Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 11:48:41 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 55 56 [57] 58 59 ... 76
  Print  
Author Topic: Развъдник Калин.Прекратено членство! Извън селекционен контрол!  (Read 393234 times)
0 Members and 164 Guests are viewing this topic.
Zahari
Hero Member

« Reply #840 on: June 02, 2015, 18:42:34 PM »

Да Ники,Икрам smile
Имам доста планове за него smile
Благодаря за хубавите думи cheers
rex
Hero Member

« Reply #841 on: June 03, 2015, 17:25:57 PM »

Няма защо да ми благодариш, това си е вярно.
Да ти кажа честно, нямам представа  колко време ти е отнело да създадеш поголовието, с което разполагаш в момента. Аз лично следя работата ти, от както пишеш и публикуваш снимки тук. Но, сигурно ще се потретя - кучетата ти са с разпознаваем тип глава, който трудно може да се сбърка. По снимките от последната изложба в Железница, даже да не им бяха написани имената, от воле си личеше кое е от "Калин". Даже имаше едно друго куче, по грешка представено със заставката на твоя развъдник, за което бях сигурен, че не е твое производство и щях да те питам, но му коригираха името на кучето.
Едновременно  със затвърдения тип обаче, песовете ти са с изразена  индивидуалност, а не изглеждат като натракани от конвейер. Което си е баш пиниза според мене.
Лично аз ще съм много доволен, ако успяваш да намираш повече време да се включваш специално в темите за селекция и развъждане, защото определено имаш нюх към нещата.

Поздрави,  cheers

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Zahari
Hero Member

« Reply #842 on: June 03, 2015, 19:37:30 PM »

Благодарско за виждането cheers
Знаеш ли,много  е важно за един сериозен развъдчик да вниква на другите в работата и да си прави съответните изводи,тогава той със сигурност няма да се разболее от развъдна слепота,(моите са най-хубави) smile
А,от друга страна,да има собствено мнение и виждане в двора си,да не се опитва да угажда и лакатуши на другите по вижданията,защото те нямат очите му.
Абе има какво да се сподели smile
Zahari
Hero Member

« Reply #843 on: June 03, 2015, 19:46:02 PM »

Верна Калин
Zahari
Hero Member

« Reply #844 on: June 03, 2015, 19:49:01 PM »

Zahari
Hero Member

« Reply #845 on: June 03, 2015, 19:52:42 PM »

Zahari
Hero Member

« Reply #846 on: June 03, 2015, 19:57:02 PM »

Искра Калин
Zahari
Hero Member

« Reply #847 on: June 03, 2015, 19:59:44 PM »

SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #848 on: June 03, 2015, 20:04:14 PM »

Благодарско за виждането cheers
Знаеш ли,много  е важно за един сериозен развъдчик да вниква на другите в работата и да си прави съответните изводи,тогава той със сигурност няма да се разболее от развъдна слепота,(моите са най-хубави) smile
А,от друга страна,да има собствено мнение и виждане в двора си,да не се опитва да угажда и лакатуши на другите по вижданията,защото те нямат очите му.
Абе има какво да се сподели smile

biggrin  Между развъдната и породната слепота крачката е една, просто едното рано или късно води до второто. Вече има заявки за подобни тенденции. Всички участват по веригата. Сложно е.

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Zahari
Hero Member

« Reply #849 on: June 03, 2015, 20:13:04 PM »

Разбира се,че е сложно smile
Дано съумеем да намалим до минимум тенденцията.
rex
Hero Member

« Reply #850 on: June 04, 2015, 05:58:14 AM »

Това е до голяма степен есенцията на нещата, аз също мисля така!  notworthy
И друго (но в пряка връзка с това което казваш), което специално Атила и д-р Вучков често повтарят - трябва да се запази вътрепородното разнообразие. Ако на ниво порода се постави като шаблон един-единствен от всички типове, това няма да е добре. За която и да е порода овчарски кучета. При КО кво става в момента - по изложби се виждат само дългокосмести, само едри и тежки кучета, почти само сиви кучета с тежък, изразено мастифоиден тип глава. И увличайки се по тая тенденция - правят се периодични промени на стандарта, насърчаващи този тип куче, като другите практически се свалят от самия стандарт. Даже и без да говорим за поголовната метизация, това само по себе си е достатъчно сериозен проблем. Подобен проблем има и при т.нар. порода САО, където голяма част от популацията за нула време станаха по-високи, по-тежки, с по-груби глави кучета.
Та именно затова според мен такъв тип селекция е пагубен за всички породи овчарски кучета, които изначално са съществували в условията на вътрепородно разнообразие с няколко отделни типа. Това не са заводски породи, при които е създаден един-единствен тип на кучето и съответно целта на всеки развъдчик на добермани е да повтори Джино Гомез дел Читоне, примерно.

rex
Hero Member

« Reply #851 on: June 04, 2015, 06:28:10 AM »

Извинявам се, че ти оспамвам темата, но като стана въпрос само нещо да добавя още. Та на фона на горното личното ми мнение е, че е много по-добре на всяка изложба да има по няколко недоволни човека, но да ги има и кучета в различните типове на всички основоположници на линии. Това от една страна неимоверно затруднява работата на съдията, най-вече да обясни разбираемо за всички преценката си по сравнението на едни и същи качества у различен тип кучета, но пък от друга страна ще радва окото на хората и ще гарантира, че човек може да види наживо (а не само по снимки от преди 30-40 години) как  изглеждат животни от различните типове на каракачанското куче.

Поздрави,

Zahari
Hero Member

« Reply #852 on: June 04, 2015, 06:42:41 AM »

Вътрепородното разнообразие е златото което имаме сега  и за напред.
Сигурен съм,че все повече хора съзнават тая безценна ценност!
vano
Guest
« Reply #853 on: June 04, 2015, 07:06:03 AM »

Що не пренесете дискусията в темата за селекция и развъждане. Щото ми стана интересно можем ли да дефинираме различни вътрепородни типове в породата или само си мислим че ги има?
Habits
Hero Member

« Reply #854 on: June 04, 2015, 08:38:14 AM »

Що не пренесете дискусията в темата за селекция и развъждане. Щото ми стана интересно можем ли да дефинираме различни вътрепородни типове в породата или само си мислим че ги има?
thumbup

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
Pages: 1 ... 55 56 [57] 58 59 ... 76
  Print  

Jump to: