Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 06, 2025, 16:05:26 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 12
  Print  
Author Topic: Очите на КК-повод за размисъл!  (Read 170618 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #60 on: January 06, 2012, 16:17:20 PM »

Емоционалността, ината като реакции не са добра база за търсене,мисля че важно е да не губим границата, в това което правим. Паралел с БОК(както винаги),НОК,КО,САО е особен, по - простата причина, че в тези породи, с понятията генна изменчивост и мутация много лесно се обясняват кръстоски, които в днешно врме стигат на моменти предела на въображението ми, не говорим за този тип развъждане, в който в даден момент да се стигне до гърлото на бутилката. Вашата задача като членове, отговорници, развъдчици и прочее е много по- трудна от при горепосочените породи, разбира се ако наистина се борите за чистопородност, занимаваща и умните хора от години. Използването на даден признак от фенотипа,извън комплексната му оценка също е заблуждаващ аргумент. В световен мащаб е дадено определение на термини като "порода", "тип", "подтип", "породна група" и прочее, но на базата на изследвания, така че за да говорим и в нашият случай така, това означава, че нашето куче трябва да отговаря,(да се вмества) на общоприетите норми(разбира се ако търсите това световно признание). Докато понятието породност не се разбере,от всички, няма смисъл от никакви дискусии.Приемаме, че има разнообразие в някои детайли, но като цяло е ясно кое е типично и кое не.Вариации вътре в порода и вариации в типа са различни неща.Когато се развъжда некоректно, се търси промяна в стандарта.
« Last Edit: January 06, 2012, 16:19:31 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
aborigen
Sr. Member

« Reply #61 on: January 06, 2012, 16:38:18 PM »

Емоционалността, ината като реакции не са добра база за търсене,мисля че важно е да не губим границата, в това което правим. Паралел с БОК(както винаги),НОК,КО,САО е особен, по - простата причина, че в тези породи, с понятията генна изменчивост и мутация много лесно се обясняват кръстоски, които в днешно врме стигат на моменти предела на въображението ми, не говорим за този тип развъждане, в който в даден момент да се стигне до гърлото на бутилката. Вашата задача като членове, отговорници, развъдчици и прочее е много по- трудна от при горепосочените породи, разбира се ако наистина се борите за чистопородност, занимаваща и умните хора от години. Използването на даден признак от фенотипа,извън комплексната му оценка също е заблуждаващ аргумент. В световен мащаб е дадено определение на термини като "порода", "тип", "подтип", "породна група" и прочее, но на базата на изследвания, така че за да говорим и в нашият случай така, това означава, че нашето куче трябва да отговаря,(да се вмества) на общоприетите норми(разбира се ако търсите това световно признание). Докато понятието породност не се разбере,от всички, няма смисъл от никакви дискусии.Приемаме, че има разнообразие в някои детайли, но като цяло е ясно кое е типично и кое не.Вариации вътре в порода и вариации в типа са различни неща.Когато се развъжда некоректно, се търси промяна в стандарта.
Много си прав.
Самоче немогат да покажат едно истинско куче със такива очи.А се бият във гърдите че техното е истинско и проверено.
Лошото е че вече   50процента от кучетата във България са със жълти очи.И при тия и при ония.
Тоя спор е без мислен докато някой непокаже че има такова куче.
Тогава може да се прави компромис до тогава това си остава МЕЛЕЗ за мене.
Това си е мое мнение него насаждам на никой.
ТИТО
Hero Member

« Reply #62 on: January 06, 2012, 17:31:59 PM »

Преставам и аз да пиша в темата за да водите дискусии спокойно относно породността.

ае поздрави,,

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #63 on: January 08, 2012, 10:39:14 AM »

мой приятел ,който се занимава с тези ку4ета сигурно пове4е от 30-40г ми казва -как само ще се търсят жълтите о4и ,ама няма да ги има ве4е ...................... Wink
Тоест са се срещали и преди кучета със светли очи? Божко имаш ли снимки на стари кучета с такива очи?

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #64 on: January 08, 2012, 11:46:47 AM »

Хубава тема и добра дискусия се е получила. Цвета на очите при каракачанеца може да варира както е и записан в стандарта. Разбира се че са се срещали и преди а и сега кучета чистопородни със светли очи. Примери за това много, но да се твърди че светлите очи са признак за нечистопородност мисля че е меко казано смешно. Въпреки това на всеки мисля че му е кеф да види тъмно малко маслинено око. Поне при мен е така. Но да се говори за изключване от разплод на едно или друго чистопородно куче само за това че е с светли очи - моите уважения но аз лично пръв ще съм против това.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #65 on: January 08, 2012, 12:10:08 PM »

мой приятел ,който се занимава с тези ку4ета сигурно пове4е от 30-40г ми казва -как само ще се търсят жълтите о4и ,ама няма да ги има ве4е ...................... Wink
Тоест са се срещали и преди кучета със светли очи? Божко имаш ли снимки на стари кучета с такива очи?

todor_govedarci
Hero Member

« Reply #66 on: January 08, 2012, 15:43:08 PM »

А може ли да дадеш малко инфо за кучето,за да не е една снимка само Wink

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #67 on: January 08, 2012, 16:29:21 PM »

А може ли да дадеш малко инфо за кучето,за да не е една снимка само Wink

smile обещах снимка на българско ку4е и това е ....инфото не е важно  smile
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #68 on: January 10, 2012, 14:26:57 PM »

Ето това е едно женско овчарско куче от друга порода с всички необходими документи и доказателства за това. Някои от тук пишещите знаят кое е това куче.
Ще се нагърби ли някой да открие и обясни фенотипните екстериорни разлики отличаващи Каракачанското куче от това куче? Може би някой отговорник по селекция и развъждане   Wink.
Просто ей така за опит по-младите да научат нещо.

А после да поговорим за породни стандарти, по-меки или по-твърди развъдни предписания и т.н и т. н.  smile

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Ariman
Hero Member

« Reply #69 on: January 10, 2012, 14:54:22 PM »

Идеята е чудесна, поздравявам Ви SIMBEN, добър пример за фенотипно сходство, очаквам с интерес последващите мнения. Тази драганова кавказка, чудесно би паснала да бъде преоткрита в някой наш високопланински овчарник, а след това да бълва потомство, защото някой казал, че продължава стар специфичен тип!
« Last Edit: January 10, 2012, 14:54:57 PM by Ariman » Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #70 on: January 10, 2012, 16:08:18 PM »

Оги, разбира се че ще има сходство. Лично аз бих приложил и по стари снимки на аборигенни кавказци които са още по близо във фенотипно отношение до каракачанското куче особено някои шарени вариетети при Кавказката овчарка. Какво доказва това освен евентуално далечно родство. Но дали повечето съвременни представители на Кавказката овчарка или селекционния идеал на водещите развъдчици са близо до нашите кучета? Така че ако коментираме един отделен представител на породата то нека сравним и тези:

и какво да ги обявим за нетипични ли?
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #71 on: January 10, 2012, 16:14:33 PM »

Ариман, така е абсолютно си прав и за това тука се джанкаме толкова за произход и да се знае потеклото на дадено куче! Поне колкото е възможно да се изкопчи информация и то от различни източници - просто ей така да ни е чиста съвеста и да можем да кажем - няма данни за наличие на чужда кръв. За това и често оставаме неразбрани за тесния инбридинг когато прилагаме за проверка на един или друг родител за който нямаме достатъчно информация.
Ariman
Hero Member

« Reply #72 on: January 10, 2012, 17:00:17 PM »

kennel Vucho, с Вас се срещнхаме в една друга тема, където коментирахме инбридинга, може би помните моите възгледи относно това, в общи линии стигнахме до съгласие в мненията - метод повече за запазване, отколкото проверка.
Тук описах стандартна процедура в нашето кучевъдство, на коя съм се натъквал многократно, именно "преоткриването". Приканвам Ви да се включите в темата, като представител на научните среди - да поговорим за гените и какво правят те с нашето куче, да ни насочите към подобни материали(ако има такива) и евентуалната възможност за публикуването им тук! Поздрави!

na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #73 on: January 10, 2012, 17:24:16 PM »

Абе не знам за очите, но старите аборигенни кучета повече приличат на други овчарски породи и по малко от днешните развъждани в БГ.
pitbul
Sr. Member

« Reply #74 on: January 10, 2012, 23:22:15 PM »

всеки си прави каквото си иска хахахахаха.Ние ще оправим маймуните хахахаха
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 12
  Print  

Jump to: