Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 21:09:05 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 11
  Print  
Author Topic: Поведение, обучение и работни качества - дискусии  (Read 165163 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
perelik
Full Member

« Reply #60 on: September 02, 2013, 22:47:47 PM »

И още нещо - Търпение (това животно е още пале), Твърдост и не на последно място Разбиране, Уважение и Обич.... Тия кучета разбират от човешка психология!
Mad Max
Hero Member

« Reply #61 on: September 03, 2013, 05:15:55 AM »

Здравейте... имаме женско КК... като стана към 4 месец започна да става своенравно... понякога - викаш го а то все едно не съществуваш, нито поглед нито ухо мръдва... например - качва се на дивана и не иска да слезне - зъби се и посяга да хапе... та дайте малко съвети как да се справим с възпитанието и... имам чувството че слуша когато си поиска... ще си става пазач на вилата/за сега го гледаме в апартамента докато порасне малко/ - така че не искам да го уча на циркаджийски номера, но това със зъбенето когато нещо не и е по нейната ме притеснява малко...

сеаман,
използвай храната. Научи го да сяда и да не започва да се храни без твое разрешение. Поущрявай всяко правилно действие с БРАВО и с лакомство, за да разбере какво се иска от него. Бъди постоянен в ритуалите - храненето и упражненията по едно и също време - препоръчително е сутрин, след хубаво търчане - тогава мозъка е най-свеж.
Успех!

seaman
Newbie
*

« Reply #62 on: September 03, 2013, 06:34:03 AM »

Благодаря за съветите...  cheers
Александър Христов
Hero Member

« Reply #63 on: February 06, 2014, 13:34:47 PM »

Няма да забравя веднъж Кубрат Вулкан, помагах на Миро да прибере овцете. Оказах се отзад, зад стадото сам. По едно време Кубрат се приближи и застана пред мен, започна да приближава бавно като погледа му изобщо не ми харесваше. Аз спрях, той продължи- дойде и заби носа си в мене. Помириса ми панталоните, изръмжа, погледна ме, после се обърна и бавно тръгна напред все едно че ме нямаше. Все едно ми каза- Миро те доведе за това те търпя но те наблюдавам и само да стъпиш на кривооо....
Разказвам този случай защото това е истинското работно куче в работна среда. Интелигенто, способно на преценка и вземане на адекватно решение, абе истински Каракачан!!! И както Краси добави на друго място във форума КОРАВО! Всички тези качества са били нужни на кучето при защитата на стада. Ако няма "банка" за КК при овчарите скоро ще остане само екстериорната му алтернатива.

Това си е моя теза, на който му харесва добре, на който не да спори аргументирано.
П.С. За да опитам да предам повече смисъл на думите си ще кажа че в двора си гледам алтернативи- нямам стока!!

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
Ariman
Hero Member

« Reply #64 on: February 06, 2014, 15:02:11 PM »

Ex, Александър, а аз си мислех, че трябва да се върти като лудо там на синджира, в двора, да му тече пяна от устата, да бушува, да пренасочва агресията си към всякакви трънки и клонки в близост, да не може да си кажем една дума със собственика му,пък той да не може да го озапти... и аз по детски да трябва да се кефя на това нещо!
А ти тук ми обрисуваш едно умно, интелигентно, способно да преценява животно, което не хаби силите си напразно и същевременно е непреклонно, силата и респекта му се усещат във въздуха покрай него, именно овчарският живот го е направило такъв - сблъсъкът с всекидневни изпитания, които са изисквали то да мисли, да поумнява и оцелява - странна работа, нали нямаше значение къде ги гледаме?!
Радвам се как точно обрисува ситуацията с Кубрат, радвам се да чета и как мислиш, от момента в който започна да пишеш тук имаш страхотно израстване!Поздрави!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Александър Христов
Hero Member

« Reply #65 on: February 06, 2014, 16:47:01 PM »

Много здраве и от мене Ариман! Радвам се че има и други от моята "партия" тук!  cheers

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
Nomad
Hero Member

« Reply #66 on: February 06, 2014, 17:33:30 PM »

Алекс,тука близо до мене има син на Кубрат и Янка.Вземахме го през 2011г. от Миро за един приятел.
Дворно куче,синджирлия.Поведението му е като уводната част от поста на Ariman!Нещо страшно!
Нека после ми разправят,че средата няма значение за оформяне на характера на кучето!
Александър Христов
Hero Member

« Reply #67 on: February 06, 2014, 17:58:14 PM »

Благодаря Андрей за подкрепата! Поведението на този Кубратов син си е социопатия.  И как иначе с гените на Кубрат осъден да опъва синджира за комат хляб!?!

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #68 on: February 06, 2014, 18:07:07 PM »

Основен постулат в генетиката - 70% влияние на средата, 30% генетична обусловеност! Абсолютно съгласен със всичко по горе написано! Разбира се че поведението на вързаното куче е изродено. В етологията (наука за поведението) съществува специализиран термин chain agression (синджирна агресия , буквален превод). Това не е нормална реакция на куче пазач на стадо.
Александър Христов
Hero Member

« Reply #69 on: February 06, 2014, 18:18:25 PM »

Докторе искам да попитам кое има превес при описанието на една порода животни, модела на поведение или външните белези и характеристики?

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #70 on: February 06, 2014, 18:24:49 PM »

Искаш моето лично мнение по този въпрос ли?
Александър Христов
Hero Member

« Reply #71 on: February 06, 2014, 18:39:47 PM »

Mоля!

Nomad
Hero Member

« Reply #72 on: February 06, 2014, 18:49:45 PM »

Сетих се за за една случка от изложбата в Плевен.
Бях се загледал в Шаро Горан-Брежанския.Кучето беше легнало и привидно спокойно.
В тоя момент Росен,който беше водещ, разлюля нанизаните на едно дърво чанове.
Шаро моментално скочи и се заоглежда наоколо със загрижен и властен поглед.
Изключително!
Направо настръхнах!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #73 on: February 06, 2014, 18:57:58 PM »

По принцип ползвателните качества са функция от екстериора - това е правило в животновъдството. Например имаме две изключително чистопородни животни - коне. С безупречен екстериор за своята си порода. Обаче единият Белгийски тежковоз, а другия Английски чистокръвен. Единия селекциониран в посока сила и маса, а другия селекциониран изключително в бързина при гладки гонки. Разликата в екстериора е очевадна. Ето защо някъде в друга тема бях писал че ако загубим връзката между ползвателни качества и екстериор то ние сме в погрешен път. Ако ме питаш като съдия при две безупречни каракачански кучета като екстериор, обаче едното работно, кое ще избера, то мисля че съм го показвал неведнъж! Дори и с цената някой да бълва змии и гущери!
Александър Христов
Hero Member

« Reply #74 on: February 06, 2014, 19:06:49 PM »

По принцип ползвателните качества са функция от екстериора - това е правило в животновъдството. Например имаме две изключително чистопородни животни - коне. С безупречен екстериор за своята си порода. Обаче единият Белгийски тежковоз, а другия Английски чистокръвен. Единия селекциониран в посока сила и маса, а другия селекциониран изключително в бързина при гладки гонки. Разликата в екстериора е очевадна. Ето защо някъде в друга тема бях писал че ако загубим връзката между ползвателни качества и екстериор то ние сме в погрешен път. Ако ме питаш като съдия при две безупречни каракачански кучета като екстериор, обаче едното работно, кое ще избера, то мисля че съм го показвал неведнъж! Дори и с цената някой да бълва змии и гущери!
Благодаря!  cheers

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 11
  Print  

Jump to: