говедар
|
 |
« on: December 18, 2012, 11:09:59 AM » |
|
Рода на майка ми е от Узункюпрю одринско. При преселението пра дядо дошли чак в пазарджишко . От там успяли да докарат само два бивола с колата и едно шарено куче. Кучето ,като останало без стадо скоро умряло от мъка " Може и от друго да е било, но така са ми го казвали". Преди да умре оставило дамъзлък от някаква местна кучка . Пра дядо взели едно куче и го одгледали . Било черно-шарено и му викали Шаро . Кучето решили да го учат на мечки . В пазарджишкото поле най-едрия хишник е лисицата . На времето обаче имало много мечкари . Мечкаря вкарвал мечката в двора и насъсквали кучето по нея . Между животните не се допускало контакт , бой и двете животни се връзвали на разтояние . На мечкарите се плащало с хранителни продукти или алкохол . Шаро се прочул като голям "мечкадар " . Покрай селото приминавали билюци с овце от родопите към селата Гелеменово , Сбор , Овчеполци и Черногорово . Сайбиите от един такъв билюк отишли да пазаряват Шаро . Първоначално нашите не го давали ,но овчарите предложили 2 овце и 3 шилета го дали . Вързали го след самара на един кон и тръгнали . След неделя Шаро си дошъл . Дядото хем се радвал че кучето си е дошло ,хем му било жал да връща овцете . Точно тогава минал един беловешки кираджия питал за кучето и те му го продали . Овчарите отишли да го търсят ,но кучето го нямало . Кучето си дошло и от кираджията . Шаро бил продаван 7 пъти и 7 пъти се прибирал . Кога по рано ,кога след повече време идвал си . След седмото прибиране дядото рекъл : - И царството да ми дават кучето повече от тою двор няма да излее ! Кучето си живяло и си умряло от старост при тях . От продажбите изкарали пари за два коня и две тек каруци .
|
|
|
|
|
|
|
Светла
|
 |
« Reply #1 on: December 18, 2012, 11:19:49 AM » |
|
Рода на майка ми е от Узункюпрю одринско. При преселението пра дядо дошли чак в пазарджишко . От там успяли да докарат само два бивола с колата и едно шарено куче. Кучето ,като останало без стадо скоро умряло от мъка " Може и от друго да е било, но така са ми го казвали". Преди да умре оставило дамъзлък от някаква местна кучка . Пра дядо взели едно куче и го одгледали . Било черно-шарено и му викали Шаро . Кучето решили да го учат на мечки . В пазарджишкото поле най-едрия хишник е лисицата . На времето обаче имало много мечкари . Мечкаря вкарвал мечката в двора и насъсквали кучето по нея . Между животните не се допускало контакт , бой и двете животни се връзвали на разтояние . На мечкарите се плащало с хранителни продукти или алкохол . Шаро се прочул като голям "мечкадар " . Покрай селото приминавали билюци с овце от родопите към селата Гелеменово , Сбор , Овчеполци и Черногорово . Сайбиите от един такъв билюк отишли да пазаряват Шаро . Първоначално нашите не го давали ,но овчарите предложили 2 овце и 3 шилета го дали . Вързали го след самара на един кон и тръгнали . След неделя Шаро си дошъл . Дядото хем се радвал че кучето си е дошло ,хем му било жал да връща овцете . Точно тогава минал един беловешки кираджия питал за кучето и те му го продали . Овчарите отишли да го търсят ,но кучето го нямало . Кучето си дошло и от кираджията . Шаро бил продаван 7 пъти и 7 пъти се прибирал . Кога по рано ,кога след повече време идвал си . След седмото прибиране дядото рекъл : - И царството да ми дават кучето повече от тою двор няма да излее ! Кучето си живяло и си умряло от старост при тях . От продажбите изкарали пари за два коня и две тек каруци .
Понякога съм се възхищавала на мъдростта на народа и на неговата фантазия, да съчинява приказки. А то било толкова просто: всичко идвало от живота! Поздравления!
|
|
|
|
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА” Джек Лондон
|
|
|
петко
|
 |
« Reply #2 on: December 19, 2012, 18:08:38 PM » |
|
егати дедика де си имал не стига че взел 5 овце и после пак и пак ,кандисване няма ,накрая и нямал да го дава .......това родопчанин не би го направил
такъв мчкадар умира на място ,берекет само лисици имало...
аз пък ще ти разправям как става при нас ,преди години един дядо го срещам из баира ,пита ме дали да не познавам някои де си е загубил телето преди години ,сега вече крава с теле иска да си му го връща през целите две години човека не смеи да го продаде и заколи .казвам му твое бре човек иок така не бива
и аз съм имал подобен случаи гледах теле и накрая го купих за крава щото така или инак свикна с моита сюрия и ща неща го гледам ,ама дядото по далече от кравите си неходи и не знае чие е?
|
|
|
|
|
|
|
говедар
|
 |
« Reply #3 on: December 19, 2012, 20:20:31 PM » |
|
Петко кучето наистина е било "развалено". Не е расло със стадо и е търсило хората , те са му били стадото . В гората срешне ли мечка зян е отишло , незнае да се пази . То по кър не е било пущано , те ония кат са дошли от Одринско са били голи кат пушки . С какво да го пуснат с кокошки ли  . За кандисването си прав да не падаш на тия пишман " татарпазарджий" и рода не признават та не чужд . А пък аз какъв случай съм имал . Дойде една кобила в ергелето , издъних телефоните на приятели , познати конари от района , на кварталните полицаи на кой ли не се обадих . Четери месеца седя с нашите , тук се и кони , накрая оня кат дойде да си я взима : Кобилата га бега беше с юлар и цънгал!
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #4 on: December 20, 2012, 10:41:17 AM » |
|
тук се и кони При нас му викаме,че се е "ождребила" на местен си диалект  накрая оня кат дойде да си я взима : Кобилата га бега беше с юлар и цънгал! Ами защо сте му ги взели на човека,срамота  В нашата родина като направиш добро е по-зле отколкото да не направиш нищо,сбъркани сме си 
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
петко
|
 |
« Reply #5 on: December 22, 2012, 09:31:26 AM » |
|
Ами питаи го конче имаше ли 
|
|
|
|
|
|
|
говедар
|
 |
« Reply #6 on: December 22, 2012, 16:40:20 PM » |
|
Аллал си му стоката , арам му мурафета . Свят шарен , хора всякакви . Пуснах историята на Шаро като пример ,че и преди 80-90 г е имало кучета одглеждани извън работна среда с цел директна печалба от тях . Ако сега все още се практикуваше традиционно мечкарство нямаше да го ползват за подобен трениг ли ? То щяха да са снимки, то клипове , то страшно чудо . Тогава пък ако се е печелило и от скачки - от Шаровия дамазлък из цяла България . Съмнявам си е точно моите пра-дядовци да са измислили тази "схема " , сигурно си го е имало и преди това .
|
|
|
|
|
|
|
петко
|
 |
« Reply #7 on: December 22, 2012, 19:30:57 PM » |
|
Да ти кажа честно ,едва ли го е гледал с идеята ,че един ден ще го продава седем пъти Аз доколкото си спомням назад кучетата винаги са стрували едно агне ,ако въобще се иска нещо за него ,а за заплождането право на едно щене ,много често малките са се "крали" наи често дечурлигата ,самия аз съм ходил в на ткзс кошарата и подсвирквахме на малките да се накажат от сеновала щото ни беше страх да влезем и после ,като го занесеш вкъщи едни шамари и обратно си ги носехме  ,голямо куче не се взимаше за едно гонче един път една от наще кокошки дадох,понеже собственика ме бъзикаше и се видя в чудо като я занесох ,е не ми го даде ама аз пък му го откраднах ,познаваше се с наще и ми го оставиха дока свърши ваканцията ,пари за куче не си спомням някои да е давал,но все пак говоря за времето от края на комунизма за по рано незнам ,но пък тва време нямаше нищо общо със сегашното ,по скоро със времето на пра дядо ти
|
|
|
|
|
|
|
петко
|
 |
« Reply #8 on: December 22, 2012, 19:40:55 PM » |
|
за мечкарите ....честно да ти кажа и такъв адет не помня даже си спомням че когато идваха мангалетата беше направо панаир ,никога не се случвало някои да плаща за това спомням си че плащаха за ревматизъм да те мачка мечка и да играе хоро ,да показва как се пекли германките после циганката идваше пък да проси храна за мечката
а кучетата на които им стискаше ядяха гиостерици от саибиите си за да не я закачат и дразнят ,мангалите каквито и да бяха бяха гости в селото и е харам (цитирам теб ...направо го бях забравил викам си му грях)да гледаш как кучето ти им налита ,дори ги канеха понякога в къщите си да се наядът ,все пак при нас нямаше дори селски магазин беше на километри
пп щеше да стане интересно ако бяха изтървали мечката да се види кои е мечкадар
|
|
|
|
|
|
|
|