Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 14, 2025, 14:57:57 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10
  Print  
Author Topic: Национална изложба на каракачански кучета, гр.Кресна 17 март 2012  (Read 93446 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #105 on: March 27, 2012, 07:10:37 AM »

Вано, съгласен съм със забележката! Wink
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #106 on: March 27, 2012, 07:15:09 AM »

Не знам дали някой е обърнал внимание и дали въобще го е интересувало освен съдята, но младия Мечкул показа нагледно как едно куче когато е с правилен формат,  екстериор и кондиция за пола си се движи.
Той демонстрира по завиден начин прословутия лек пружиниращ тръс със свободни и плавни движения на крайниците - характерен ход при Каракачанското куче, с минимум усилия и енергия максимално разстояние.
И понеже това си ми е стара тема  Wink за мен това беше поредното доказателство, колко важен е правилния екстериор и формат за доброто работното куче. Груб към здрав тип конституция, умерено широко и хармонично сложено.  smile

Мечкул демонстрира страхотен дух освен всичко казано до сега. Това му е първо излизане пред публика - до сега освен да пази повереното му стадо с кози и овце не имал други изяви. Ноооо..... както се видя въобще не се притесни от шумотевицата, навалицата и несвойствената обстановка за едно работно куче. А относно движенията му - всички видяха че кучето имаше рани които кървяха поради инцидент непосредствено преди влизането му в ринга. Та дори и отворената рана на преден ляв крак не му пречеше да се движи като сянка и да се държи мъжки!
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #107 on: March 27, 2012, 12:28:22 PM »

В духа на това, което казваш ми се ще да допълня относно някои появили се тенденции на срещата в Пловдив, че работните кучета било добре да се показват отделно защото били в друг външен вид, не се водели, неможели да се показват, стресирали се и т.н.
Просто няма такова нещо, когато едно куче си е куче то си е куче навсякъде. Дори бих казал, че според мен работните кучета на изложбата в Кресна показаха не само много по-голямо самочувствие и типично поведение за породата от другите, а и безупречен външен вид и кондиция.

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
vano
Guest
« Reply #108 on: March 27, 2012, 13:57:50 PM »

В духа на това, което казваш ми се ще да допълня относно някои появили се тенденции на срещата в Пловдив, че работните кучета било добре да се показват отделно защото били в друг външен вид, не се водели, неможели да се показват, стресирали се и т.н.
Просто няма такова нещо, когато едно куче си е куче то си е куче навсякъде. Дори бих казал, че според мен работните кучета на изложбата в Кресна показаха не само много по-голямо самочувствие и типично поведение за породата от другите, а и безупречен външен вид и кондиция.

Даже бих допълнил, че притежателите на кучета, които не са работни трябва да обърнат много повече внимание на движението на своите кучета. Явно липсата на достатъчно движение и постоянното стоене на кучетата на синджир оказва негативно влияние върху движенията им.
vano
Guest
« Reply #109 on: March 27, 2012, 16:36:23 PM »

Този Калпазан от кои родите ли е ?

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #110 on: March 28, 2012, 06:44:45 AM »

Оги, по отношение на поведението - точно и аз това споделих тогава че работното куче е с по уравновесено поведение и по устойчив тип нервна система в сравнение с изнервените "синджирни" или "клетъчни" екземпляри. А пък за външния вид и кондицията на работното куче то те са изключително променливи. Веднага ти давам пример - припомни си Бабаджан колко "смачкан" от несгодите на овчарския живот беше на изложбата в Железница миналата година и какъв беше на Кресна сега. Разбира се че и при неработни екземпляри има известни промени в кондицията но се предполага че ще са по минимални, защото са продиктувани от сравнително по-малко фактори - основно хранене и грижи на стопанина. При работните кучета, освен тези фактори има доста още които да не кажа че влияят в по силна степен върху моментното състояние на кучето. Та моето изказване на Общото събрание за разделянето на работните кучета в отделен клас, беше именно да се отчете или по скоро да се игнорира моментното състояние на кучето по време на изложбата. Разбира се че съм съблазнен от мотото "Колкото повече работни кучета - толкова по добре за породата като цяло". Но както и да е - това е тема за разговор в друг раздел! Wink
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #111 on: March 28, 2012, 06:50:25 AM »

Калпазан КараКитан - 6 г. Баща: Манчо Япе, майка: Тунджа КараКитан.
skolev
Sr. Member

« Reply #112 on: March 28, 2012, 06:57:50 AM »

Калпазан КараКитан - 6 г. Баща: Манчо Япе, майка: Тунджа КараКитан.
Dr. Vuchkov, na zaden liav krak na kucheto kakvo mu ima? Rana, ekzema, mikoza? Moje li da se poluchi takova neshto ot obezdvijvane na kucheto?
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #113 on: March 28, 2012, 07:12:50 AM »

В случая това е рана от "мерене на рогата" при мъжки кучета в групата охраняващи стадо. Но подобна картина може да се наблюдава и при някои дерматити и микози. От обездвижване могат да се наблюдават т.нар. декубитални рани от залежаване върху твърд под, когато е ограничено движението най-често при заболяване. Те обаче се появяват на страничната част на тялото и външната страна на крайниците. Това обаче е за друга тема - тук е темата за Изложба на МАКК - Кресна 2012. Wink
skolev
Sr. Member

« Reply #114 on: March 28, 2012, 07:20:02 AM »

В случая това е рана от "мерене на рогата" при мъжки кучета в групата охраняващи стадо. Но подобна картина може да се наблюдава и при някои дерматити и микози. От обездвижване могат да се наблюдават т.нар. декубитални рани от залежаване върху твърд под, когато е ограничено движението най-често при заболяване. Те обаче се появяват на страничната част на тялото и външната страна на крайниците. Това обаче е за друга тема - тук е темата за Изложба на МАКК - Кресна 2012. Wink
Blagodaria za otgovora  cheers
kolio
Full Member

« Reply #115 on: March 28, 2012, 18:19:17 PM »

Кочо
kolio
Full Member

« Reply #116 on: March 28, 2012, 18:21:24 PM »

kolio
Full Member

« Reply #117 on: March 28, 2012, 18:23:31 PM »

kolio