Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 19, 2025, 08:52:22 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 146
  Print  
Author Topic: Развъдник "Вучо" - фотопредставяне.  (Read 1333504 times)
0 Members and 28 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #75 on: October 21, 2008, 06:02:42 AM »

Враня - ................................... без думи!

Внучка на Беловския Мурад по баща!
Mad Max
Hero Member

« Reply #76 on: October 21, 2008, 06:52:56 AM »

notworthy

malkia
Full Member

« Reply #77 on: October 21, 2008, 10:25:17 AM »

Яката работа!
поздрави  clap

- Learn to live freely , learn linux -
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #78 on: October 21, 2008, 11:56:31 AM »

Малък, привет!
Поздравлението за кутрето от Вранка и Буйо - да ти е живо и здраво! Враня която е на снимката по-горе, е баба по майка на твоята Буря, а също и на малкия Караман на ани79!
velislav6
Full Member

« Reply #79 on: October 21, 2008, 14:33:42 PM »

Докторе искам да ви попитам относно инбридните връзки.Чувал съм че могат да се получати аномалии при по близко родствени връзки и искам да знам до какво родство се допускат заплождания.Под аномалий имам в предвид липси на зъби,обратни захапки,растеж на кучето и др.
malkia
Full Member

« Reply #80 on: October 21, 2008, 14:43:38 PM »

Малък, привет!
Поздравлението за кутрето от Вранка и Буйо - да ти е живо и здраво! Враня която е на снимката по-горе, е баба по майка на твоята Буря, а също и на малкия Караман на ани79!

Да знам, мерси за инфото! Разкажи повече за характера на Враня Smiley?
поздрави  naughty

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #81 on: October 22, 2008, 09:26:13 AM »

Докторе искам да ви попитам относно инбридните връзки.Чувал съм че могат да се получати аномалии при по близко родствени връзки и искам да знам до какво родство се допускат заплождания.Под аномалий имам в предвид липси на зъби,обратни захапки,растеж на кучето и др.

Не крия че инбридинга ми е слабост - особенно в последно време! naughty На всички трябва да е ясно че прилагането на инбидинг е налице при всички създадени породи. С този метод на развъждане се цели затвърждаване на някои ценни признаци характерни за съответния прародител по който всъщност се инбридира. Сам по себе си инбридинга повишава хомозиготността на популацията и от тук следва проявата на някои недостатъци или пороци които не се проявяват при хетерозиготно състояние на гените. Нужно е прилагането на инбридинга да става внимателно и с определена цел, а не безразборно и стихийно. Рано или късно се проявява така нареченета инбредна депресия изразяваща се в проявявата на тежки пороци, слаба виталност и т.н. нежелани последствия. Така че в дебелите книги пише че инбридинга е нож с две остриета и трябва да се пипа внимателно.
Тук е мястото да спомена че в миналото именно поради инбридинга в отделни географски изолирани популации на Каракачанските кучета са се оформили известните днес "джинсове" - костенски, разложки, якорудски и т.н. Това е ставало несъзнателно разбира се. В определен район примерно се прочува дадено куче с "изявите" си - удавило вълк например, и всички искат от него кутре и съответно пускат голям брой кучки на него и неговата наследственост се предава в голям брой потомци в района. Друг вариант е когато например при стадото години наред най-силното куче запложда кучките и ефекта е същия. Именно поради това кучетата в миналото произлизащи от определен район са с толкова сходни признаци.
Между другото едни от най-качествените кучета послужили за основоположници на линии в МАКК са резултат на близък инбридинг. Известният Шаро Пепеленовия, например е резултат от връзката на брат и сестра от едно и също кучило.
Така че инбридинга за мен е метод на развъждане при каракачанеца с който има какво да изненадаме публиката!
поздрави
« Last Edit: October 22, 2008, 09:33:09 AM by kennel Vucho » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #82 on: October 22, 2008, 09:30:55 AM »

Малък, привет!

поздрави  naughty

Враня е едно от най-уравновесените кучки с които съм работил - сигурна и методична в действията си. Без излишни нерви и адреналин. При провокация - сигурна и неотстъпчива. Вече с възрастта не е така бърза както преди но борбена натура - не се отказва. В значително степен прилича на дядо си - Беловския Мурад. Ако успея да получа още някое и друго куче от нея ще бъда много доволен.
vano
Guest
« Reply #83 on: October 22, 2008, 09:59:34 AM »

Не крия че инбридинга ми е слабост - особенно в последно време! naughty На всички трябва да е ясно че прилагането на инбидинг е налице при всички създадени породи. С този метод на развъждане се цели затвърждаване на някои ценни признаци характерни за съответния прародител по който всъщност се инбридира. Сам по себе си инбридинга повишава хомозиготността на популацията и от тук следва проявата на някои недостатъци или пороци които не се проявяват при хетерозиготно състояние на гените. Нужно е прилагането на инбридинга да става внимателно и с определена цел, а не безразборно и стихийно. Рано или късно се проявява така нареченета инбредна депресия изразяваща се в проявявата на тежки пороци, слаба виталност и т.н. нежелани последствия. Така че в дебелите книги пише че инбридинга е нож с две остриета и трябва да се пипа внимателно.
Тук е мястото да спомена че в миналото именно поради инбридинга в отделни географски изолирани популации на Каракачанските кучета са се оформили известните днес "джинсове" - костенски, разложки, якорудски и т.н. Това е ставало несъзнателно разбира се. В определен район примерно се прочува дадено куче с "изявите" си - удавило вълк например, и всички искат от него кутре и съответно пускат голям брой кучки на него и неговата наследственост се предава в голям брой потомци в района. Друг вариант е когато например при стадото години наред най-силното куче запложда кучките и ефекта е същия. Именно поради това кучетата в миналото произлизащи от определен район са с толкова сходни признаци.
Между другото едни от най-качествените кучета послужили за основоположници на линии в МАКК са резултат на близък инбридинг. Известният Шаро Пепеленовия, например е резултат от връзката на брат и сестра от едно и също кучило.
Така че инбридинга за мен е метод на развъждане при каракачанеца с който има какво да изненадаме публиката!
поздрави

Не ги разбирам много нещата, ама все си мисля, че по-тесен инбридинг от I-III, III-I не е добра идея, но все пак вие си знаете.  Wink
malkia
Full Member

« Reply #84 on: October 22, 2008, 10:15:09 AM »

Малък, привет!

поздрави  naughty

Враня е едно от най-уравновесените кучки с които съм работил - сигурна и методична в действията си. Без излишни нерви и адреналин. При провокация - сигурна и неотстъпчива. Вече с възрастта не е така бърза както преди но борбена натура - не се отказва. В значително степен прилича на дядо си - Беловския Мурад. Ако успея да получа още някое и друго куче от нея ще бъда много доволен.

Може ли да пуснеш някои дъщери на Враня? Какво очакваш от кученцето Вранка и Буйо?

Поздрави

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #85 on: October 22, 2008, 11:14:04 AM »

Ще ви пусна снимки но не днес! Wink
Иначе твоята Буря е инбредна по Буян и по скоро в тази посока търси отговор на въпроса си! Може и Атила да ти даде жокер - все пак решението за връзката е тяхна.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #86 on: October 22, 2008, 11:16:02 AM »

Вано, малко бягаме от темата, ама защо мислите така? Кои са причините според вас, да не се допуска такава степен на инбридинг?
vano
Guest
« Reply #87 on: October 22, 2008, 12:34:19 PM »

Вано, малко бягаме от темата, ама защо мислите така? Кои са причините според вас, да не се допуска такава степен на инбридинг?

Казвам че по-тесен от III-I, I-III според мен не е нормално. Например I-II (син - майка) II-I (баща - дъщеря) или II-II (брат-сестра), както казвате за Шаро. Това си е кръвосмешение. Макар, че и III-I, I-III също се води много тесен имбридинг, но все пак се прави с цел запазване на някои много ценни признаци

А що се отнася до тесен или умерен имбридинг - да няма проблеми (но както казвате премерено) - това е начина за затвърждаване на желани признаци.

Абе според мен имбридинга не е за всеки. Не е ли наясно човек точно какво прави и какво цели с дадена връзка по-добре да не я осъществява. За жалост при много от нашите развъдчици това е често срещано явление.

пп.

За да не пиша друг пост допълвам този.

При близкородствен имбридинг вероятността за инбридна депресия, нараства значително - какво правите с кучетата от дадено кучило, при които тя се е изразила (например в пороци за породата) - дано не ги раздавате на хората от другите лагери, както праве един велик "специалист"  biggrin biggrin biggrin
« Last Edit: October 22, 2008, 13:21:10 PM by vano » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #88 on: October 23, 2008, 10:25:17 AM »

Вано, най-напред ако ми позволите една забележка - термина се пише и произнася "инбридинг" идва от английски "inbreeding".

Никъде не съм казал че в развъждането при Каракачанеца инбридинга е задължителен метод - напротив казах че на мен ми е слабост и го прилагам. Причината е именно запазване на някои ценни признаци в потомците на инбридирания прародител. Що се отнася да проявата на инбредната депресия то тя може да се прояви и при умереното и при далечното родство - зависи самите родители дали са инбредни и т.н. Разбира се процента е по-малък.
Кучетата сд проявени недостатъци било то инбредни или аутбредни си следват правилника - прави им се оценка и съответно или се включват или изключват от разплод - но това е друга тема и ако искате може да се прехвърлим в темата "Развъждане".
Поздрави
vano
Guest
« Reply #89 on: October 23, 2008, 12:10:04 PM »

Вано, най-напред ако ми позволите една забележка - термина се пише и произнася "инбридинг" идва от английски "inbreeding".

Разбира се че е инбридинг. Ама така е като ми куца английския.  blush blush blush

Ами ако има с кой да се дискутира, не е лошо да се прехвърли поста в темата за развъждане и селекция. На мен поне ще ми е интересно да чета ЗА и ППРОТИВ инбридинга (или инбрийдинг, ако гледаме транскрипцията)
Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 146
  Print  

Jump to: