Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 21:08:45 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 12
  Print  
Author Topic: Очите на КК-повод за размисъл!  (Read 185989 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
ТИТО
Hero Member

« Reply #30 on: January 05, 2012, 16:22:50 PM »

За мен последното мнение на абориген е супер несериозно..Но то е нормално имайки в предвид капацитета.

Ей човек погледни хубаво всички как се опитват да напишат нещо смислово и си погледни твоя пост..Аз ти предлагам ако нямаш какво да казваш да си намериш нещо друго да вършиш ама не се излагай по такъв начин и най вече да пречиш на хората да пишат смислени мнения..
Да ме извинят другите...

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
rex
Hero Member

« Reply #31 on: January 05, 2012, 16:25:13 PM »

Тито благодаря за доверието, но не съм генен инженер.  smile
Сега на въпроса ти - защо примерно при САО и КО нещата са стигнали до тук. Най-вече се стигна до такова фенотипно изменение, защото има изменение в генотипа, демек мелезация.  Промените на стандартите и тяхното тълкуване от съдии и развъдчици, допуснаха в самите стандарти да се впишат нетипични преди кучета. Това е личното ми мнение.
Пак ще кажа - според мен стандартът е  рамка, в чието поле всеки развъдчик сам си избира на какво да наблегне в селекционната си дейност. Но в рамките на стандарта.
И все пак стандарта описва най-общите отличителни белези на дадена порода. Тези, които се срещат при най-голяма част от изследваното поголовие. И няма как да описва частни случаи. За мен прекаленото му "отваряне" ще даде зелена светлина на една мелезирана популация. Ще взаимствам от последното ти мнение, да видиш какво имам предвид. Изложба - на нея се явяват къдрави кучета, такива с ненормално тежка костна система, с черни маски, с четири цвята. Ако стандартът позволява това и при определен брой кучета произхода е манипулиран съзнателно от некоректен твой колега какво ще направиш тогава?
Без да съм специалист в материята, от това което чета тук оставам с впечатление, че към момента КК има едно от най-големите вътрепородно разнообразия от сродните породи. Ти говориш до колкото разбирам за едно още по-голямо "либерализиране" на стандарта до известна степен от личните ти наблюдения за поголовието преди време. Ами човек ти сигурен ли си в произхода на всички тези разнотипни до колкото разбирам кучета, за които говориш?
Дон Краси виждам, че си поустнал докато пиша - два пъти ти го цитираха  - светло или тъмно кафяви, кое още не разбра?! Смяташ ли, че е по-уместно да се изредят всички цветове на дъгата, за да е детайлно ясно?

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
ТИТО
Hero Member

« Reply #32 on: January 05, 2012, 16:36:56 PM »

Виж сега ако говориме до крайности в призхода относно чистопородност незнам дали има изобщо някой който да е сигурен в произхода си на кучетата.То ние като хора не си знаеме произхода с повече от 10 или макс.15 поколения а какво да кажем за кучетата..
 Отговори ми обаче на въпроса как според теб да запазим автентичността на КК при толкова много разновидности в породата от преди и съобразявайки се със стандарта сега..
 Да ти дам един пример конкретен..Опитвам се да запазя костенските кучета..Остави настрана сивия цвят..При тази популация кучетата са сравнително доста по-сухи/с леки костни системи/, при голяма част от тях имат по-изпъкнали закръглени очи и т.н. и високо поставени уши или ефекта на пречупване също....Не казвам при всички..Също така и къдравия косъм присъства..И това прави ли ги костенските по-непородни от другите? Аз не мисля така..ДАже напротив те са ми любимите като популация...

aborigen
Sr. Member

« Reply #33 on: January 05, 2012, 16:37:22 PM »

За мен последното мнение на абориген е супер несериозно..Но то е нормално имайки в предвид капацитета.

Ей човек погледни хубаво всички как се опитват да напишат нещо смислово и си погледни твоя пост..Аз ти предлагам ако нямаш какво да казваш да си намериш нещо друго да вършиш ама не се излагай по такъв начин и най вече да пречиш на хората да пишат смислени мнения..
Да ме извинят другите...

Абе разбирач покажи такова куче и тогава пиши щуротии.
До тогава ще е мелез.
Специално Атила съм го питал дали е виждал и отговора му беше че никога не е виждал такова куче.
Явно само ти си го виждал.СМЕШНИК lol lol lol
ТИТО
Hero Member

« Reply #34 on: January 05, 2012, 16:46:08 PM »

Незнам Атила какво ти е казал но изобщо не мога да се съглася със подобни изказвания с липсващо съдържание от рода на :.."няма шарени кучета с жълти очи"..
Първо се научи да пишеш и уточнявай какво имаш в предвид със жълти очи и черно бели кучета..Ако жълто като лимонено или електрик жълто то да съгласявам се,че няма ..Но ако имаш в предвид светли очи са пълни глупости,които пишеш колкото да видим ,че можеш да пишеш изобщо..
Защото дори куче в случай като Шабан-мугленския да е черен но има бяло по лапите и дори по-малко да е пак е черно бяло кучето-смешник...
« Last Edit: January 05, 2012, 16:53:00 PM by ТИТО » Logged

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #35 on: January 05, 2012, 16:47:51 PM »

ники може би не беше разбран правилно .... запо4вам да давам пример със снимки на ку4ета със жълти о4и и 4ерно бял цвят ,а по късно като съм в  къщи ще покажа и такива раждани преди 90-та година .
запо4вам с моето ку4е раждано 99-та от връзка ханко и джина( като давам пояснение 4е ку4ката ми не даде жълто око никога освен при връзки със въпросния ханко) , ку4ето ми го знаят доста хора и на снимката не си ли4и какво му е окото то4но затова ще приложа втора снимка на вълк със то4но същия цвят  smile
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #36 on: January 05, 2012, 16:48:50 PM »

ето с то4ност цвета му на о4ите
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #37 on: January 05, 2012, 16:50:57 PM »

дано бъда разбран правилно уважавам ники много и доста сме говорили по тези теми двамата cheers
aborigen
Sr. Member

« Reply #38 on: January 05, 2012, 16:56:46 PM »

Незнам Атила какво ти е казал но изобщо не мога да се съглася със подобни изказвания с липсващо съдържание от рода на :.."няма шарени кучета с жълти очи"..
Първо се научи да пишеш и уточнявай какво имаш в предвид със жълти..Ако жълто като истинското жълто то да съгласявам се ..Но ако имаш в предвид светли са пълни глупости,които пишеш колкото да видим ,че можеш да пишеш изобщо..
Защото дори куче в случай като Шабан-мугленския да е черен но има бяло по лапите и дори по-малко да е пак е черно бяло кучето-смешник...
За такъв като тебе където не си разбрал.
Говоря за кучета само със два цвята във него БЯЛО СЪС ЧЕРНО.Или ЧЕРНО СЪС БЯЛО.
Неговоря за светло кафяви очи.
Показвате такова куче и ви вярвам.
Ама неможе всичките кучета са със тъмни очи и хоп във поколението се пръква такова със жълти очи.
Начи некъде има намеса на друг индивид. lol lol lol
« Last Edit: January 05, 2012, 16:58:09 PM by aborigen » Logged
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #39 on: January 05, 2012, 16:59:01 PM »

Дон Краси виждам, че си поустнал докато пиша - два пъти ти го цитираха  - светло или тъмно кафяви, кое още не разбра?! Смяташ ли, че е по-уместно да се изредят всички цветове на дъгата, за да е детайлно ясно?
Видял съм го много преди да го цитират Wink
Не,не е нужно,можело е просто да се напише нещо от рода на-"всяко отклонение от горепосочения цвят е нежелано",примерно.Защото ето,че се породи спор за това кой как го разбира.Относно твоята теза,че могат да се вкарат и мелези,ако няма ясноти в стандарта,да попитам-какво ще стане ако някой се запъне като мен сега за това,че не е посочено изрично кой цвят е нежелан,обаче този някой има куче с еди какъв си цвят очи и иска да пласира кученца от него-какво ще каже на евентоалните купувачи:" в стандарта не е посочено като недостатък" и толкова.Да,ти може да спориш,че би трябвало да се подразбира като пише от светло до тъмно кафяви,но той пък ще си държи на своето,че не пише изрично и кучето му ще "влезе" в "рамката" за пред хората,било или не мелез  Wink Разбираш ли,може да се ползва като вратичка или повод за спор,както и сега.Поздрави smile
« Last Edit: January 05, 2012, 17:06:17 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
ТИТО
Hero Member

« Reply #40 on: January 05, 2012, 17:01:53 PM »

Шабан -мугленското куче
http://media.snimka.bg/9799/025852613.jpg?r=0
негова дъщеря
Мура-ТИТО

http://media.snimka.bg/9317/024889174.jpg?r=0

aborigen
Sr. Member

« Reply #41 on: January 05, 2012, 17:09:12 PM »

дано бъда разбран правилно уважавам ники много и доста сме говорили по тези теми двамата cheers
Божка разбирам те правилно.
Само че Ханко е друг цвят различен от тоя където аз го споменавам.
Със Атила като говорехме по тая тема той ми каза че не е видял такова куче.
Ако лъжа нещо нека АТИЛА МЕ ПОПРАВИ И КАЖЕ ЧЕ ЛЪЖА.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #42 on: January 05, 2012, 17:10:35 PM »

smile сега ми стана съвсем ясно какво имаш в предвид ,малко бавно загрявам понякога .
« Last Edit: January 05, 2012, 17:12:47 PM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #43 on: January 05, 2012, 18:59:46 PM »

Bojko Dobrevski sbg, не съм сигурен, че точен аргумент в разискваната от нас тема, може да бъде  снимкана животно, за което няма никаква информация, ако вобще това е сив вълк или Canis lupus. Едни от най - проучваните вълци са тези в "Йелоустоун" и канадският арктичен пояс, след сравняване на ДНК от бели, сиви и черни вълци там разкриват, че ген наречен бета-дефензин, отговорен за черната козина при кучетата, принадлежи към определено семейство от гени, за които по-рано се е смятало, че са свързани с борбата с инфекциите. Една версия на гена предизвиква светлия или жълтеникав оттенък, а мутирала версия черния цвят. Именно кръстосването на домашното куче с вълк насажда черният цвят у тях, следователно няма как да приемем, че мутацията засяга само козината, нали?!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #44 on: January 05, 2012, 19:18:09 PM »

съвсем друга ми беше мисълта като сложих тази снимка ,целта ми беше да покажа самия цвят на о4ите на ку4ето ми ,а не друго ,а сложих тази снимка на вълка не за друго защото там цвета е ясен заради хубавата снима нищо пове4е  Wink
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 12
  Print  

Jump to: