Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #45 on: January 05, 2012, 19:18:57 PM » |
|
останалия коментар наистина е излишен ,просто не си разбрал целта нищо пове4е 
|
|
|
|
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #46 on: January 05, 2012, 19:22:44 PM » |
|
Bojko Dobrevski sbg, не съм сигурен, че точен аргумент в разискваната от нас тема, може да бъде снимкана животно, за което няма никаква информация, ако вобще това е сив вълк или Canis lupus. Едни от най - проучваните вълци са тези в "Йелоустоун" и канадският арктичен пояс, след сравняване на ДНК от бели, сиви и черни вълци там разкриват, че ген наречен бета-дефензин, отговорен за черната козина при кучетата, принадлежи към определено семейство от гени, за които по-рано се е смятало, че са свързани с борбата с инфекциите. Една версия на гена предизвиква светлия или жълтеникав оттенък, а мутирала версия черния цвят. Именно кръстосването на домашното куче с вълк насажда черният цвят у тях, следователно няма как да приемем, че мутацията засяга само козината, нали?!
но пък ти благодаря за инфото за мен е много ценно 
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #47 on: January 05, 2012, 19:59:08 PM » |
|
TИТО, съгласен съм с думите за вариациите, и да наблюдаваха се доста различни вътрепордни типове, което тогава беше истинското богатсво "на краски и форми". След преломната(за какво ли не) да речем 90 - та, сигурно още по - добре от мен знаете за какво "развъждане" говорим, хубавото е че стандарта е 91 - все пак в началото и надяваме се обективно е обгърнал поголовието преди ударните дози чужда кръв. Мисълта ми е, да наречем - от криворазбраността преди години, вобще не можем да "спим спокойно" сега. И трите описани от Вас пункта, смятам и за себе си верни - чистопородно развъждане - автентичен вид, непрекаленото рамкиране и човешкият фактор, но не за нашето дередже. Имам предвид за едно, да го нарека, по - интелигентно развъждане, което също обикновенно не води до нещо кой знае колко добро(например това, което се чува за НОК в момента), но не това кометираме. Компромиси за състоянието на тази порода смятам са недопустими, либералност в стандарта не бива да има. Аргумент винаги е чистопородността, забелязал съм, че стандартите се четат с лафа "дявола евангелието"... много интерпретации! Не съм изцяло запознат с всичките научните трудове за КК и унаследяване на екстериора, работните качества, възпроизводителните способности и вобще обстоиността на обследването на генофонда на породата, ДНК материалите взети от Проф.Сотиров и т.н., мисля че е време подобни материали да бъдат изнесени и тук,те ще са отговора за степента на мелезация, която яде всички ни. За мен като лаик, гените са отговора, фенотипната прилика не означава породност, не бива да се злоупотребява и с вътрепородните типове, големият им брои, който по - горе определих като "богатство" , може да означава и хаотичност, неконсолидираност, нямане на порода!Поздрави!
|
|
« Last Edit: January 05, 2012, 20:01:33 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #48 on: January 05, 2012, 20:02:56 PM » |
|
Много интересен дебат и в същото време поне за мен, много тревожен. Абе, хора за порода ли се опитваме да говорим или за народно емоционално размножаване на кучета наследници на няколко стари криви песа набедени за легенди отпреди 20-25г само защото били в кошарата на този или онзи овчарин от държавното ТКЗС. МАКК това, МАКК онова, оказва се, че много по-правилно и в час разсъждават за КК като евентуална порода хората, които не членуват в МАКК. Моите уважения към кучетата послужили като основа и родоначалници на линии, но днес се раждат много по-правилни жизнени и породни спрямо стандарта кучета. Защо никой не ги коментира и не говори за тях? Никой не следи тяхното участие и подреждане в развъдния процес. Толкова ли е сложно и трудно да се разбере, че фактическото съхраняване и опазване на старото българско овчарско куче или с други думи Каракачанското куче е възможно само ако то бъде вкарано в ПОРОДА каквото и да означава това, иначе просто е обречено. Така разсъждавам аз.
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #49 on: January 06, 2012, 07:09:48 AM » |
|
Виж сега ако говориме до крайности в призхода относно чистопородност незнам дали има изобщо някой който да е сигурен в произхода си на кучетата.То ние като хора не си знаеме произхода с повече от 10 или макс.15 поколения а какво да кажем за кучетата.. Отговори ми обаче на въпроса как според теб да запазим автентичността на КК при толкова много разновидности в породата от преди и съобразявайки се със стандарта сега.. Да ти дам един пример конкретен..Опитвам се да запазя костенските кучета..Остави настрана сивия цвят..При тази популация кучетата са сравнително доста по-сухи/с леки костни системи/, при голяма част от тях имат по-изпъкнали закръглени очи и т.н. и високо поставени уши или ефекта на пречупване също....Не казвам при всички..Също така и къдравия косъм присъства..И това прави ли ги костенските по-непородни от другите? Аз не мисля така..ДАже напротив те са ми любимите като популация...
Ще отговоря на въпроса ти с въпрос.  Представи си, че всички белези - къдрав косъм, висок постав на ушите, прекалено тежки кучета, прекалено леки кучета и т.н. се допуснат от даден стандарт. Ти казваш, че харесваш по-малко костити кучета със закръглени очи. Друг ще хареса къдрави кучета с високо поставени очи. Трети ще хареса свръхкостити песове с пречупени уши примерно. И така 20 години водите развъдна дейност всеки в насоката си. И селектирате по въпросните белези, които са приоритет за вас. След 20 години отивате на изложба. Какво ще види според теб съдията в ринга - кучета от една порода или няколко отродия, готови да се изроят в да го кажем в няколко нови породи? Селекцията е нескончаем процес, не го забравяй. Поздрави
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #50 on: January 06, 2012, 08:34:53 AM » |
|
Божко кучето дет е син на Ханко не е ли бяло черно?
|
|
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца 
|
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #52 on: January 06, 2012, 09:00:15 AM » |
|
Щото доколкото разбрах написаното от Николай,щом е черно бяло и има светли очи е мелез!
|
|
|
|
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #53 on: January 06, 2012, 09:09:22 AM » |
|
Щото доколкото разбрах написаното от Николай,щом е черно бяло и има светли очи е мелез!
Друго имаше в предвид Ники, явно не е бил разбран правилно.
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
 |
« Reply #54 on: January 06, 2012, 09:10:49 AM » |
|
По-скоро има леко лично отношение...
|
|
|
|
|
|
|
ТИТО
|
 |
« Reply #55 on: January 06, 2012, 12:59:36 PM » |
|
Ами явно много се различаваме като хора ценящи каракачанското куче и изобщо развъдчици и по-добре да спра да пиша а да го разрешим спора на някоя среща предлагам ..
Да отговоря на Симбен,, Доста от нещата които написа явно се сипят по мой гръб или казаното от мен. Нека да отговоря със следното..
Явно има хора между нас ,които са повече за породата..Но каракачанското куче не е немска овчарка и не искам да влиза никога в подобна рамка/Аврамова/. Но от друга страна ти го го каза много правилно Симбен-народно емоционално размножаване .Е аз приятел съм от вторите.. Да и това е гордост за мен..Защото в символичен аспект казано КК не е само една порода..
ЗАвиси все пак кой как го вижда..Дали КК да са като яйца/пухени играчки/ еднакви и да заприличат на азиатците и кавказците или да съхраним именно тия как ги нарече:..."криви песа набедени за легенди отпреди 20-25г само защото били в кошарата на този или онзи овчарин от държавното ТКЗС"..-Ами те от там идват и да благодарим много на овчарите. Предпочитам да са ми от такива овчари отколкото от новоизлюпени корифеи на породата дето ни един ден са ходили с овцете примерно и се опитаха да направят собствена само черно бяла породата кучета...Предполагам се досещате за кого говоря???Та от там даже и да я прекръщават/жокер/. Най-голямо удоволствие за мен е когато именно такива стари собственици още от ТКЗ-сарско дойдат при мен или при другия и сами почнат да ми казват когато видят кучетата кои кучета по кои вървят.. А не когато дойдат и трябва да му кажеш на човека:.. Пример... -Това върви по Сирак/ама никъде не се вижда/ -Това по Шабан /и никъде не се вижда/ И човека ги гледа, гледа ама нищо не вижда..
Аз уважавам МАКК заради намерението и да съхрани именно тия криви кучета от едно време дори и със всичките им недостатъци.Но съм против ако МАКК ще иска да уеднакви кучетата , да ги направи с много по-меки характери и да ги "подобри". Трябва всичко да става по-бавно..Никой не ни гони..Аз лично наблюдавам ,че много се бърза.. поздрави,,
|
|
« Last Edit: January 06, 2012, 13:00:26 PM by ТИТО »
|
|
"Каракачанското куче побеждава или не се връща"...!
|
|
|
ТИТО
|
 |
« Reply #56 on: January 06, 2012, 13:06:19 PM » |
|
Рекс,, Веднага си представям ти отговарям,, Какво ще види съдията-зависи от съдията.. А сега ти се представи,, Абе хора -ние немски овчарки ли ще правим или запазваме КК в автентичния му вид.Какво означава автентичен вид. Истински-оригинален или подобрен от някой си български гений... Аз не искам да ставаме като другите...И именно защото сме на тоя хал -незнам ние ли сме на светлинни години от тях или те но във каква посока?? Ами като искате еднакви кучета що не си вземете БОК бе? -те са еднакви.Така ли искате да се развива и КК? Аз имах преди от еднаквите и ги махнах за да са ми различни но автентични..Вие в крайна сметка кои по харесвате ?? А сега де...минута е много.. 
|
|
« Last Edit: January 06, 2012, 13:10:22 PM by ТИТО »
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #57 on: January 06, 2012, 13:34:26 PM » |
|
Тито, Ще си позволя за последен път сигурно да пиша мнение по темата, най-малкото защото не съм част от асоциацията, нито развъждам КК и рискувам да изпадна в конкретика, в която мнението ми няма да бъде особено сериозно. Но когато говорим за принципно развъждане на някаква порода животни, не може нещата да стават стихийно, базирани най-вече на емоцията. Като чета поустингите ти, оставам с впечатление, че особено държиш да има много голяма вариабилност в типа на кучето. И пак да се водят една порода. Лично аз не можах да разбера защо типичните или да кажа типизираните кучета трябва да са неистински и меки. Но съм напълно убеден, че без дългосрочна селекционна програма – и то програма подвластна на лишени от емоция решения, подплатени с доволен обем познания по развъдна дейност, нещата не могат да се случат правилно. Да не говорим за коректно и перманентно водена документация, дълбоко разчитане на това плод на каква селекция са ти разплодните животни и какво искаш да получиш от тях и т.н., и т.н. Силно се надявам, че никога няма да изпаднете в ситуация да търсите хора като SIMBEN със свещ да вкарват нещата в релси, ако работата дерайлира. В заключение искам да кажа, че вижданията ми (за жалост не и опита) напълно съвпадат с неговите и това е единствения начин дадена популация от кучета да бъде запазена. Другото наистина ще си остане в сферата на емоционално-носталгичното възпроизводство на кучета, някакви кучета. Искрено ви желая успех!
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
kennel Kyurenitsa
|
 |
« Reply #58 on: January 06, 2012, 13:40:49 PM » |
|
Тито, Ще си позволя за последен път сигурно да пиша мнение по темата, най-малкото защото не съм част от асоциацията, нито развъждам КК и рискувам да изпадна в конкретика, в която мнението ми няма да бъде особено сериозно. Но когато говорим за принципно развъждане на някаква порода животни, не може нещата да стават стихийно, базирани най-вече на емоцията. Като чета поустингите ти, оставам с впечатление, че особено държиш да има много голяма вариабилност в типа на кучето. И пак да се водят една порода. Лично аз не можах да разбера защо типичните или да кажа типизираните кучета трябва да са неистински и меки. Но съм напълно убеден, че без дългосрочна селекционна програма – и то програма подвластна на лишени от емоция решения, подплатени с доволен обем познания по развъдна дейност, нещата не могат да се случат правилно. Да не говорим за коректно и перманентно водена документация, дълбоко разчитане на това плод на каква селекция са ти разплодните животни и какво искаш да получиш от тях и т.н., и т.н. Силно се надявам, че никога няма да изпаднете в ситуация да търсите хора като SIMBEN със свещ да вкарват нещата в релси, ако работата дерайлира. В заключение искам да кажа, че вижданията ми (за жалост не и опита) напълно съвпадат с неговите и това е единствения начин дадена популация от кучета да бъде запазена. Другото наистина ще си остане в сферата на емоционално-носталгичното възпроизводство на кучета, някакви кучета. Искрено ви желая успех!
колегата е много прав, вникни в написаното Росене само с инат и емоция не става.
|
|
|
|
|
|
|
ТИТО
|
 |
« Reply #59 on: January 06, 2012, 14:05:55 PM » |
|
Ако не е с инат и емоция няма да съм аз..  Виж сега.. Тя ако не е емоцията няма да сме ние-развъдчиците на КК и няма да е същото.Все пак сме си ние БЪЛГАРИ и кучето е като нас или обратно си приличаме с кучетата.КАк да стане иначе..Ха хааааааа а? Но от друга страна.Давам ви база за размишляване..Естествено ,че не правим стихийно развъждане. Което наблюдавам пак казвам е понякога прекомерното бързане. Но пък и не винаги се получава това което искаме..Особено ако искаме да запазим по-автентичните представители дори и със всичките им недостатъци.. Моя начин на виждане относно развъдната програма е малко по-различен особено след като кучетата ми вече за щастие са в естествената им среда но много ясно нали за това сме хора и сме различни. Опита не е за подценяване..Каракачанското куче не е създавано и да е оцеляло на хартия. Ей там в мизерията,в боевете,в гладът,в темепрамента и емоциите, в доказване на голямото пусто сърце за това велико куче и при това отглеждано от хора с големи сърца и доста темпераментни за да им бъде вечния другар и колега. Ако няма емоция и инат в МАКК -отказвам се веднага...Няма да е МАКК-ще е друго. п.с Погледнете снимката от аватара ми-това е каракачанското куче за мен ,донякъде и ние..
|
|
« Last Edit: January 06, 2012, 14:08:59 PM by ТИТО »
|
|
|
|
|
|