Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 06, 2025, 10:02:24 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 35
  Print  
Author Topic: Разликата между БОК и КК  (Read 428612 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
dandi
Hero Member

« Reply #255 on: November 20, 2010, 12:49:48 PM »

Много се спореше с кое име е известно чобанскто ни куче сред народа,а то е каракачанско,колкото и група  хора да се опитват да твърдят обратното.Пък нека си говорят ,че името каракачанско се появило през 90-те,всичко останало е фолклористика,болни амбиции и банда "продажни сектанти" ,които искат да наложат това име.Бреее народа все фолклористи и продажници с болни амбиции lol
Спори се,че каракачанското куче било изчезнало.Ами някъде тъй като гледам е изчезнало и то благодарение на тия които го твърдят.
milkojor
Sr. Member

« Reply #256 on: December 20, 2010, 20:31:43 PM »

http://bg.wikipedia.org/wiki/Българско_овчарско_куче eto kakvo pi6e tuk 4e krustosvat KK s drugi porodi no kato gi slu6a6 kato govorqt te ne praveli krustoski xaxa

Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
ТИТО
Hero Member

« Reply #257 on: December 20, 2010, 22:12:53 PM »

Дядо Спас Тунин/от Костенец/ ги наричаше каракачански. На това куче от аватара ми прабаба му е вземана  от Спас директно от каракачаните преди доста години  от Белмекен срещу една хубава овца.Минчо-Гърбела също ги нарича каракачански. А и колко други.Аз по  тяхната се водя. Е то има и много овчарски ама каракачанските са малко.
Като питам старците...."Добре де така ли наистина се наричат-каракачански?" и Минчо отговаря:..."Добре де тая овца ,...и сочи една каракачанска .Тя е каракачанска -кучето какво да бъде дето я е пасло толкова много години ..." То кучета с овцете много ама на каракачаните са най-хубавия дамазлък ..
« Last Edit: December 20, 2010, 22:16:47 PM by kennel tito » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
milkojor
Sr. Member

« Reply #258 on: December 21, 2010, 07:46:14 AM »

повечето стари хора така ги наричат Каракачански и моя дядо така им викаше но тези бокаджии само глупости говорят

Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
ТИТО
Hero Member

« Reply #259 on: December 21, 2010, 20:28:27 PM »

Виж нека си говорят,те лошо не правят. Няма лошо в това да си наричат новосъздадена порода с ново име. Според мен си е и правило така. Лошото е обаче останалите глупости да говорят за БОК ,че била порода с хиляди години история и старите овчари да умират и не само те от смях.
 Според мен и от там идват повечето проблеми относно името. Не могат и не искат хората да се съгласят понеже не им изнася истината и не мога да разбера защо.А следователно вече и разликите при двете породи кучета са както фенотипни така и генотипни.

Основната разлика е че:-МАКК иска да запази стария тип и качества на каракачанското куче,като не се стараем да уеднаквяваме кучетата
- Другите искат да уеднаквят новосъздадената порода на базата на каракачански кучета с впръскване на чужда кръв-БОК.

И какво толкова има да се спори и доказва и т.н. Едните искат старото -другите новото .НАшето си е каракачанско куче а  тяхното БОК.

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
Александър Христов
Hero Member

« Reply #260 on: January 10, 2011, 19:20:50 PM »

Здравейте на Всички,
Дядо ми по бащина линия беше каракчанин, до там с инбридинга!
Взал си той българка, баща ми тяхно отроче, и той за българка се оженил.
Ама сигурно малкото каракачанска кръв не ми дава мира!
Дядката, Бог да го прости, ми разправяше истории като бях дете, и все за БОК- ве ставаше дума!!
Ето ви една такава история:
Имал една кучка, Кунда(от каракачнски- близка) се казвала, чистокръвен БОК!
Умно животно, рядко я чували да излае или изръмжи, овцете завръщала ама не гонела с другите кучета а все покрай стадото стояла.
Един ден дядо ми пладнял с овцете на една поляна когато, от другия и край се появил единак.
Сред бял ден!!
Много наяден и як, па затова и толкова нагъл.
Кучетата до едно подвили куйруци и се покрили нейде.
Дядо бил още хлапак и здравата се изплашил.
Кунда била на пътя на вълка, легнала ниско и заскимтяла.
Тъкмо когато единака минавал край нея с накеркелена опашка Кунда скочила и го захапала за топките отзад!
Вълка завил от болка ама не можел да достигна със зъби кучката.
Дядо се втурнал с дряновицата и налагал докато вълка спрял да мърда.
Едва тогава Кунда пуснала на вълка ..
Та така, Дядо Алекси каракачанин, баща му и той,  и дядо му, и все овчари!
Ама на кой да разчитат да пази стадата ако не на БОК?!!!  lol lol lol

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
dandi
Hero Member

« Reply #261 on: January 10, 2011, 19:41:56 PM »

Има една много стара родопска песен ,която се казва "Кунда кучка"
Александър Христов
Hero Member

« Reply #262 on: January 10, 2011, 19:45:34 PM »

Е, аз затова като взех мойта кучка не му мислих дълго за име  biggrin
А имаш ли я тази песен Дънди?

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
dandi
Hero Member

« Reply #263 on: January 10, 2011, 19:55:34 PM »

Имам я на касетка ,изпълнена от Радка Кушлева
dandi
Hero Member

« Reply #264 on: January 10, 2011, 20:01:15 PM »

Ей това е песента за която говоря,на моята касета изпълнението е на живо обаче
http://vbox7.com/play:82397a0a
Александър Христов
Hero Member

« Reply #265 on: January 10, 2011, 20:05:35 PM »

http://vbox7.com/play:82397a0a
Дънди виж тази ли е?

dandi
Hero Member

« Reply #266 on: January 10, 2011, 20:08:09 PM »

Да същата
dandi
Hero Member

« Reply #267 on: January 10, 2011, 20:23:54 PM »

Изпълнението на клипа не е на сестри Кушлеви,а на квартет Ева(така мисля).
Светла
Sr. Member

« Reply #268 on: June 11, 2011, 10:35:34 AM »

До преди малко повече от две години никога не съм гледала куче.
Когато реших да си взема, без да имам каквото и да е понятие /освен от книгите/ за кучетата, познат ме попита, искам ли каракачанка. Имал близък в някакъв овчарник в Беласица, който развъждал каракачанки. Съгласих се, без да се замислям.
Кученцето, което ми донесоха, беше на 62 дни. Естествено, веднага го заведох на ветеринарен лекар, който в паспорта му написа порода БОК.
Няколко месеца по-късно си взех и женското куче, от развъдник за БОК. В паспорта и пишеше естествено БОК. По-късно разбрах, че баща и е известното каракачанско куче ФАРГОС - ГОРАН.
Така че, аз не знам фактически кучетата ми каква порода са - БОК или КК.
Но това за мен няма абсолютно никакво значение. Аз просто ги обичам!

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #269 on: June 11, 2011, 11:54:13 AM »

Когато кучетата не са мелези няма разлика между КК и БОК  Wink
Pages: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 35
  Print  

Jump to: