Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 04, 2025, 13:50:30 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 139 140 [141] 142 143 ... 146
  Print  
Author Topic: Развъдник "Вучо" - фотопредставяне.  (Read 1288223 times)
0 Members and 21 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #2100 on: April 30, 2018, 19:19:19 PM »

trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #2101 on: April 30, 2018, 19:31:43 PM »

Струма е или беше хубава кучка! Също кутретата, които дава са много хубави! На изложбата се забеляза, че има вече няколко кучета, които са с по-масивна структура и в по-горният ръстов диапазон, какъвто е Главчо.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Пеньо
Hero Member

« Reply #2102 on: April 30, 2018, 20:02:20 PM »

Пеньо,  убеден съм, че  си разбрал шегата относно спазването на правилата и опорната точка с пенкилера "Меч".  smile
     А относно правилата, нямам съмнения, че съгласно т. 4.4.2 от ПСР на МАКК, връзката между тези „много ценни и проверени разплодници” е станала факт с Решение на Комисията по селекция, което при нужда съм убеден, че може да бъде показано. Все пак връзката я е правил сам Председателят и. Нали правилата доброволно и съзнателно са разписани с едничката цел да се спазват дето се вика, а не да се играе на „дълга магарица” с тях.

Естествено, че разбрах шегата, Ники. Обаче тя нещо не ме кефи. Повтарям се: не ме вълнува Меч. Не ме вълнуват дамазлъците му. Не знам дали е станало ясно, но аз напуснах МАКК. Развъдник "Страхил" не съществува вече. Причините не са актуални в тази тема. НО!!! Какво установих в последствие? Имам СВОБОДА. Свобода да не робувам на шибани правила. Такива правила, които вкарват кучето в рамки на заводско развъждане. Единствено съм съгласен с това, предците да са проследени и кутретата да бъдат чипирани. Та в този ред на мисли, ако има чалъм, да, бих направил I-I  на Главчо. Когато го види човек това куче, ще ме разбере.
 ПП. Едно от облекченията ми е, да не кръщавам 7-8 кутрета с имена, започващи с една буква.  Wink
Пеньо
Hero Member

« Reply #2103 on: April 30, 2018, 20:16:11 PM »

И още нещо. 4.4.2. го свързвам с Димитър Пенев, не с ПСР. naughty
rex
Hero Member

« Reply #2104 on: May 01, 2018, 05:45:20 AM »

В интерес на истината не знаех, че си напуснал МАКК, даже сега гледам, че „Страхил” стои още в листа на действащите към асоциацията развъдници. Явно си имал съответните мотиви, за да предприемеш такова действие.
     Темата за спазването на правила и до колко това ограничава селекцията или пък напротив -  и помага, явно е дълга в нашия контекст. Особено когато говорим за организирана кинология, в която участват много развъдчици под шапката на някакво сдружение – лицензент и гарант за качеството на общата дейност. Но си прав, че разговора не е за тази тема.
     ПП То комай между 4.4.2 и 4-4-2 на чичо Пенчо има доста общи неща. Още по време на „лудото американско лято” доста футболни анализатори определяха тактиката на Стратега от Мировяне като „организиран хаос”.  smile

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Пеньо
Hero Member

« Reply #2105 on: May 01, 2018, 06:18:49 AM »

Далеч съм от мисълта, че организарана кинология може да се води без правила. Явно аз не съм фен на такъв вид кинология, приложена за КК. Това си е мое виждане, с което не искам да ангажирам никого. Но, стига толкова за това в темата на Наско.
Фактът, че "Страхил" фигурира в онази листа е административен пропуск.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #2106 on: May 01, 2018, 13:59:46 PM »

Зана Вучо на 2 месеца вече. На този етап оправдава напълно очакванията за извършения затвърждаващ инбридинг.

Ariman
Hero Member

« Reply #2107 on: May 02, 2018, 05:59:37 AM »

Kennel Vucho, интересно ми е – задавал ли си си въпроса, ако беше Председател на Комисия по селекция(а някъде и развъждане) в някой нормален клуб по кинология (а не в толкова благ откъм паразити гостоприемник), какво щеше да ти каже членската маса по тези въпроси? И ти какво щеше да и отговориш? И колко време още (и дали) щеше да продължаваш да заемаш този пост, с примерите които даваш?

Пеньо, не е проблема в II-I-то, то когато трябва се прави. Но тази връзка далеч не е в този формат и това се вижда в дълбочината на родословието.

П.П. Жалко за Риска Вучо, одъртяла е явно без грам файда, горката. - така и не се представи поне едно кучило от нея.  А беше качествено куче!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #2108 on: May 02, 2018, 06:43:15 AM »

Наистина е безпредметно да обяснявам причината за това развъдно решение, при положение че отсрещния не знае а и не иска да вникне в линейното развъждане и прилагането в последствие на междулинеен крос. Използването на такива силно инбредни родители, с изявена "инбредна преса", е метод отдавна известен в развъждането. Целта е постигане на своеобразен хетерозисен ефект, т.нар. "хетерозиготен взрив" в последващата неродствена комбинация. Там е разликата между "нормалния кинолжки клуб" занимаващ се с комерсиални породи с хиляден брой на индивиди в популация, и в "ненормалната МАКК "!  А за Риска - бъдете с спокойни - има доволно кучета от нея и е в отлична развъдна кондиция!
Ariman
Hero Member

« Reply #2109 on: May 02, 2018, 07:52:55 AM »

Интересното в цялата работа е откъде в последствие ще се намери в рамките на МАКК неродствен екземпляр, с който да се взриви тоя така компресиран генетичен матрЯл?

Kennel Vucho, за онагледяване на това ювелирно решение с „налагане на инбредна преса”, мисля че би било добре да се разпише инбридинга по това бутиково кучило. Ще е много интересно за широката аудитория да го види, а и вероятно са единици хората, които биха съумели да го разпишат коректно.
Интересно е, обаче и друго, че в развъждането доста по-често се среща термина „инбредна депресия“, за който тук никога, подчертавам никога, не е ставало въпрос, въпреки постоянното ползвана на близко родствено развъждане.

Интересно е защо спряха да се произвеждат кучета като Риска, при която въпреки липсата на преси, избухвания, взривове и други своего рода генетични атентати, резултата е повече от добър. И доста по-добър от мачканите и премазвани от инбридинг  животни.

П.П. Е, това, че има потомство от нея е новина! Дай Боже в скоро време да се впишат официално някъде, за да ги видим тези деца, внуци и вероятно пра-внуци.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #2110 on: May 02, 2018, 07:57:53 AM »

Много неща ще са ти интересни, драги! Като се поограмотиш още малко ще получиш и някои отговори. Лек път по друма ня познанието!
rex
Hero Member

« Reply #2111 on: May 02, 2018, 16:00:26 PM »

Понеже днес явно е ден за нови термини, аз бих искал да се осветля по един въпрос -  ако се съчетае кучка с обратна захапка (но пък в отлична развъдна кондиция) с мъжкар с огледална липса на Р4, това какъв вид „хетерозиготен взрив” ще се води? Имплозия?

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #2112 on: May 02, 2018, 16:40:15 PM »

Дали!? lol lol lol
Да не залагаш на ротативки?  lol
rex
Hero Member

« Reply #2113 on: May 02, 2018, 16:47:32 PM »

Какво дали?
И не, хазарта не ми е присъщ, както и лигавото поведение.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #2114 on: May 02, 2018, 17:30:15 PM »

По всичко личи! Успех!
« Last Edit: May 02, 2018, 17:31:21 PM by kennel Vucho » Logged
Pages: 1 ... 139 140 [141] 142 143 ... 146
  Print  

Jump to: