Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 06, 2025, 10:02:34 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 35
  Print  
Author Topic: Разликата между БОК и КК  (Read 428613 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
goce_07
Hero Member

« Reply #225 on: September 13, 2010, 07:50:47 AM »

Дънди и друго да кажа понеже често се спори за големината на кучетата .този седналия ,който ти харесва беше най-високото куче при нас-79см.
goce_07
Hero Member

« Reply #226 on: September 13, 2010, 07:55:00 AM »

Мечо -едно много хубаво банско куче собственост на Б.Татанов.за съжаление изчезна преди няколко години.
goce_07
Hero Member

« Reply #227 on: September 13, 2010, 07:57:07 AM »

biggrin
dandi
Hero Member

« Reply #228 on: September 13, 2010, 08:00:27 AM »

goce_07  предполагам знаеш,че голяма част от овчарите навремето,като се окучи кучка са оставяли 1-2 кученца.Другите са унищожавали още като се родят.Така са гонили ръст и големина и доста често са я постигали.Не е едно да цицаш от една цицка или от няколко.Едри кучета е имало и има,но това не се постига по начина по който се постига днес.
Тоя седналия и 60см да беше пак щеше да ми харесва.Не ръста говори за него, а изражението му.
goce_07
Hero Member

« Reply #229 on: September 13, 2010, 08:04:41 AM »

знам за какво говориш.просто подчертавам ,че винаги е имало големи различия между индивидите по отношение на ръст и дължина на косъма.
goce_07
Hero Member

« Reply #230 on: September 13, 2010, 08:06:17 AM »

Ariman
Hero Member

« Reply #231 on: September 13, 2010, 09:00:56 AM »

защо слагате всички БОК под един энаменател.кажете примерно кои от нашите кучета ,които съм пуснал аз или другите от Гоце Делчев е нетипичен мелез.В дог.бг има тема с нашите кучета може да се влезе там и да се видят.Ще пусна и тук снимки.и не мога да разбера какво толкова сте против голите кучета-едно време имаше доста такива.не говоря за тоя Хан Хунт-.(на мене също не ми харесва).нели сте радетели за запазване на многообразито в породата -защо не запазихте голите кучета.

Гоце Делчев,Банско,Разлог там съм виждал едини от кучетата с най - уникално излъчване,такова каквото е в представите ми за едно истинско овчарско куче,такова каквото беше едно време. Имате хубави кучета,поне типични изглеждат - каква кръв носят вие си знаете,аз не ща да се мешам там,както и с какво име ги наричате.Така че goce_07, не бива да се палиш така,никой не ги отрича голаците, когато са си по такава кръв.
  Но има и един друг момент в цялата история, наболял последните години,именно благодарение на кръстоски със сходни породи(някой от тях късокосмести), излизат голи кутрета.Не ги категоризирам всички БОК като такива,просто споменавам синдрома!

« Last Edit: September 13, 2010, 12:10:33 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #232 on: September 13, 2010, 09:14:42 AM »

Това куче също е БОК,но как да му кажеш,че е нетипично или мелез.Няма как.

Dundi imash li info za tova kuche  confused ot kude e  confused poznato mi e, no nemoga da se setj  confused
dandi
Hero Member

« Reply #233 on: September 13, 2010, 09:50:20 AM »

Не знам кое е кучето,беше публикувано преди доста в време в галерията на БОК в дог.бг
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #234 on: September 13, 2010, 11:53:28 AM »

защо слагате всички БОК под един энаменател.кажете примерно кои от нашите кучета ,които съм пуснал аз или другите от Гоце Делчев е нетипичен мелез.В дог.бг има тема с нашите кучета може да се влезе там и да се видят.Ще пусна и тук снимки.и не мога да разбера какво толкова сте против голите кучета-едно време имаше доста такива.не говоря за тоя Хан Хунт-.(на мене също не ми харесва).нели сте радетели за запазване на многообразито в породата -защо не запазихте голите кучета.
goce_07, ще карам едно по едно защото коментираш няколко неща.

Явно пак тряба да припомним някои събития от историята за да е ясно защо под знаменателя Б.О.К. днес се поставят определени кучета резултат на селекцията на НК БОК и неговият по-късен дериват БКК за БОК.
Името "Българско овчарско куче" се появи в рамките на БРФК едва в края на 90-те години. Селекцията на НК БОК ръководена от Ст.Попов бе легитимирана под това име. Самият НК БОК бе основан и регистриран в Пазарджик преди десетина години с активното съдействие на тогавашната управа на БРФК. Преди това любимец на Кушлев бе Д. Драганов и като име на порода БРФК използваше Каракачанско куче >>Българско пастирско куче и накрая Българско планинско куче. 
Името "Българско овчарско куче" никога не е било употребявано от народа преди този период. Народа употребяваше за аборигените имената Каракачанско куче, Овчарско куче, Чобанско куче, Влашко куче. Името "Българско овчарско куче" не съществува не само в народната памет, но не е използвано и в нито една публикация касаеща български породи кучета преди гореупоменатите събития. Така че Овчарските кучета, които показваш не е редно да се поставят под името БОК, защото не са БОК. Независимо дали ви харесва или не породата БОК се селектира в НК БОК и БКК за БОК и представяните от двата клуба елитни екземпляри демонстрират именно типичният представител на БОК. Така че независимо на вас дали ви харесва, Хан Хунт Тичо Елит е прекрасен типичен образец на селекционните цели и постижения на клубовете за БОК. Ако желаете вашите кучета да придобият типа демонстриран от Хан Хунт и да носят името БОК, то няма какво да чакате, а активно започвайте селекция под шапката и наставленията на клубовете за БОК.
Ако държите да запазите типа на аборигенната популация и държите на традиционните народни имена Овчарско куче, Каракачанско куче, Чобанско куче, то смятам, че други са организациите където ще намерите партньори и съмишленици.

Относно голите кучета нямам идея защо твърдиш че в МАКК отхвърляме по-късия косъм. Това е дълбоко заблуждение.
Първо: ако погледнеш стандарта на Каракачанското куче(синоними: Овчарско куче, Чобанско куче, Влашко куче) ще видиш че по отношение дължината на косъма са записани /цитирам/:
"Косъм:
Качество на косъма:  По отношение дължината на косъма се различават два типа:
дългокосмести - с дължина на покривните косми по тялото над 12 см.
късокосмести - с дължина на покривните косми по тялото, шията и крайниците до 12 см."

Това не фигурира във версиите на БОК стандартите.
Второ:  ако поразгледаш снимки на кучетата селектирани в МАКК и представяни в ринг 1 ще видиш и късокосмести, каквито с срещаха и едно време в аборигенната популация. И при това никой никъде не е поставял изискване на развъждачите в МАКК да не развъждат кучета с по къс косъм. Недоумявам откъде ти е хрумнало, че в МАКК не се запазва вариацията в дължината на косъма.                                                           

p.s. в показаната от теб голачка "кръв на бай Славе Симеонов" дали няма и Карабаш на Динко Катев (Шабан х сивата на Славейко)?

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #235 on: September 13, 2010, 14:44:51 PM »

Не знам кое е кучето,беше публикувано преди доста в време в галерията на БОК в дог.бг
Jsno. blagodara vse pak.
ТИТО
Hero Member

« Reply #236 on: September 13, 2010, 17:44:51 PM »

na Brad Pit- brat my ,
 Ще си позволя да отговоря без да си ме питал..
Снимката на това куче е мое производство а кучето се казва Мечо и е поколение на разложките кучета ,които бяха при Методий-шукера от Богданов дол/от Иван Катевия/.Когато снимах кучето беше на 4 год.Намираше се в едно село до Перник.Бях публикувал снимката някога в някой форум и от там някой я използва масово след това.Много люто и хубаво куче.

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #237 on: September 13, 2010, 18:31:18 PM »

Това куче също е БОК,но как да му кажеш,че е нетипично или мелез.Няма как.

Dundi imash li info za tova kuche  confused ot kude e  confused poznato mi e, no nemoga da se setj  confused
Мечо е в с.Расник.

Син е на бяло-черния Мечо (Шабан Х Тича на Сл. Балджийски), чийто първи собственик беше Коце от Таваличево. Коце му намери кусури и го даде на Методи Стефанов(Мето Шукеро) от Богданов дол. Там Методи му отряза ушите и го обучаваше за биткаджия. От Богданов дол пък кучето отиде в Пазарджик при Иван Стоименов и от КК стана БОК.
Майката на майката на раснишкия Мечо всъщност е с оригиналната разложка кръв без мешавици. Впрочем старите разложки кучета хората си ги знаеха като каракачански. И като такива бяха показвани на първите киноложки изложби през 80-те години от Методи, Павката и др.

Снимката след като беше показана от Росен бе копирана от кой ли не, къде ли не . Включително и в разни чужди интернет сайтове.
« Last Edit: September 18, 2010, 17:34:52 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
dandi
Hero Member

« Reply #238 on: September 13, 2010, 18:53:52 PM »

ЕЕ не съм се заблудила значи относно този Мечо.Има неща които сляп да си ще ги видиш.
ТИТО
Hero Member

« Reply #239 on: September 14, 2010, 20:26:53 PM »

Ами значи моята информация е грешна-тоест така ми е казана относно произхода донякъде , за което съжалявам.

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
Pages: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 35
  Print  

Jump to: