Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 21:02:56 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9
  Print  
Author Topic: Характера на Каракачанското куче-негова запазена марка!  (Read 131185 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dandi
Hero Member

« Reply #60 on: August 11, 2012, 17:17:08 PM »

При нас мечки "валяло" както се казва и съм била свидетел на нападения от мечка.Кучетата,колкото и на брой да са не са удавяли мечка до сега ,а и не виждам как да стане,честно.Мечката е сериозно животно и който не и е ял "попарата" може да мисли,че кучета биха я удавили.Кучетата (печените) действат изключително предпазливо и адекватно в прогонването и като нападат само в гръб и често я хапят дори,но никое не дръзва да застане лице в лице с нея.Това което дръзне не оцелява(имали сме такива случаи с млади и неопитни кучета).Мечката и от разстояние е опасна,защото бягайки ,каквото загребе с предните си лапи(камъни,клони..) с такава сила хвърчи назад по кучетата,които я гонят,че всяко уцелено,почти във всички случаи е и контузено.
Преди доста години ,куче на бай Диньо Баргана бе с пробито тяло именно от клон хвърлен от мечка и въпреки непрекия контакт с мечката не оцеля.(пробит беше белия дроб).Разказвала съм за Мечкул стария,че при честите нападения от мечка която имахме тогава и той бе най възрастен(а само 3 годишен) неможеше известно време да стане пак заради мечката,която ги (биеше) с камъни,клони,части от оградата на кошарата,дори хвърляше коритата в които кърмим овцете.
Mad Max
Hero Member

« Reply #61 on: August 13, 2012, 12:17:47 PM »

В леко лирическо допълнение /запазена марка/.. Авторите на стандарта на каракачанското куче - достатъчно интелигентни хора, открояващи се с най-обективен поглед върху популацията от чистопородни каракачански кучета през изминалите критични за породата 20-25 години са описали много точно и ясно какво трябва да е поведението на каракачанското куче:

Гордо, властно, недоверчиво към непознати, смело и интелигентно куче. С твърд, уравновесен и независим характер. Лаят на каракачанското куче е характерен - дебел и плътен.

На много места Дънди в неподправените си разкази от реалния живот подчертава, че най-ценното качество от характера на каракачанското куче е адекватността.
До колко са адекватни примерите за поведение на каракачански кучета, дадени от колегите във форума - нека всеки сам си направи извода..

Mad Max
Hero Member

« Reply #62 on: August 13, 2012, 18:14:58 PM »

Всъщност, има какво да се допълни за хората които си нямат хабер от каракачански кучета ->

1. За каракачанското куче е характерно, че има силно развит инстинкт за охрана.
2. За тях е характерна агресията към хищници.
3. Това, че "каракачанското куче няма задна скорост", по-скоро се обяснява от факта че са изключително издържливи и вършат работата си до край.

Ще цитирам тук някои особености на характера на алабая, които според мен в пълна степен важат и за каракачанското куче. Ще се радвам, ако някой оспори, коментира, или допълни цитираните качества ->

1. Висока съобразителност в нестандартни ситуации. Самостоятелно мислене и вземане на адекватни решения.
2. Рационалност в поведението и икономичност в движенията.
/Благодарение на това си качество, азиатците издържат на лишения продължително време, а и максималното усвояване на хранителната стойност от всичко което ядат е водещо. Именно то гарантира висока адаптивност на породата при всякакви природни и човешки екстремуми./
3. Адаптивност/приспособяване при всякакви природни и човешки екстремуми.
4. Работа до неутрализация.
/Кучето е победило, ако си е свършило работата ефективно, което означава обектът на охрана да остане цял и невредим и след преминаването на опасността./
5. Възможност продължително да работи без да прегрява.
/Именно поради това им качество, при селекцията се обръща специално внимание на изключително балансираната нервна система, да издържа дълго време на натоварвания, както физически, тaка и психически./
6. Търпимост към деца.
/Много е важно селектираните днес каракачански кучета да не проявяват агресия към човешки деца. Народния фолклор е възпял не един случай в който каракачанско куче е спасило чуждо дете, или го е отгледало./

« Last Edit: August 13, 2012, 18:15:34 PM by Mad Max » Logged

kiuny
Newbie
*

« Reply #63 on: September 05, 2012, 16:14:08 PM »

Здравейте и от мен!Имам един много конкретен въпрос,но не исках да отварям нова тема.Взех си куче от Брежани.Първата ми каракачанка за отглеждане.При първа възможност ще пратя снимки.Няма паспорт с доказано родословие,знае се само че баба му е взета от Банско и от тогава насам овчаря от Брежани си поддържа родословието(тук може да се опитам да понауча и повече за гените на моя малък дребосък).В крайна сметка си харесвам кучето и въпроса с "кръвната група" ще го обсъждам друг път.
Ако приемем че е чистокръвно искам да ви запитам за конкретно негово държание-прочетох някъде че е характерно за каракачанките  при игра да скачат и захапват-малкия го прави,обаче ме учудва друго нещо- при наличие на който и да било от семейството при него-той търси да захапе.Дали ще е крак или ръка опитваща се да го погали-извърта глава и захапва.Отделям му време всеки ден,вечерно време-и за игра и за разходка.Не е лишен от внимание.
Това му поведение засега не създава кой знае какви проблеми понеже малкия е на около 3 месеца,нопък става интересно примерно когато  баба ми  се опита да върши някаква работа в градината.(понеже не го държа вързан,четох че не било хубаво да се държат вързани).Нормално ли е такова поведение и как най-добре да му покажа че не бива да  прави така. Изобщо мислите ли че някъде по някакъв начин бъркам и предразполагам малкия към подобно действие.
Всяко мнение в градивна насока ще ми бъде полезно,все пак за пръв път ще гледам каракачанка.
п.п. има ли някъде във форума по-пълна информация относно отглеждането на КК.
Благодаря на всички отзовали се!
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #64 on: September 06, 2012, 14:46:35 PM »

Здравей kiuny,и добре дошъл.
Като "изтъкнат специалист" ще си кажа мнението naughty
Така е трудно да се каже дали бъркаш някъде или не,като чета ми се струва,че си го гледаш доста добре,даже му позволяваш май и да ви се качва на главите biggrin
Много лесно ще го отучиш да ви хапе,няма какво да се панираш-удри бре!С точно перване през мутрата в точния момент,и може би няколко повторения за затвърждаване на урока,проблема ще се реши.
Има информация :
http://www.karakachan.org/forum/index.php/board,25.0.html

П.П. КК си е куче все пак,като всяко друго,не ти трябва висше за да го гледаш Wink biggrin
Дано съм бил полезен cheers

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
ТИТО
Hero Member

« Reply #65 on: September 11, 2012, 14:43:43 PM »

Каракачанско куче без характер -то не е каракачанско....Това разправят винаги по-старите хора...И ако имаме голям респект към каракачанското куче то е основно заради характера му...

Не ,че искам да обидя някого с други подобни породи на каракачанското куче но доста овчари опитаха в България да заменят КК с кавказци,азиатци, кангали,мелези  и т.н. но УВИ-осъзнаха ,че от каракачанското куче и специално за България в стадата по-хубаво няма.

Под неговата запазена марка -подразбирам само едно ---много поздрави на всички от Бельо син на Тито2-Тито,Мишо- лудия,Тито3-Тито и т.н. Отделен е въпроса ,че с техния характер не са малко съвместними с сегашния живот но това е отделна тема...Такива са за мен истинските каракачански кучета...От там натам стандарти, европейски изисквания и т.н. -свиркай си и това е...

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
BQLA ROZA
Sr. Member

« Reply #66 on: September 22, 2012, 18:29:10 PM »

Не разбрах-кое от изброените кучета е твое,или твое производство?Ти нали си по изложбите!Що се кланяш на кучета,които не стават за ринга и не могат да ти донесат купи и медали? confused
говедар
Full Member

« Reply #67 on: December 19, 2012, 18:09:45 PM »

При нас имаме следния "лаф" : Сърцето му бие зарад стадото .  Кой както иска така да го разбира .
Ivanov
Full Member

« Reply #68 on: March 26, 2013, 22:17:05 PM »

Здравейте, много бих искал да дадете, тези които имате по-пълни впечатления, описание за характера на КК в сравнение с други породи.

Колко добре е стандартизиран характера на КК? В какво точно КК е различно от другите пазачи или чобани? Познавам добре НОК и моите впечатления от дълги години опит с породата е, че сегашните кучета са загубили напълно характера и нервната система присъща на кучетата на Щефаниц. До колко това е верно за КК? Какво е била КК преди и какво е сега и има ли разлики и какви.

Трябва да ви споделя, че след като се запалих малко по породата КК и поразгледах наоколо останах с много различни впечатления от тези четейки темите във форума.

Кучетата които видях бяха повечето БОК, но и КК /по думите на собствениците/ много и все напълно различни по характер, като немалко от тях имаха силно неадекватни реакции и определено бяха с лабилна нервна система. Тук говоря за средностатистическото КК или БОК куче което ще видите по дворовете на селата.

Надявам се, че ще разберете позитивно въпроса ми който е доста общ -  какво мислите вие - доколко впечатленията ми са вярни - какъв е всъщност характера на КК - какви тестове показват това - какво развъждане и отглеждане отговарят на потенцияла на КК напълно?

vano
Guest
« Reply #69 on: March 27, 2013, 07:11:18 AM »

Здравейте, много бих искал да дадете, тези които имате по-пълни впечатления, описание за характера на КК в сравнение с други породи.

Колко добре е стандартизиран характера на КК? В какво точно КК е различно от другите пазачи или чобани? Познавам добре НОК и моите впечатления от дълги години опит с породата е, че сегашните кучета са загубили напълно характера и нервната система присъща на кучетата на Щефаниц. До колко това е верно за КК? Какво е била КК преди и какво е сега и има ли разлики и какви.

Трябва да ви споделя, че след като се запалих малко по породата КК и поразгледах наоколо останах с много различни впечатления от тези четейки темите във форума.

Кучетата които видях бяха повечето БОК, но и КК /по думите на собствениците/ много и все напълно различни по характер, като немалко от тях имаха силно неадекватни реакции и определено бяха с лабилна нервна система. Тук говоря за средностатистическото КК или БОК куче което ще видите по дворовете на селата.

Надявам се, че ще разберете позитивно въпроса ми който е доста общ -  какво мислите вие - доколко впечатленията ми са вярни - какъв е всъщност характера на КК - какви тестове показват това - какво развъждане и отглеждане отговарят на потенцияла на КК напълно?

Относно тестовете - няма такива, колкото и накой да говорят че боя куче с куче показвало характера Smiley Smiley Smiley А характера на тези кучета най-добре може да се усети в тяхната естествена работна среда. По принцип темата за характера е доста субективна. Какво разбирате под характер? Отчитате ли фактора околна среда и най-вече намесата на човека при формирането на съответния характер и т.н. и т.н.

А на потенциала на КК напълно отгоаря - балкан и стадо от 100-на овце Smiley Там най-добре може да се види причината, поради която съществува тази порода Smiley
Ivanov
Full Member

« Reply #70 on: March 27, 2013, 14:34:51 PM »

Сто овце още нямам, един ден дано и до там да стигна, но ще е след години! Ама имам и друг добитък - гъски и кокошки и искам една малакиня да си купя. Както и да е, нямам толкоз овце, но като цяло може де се съберат всичко 70-80 животни и птици във много обширен двор. Има място на воля да бяга, ако не върши бели - няма да го връзвам.

Та да си дойдем на думата - бели прави ли? Защото всичките ми НОК бяха пакостници и гонеха кокошките и затова само вързани съм ги държал! Сега имам едно куче, което е между каракачан и кавказец, много добре пази. Нищо общо с германците - не знам от коя страна на характера е тази черта, но като стане дума за охрана на двора, не прави и грам компромис и то без да създава излишни проблеми и добитъка не гони, напротив, пази ги като деца. Като отидох да гледам други каракачанки, някои направо истерично се държаха, страх ме е такова куче да не охапе дете или стар човек ако го отърва. Но истина е, че бяха вързани и изнервени кучетата... не знам...

А пък аз моят пес си го ценя много но сам не може да се справи, има лисици, много,  и хора крадливи и съм на отдалечено място за едно само куче не е лесно. Трябва ми сериозно куче, не говоря за боеве или за щуротии.

Гроздан
Jr. Member
**

« Reply #71 on: May 17, 2013, 10:25:19 AM »

Ако си мераклия ще ти подаря кутре мисля че до късна есен ако всичко е наред трябва да имам кутрета. Wink
Ivanov
Full Member

« Reply #72 on: May 17, 2013, 17:11:58 PM »

Благодрая колега!
 notworthy notworthy notworthy
Да, мераклия съм  cheers, ще ти се обадя към края на лятото, ако излезе добро и изкара потомство пак ще имаш куче когато си поискаш от него.
Гроздан
Jr. Member
**

« Reply #73 on: May 20, 2013, 05:23:51 AM »

Ако се опазя кутрета щете уведомя тук във форума. Wink
go6o_lud
Full Member

« Reply #74 on: June 16, 2015, 10:41:01 AM »

Виждам, че напоследък няма много оживени теми за писане и ми се ще малко да разръчкам тази  biggrin cheers
Понеже са ми много интересни тези КК, които са темпераментни, като диви зверове и се подчиняват само на стопанина си (и то не всеки път), може ли запознатите и опитни хора от вас да изброят такива кучета тук и да прикачат снимки примерно и дали знаете такива кучета, които не се появяват на изложби, точно поради този факт или може би, някакви истории от сорта– "На бай онзи кучето му прибутваха храната с пръчка до него, защото не можеше да се приближи човек  naughty lol "

Георги Кънчев
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9
  Print  

Jump to: