в моята работа!!!!!!

Дефакто Попов отигра подадената му и с ваше съдействие топка по добър за него начин, като приши БОК към Каракачанското куче като синоними. Общината организатор потвърждава пришиването в своето съобщение. И това пришиване не би трябвало да го подминавате като маловажност. Защото именно на поредици от такива маловажности се дължи объркването на публиката за това кой кой е и кое какво е. Неспазването на принципни позиции води до каша с публичния образ на породата Каракачанско куче и размиването му с деривата БОК. Тоест влизайки в ринга на съдия Попов вие активно, волно или неволно съдействахте за синонимизирането на породата Каракачанско куче с популацията БОК.

Освен това следващият път, когато някой от вас участвалите разкритикува експертността, развъждането или разбиранията на Попов, той вече има пълното основание да ви припомни и натърти, че не той е водил свое куче да му го оценявате, а обратното - вие сте водили кучето си да бъде оценено от Попов по личните му критерии за БОК.

Ще ми се да вярвам, че ще си извадите поука и в бъдеще няма повече да попадате в такива ситуации. Но пък защо да се вслушате в мен..

Впрочем за да разберете как бе по-адекватно да отреагирате на място, когато ви сервираха този съдия, потърсете едно старо видео. Записа е от CACIB  София 1996г. За подсказка, на записа има Мечо(злия).

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #409 on: August 21, 2018, 04:36:31 AM »

Така, Стефан Попов знае много добре, даже отлично как трябва да изглежда нашето куче. Защото е бил в редиците на радетелите на породата още тогава. Освен големите си кръстоски и техни потомци, Стефан Попов има кучета, чисто развъждане по старите кучета. Той много добре знае как трябва да изглежда КК. Всичко, което прави е за пари и слава.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #410 on: August 21, 2018, 10:23:03 AM »

Да си виждал и да знаеш са различни неща. Всеки овчарувал с кучета или катерил баири преди 30-40 и повече години е виждал аборигенните кучета. Но колко от тях са видяли това което са виждали? Колко пък лъжат или се самозалъгват за това което са видяли. В резултат сега къпят млади момченца с приказки за кучета великани, кучета на древни ханове и прочие фантазии.
В крайна сметка важен е резултата - думи и дела. Ако някой твърди, че знае старите кучета, пък сега гледа и въди побългарени версии на кавказки и азиатски вълкодави и подобия на мастифи, значи не е честен, било към спомените си било към настоящето си.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #411 on: August 21, 2018, 13:29:46 PM »

Казвам същото и затова се дразня.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #412 on: August 21, 2018, 17:40:06 PM »

Атила, истината е, че пет пари не давате за изложбата в Самоков. Нито за отзвуците от нея. Просто припознахте сгоден момент да се кешира малко мръсен дивидент на гърба на някои бивши колеги.
     В подкрепа на горното – докато единият учудено пингваше под чий патронаж ще е този хепънинг, а другия възторжено му понгваше, че е нещо на някоя си община, Вано много на място ви закова, че сте знаели от почти месец за събитието. С официален имейл-покана за участие. Ами, петима Петко не чакат (да си покаже целия тежкарлък) . А сега – след като се е извалял дъжда – да се кахърите какво и как е можело, нали ...
     От цялата работа едно е сигурно – с такова отношение към една добра инициатива, догодина и покани няма да има. Пък нека после пак се реве, че властите – били централни или местни, не подават ръка. И няма да са виновни БОК-аджиите, ако тази изложба стане редовна част от изложбения им календар. Особено както им беше подадена на тепсия тази година.
     ПП Тези алабалистики със шиенето и пришиването трябва ли да навеждат на мисълта, че всички БОК-овете, отсъдени през годините във втори ринг по изложбите на МАКК са пришити към Каракачанското куче?
     ПП2 Защо вината за участието на „каракачански активисти” в изложбата бе насочена лично към Вано в стил „второ лице множествено число”? По снимковия материал и публикуваното класиране е очевидно, че най-деен е бил член на МАКК, който на практика е представил (и то доста богато) асоциацията на въпросната изложба. Само дето последното изобщо не го споменаваш в напоителното си изложение по въпроса.  Wink

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Пеньо
Hero Member

« Reply #413 on: August 21, 2018, 20:30:52 PM »

Във втори ринг на изложбите на МАКК, поне аз не съм виждал БОК. Там се съдят кучета с недоказан произход или такива, които не са развъждане на асоциацията.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #414 on: August 22, 2018, 01:05:06 AM »

Господин rex, "истината е, че пет пари не давате за изложбата в Самоков. Нито за отзвуците от нея. Просто припознахте сгоден момент да се кешира малко мръсен дивидент на гърба на някои .. колеги" от форума и хоп - изскочихте на картонената си амбразура. А Вие сте един толкова независим борец за независимост, толкова независим, че от него не зависи съхранението на която и да е порода.
А ако зависешеее... ех ако зависеше...  щеше с комсомолски плам да води по общински, градски и селски панаири потомък на линия "Меч" в импровизиран ринг на "Българско овчарско куче=Каракачанка=БгГоран=Овчарското куче на България=Българско куче=Българска алабаЙлистика"(може и в обратен и всякакъв друг ред) под зоркия поглед на експерта, патриарха, алфата и омегата - Стефан Попов. Който винаги честно съди и честно плОди по критериите на НК БОК.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #415 on: August 22, 2018, 01:15:17 AM »

Пена, прав си. Колегата по форум просто жонглира с алабалистики, ей така за спор(т)а. Не му е сефте.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Ariman
Hero Member

« Reply #416 on: August 22, 2018, 16:53:32 PM »

Пеньо, предполагам че водейки кучета по изложбите, цялостната картина ти е убягнала. Учудвам се обаче, че това е избягало и на KaraKitan (професионалист в материята), който по принцип на изложба разхожда фотоапарата си.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #417 on: August 22, 2018, 18:57:13 PM »

Ariman, от къде на къде реши, че съм професионалист в кучкарството. Никога не съм имал и нямам такива амбиции.
Съвсем друга е областта, в която съм професионалист и употребата на фототехника е едно удоволствие свързано с нея.

Виж баш професионалист в кучкарството е новият стар любим герой Ст.Попов, който си изкарва хляба с кинология(каквото и да значи това у нас). И видно, въпреки всичките му издънки, лъжи, кръстоски и роли е благовидно приет от участвалите на самоковското мероприятие. Което за мен е смущаващо.

А темата бе за АБСУРДА председателят на НКБОК да съди на изложба обявена за Каракачански кучета. Което си е гаф и гавра с любителите на каракачанското куче. Дали е станало нарочно или от незнание вече е маловажно. Странно как нито rex  нито ти не взехте да размишлявате върху факта, че организаторът на тази изложба не е потърсил съдействие от трите организации за каракачански кучета за обезпечаване на експерт-съдия или съдии за тази порода. Но пък се е сетил да търси контакт с тях едва и само за да си осигури участници в шоуто. И накрая да ги сюрпризира с Попов.
На подобна гавра преди две десетилетия, с парашутизиране в последния момент на същия съдия на CACIB за БПлнК едни други хора постъпиха по друг начин, по-принципно като просто не вкараха кучетата си в ринга. Това само за пример.

Не случайно написах: ...пътят към Ада е постлан с добри намерения... Това мероприятие бе нагледен пример за тази максима.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Пеньо
Hero Member

« Reply #418 on: August 22, 2018, 19:48:03 PM »

Пеньо, предполагам че водейки кучета по изложбите, цялостната картина ти е убягнала. Учудвам се обаче, че това е избягало и на KaraKitan (професионалист в материята), който по принцип на изложба разхожда фотоапарата си.

Нищо не ми е убягнало. Както казах по-горе "поне аз не съм виждал" и явно е така, защото през 2015 не бях в България. Но (нали знаеш, когато има "но", всичко преди него е без значение) ти си прав. Има БОК във втори ринг. Факт. Цели две БОК, пришити към кучетата на МАКК, за толкова изложби.
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #419 on: August 22, 2018, 19:54:55 PM »

бок-ове и елитни КК  hmm
  Мислех, че съм бая запознат с породата като любите ама явно греша hmm Тотално се обърках hmm Кое е КК, кое БОК и кое породисто lol_sign
Pages: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 35
  Print  

Jump to: