ТИТО
|
 |
« on: December 28, 2011, 19:04:49 PM » |
|
Здравейте,,, Понеже не един път се е говорило за името на породата бих искал да отворим и разнищим тази тема докрай...Естествено ще разчитам много на колегите от форума и не само този. Също така ще помоля всеки който реши да ни покаже неговата позиция да се опита да защити мнението си с факти и т.н. И като чувстваш себе си като "бивш"виновен нека започна аз...И защо именно в този раздел на "горещи теми"? - Ами защото винаги е горещо около името на нашата национална порода овчарски кучета - Каракачанското куче... Успех на всички.. И нека истината победи...
|
|
« Last Edit: December 28, 2011, 19:07:34 PM by ТИТО »
|
|
"Каракачанското куче побеждава или не се връща"...!
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #1 on: December 28, 2011, 19:18:11 PM » |
|
Не мисля,че някога ще бъде напълно разнищена тази тема,винаги ще се намират хора,които да не са съгласни с името  Иначе адмирирам идеята за подобна тема-нека всеки да си каже мнението и предпочитанието за името на кучето. Моето виждане е следното: Овчарските кучета на България са Каракачанските кучета 
|
|
« Last Edit: December 28, 2011, 19:18:39 PM by DonKrasi »
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
ТИТО
|
 |
« Reply #2 on: December 28, 2011, 19:26:11 PM » |
|
Идеята м ие само една ...ДА се даде повече светлина и ясност върху проблема около името на породата каракачански кучета..
Щом живеем в България, всички сме Българи...Според мен обаче не трябва да се бърка националността на даден човек с личностното подсъзнание на хората. Цялата работа ми прилича малко на възродителния процес от 80г.та чак досега . Например :смяната на имената ,личностните подсъзнания на хората/религия/ и т.н. Думите националност и патриотизъм както винаги отдавна объркали младите хора на България се употрябват не по смисъл и на място. Именно защото всеки патриот на България трябва да признае всички ,които живеят в България като се почне от:..българи,турци,българо мохамедани/помаци/,каракачани,куцовласи,цигани,евреи и т.н.Това е историята на България и така е. Една от големите причини и хора като Стефан Попов ,Аврам Петков,Бойко Борисов и т.н. да спекулират именно съзнанието на хората е погрешното разчитане на патриотизма следствие на криворазбрания "възродителен процес" още от комунизма та и все още сега като гледам. Дори аз лично живял в смесен район от етноси също бях заблуден с името на породата овчарски кучета защото се бях оставил на общото вярване на няколко човека без да се замисля...Но в реалност нещата не стоят толкова просто. Нямаше как да се казва освен с голямото "българско" отпред...И като ,че ли всички утежняваха горделиво породата мелези с предпоставка от "българско". Иначе с кодираните отговори от рода : -Ама по нашия край каракачани е нямало... -Аз да не съм каракачанин или семейството ми.... -Аз съм Българин а не продажник..... Всички сме ги слушали на маса обикновенно след няколко ракии. Но е много несериозно и семпло на фона на история,образование,география и най-вече модерно и ново свободно независимо демократично съзнание.. Историята е съвкупност от необратими процеси и фактите са си факти.
Ас съм за името каракачанско куче защото е такова от преди много много години..И автори са го описвали като каракачанско..И художници са го рисували като такова . И като каракачанско беше официално признато като първата регистрирана национална българска порода кучета. И като такова е обследвано от много учени от преди години и сега . И все още е каракачанското куче в разказите на старите и малко останали истински мераклии овчари и новите също. Една цяла международна асоциация се прекланя пред образа,историята и духа на каракачанското куче-МАКК и т.н.
|
|
« Last Edit: December 28, 2011, 19:27:50 PM by ТИТО »
|
|
|
|
|
ТИТО
|
 |
« Reply #3 on: December 28, 2011, 19:42:54 PM » |
|
Не мисля,че някога ще бъде напълно разнищена тази тема,винаги ще се намират хора,които да не са съгласни с името  Иначе адмирирам идеята за подобна тема-нека всеки да си каже мнението и предпочитанието за името на кучето. Моето виждане е следното: Овчарските кучета на България са Каракачанските кучета  Добре ,,ок..Но кажи защо ? Защо не македонско ,помашко или БОК например? Аз много ще се радвам ако основните радетели на породата а именно развъдчиците се изкажат по темата,,.. Имайки в предвид ,че една голяма част от популацията на каракачанските кучета в момента са в естествената им среда-оборите,саите,поятите,кошарите и т.н.,собствениците имат повече време да отделят за читателите на форумите.Сега е по-спокойно,не се ходи на паша и да се тързи след стоката ..Овцете се агнят,кучетата ги пазят..Празници са .Вътре е топло а и с червено вино и люта ракия никак не е зле..
|
|
« Last Edit: December 28, 2011, 19:48:47 PM by ТИТО »
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #4 on: December 28, 2011, 20:52:18 PM » |
|
Ами защото като се върна назад във времето всички им казваха каракачански и толкоз,друго нямаше.После изведнъж се появи БОК като новото име на породата,подчертавам НОВОТО,а породата си беше същата.Тогава,да си призная, и аз бях позалитнал към БОК,но си бяха същите кучета,просто се разгласяваше,че старата ни порода има ново име,бях млад и зелен.Добре,но след време започнаха да се появяват и доста по-едри от нормалното кучета и както и сега-пълна анархия,големи,малки-едни им казваха кк други им казваха БОК-ходи разбери кое какво е!По едно време започнах да си задавам въпроси(тогава още не бях се запалил толкова по тези кучета та за това ми отне повече време)-как са ги гледали овчарите та да стават толкова големи?Като имах наблюдения,че без калций,мръвки,кучешки храни и други подобни не стават.И вета така ме учеше:не даваш ли калций,кучешка кайма,фенери и всякакви такива-нищо няма да стане от кучето.И така стигнах до извода,че нещо не е точно така както го представят и "автентичните" докарани направо от кошарите кучета не са много автентични.Поради липсата на информация си останах само със съмненията.После разбрах за сайта,започнах да го посещавам,запалих се и реших да търся истината за себе си-четях нещата за разликите между кк и БОК,следях кой какво пише,не веднъж разпитвах как са хранели и гледали овчарите за да потвърдя по-ранните си съмнения и т.н. И така лека полека след доста прочетени редове,изгледани снимки и посещение на няколко изложби(3 за кк и 1 за БОК)разбрах и избрах своята позиция,а именно-истинското и единственото овчарско куче на България е КАРАКАЧАНСКОТО КУЧЕ  П.С. А вече другите имена като Македонско,Помашко,Български Горан и т.н. ми идват в повече,тук опираме не до свободата всеки да го нарича както си иска,а до слободията във всеки край на БГ да му се измисля ново име-без коментар!
|
|
« Last Edit: December 28, 2011, 20:59:52 PM by DonKrasi »
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
mirko_kz
Newbie

|
 |
« Reply #5 on: December 28, 2011, 21:15:45 PM » |
|
Дядо ми им казваше чобански кучета
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #6 on: December 28, 2011, 22:18:18 PM » |
|
Колеги, овчарски кучета от този тип има и ще има там, където има работа за тях, "горещото" не би следвало да е името, то се явява и формалност, и напоследък не - ясна граница. Чистопородността за Вас трябва да е "гореща" - разделянето идва от търсените различни достойнства в самите животни, а капака на всичко е специфичната човешка черта за "непризнаването", основаваща се в повечето случаи на лична(или съответно групова) облага(слава, "вземане на сериозно",еднолична власт, лидерсто, пионер..., и каквито сами прецените други синоними).
|
|
« Last Edit: December 28, 2011, 22:23:55 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #7 on: December 28, 2011, 22:40:11 PM » |
|
В днешно време е дълбоко комерсиализирано почти всичко свързано с това куче, феноменален български принцип. Постигането на единомислие относно името би могло да се каже, че е абсурдно докато съществуват възможности за извличането на ползи следствие това разделение. Тема дъвкана и предъвквана стотици пъти. Според мен погрешно е да се смята, че всички кучета в клубовете за БОК са лоши, така както и, че всички кучета в клубовете за КК са добри. Там където е работено грамотно, отговорно и дисциплинирано по правилата се предполага, че има и по-добри резултати. Обаче това е временно, защото с по 20-30 кучета пръснати тук там нищо не става. Просто си трябва сериозна добре наблюдавана и контролирана развъдна база. Ако трябва да бъдем откровени порода според критериите за порода практически нямаме. Лично смятам, че името Каракачанско куче най му приляга въпреки, че от дете го знам поне с още пет други имена.
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
Алекс Христов
|
 |
« Reply #8 on: December 29, 2011, 06:12:43 AM » |
|
Колеги, овчарски кучета от този тип има и ще има там, където има работа за тях, "горещото" не би следвало да е името, то се явява и формалност, и напоследък не - ясна граница. Чистопородността за Вас трябва да е "гореща" - разделянето идва от търсените различни достойнства в самите животни, а капака на всичко е специфичната човешка черта за "непризнаването", основаваща се в повечето случаи на лична(или съответно групова) облага(слава, "вземане на сериозно",еднолична власт, лидерсто, пионер..., и каквито сами прецените други синоними).
Ariman, според мен в началото името наистина не е било толкова важно. Само че с времето зад различните имена са се оформили и различни фракции. Едната, ясно коя, е целяла и цели запазването на автентичния тип на кучето. Другата под формата на някакъв изкривен национализъм целящ най вече комерсиализъм започва да създава черно бели "коне" с които уж още Аспарух препускал по тези земи. Как ги създава- напиши БОК в уикипедия. Аз ходих на една изложба на БОК и няма да отида повече! Само дето някоя панда не бяха докарали! В интерес на истината в БОК има и хубави кучета но незнайно защо хората които ги отглеждат са заслепени! Така че името вече е фактор! Хубава тема Тито!
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
ТИТО
|
 |
« Reply #9 on: December 29, 2011, 07:21:47 AM » |
|
Причините заради които се наричат каракачанските кучета с други имена са:
1.Понякога излизат и хубави чистопородни кучета сред любителите на породата БОК но лошото е ,че са обречени да бъдат претопени в поголовието от да не казвам какви.. Има тясна,малка но значима връзка относно името и било породата когато някой човек за пръв път си взима куче и особено ако попадне на развъдчик представящ се за БЪЛГАРИН развъждащ български кучета...
Много ясно ,че човека не знае или знае малко но като се нахвали от собственика и с няколко патриотични думи от рода:.."Това са кучетата на дедите ни дошли по тези земи качени на коне и носещи копия със конски опашки и т.н.,и тези кучета се борят с мечки,вълци и лъвове дори и са страшни...Кучето трябва да е голямо като баш българите и страшно като хуна за да върши работа и като залае да падат керемидите от къщата. Абе мани ги ония с ония дребни кученца ,продажници на българщината,келеши..Каракачани--ние да не сме от гръцко или кучетата ни византийски..Няма такава работа .Ние сме велик народ и кучетата като нас-голяма работа... "...и какво да си помисли човечеца:.."Ех сега съм горд защото взех не куче а история. Ето го вижте какво мече е ..Той Бойко затова ги има тия кучета-щото е българин и от това куче по-българско няма". И имайки в предвид патриотично настроения ни препатил от много владетели народ милеещ най-много от всички на света за родината си-върви му обеснявай ти за някакво друго име за кучето освен българско .
2.Втората важна причина е много хора да вярват в погрешни или новоприети имена на породата е ,че не се интересуват ни най-малко о т естествената среда на каракачанските кучета. А това е много важна част определяща породата и характеристиките и като такава.. Или начин на доказване или от скука или някаква друга причина или просто приятелство е за голяма част от собствениците да имат големи обикновенно черно бели пухкави мечоци а във съзнанието си разхождайки ги по паркове и улици да си мислят :.."Ето сега ме забелязват всички и ми се чудят на кучето..Респектират ме ,,доволен съм от себе си ..Аз съм някой..Даже приличам с това куче на Б.Борисов . Ето виж ,какви странни породи имат хората а ние -хаха ,ние българите сме голяма работа .Същите са и кучетата ни.."..
3. И не малко важна причина е също безхаберието и липса на интерес у хората за каквито и било разсъждения. Ако всеки започне да се рови,разсъждава,допита и т.н. ДА се поразходи малко из различни райони на България.. ДА поговори с овчари от различен етнос .ДА се види и с каракачани ако е нужно ..Сам да разсъждава и мисли за да оформи своето мнение и позиция ще е по съвсем различен начин ситуацията с хората наричащи погрешно -новата и млада създадена порода БОК.. Въпрос на узряване е всеки сам да намери истината..По принцип са малко борбените хора , които се отдават в търсене на истината. Повечето обичат на готово...Хоп някой им казал и за какво те да се напъват.. Но има един факт пред който никой не може да оспори. От БОК се махат за да дойдат в МАКК и никога не е ставало обратно..Разбира се ,защото пред истината никой не може да устои. Въпрос на време е. Някои хора помъдряват и израстват по-бързо а други по-бавно а при трети никога не успяват горките...
поздрави,,,
|
|
« Last Edit: December 29, 2011, 07:29:05 AM by ТИТО »
|
|
|
|
|
Светла
|
 |
« Reply #10 on: December 29, 2011, 10:30:54 AM » |
|
Изказвания от типа на: "...се занимава с опазването и съхраняването на Каракачанското куче, доколкото това е възможно с оглед средата, която ни заобикаля." "...трябва сериозна добре наблюдавана и контролирана развъдна база" ме провокираха да пиша. Когато се оттеглих от активния живот, напуснах и столицата, за да заживея в малкия град. В къща с голям двор, където не можеше без кучета. Реших да си отглеждам нашите, красиви и горди овчарки.
Мъжкото ми куче донесоха за каракачанско, но ветеринарният лекар, който му извади паспорта писа БОК. За произхода на женското ми куче съм писала. Баща - известният каракачанец Фаргос Горан и майка от развъдник за БОК. Едва в този форум разбрах, че въпросната майка е " дъщеря на прочутата собака Мечо ВИК тотален кавказоид." Дълбоко се съмнявам Фаргос Горан самоволно да е отишъл при Елена Запрян, знаейки, че не е чиста порода?! В паспорта на дъщеря и, издаден от развъдника, пише БОК. И така, аз не знам каква е истинската порода на кучетата ми. Но понеже писах в друг форум, че името е без значение за мен, бях обявена дори в отстъпление от българщината. И това няма значение.
Значение има, за да се наложи безапелационно по света нашето куче, да изпълним завета на Хан Кубрат, нагледно показан със снопа пръчки и да спрем да се набутваме сами в казана в Ада.
Значение има да се спазва със сърце и разум Етичния кодекс, "с цел разпространение и подкрепа на най-високите стандарти сред развъдчиците, собствениците и любителите, както и за насърчаване на спортсменството и сътрудничеството за подобряване и по-нататъшно развитие на породата".
|
|
« Last Edit: December 29, 2011, 10:32:58 AM by Светла »
|
|
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА” Джек Лондон
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #11 on: December 29, 2011, 12:14:52 PM » |
|
..................Значение има да се спазва със сърце и разум Етичния кодекс, "с цел разпространение и подкрепа на най-високите стандарти сред развъдчиците, собствениците и любителите, както и за насърчаване на спортсменството и сътрудничеството за подобряване и по-нататъшно развитие на породата".
Разбира се, че е точно така, участието в този процес е доброволно и отговорността лична. Нивото на, което се намират тези качества създава и поддържа авторитета и престижа на една развъдна организация. Лично се съмнявам, че българина в голямата си част е способен на подобно занимание, изискващо дисциплина, самоконтрол и най-вече морал и лична отговорност.
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #12 on: December 29, 2011, 12:44:52 PM » |
|
"горещото" не би следвало да е името, то се явява и формалност, и напоследък не - ясна граница. Алекс Христов, името е важно за генщабите и дъфканата FCI, за реалните хора, с реалните проблеми, там в Балкана, ги интересува единствено да върши работата си добре, а го наричат как ли не. Така че името вече е фактор!
Цитирам SIMBEN: Според мен погрешно е да се смята, че всички кучета в клубовете за БОК са лоши, така както и, че всички кучета в клубовете за КК са добри. Там където е работено грамотно, отговорно и дисциплинирано по правилата се предполага, че има и по-добри резултати.
Ще задам така въпроса си, името фактор ли беше при Вас, за нещо?!
|
|
« Last Edit: December 29, 2011, 12:48:03 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
Алекс Христов
|
 |
« Reply #13 on: December 29, 2011, 12:56:43 PM » |
|
"горещото" не би следвало да е името, то се явява и формалност, и напоследък не - ясна граница. Алекс Христов, името е важно за генщабите и дъфканата FCI, за реалните хора, с реалните проблеми, там в Балкана, ги интересува единствено да върши работата си добре, а го наричат как ли не. Така че името вече е фактор!
Подвеждащ въпрос Ariman!  И въпреки всичко за мен КК е ИМЕТО! Аз не съм фен на Еф Си Ай и не смятам че там ни е мястото. Фен съм на идеята за КК в естествна среда! Нямам нищо против истинските кучета които не са в състава на МАКК или МОКК! Цитирам SIMBEN: Според мен погрешно е да се смята, че всички кучета в клубовете за БОК са лоши, така както и, че всички кучета в клубовете за КК са добри. Там където е работено грамотно, отговорно и дисциплинирано по правилата се предполага, че има и по-добри резултати.
Ще задам така въпроса си, името фактор ли беше при Вас, за нещо?!
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
ТИТО
|
 |
« Reply #14 on: January 05, 2012, 11:02:00 AM » |
|
Като говорим за име и значението му за една порода..Да името е от голямо значение за една порода кучета...Иначе смисъла се губи. Но значението на името за породата е малко по-различна тема..Иначе колегиалните взаимоотношения между животновъдите в България са и те друга работа..
|
|
|
|
|
|
|
|