Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 19:31:23 PM

Login with username, password and session length

Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: Трябва ли кучето да роди?  (Read 49701 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
Светла
Sr. Member

« on: February 07, 2012, 12:15:41 PM »

В един друг форум зададох този въпрос и имах две публикации, но никой не ми отговори.
Изберете си мъжко или женско куче според личните предпочитания. Женските са по-послушни, сговорчиви и по-лесно се управляват. Макар и един път в живота на женското трябва да се даде възможност да има потомство. Мъжкарите са по-агресивни, конфликтни, слушат по-малко, но са по-силни и издръжливи. Общуването с тях е по-интересно за човека.

Това е последният абзац от публикуваната статия. Не можах да намеря кой е авторът и, за да преценя колко е вярна. Според мен написаното за качествата на женското или мъжкото куче е вярно.
Но дали женското трябва да роди поне един път - чувам различни мнения.
Коя е истината?

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=20889&edition_id=313&format=html

Ще продължа темата.

Ето едно от мненията, според които е по-здравословно кучето да не ражда:

Кастрацията
Автор Д-р Антов     
Кастрацията - здраве и отговорност!
.......

Най-честите страхове, заблуди и митове относно кастрацията!
...
Добре е за домашният ми любимец да роди веднъж!

От медицинска гледна точка е точно обратно. Колкото по-рано кастрирате любимеца си толкова по-здрав и спокоен  ще бъде той.
...

Източник:

http://www.vetbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=39

А дали моята кучица, която е вече на повече от две и половина години трябва, от здравословна гледна точка, да роди поне веднъж, живо ме интересува.
Или трябва да бъде кастрирана?
Все си мисля, че в този форум има хора с достатъчно опит, които да ми отговорят.
И пак да повторя: Става дума единствено за това, което е най-доброто за кучето ми!

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #1 on: February 07, 2012, 22:12:33 PM »

В един друг форум зададох този въпрос и имах две публикации, но никой не ми отговори.
Изберете си мъжко или женско куче според личните предпочитания. Женските са по-послушни, сговорчиви и по-лесно се управляват. Макар и един път в живота на женското трябва да се даде възможност да има потомство. Мъжкарите са по-агресивни, конфликтни, слушат по-малко, но са по-силни и издръжливи. Общуването с тях е по-интересно за човека.

Това е последният абзац от публикуваната статия. Не можах да намеря кой е авторът и, за да преценя колко е вярна. Според мен написаното за качествата на женското или мъжкото куче е вярно.
Но дали женското трябва да роди поне един път - чувам различни мнения.
Коя е истината?

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=20889&edition_id=313&format=html

Ще продължа темата.

Ето едно от мненията, според които е по-здравословно кучето да не ражда:

Кастрацията
Автор Д-р Антов     
Кастрацията - здраве и отговорност!
.......

Най-честите страхове, заблуди и митове относно кастрацията!
...
Добре е за домашният ми любимец да роди веднъж!

От медицинска гледна точка е точно обратно. Колкото по-рано кастрирате любимеца си толкова по-здрав и спокоен  ще бъде той.
...

Източник:

http://www.vetbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=39

А дали моята кучица, която е вече на повече от две и половина години трябва, от здравословна гледна точка, да роди поне веднъж, живо ме интересува.
Все си мисля, че в този форум има хора с достатъчно опит, които да ми отговорят.
И пак да повторя: Става дума единствено за това, което е най-доброто за кучето ми!

Трябва.  smile

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Светла
Sr. Member

« Reply #2 on: February 08, 2012, 05:57:45 AM »

Благодаря!
И аз все си мисля, че кастрацията е необходима само и единствено, ако я налага здравословното състояние на кучето.
В противен случаи тя е умишлено и преднамерено, изкуствено осакатяване на животното.

Джек Лондон
vano
Guest
« Reply #3 on: March 20, 2012, 07:30:07 AM »

И защо трябва да роди???

А ако не роди защо трябва да се кастрира???

dog
Newbie
*

« Reply #4 on: August 21, 2012, 13:00:07 PM »

Ако не трябва да раждат кучетата как ще се продължава породата .В такъв смисъл ако няма кученца породата загива.Нека да smile smile smile smile smile smile smile smile smile раждат
Ariman
Hero Member

« Reply #5 on: August 21, 2012, 13:11:03 PM »

Искрено се забавлявам на подобни мисловни полюции.Няма абсолютно никаква истина в казаното, очевидно е, че разбирането за развъждане за Вас стига единствено до съешаване и раждане. no
« Last Edit: August 21, 2012, 13:11:31 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Светла
Sr. Member

« Reply #6 on: August 21, 2012, 15:31:58 PM »

...

Очевидно, подчертаното е подчертано напразно. Въпросът ми касаеше единствено ТРЯБВА ЛИ КУЧЕТО ДА РОДИ ОТ ЗДРАВОСЛОВНА ГЛЕДНА ТОЧКА! Но това беше подминато, умишлено или не! И се създадоха предпоставки за излишни приказки. Жалко!

Джек Лондон
Johnny
Jr. Member
**

« Reply #7 on: August 21, 2012, 18:27:24 PM »

Най-разпространения мит.Нито едно чифтосване не е донесло здраве за женската,както физическо,така и психическо.Това е общоизвестно сред професионалистите.

Този стереотип се развива сред хората,които никога не са имали животни.90% от стопаните на кучета погрешно смятат,че ако чифтосат веднъж своето куче,ще го избавят от възможни заболявания по "женската" част за цял живот.Ако всичко беше толкова просто....

Чифтосването за здраве - това са глупости. Никакво здраве няма да прибавите,обратното,бременността- това е проверка на женския организъм за здраве,и ако има проблеми при женската,по-добре не експериментирайте,за да нямате нови проблеми след това.

Чифтосват се само здрави женски.Преди чифтосването трябва да се изследва напълно- какво ще стане,ако нещо се обърка? Тогава самата бременност ще стане патологичен,а не физиологичен процес,който ще причини редица малки или големи проблеми.Ако женската е здрава,с какво ще се различава здравето на родилата женска от здравето на здравата неродила?

Дори,ако по време на бременността няма никакви проблеми, няма гаранция,че раждането ще протече нормално,без оперативна намеса.Цезаровото сечение - не е ли прекалено голяма цена за неграмотната представа на стопанина за кучешкото здраве?

И да не забравяме,че женската може да получи заболяване от мъжкия,предавано по полов път.Поради устройството на половите органи,женските се заразяват по-често от мъжките(при чифтосване с болен мъжки).

Да добавим към това още и хормоналното пренастройване на организма,което протича при първата бременност.Ако кучето след това не се чифтоса,то "активизираните" хормони могат да доведат до здравословни проблеми.Туморите на млечните жлези са истински бич за женските,чифотосани за "здраве" веднъж в живота си.

И ако преди чифтосването не сте знаели,какво е това "лъжлива бременност",след него ще разберете.Когато вие с чувство на изпълнен дълг смятате своето "мероприятие" по поддържане на здравето на женската за проведено(чифтосали сте я,намерили сте дом на кученцата)ви очаква първия нов сюрприз.След половин-два месеца след разгара на новия еструс ще забележите подозрителна промяна в поведението на женската: тя започва да строи "гнездо",започва да го защитава от всички,ще стане по-нервна,ще се подуят зърната(до поява на мляко).Не,не е бременна- това е лъжлива бременност,когато организма веднъж допуснат,изисква производството на все нови и нови кученца.И с всеки път лъжливата бременност ще бъде изразена по-силно и по-силно.Да,лъжливата бременност може да се случи и при никога нечифтосана женска,но значително по-изразена е при родилата,особено - родилата веднъж.Единствения способ да решите кардинално проблема с лъжливата бременност е да кастрирате женската.

Крайния случай- смъртта на любимото куче при раждането- не разглеждаме това,че при оказване на своевременна помощ това е малко вероятно.

Риска от заразяване на чифтосаната женска "за здраве" е по-голям. Ако кучето представлява интерес за развъждане,ако е звездата на вашия развъдник и т.н.- тогава чифтосването може да се оправдае от необходимостта за получаване на кученца именно от нея.
Светла
Sr. Member

« Reply #8 on: August 21, 2012, 18:46:15 PM »

За първи път чета нещо подобно!
Благодаря много!!!

Джек Лондон
mirko_kz
Newbie
*

« Reply #9 on: August 21, 2012, 19:28:38 PM »

Здравословно е кучката изобщо да не ражда,но който е гледал женски кучета знае как се променят структурно след раждане
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #10 on: August 21, 2012, 19:54:58 PM »

Здравословно е кучката изобщо да не ражда,но който е гледал женски кучета знае как се променят структурно след раждане

И аз съм на това мнение ,всяка кучка се доразвива и уляга  след раждане(някой след 2-3)  който не го е забелязал значи не е имал куче никога  .
Бремеността и раждането са напълно естествени процеси и нека не се вживяваме прекалено, който го е страх да не си запложда кучката - нито ще спечели ,нито ще загуби в случая. За определени цели си има определени решения.Smiley
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #11 on: March 12, 2014, 21:09:15 PM »

На каква възраст би следвало да е първото заплождане на женската?

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #12 on: March 13, 2014, 07:44:53 AM »

Според мен е най-добре след второто разгонване, но някои практикуват след първото, а други направо на първото Smiley Моите съображения са че около 20-тия месец кучката е завършила активният си растеж и затова момента е вече подходящ.
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #13 on: March 13, 2014, 09:08:09 AM »

Според мен е най-добре след второто разгонване, но някои практикуват след първото, а други направо на първото Smiley Моите съображения са че около 20-тия месец кучката е завършила активният си растеж и затова момента е вече подходящ.

Вано е напълно прав, най-рано на трето разгонване, лично аз заплождам след втората година, а понякога и по-късно. Ние не откриваме топлата вода, тя е открита отдавна.

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #14 on: March 13, 2014, 09:38:16 AM »

Благодарност момчета, така ще направя.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън