...пътят към Ада е постлан с добри намерения...
Вано, предварителните намерения са едно, но след реализацията остават противоречивите резултати не носещи полза за каузата. И се учудвам, че не го виждаш. Но за сметка на това подозираш някакво търсене на дивиденти. Няма дивиденти от ситуацията. Има щети.
Намеренията и предварителните обявления на Общината бяха за изложба на каракачански кучета. Организациите за каракачански кучета бяха информирани до толкова и на такъв етап, че да бъдат ползвани само за медиатор и връзка към техните членове. В случая разглеждани само като потенциални участници в шоуто. От организациите не е търсено съдействие за осигуряване на експерт по породата. Което подсказваше, че ще има импровизация с противоречив персонаж. И импровизацията бе замечательная. Получи се все едно община Валпарайсо в Чили да организира демонстрационен турнир по ръгби, но да не поиска съдействие от федерацията по ръгби, а да повика по свое усмотрение за рефер съдия по американски футбол. И вместо двата ръгби отбора категорично да откажат да играят пред съдия по амер.футбол, те след кратко мърморене да излязат на терена и играят. А съдията през целия мач да си отсъжда според правилата на американския футбол.
После има ли смисъл да им се обяснява на ръгбистите,
защо публиката се обърква и не различава спорта им от американския футбол.
Сега да видим какъв е публичният ефект от така провелата се изложба.
1. Община Самоков в официално съобщение за проведената изложба вече твърди нещо друго:
30 участника се включиха в киноложката изложба за каракачанско куче/ българско овчарско куче, организирана от Община Самоков по случай празника на Самоков.
линк към материала:
https://samokov.bg/events/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D0%B0%D1%83%D0%BD/2. Киноложкият съдия Попов също твърди неща излизащи отвъд първоначално обявеното от организаторите:
Stefan Popov
Мероприятието беше за българско овчарско и каракачанско куче. Така беже обявено и от организаторите с молба да се абстрахираме от различията на организациите по породата.. Не беше организиранотот киноложка организация а от един професор икономист одитор на фирми и юридически лица. Естествено заедно със спомоществователствуването на общината. Имаше участници, които изповядват българското и сьщо и каракачанисти. Поканиха ме в последния момент и са ме избрали просто по информация за работата ми и името ми. Обявих преди началото че моите критерии са на FCI БРФК и НК БОК и по тях винаги се ръководя в работата си.
Първоначално имаше възражения от двама трима души с по няколко кучета, които казаха че няма да влязат в ринга. В последствие влязоха и се представиха прекрасно. Хората и организаторите бяха доволни аз също. Кучетата отговарят на моите критерии за овчарско куче с добавка че повечето бяха по-леки и с по малък ръст. Затова имаше не малко оценки мн. добьр, добър и дори удовлетворителен. Но хората бяха доволни от грамотността и честността на отсъждането по критериите на овчарското ни куче. Ако на някой не му е приятно всичко това то си е само негов проблем. Аз харесах не малко кучета макар че имаше и средни а и слаби. Хубавото е че тези, които загубиха конкуренцията бяха толерантни и признаваха превъзходството на победителите. А коментари на хора , които хал хабер си нямат от тая децност не ме интересуват. Победиха по-добрите и загубиха по-слабите. Това е! И така ще бъде винаги в моята работа!!!!!!
Дефакто Попов отигра подадената му и с ваше съдействие топка по добър за него начин,
като приши БОК към Каракачанското куче като синоними. Общината организатор потвърждава пришиването в своето съобщение. И това пришиване не би трябвало да го подминавате като маловажност. Защото именно на поредици от такива маловажности се дължи объркването на публиката за това кой кой е и кое какво е. Неспазването на
принципни позиции води до каша с публичния образ на породата Каракачанско куче и размиването му с деривата БОК.
Тоест влизайки в ринга на съдия Попов вие активно, волно или неволно съдействахте за синонимизирането на породата Каракачанско куче с популацията БОК.
Освен това следващият път, когато някой от вас участвалите разкритикува експертността, развъждането или разбиранията на Попов, той вече има пълното основание да ви припомни и натърти, че не той е водил свое куче да му го оценявате, а обратното - вие сте водили кучето си да бъде оценено от Попов по личните му критерии за БОК.
Ще ми се да вярвам, че ще си извадите поука и в бъдеще няма повече да попадате в такива ситуации. Но пък защо да се вслушате в мен..
Впрочем за да разберете как бе по-адекватно да отреагирате на място, когато ви сервираха този съдия, потърсете едно старо видео. Записа е от CACIB София 1996г. За подсказка, на записа има Мечо(злия).