Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 21:03:56 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9
  Print  
Author Topic: Характера на Каракачанското куче-негова запазена марка!  (Read 131188 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
dandi
Hero Member

« Reply #45 on: July 22, 2012, 12:02:19 PM »

Много е прав Божко,че стопанина има основна роля във формирането характера на кучето.
Или го подчиняваш и му показваш кой командва парада още в крехка възраст или после си мъкнеш косата.Но има едно но,ти си го подчинил но не същото е постигнал брат ти да речем,на теб ще се подчини ,но на него не.Не винаги този който е "сайбия" на кучето е с него постоянно независимо край стадото или на двора който пази.Ти като му викнеш и се подчини,това съвсем незначи че ще се подчини на друг.
Говориш за двор и куче пазач DonKrasi нали така,а аз говоря овчарски небивалици.Ок.Едно обаче знам със сигурност.Едно добро уравновесено куче ще хапе натрапник ако му влезе в поверения двор и почти никога извън него(или извън територията,която му е поверена да брани).Така както едно работно куче пази повереното му стадо и много рядко ,дори почти никога не напада извън ареала на стадото.Това му е вродено и много ценно на нашето куче.Жалкото е че днес все по малко хора знаят това и се съобразяват с това.Напр. като видиш стадо мини далеч ,а не през него и като видиш двор с куче не влизай ако там не е стопанина.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #46 on: July 22, 2012, 16:41:59 PM »

Никой не е казвал,че говориш небивалици Wink
Въпроса беше кой как го вижда и как го харесва,а не на кой какво му върши работа. smile
« Last Edit: July 22, 2012, 16:43:50 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #47 on: July 22, 2012, 21:04:50 PM »

Преди известно време един познат  ми каза че не ще КК, че иска Дого Аржентино, щото било страшно, най якото! Че нямало по зло куче, че побеждавало дори и пума! Погледни, вика в ю туб и се увери сам! Гледах аз, двубой с пума, пума, ама без нокти и зъби!!! Така ама, това се  вижда от тия които искат да видят, а другите?!?!
Разказвам това за да насоча мислите на фенове и развъждачи към факта, че в днешно време хората формират предствите си, много повече чрез интернет, отколкото чрез възприятията с които бог ни е дарил (за добро или зло)!
Интернет е медия. И морален и добросъвестен фен, или ряазвъждач на КК би ттрябвало да е наясно с това, иии...., да не дрънка врели некипели!

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #48 on: July 22, 2012, 21:25:24 PM »

Преди известно време един познат  ми каза че не ще КК, че иска Дого Аржентино, щото било страшно, най якото! Че нямало по зло куче, че побеждавало дори и пума! Погледни, вика в ю туб и се увери сам! Гледах аз, двубой с пума, пума, ама без нокти и зъби!!! Така ама, това се  вижда от тия които искат да видят, а другите?!?!
Разказвам това за да насоча мислите на фенове и развъждачи към факта, че в днешно време хората формират предствите си, много повече чрез интернет, отколкото чрез възприятията с които бог ни е дарил (за добро или зло)!
Интернет е медия. И морален и добросъвестен фен, или ряазвъждач на КК би ттрябвало да е наясно с това, иии...., да не дрънка врели некипели!
Само да добавя, другото е Пи аР, маркетингови трикове, или за хатъра на парата, както обича да казва един мой приятел!
 Всичко казано тук за характера на КК звучи някак кухо, и само хора като Моро Маринов, Даниела Чакърова ,Сидер Седефчев и други ползващи кучето за работа знаят какво имам в предвид.

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #49 on: July 23, 2012, 07:37:44 AM »

Само да добавя, другото е Пи аР, маркетингови трикове, или за хатъра на парата, както обича да казва един мой приятел!
 Всичко казано тук за характера на КК звучи някак кухо, и само хора като Моро Маринов, Даниела Чакърова ,Сидер Седефчев и други ползващи кучето за работа знаят какво имам в предвид.
Интернет е място от където хората черпят информация в наши дни... Алекс ти от къде научи за МАКК,Миро,данди,каракитан?Все си мислех,че този форум е за изразяване на свободно мнение свързано с КК?! Аз пак ще се извиня,че имам различни предпочитания от други хора,извинявам се,че са и кухи тези мой мисли,но това е положението,просто имам явно "сбъркано" усещане за КК... Прав си че Данди,Седефчеви и Миро ползват кучетата по предназначение и че знаят много добре какво говорят,но не всички имаме възможността да гледаме стока и работни кучета,но това незначи,че нямаме мнение.... А и ето ти едно нещо което каза сина на Миро,сигурно и той дрънка врели некипели Wink

Куче, което няма злоба не трябва да подяжда останалите.           cheers

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #50 on: July 23, 2012, 13:29:58 PM »

Да наистина не трябва интернет да е единствения източник на знания и виждания.И ако визираш нас с Тодор знай,че не сме от тоя тип.Той е виждал повече кучета от мен на живо но и аз съм виждал и само мога да съжалявам,че не мога да ти ги покажа и да си говорим след това за характер-няма ги вече no
Колкото до Догото малко се е увлякъл с това "най-якото" но няма лошо,че ги харесва,аз също ги харесвам.Породата,помежду другото,е създадена за лов на пуми и глигани и действително се справят с тях.Сега как точно и дали са сами или в група не знам,но това е истинското им предназначение в родината.А,че твоя приятел е гледал някакво подобие на схватка,някакъв фарс и не се е усетил си е негов проблем.Нека позная пумата в клетка,вързана предполагам и както казваш без зъби и нокти no Толкова е автентичен подобен клип и може да служи за достоверна информация колкото и "Сръбски пастирски пас" и всички от тоя род.
Адриан го е казал възможно най-точно и ясно cheers

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #51 on: July 23, 2012, 13:53:46 PM »

Във връзка с Дого, историята на тази порода може да послужи за пример на много хора по отношение на връзката екстериор и функционалност. Действително ако братята Мартинес, създателите на догото, сега видят във какво се превръща техния универсален ловец, сигурно ........! но е факт - първоначално при създаването на тази порода се е целяло само едно - функционалност, от цвета, та през морфологията, та до захапката - всичко е било пречупено през призмата на функционалността на кучето ловец на едър дивеч (пуми, диви прасета) в сумрака на тропическата гора! Ми направили са го братята Мартинес! Но какво става с функционалността на кучето след като вече все повече не се използва по предназначение!? Само след няколко поколения вече се съмнявам в работните качествата на дого от изложбения ринг! И друго - ето един пример за порода при която захапката е от изключително значение за използването и - мисля че спор няма, даже и се е обръщало особено внимание при селекцията на породата - по отношение на постава на муцуната, нейната ширина и обем. Та тук братята Мартинес пишат че за Дого е нормално клещовидната захапка, и още нещо - забележете - може да липсват премолари 2 и 3 на долната и на горната чеюст, без това да намалява работните качества на породата! Тема за размисъл и изводи могат да е направят от тази история много! Въпроса е да се осъзнае всичко навреме!
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #52 on: July 23, 2012, 15:20:36 PM »

Давайки примера с догото имах впредвид че се спекулира с характера на КК. КК не е неконтролируема щракаща с зъби машинка за убиване на "врагове". Това че при някои КК се наблюдава такова поведение, най вече когато са на синджир, не го прави аксиома за характера на каракчанеца. Какво би станало ако такава реакция на потенциална заплаха наблюдаваме  когато кучето е на работа (със стадото в планината например)? Заобикалящата средаа до голяма степен формира поведението на кучето. То се адаптира  и то не без помоща на собственика. Не може да пренебрегваме даден екземппляр за това че не е изял три вълка, или при други условия трима човека!! Надявам се че успявам да се изразя ясно.

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #53 on: July 23, 2012, 16:23:43 PM »

В духа на казаното от Алекс. Отношението на собственика влияе в голяма степен в проявяването на едно или друго поведение в кучето. Дори и възрастно куче при смяна на собственика променя поведението си. От изявен хапач може да се превърне в по-спокойно и обратното. Поради това за истинските заложби на кучето можем да съдим като го наблюдаваме като малко кутре сукалче още в кучилото. След това средата дава отражение и маскира картината. Така едно по-колебливо кутре отгледано в подходящи условия с много и различни дразнители, като порасне ще създава впечатление за луд хапач. Същевременно смелото му братче ако порасне в изолирана среда, като голямо ще демонстрира по-колебливо поведение в нови ситуации.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member

« Reply #54 on: July 23, 2012, 17:52:32 PM »

Давайки примера с догото имах впредвид че се спекулира с характера на КК. КК не е неконтролируема щракаща с зъби машинка за убиване на "врагове". Това че при някои КК се наблюдава такова поведение, най вече когато са на синджир, не го прави аксиома за характера на каракчанеца. Какво би станало ако такава реакция на потенциална заплаха наблюдаваме  когато кучето е на работа (със стадото в планината например)? Заобикалящата средаа до голяма степен формира поведението на кучето. То се адаптира  и то не без помоща на собственика. Не може да пренебрегваме даден екземппляр за това че не е изял три вълка, или при други условия трима човека!! Надявам се че успявам да се изразя ясно.
Алекс, аз съм на същото мнение. Без значение от породата (дори). Лично на мен ми се повдига от безумно беснеещи на синджир психясали кучета, от които пръскат пяна и лиги. И такова куче определям като глупаво и неможещо да прецени ситуацията.
В тази връзка един от водещите развъдчици на истински кавказки овчарки споделя опита си, че при първи тест на фигурант, повечето от младите кучета НЕ захапват, колкото и да маркират с лай нарушителя.
Също така споделям и мнението ти, че доброто куче е мислещото и уравновесено куче. Наскоро имах удоволствието да видя няколко отлични кавказки овчарки, които в пристъствието на стопанина си ме приеха съвсем спокойно в територията си. Не мога да твърдя, че същото щеше да се случи ако бях сам, даже съм убеден в обратното.
Пак ще кажа - лично за мен това е есенцията на доброто куче - да действа адекватно във всяка ситуация. За мен няма по-голям кеф от това да видя едно здраво физически и стабилно психически куче. Всяко отклонение от здравата физика или психика смятам за недостатък. Аз лично психясало куче в разплод не бих допуснал наред с диспластичното.
ПП А каракачански кучета са убивали мечки сигурно колкото южноафриканския бурбул - леопарди. И у нас има легенди и митове за жалост.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Zahari
Hero Member

« Reply #55 on: August 11, 2012, 06:37:28 AM »

Малко късно се включвам в темата но от толкова работа.....
Относно размислите на ,,рех,, казваш за теб есенциата на доброто куче - да деиства адекватно в всяка
ситоациа ,после оплюваш кучето че небило убило мечка!!!
Не е ли по добре да неотрализират атаката на мечката (както са го правели,правят и ще гоправят ,,КК,,) отколкото да поемат рискове да я убиват. Нали умното и уравновесено куче те кефи.
« Last Edit: August 11, 2012, 06:40:14 AM by Zahari » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #56 on: August 11, 2012, 11:25:59 AM »

Захари май не си разбрал добре написаното от Рекс. Wink
rex
Hero Member

« Reply #57 on: August 11, 2012, 11:54:26 AM »

Малко късно се включвам в темата но от толкова работа.....
Относно размислите на ,,рех,, казваш за теб есенциата на доброто куче - да деиства адекватно в всяка
ситоациа ,после оплюваш кучето че небило убило мечка!!!
Не е ли по добре да неотрализират атаката на мечката (както са го правели,правят и ще гоправят ,,КК,,) отколкото да поемат рискове да я убиват. Нали умното и уравновесено куче те кефи.

Захари, казвам точно това, че куче би убило мечка на връх Куковден, ти къде прочете нещо различно?

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #58 on: August 11, 2012, 16:26:23 PM »

Някой от пишещите са си имали работа с мечки, но нека кажат ,а и не само те ,дали в практиката, а и не само -за случай куче или кучета по точно да са неутрализирали такъв звяр (в смисъл дали са удавяли мечка, а не да я прогонят) . Лично аз си мисля че биха били необходими определен брой кучета за целта при това да си знаят точно работата и да са сработени , гледал съм кадри как мечка влиза в единоборство с 5-6 вълка за плячка и независимо че имаше малък сблъсък, вълците не посмяха да продължат битката .  Интересно ми е дачуя какво мислят и другите.
Zahari
Hero Member

« Reply #59 on: August 11, 2012, 16:56:06 PM »

Стори ми се че се направи заключение с негативна оценка за ,,КК,, ако греша се извинявам.
Относно въпроса на Бошко за мечката и кучетата , виждал съм в Рила местност ,,Чала,,мечка да
напада овцете на егрека , имаше около 7-8 КК. две от който бяха безрасъдно смели и отидоха зян
другите деистваха по разумно но така и недадоха да вземе овца от егрека.
Доколкото да удавят мечка (силна и в добро състсяние) мисля всички знаят отговора.
« Last Edit: August 11, 2012, 17:04:27 PM by Zahari » Logged
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9
  Print  

Jump to: